Forum'da bulunan özgüven ve sosyallik sorunu olan arkadaşlara tavsiye.

Arkadaşlar bu konu hakkında forumda defalarca kez konu açıldığını hepimiz biliyoruz. O yüzden hepimizin bir çatı altında toplanması gerektiğini düşünerek böyle bir konu açtım. Bu konuda hepimiz uygun bir üslup ve de dille birbirimize yardımcı olabiliriz diye düşünüyorum. Sonuç itibariyle "akıl akıldan üstündür".
Özgüven konusundan başlayacak olursak. Bu konu tamamiyle sorun yaşayan arkadaşlarımızın kendi zihin dünyasında çizmiş olduğu sınırlardan dolayıdır. Ancak belirttiğim gibi kendi zihin dünyasında çizmiş olduğu sınırlardan dolayıdır bu durum, yani kendi yaptığımız sınırları daha da genişletebiliriz. Sadece zor bir süreç olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak bu yola başvurmamız gerekmektedir. Hepimiz yeni bir ilgi alanına adım attığımızda bir an önce o alan hakkında tüm bilgilere sahip olmak isteriz. En basit örnek olarak, uzun süredir fitness işiyle uğraşan arkadaşlarda bilirler ki yeni bir arkadaş spora başladığında 1 haftadır geliyor olmasına rağmen vücudunun olmamasından yakınır. Kendinizi, kendimizi onların yerine koyabiliriz. Sonuç itibariyle dediğim gibi "yeni bir ilgi alanına adım attığımızda bir an önce o alan hakkında tüm bilgilere sahip olmak isteriz". O nedenle yeni bir benlik oluştururken kendinize olabildiği kadar anlayışlı ve sabırlı bir şekilde yaklaşmanız gerekmektedir. Özgüven sorunu yaşayan arkadaşlarımız ki bende dahil olarak söylemeliyim ki öğrenmek istediğimiz bir konu hakkında defalarca kez yanıldığımızda tamamiyle güvenimizi yitirerek o konu hakkında asla bir şeyler öğrenemeyeceğimiz düşünceleriyle zihnimizi doldururuz. Örneklerimiz her alanda geçerlidir. Ancak bununla ilgili olarak kendi durumundan şikayetçi olarak kendini değiştirmek isteyen arkadaşlara günümüzde erişim şartlarının kolaylaştığını hatırlatarak bu tür sorunların çözümleriyle ilgili youtube içerisinde fazlasıyla uzman kanalı olduğunu, onun yanı sıra alışveriş sitelerinde "Kişisel Gelişim Kitaplar" kategorisinde fazlasıyla kitap olduğunu bu kitapları okuyarak bir nebze sorunlarının çözülebileceği kanaatindeyim.

Sosyallik konusuna gelince; aslında sosyallik ile özgüven kelimeleri aynı zincirin farklı halkalarıdır. İnsan sosyalleştikçe, yani başka başka insanları tanıyarak insan ilişkilerinde özgüven sahibi olabilir. Asosyallik ise çoğunlukla her şeyi kendi dünyamızda yaşamamızdan kaynaklıdır. Mesela mutlu olduğumuz zaman başkasına anlatacak olsam benim mutluluğumdan dolayı o neden sevinsin ki düşüncesine sahip olduğumuz için mutluluklarımızı ya da diğer duygularımızı başkalarına dile getirmekten ziyade aynı şekilde kendi dünyamızda yaşamayı tercih ederiz. Bu durum ise iletişim eksikliği nedeniyle asosyallik olarak bize dönüş sağlar. Bu duyguya sahip arkadaşlar zaten çoğu zaman karşısındaki kişi ya da kişiler ile hangi konular hakkında konuşacaklarını pek bilemezler. O nedenle sosyalleşme isteği olan arkadaşlar yaşadıkları duyguları farklı farklı birileriyle konuşarak bunu gerçekleştirebilirler. Konuşun sadece konuşun gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelecektir.

Kitap tavsiyesi olarak; Sam Horn "30 adımda özgüven", Dale Carnegie "İnsanlarla Konuşma ve İnsanları Etkileme Sanatı" ve Haluk Tatar "Zafer Sızlanarak Kazanılmaz"ı önerebilirim. Bu tür içeriklere sahip kitap tavsiyesinde bulunmak isteyen arkadaşlar kitap önerirlerse sevinirim. Tercihim yalnızca Kişisel Gelişim kitaplarıdır.

Back
Yukarı