Hazır meyve sularındaki kalori olayı

uzun zamandır kafamı karıştırıyor. lütfen yardımcı olun.

konu şu:

yağ yakımıyla ilgili egzersizlere baktığımızda yuvarlak hesap işte 800 küsür kalori yakınca 300 küsür kaloriyi yağdan erittiğimizi söyleniyor ( yanlışım varsa düzeltin lütfen )

şimdi bnm anlamadığım ise şu;

not : ben fazla yağlanmadan kas inşa etmeye calısan bi yeni yetmeyim bu sporda.

şimdi biz 800 kaloriden fln bahsederken..

kahvaltıda hazır meyve suyu tüketiyorum. ve henüz farkettim 100ml içeriğinde 48 kcal (205 kj ) enerji içerir diyor. 48kcal 48000 kalori demek değilmidir?

e biz zar zor kardiyoda 800 küsür kaloriyi yakarken günde creatin alınımını ve sabah kahvaltıda içilen hazır meyve suyu miktarı olan 300 400 ml meyve suyunu düşünürsek bu yaklaşık 200000 bin kalori yapar..

şimdi benim sorum bu değerler gerçekmi. yani ben günde sadece meyve suyundan 200000 bin kalori alabilirmiyim gerçekten bu mümkünmü? yoksa burda bir yanlış anlamamı var.

not: çok özür diliyorum konuyu aratmadım şuan inanınki sabah olduğu için acelem vardı öyle yazdım umarım doğru yere başlık açmışımdır )

ilginiz için şimdiden teşekkürler
 
diil...

o "kcal "dır ...ama, millet hep yanlış kullanır "kalori "diye...(

ve bu temel yanlışlık nedense beslenme kitapları, tezleri olan " doçent profesör vb " otoriteler taraından da sıkca yapılır !...okullarda da bu yanlış devam eder ,gider !..

sebebi, bu kişilerin yeterli " temel fizik bilgilerini özeümseyememiş "olmalarıdır...ilginç bir konudur ,ama böyledir...(((

1 gr karbonhidrat , 1 gram protein =yaklaşık 4.2 kcal dır...)

ve 1 kalori 1 gr suyun 1 derece celcius olarak ısıtılması için gereken enerji miktarı birimiidr...
 
günde o kadar kalori alamazsın dünyada öyle bir besin yok daha :D ercan bey anlatmış.
 
hazır meyve sularının şekerli sudan farkı yok pastorize edilirken icinde vitamin namına birsey kalmıyordur.

Birde yag yakmaya calısıyorsan yag yakmanıda engeller

agırlık antremanından sonra taze sıkılmıs meyve suyu icebilirsin baska zamanlarda icmenin bir anlamı yok
 
heldic , meyve , fruktoz , şeker , antreman , karatay , sebze , low karb , keto ?



neden bahsetmeye calısıyorsunuz ?


Pastörizasyon, gıda sanayiinde, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. İlk kez 1860'larda Fransız bilim adamı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır. İçinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 C den 100 °C dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.
Bakterilerin ölüm eğrisi canlının bulunduğu asitlik yüzdesi ve uygulanan sıcakla orantılıdır ve bazı sebzelerdeki enzimlerin parçalanma başlangıcı olan 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısı uygulanarak o besin maddesindeki bozulma enzimi parçalanasıya ve o besin maddesine özgü bakteri öldürme veya etkisiz hale getirilme derecesine kadar ısı uygulanır. Besinin merkezindeki sıcaklık esas alınır. Ürünler besi kuvvetine göre bir yıldan bir haftaya kadar dayanıklık kazanır. Pastörize gıdaların ev buzdolabı şartlarında (5 - 7 °C arası) saklanması ve satışa sunulması uygundur. Tazeden daha uzun süre tüketilecek gıdalar pastörize edilerek kullanma süresi uzatılır. Süt 63 °C, Turşular 82 °C, Domates suyu 94 °C dereceye kadar ısıtılarak bakterileri etkisiz hale getirilir. Pastörize etme süresinin yarı süresinde madde genellikle suyla soğutularak 40 °C dereceye getirilmelidir, yoksa renk, kalite kayıpları olur.
Et ve etsular pastörize edilemez, faydası çok kısa süreli olur. Bu yöntemin yaygın olarak uygulandığı gıdaların başında süt gelir. Ayrıca meyve suları, bira ve şarap gibi içeceklerle bazı katı yiyecekler için de bu yöntem kullanılır. Isıl işlemin 101 ve üstündeki derecelerinde basınç da uygulanması gerekir ve buna sterilizasyon denir. Yüksek proteinli olan et, ve baklagilli sebzelerde ve un gibi karbonhidratlar ihtiva eden gıdalarda uygulanır.

