Glisemik Endeks Dengesi ve Optimum Değer

Merhaba Arkadaşlar,

Bu forum sayesinde hergün yanlış bildiklerimi farkediyorum ve doğru bilgileri ediniyorum bu sebeple öncelikle herkese teşekkür ederim.

Boy:178 Kilo:96 Yaş:31

1 haftadır forumdaki deneyimli kullanıcıların tavsiyeleri doğrultusunda beslenmeye dikkat editorum. beyaz unlu hiç bişi yemiyorum, kepekli, proteinli besinler yiyorum. Yumurta, peynir,süt kahvaltıda ve akşam spordan önce 2 kısım halinde mutlaka tüketiyorum. Öğlen iş yerinde ne varsa onu yiyorum fakat porsiyonu sınırlı tutup,yogurt ve salata ilave ediyorum.

En önemli bilgi olarak, vücudun yağ depolama işlevinin sebepleri ve işlevini ögrendim. Be nedenle, dengeli beslenme için aşağıdaki sorunların yanıtlarını ögrenmek istiyorum. Bilgisi olan arkadaşlardan ilgili rica ediyorum.

1) Optimum glisemik denge nedir ya da kaçtır?
2)Vücud hangi seviye ya da dozda karbonhidratı ve proteini yağ olarak depolamaya başlıyor?
3)Yemeklerden sonra alınacak hangi besinlerle kan şekeri nisbi olarak düşürülebilir.

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Glisemik indeks; 50 gram karbonhidrat içeren besinlerin tek başlarına alındıklarında kan şeker düzeyini normalin ne kadar üzerine çıkarabildiğini göreceli olarak derecelendirme yöntemidir.

Glikozun 100 olan glisemik indeksi baz alınarak, 60'ın üzeri yüksek, 40-60 arasındakiler orta , 40'ın altındakiler düşük glisemik indeksli besinler diye sınıflandırılırlar.

Vucuda alınan protein ve karbonhidrat tüketimden fazla ise karaciğerde yağa dönüştürülüp depo edilirler.Buda yapılan idmanın ağırlığına göre göreceli bir durundur. Bunu kişinin kendisi belirlemelidir. Fazla proteinin dışkı ile dışarı atıldığıda söylenmektedir.

Protein İhtiyacı:

Orta Dereceli İdman: Kg basına 1,5 gr protein
Ağır Dereceli İdman: Kg Başına 2gr protein olarak hesaplayabilirsin

Karbonhidrat İhtiyacı :

Orta Dereceli İdman: Kg basına 2,5 gr Kaliteli Karbonhidrat
Ağır Dereceli İdman: Kg basına 4gr Kaliteli Karbonhidrat

Not: Bunlar doğal yapılan vucutlar içindir. Steroid kullanımlarında protein ve karbo alımıda arttırılmalıdır.

Yulaf , nohut , mercimek , fasulye , brokoli gibi lif içeriği yüksek tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler hem kan şekerinizin yükselmesini önler hemde kolestrol düzeyinizi kontrol altında tutarlar.
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı