Evde Spora Başlangıç(Yardım)

Hepinize selamlar.
Boyum : 1.70
Kilom : 52
Yaşım : 20
Ayrıca ince kemik yapısına sahibim. Sanırım ektomorf oluyorum yani.
2 adet dumbell'ım var, ağırlık söküp takabiliyorum Max 10 kilo oluyor bir tanesi. Ayrıca sırtımı düz şekilde yaslayabileceğim iş görür bir masa ayarladım. (Dumbbell Pullover gibi hareketler için)

Sizlere sorum; nasıl bir başlangıç yapmalı, hangi hareketlere ağırlık vermeli, nasıl bir beslenme programına sahip olmalıyım? Şimdilik (yaklaşık 4 - 5 ay kadar spor salonuna gitmeye vaktim yok) evde çalışacağım için bir mucize olmasını tabi ki beklemiyorum fakat mümkün olan en iyi verimi almak istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız, ya da vücut yapıma uygun şekilde yardımcı olabilecek rehberler önerirseniz çok mutlu olurum. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Bende aynı şekilde başladım. Salona gitmeye imkanım yoktu 3 ay kadar. Eve 8 er kiloluk 2 tane ayarlamalı dumbell aldım. Bir tane de bilek yayı. İlk hedefim vücut ağırlığını kullanarak yapılan hareketleri nizami şekilde ve çok tekrarlı yapabilecek seviyeye gelmek. Sonraki hedef antrenmanı yoğunlaştırmak. Sonraki hedef farklı hareketler yapabilmek. Zaten sonrası salonda normal bb yaparak devam. Sana sırasıyla yapabileceklerini yazıyorum.

1- Forumdan ve birçok kaynaktan evde egzersiz programlarına bak. Seç ve programa birebir uyarak çalışmaya başla.
2- Vücut ağırlığını da kullan. Şınav ve farklı varyasyonlarını yap. Yapamıyorsan da bunların başlangıç seviyeleri için diz üstünde yapılanları var.
3- Yumurtayı, yulafı ve yeşil sebzeleri sevmeye başlasan iyi edersin. Dostun olacaklar çünkü :)
4- İmkan varsa kesinlikle direnç bandı almalısın. Renk olarak turuncu ve siyah hariç açık renkler işini görecektir(25-35 kg den düşük)
5- Evde yapacağın için ilk zamanlardaki ağrıları atlatınca her gün ama her gün art arda çalışmaya başla. Baktın ertesi gün çok yorgunsun o zaman dinlen. Vücudunu dinle. Her gün dedim çünkü zaten evde çok ağır çalışamayacağından recovery hızlı oluyor alışınca. Hele 10 kg dumbell çifti ile yeterli. Zaten kısa zamanda 10 kg yi çok rahat kullanacağın seviyelere gelebilirsin.
6- Forumun ve internetin sunduğu tüm kaynakların altını üstüne getir. Hepsi işine yarar. Eğer evde vb olmaz diye olumsuz yorumlar ile karşılaşırsan moral bozma devam et. Birşeyler yapmak, birşeylere başlamak hiçbirşey yapmamaktan iyidir.

Tekrardan teşekkür ediyorum @ShreddedLi Söylediğin her şeyi ayrı ayrı dikkate alarak uygulayacağım. Anlamadığım şey kendi çalışma programımı kendim mi ayarlayayım yoksa hazır çalışma programlarını düzenleyerek ya da düzenlemeden onlara uygun şekilde mi çalışayım?

Tekrardan teşekkür ediyorum @ShreddedLi Söylediğin her şeyi ayrı ayrı dikkate alarak uygulayacağım. Anlamadığım şey kendi çalışma programımı kendim mi ayarlayayım yoksa hazır çalışma programlarını düzenleyerek ya da düzenlemeden onlara uygun şekilde mi çalışayım?

Mesela seçtiğin bir programdaki hareketi yapamıyor olabilirsin. Ya da 15 tekrar 3 set göğüs hareketi vb vardır ama sen o kadar yapamıyor olabilirsin. Tüm vücudunu çalıştıracak hareketleri öğren. Göğüs için ne yapılır, kol için ne yapılır, omuz... gibi hepsini öğren. Sonra bunları kendine göre kombine et. Çalışmaya başla. Programlar genel yazılıyor. Herkes için. O yüzden sana uymayan noktalarda sen kendini tanı ve ona göre davran.

Mesela seçtiğin bir programdaki hareketi yapamıyor olabilirsin. Ya da 15 tekrar 3 set göğüs hareketi vb vardır ama sen o kadar yapamıyor olabilirsin. Tüm vücudunu çalıştıracak hareketleri öğren. Göğüs için ne yapılır, kol için ne yapılır, omuz... gibi hepsini öğren. Sonra bunları kendine göre kombine et. Çalışmaya başla. Programlar genel yazılıyor. Herkes için. O yüzden sana uymayan noktalarda sen kendini tanı ve ona göre davran.
O halde dengeli ama daha çok kilo almaya yönelik hareketlerle çalışmaya başlasam doğru olur sanırım. Yardımların için teşekkür ediyorum. :)

Back
Yukarı