pastorize edilmis icindeki vitamin minerallerden yoksun kalmıs meyve sularınıda mı savunacaksınız :=)

http://tr.wikipedia.org/wiki/Pastörizasyon
 
niye yanlış bilgi veriyosun arkadaşlara , taze sıkılmış meyve suyunu falan nasıl önerirsin içinde fruktoz var şeker var , sebzeden alsınlar vitamin ve mineralleri


agırlık antremanından sonra taze sıkılmıs meyve suyu icebilirsin baska zamanlarda icmenin bir anlamı yok


agırlık antremanından sonra icilen meyve suyu glikojen depolarını doldurur. ki kas yıkımı dursun bunu biliyoruz.

Glikojen depolarımız doluysa nolur ? karbonhidrat agırlıklı beslenen kisilerin glikojen depoları sadece antreman sonrası bosalır. Surekli karbonhidrat tukettikleri icin bosalmaz

Glikojen depoları doluyken alınan fruktoz karacigerde yaga yani trigliserid e cevrilir. trigliserid nedir kan daki yag oranı Kimse kandaki yag oranının artmasını istemez
 
Son düzenleme:
yok yok içinde fruktoz var şeker var kesinlikle olmaz , glikojen depoları dolmayıversin ne olurki biraz kas kaybı olsun ama kesinlikle meyve yenmesin....

not: bu mesaj ironi içermektedir..


ayrıyetten antreman sonrası sakkaroz mu yoksa fruktoz mu diye tartışılmıştı forumda kimse fruktoz alımını tavsiye etmemişti , sakkaroz ( sofra şekeri) alımını desteklemişti herkes
 
yok yok içinde fruktoz var şeker var kesinlikle olmaz , glikojen depoları dolmayıversin ne olurki biraz kas kaybı olsun ama kesinlikle meyve yenmesin....

not: bu mesaj ironi içermektedir..


ayrıyetten antreman sonrası sakkaroz mu yoksa fruktoz mu diye tartışılmıştı forumda kimse fruktoz alımını tavsiye etmemişti , sakkaroz ( sofra şekeri) alımını desteklemişti herkes


sofra sekeride alınabilir fakat meyve suyu olarak alırsak meyvedeki vitaminlerden de faydalanmıs oluruz.

Sporcular icin tas devri diyetinde agırlık antremanından sonra taze sıkılmıs meyve suyu alınması öneriliyor.

normal zamanlarda meyve önerilmiyor.
 
diger bir konuda meyveye düşman ol ama burda gel meyve öner ilginç adamsın vesselam


Dikkatli oku!

"Normal zamanlarda meyve önerilmiyor" yazmış.

Spor yapmayan, fiziksel aktivitesi az olan insanlar dilim dilim ekmek, meyve, tatlı yiyecek sonuç olarak kilo alacak, yağlanacaklar. Bu da başka hastalıklara davetiye çıkartacak.

Sporcu elbette meyve yiyebilir, heltic nedenini açıklamış.

Ben spor yapmadığım dönemlerde 50 gram/gün kh aşmıyorum mesela.
 
Dikkatli oku!

"Normal zamanlarda meyve önerilmiyor" yazmış.

Spor yapmayan, fiziksel aktivitesi az olan insanlar dilim dilim ekmek, meyve, tatlı yiyecek sonuç olarak kilo alacak, yağlanacaklar. Bu da başka hastalıklara davetiye çıkartacak.

Sporcu elbette meyve yiyebilir, heltic nedenini açıklamış.

Ben spor yapmadığım dönemlerde 50 gram/gün kh aşmıyorum mesela.

kimyasal kafa yapıcı maddelerin oldugu bir ortamda mı çalışıyorsun ? yoksa normal halinmi bu ?
 
kimyasal kafa yapıcı maddelerin oldugu bir ortamda mı çalışıyorsun ? yoksa normal halinmi bu ?

Heltice başka konuda meyveye düşman olduğu, ama burada önerdiği için mesaj atmadın mı?

Bende o mesajını alıntıladım ve sadece sporculara önerdiğini hatırlattım.

Herşeyi ilkokul çocuğuna anlatır gibi, hatta çift dikiş yazmak zorunda kalıyoruz.
 
cift dikisli yaziyoruz da anlamamaya calisiyolar ozellikle carpitiyolar

Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az
 
antreman sonrası taze sıkılmış meyve suları önerilmiyor defalarca tartışıldı forumda.....sebzede fruktoz yokmu ? meyve önerecegine sebze neden önermiyorsun ? sebzeden alsın fruktoz ihtiyacını hem sizin mantıgınıza göre sebzeler vitamin ve minarel yönünden daha üstünmüş meyvelerden
 
sebzeler vitamin mineral olarak zengin fruktoz olarak fakirdir.

Sebzelerle meyvelerin besin degerlerini de karsilastirdik. Ne anlatmaya calisiyorsunuz bilmiyorum

Bizim mantigimiz yanlissa meyveler daha cok vitamin mineral iceriyorsa yazin besin degerlerini karsilastirin bize
 
fruktoz kimse önermıyor antremandan sonra geç sindirildiği için neyi tartışıyorsun heldic var olan bir doğruyumu?

heldic ezbere yazıyor yaz babam yaz onun yazdığı doğru bizlerin yazdığı yanlış oluyor nedense kendisi ofis başında çalışıyormuş ama sanki profesor kendisi sürekli deneyler gözlemler yapıyor gören öyle anlar valla


diez den alıntı.
ayrıca antreman hemen sonrası katı gıda alınmasını doğru bulmuyorum..max.emilim için gıda ,meyve şekeri yani fruktoz değil sıvı glikoz içerikli olmalı diye düşünüyorum..

Ve başka bir alıntı..

ANTREMAN SONRASI KARBONHİDRATLARI


Çoğunuzun bildiği gibi basit karbonhidratın alındığı gün içinde 2 zaman vardır.Bunlar sabah uyandığınızda ve antreman sonrası.

Sabah alınmasının sebebi uykudan uyandığınız için vücut belli bir dönem aç kalmıştır. Yani ilk iş olarak basit karbonhidrat ve çabuk sindirilebilen protein alınmalıdır. Eğer sabah kardiyo yapacaksanız karbonhidrat alımını unutup ufak porsiyon protein shake alın kardiyoyu yaparken vücut çoğunlukla yağı benzin olarak kullanır. Antremanın bitiminde karbonhidratınızı ve proteininiz alın.

Antremandan sonra ise bir başka karbonhidratların alım vaktidir. Bu çok önemlidir çünkü bu alım kasların kendini tamiri ve büyümesi için gereklidir. Ağır bir antremandan sonra vücut glikojen ve glikoz olarak tükenmiştir.


16awv0m.jpg


Antreman sırasında çalışkan kaslar enerji olarak glikoz (kullanılabilir enerji) ve glikojeni (depolanan enerji) kullanır. Mesela bir noktada glikoz ve glikojen seviyeleri öyle düşer ki birey ağır egzersizlere devam edemez. Kaslar için artık vücutta yeteri kadar enerji kalmamıştır.

Peki sonra ne olur vücut kortisol hormonu salgılar bu da vücudun stres hormonudur ve çok fazla katabolik etkisi vardır. Kortisolun yaptığı ise protein için kasları yemeye başlamısıdır ve daha sonrada bunları glikoza çevirir. Bu sürecin ismine ise glikoneojenez adı verilir. Karaciğerde, amino asitlerden glikoz üretim sürecidir. Bunun sonucu ise kas kaybıdır.

Antreman sonrası protein shake bu durumu engeller. Ayrıca insülin hormonunu aktive eder. Çoğunuzun bildiği gibi insülin vücut için en önemli anabolik hormonlardan biridir.

Yani whey protein bu dönemde en iyi protein kaynağıdır çünkü çok çabuk emilir, peki en iyi karbonhidrat kaynağı nedir ? Yüksek glisemik endekse sahip bir karbonhidrat kaynağı bulmalıyız.

Glisemik indeks, bir yiyeceğin kan şekerini ve insülin seviyesi ne kadar çabuk yükselttiğini ölçen bir indekstir. Normalde insülin zıplaması yaratmamak için glisemik endeksi düşük yiyecekler yemek gereklidir. Fakat antreman sonrası için tam tersi doğru olarak kabul edilmelidir.

Kas hücrelerine çok çabuk şekilde karbonhidratın ( ve protein ) gitmesi önemlidir. Yükselmiş insülin seviyesi besinlerin kas hücrelerine ulaşmasına yardımcı olur ve bunun için en iyi karbonhidratlar glisemik indeksi yüksek olanlardır.

BASİT KARBONHİDRATLAR

Basit karbonhidratlar basit şekerler olarak bilinir. Bunlar meyvelerde, sütte ve bazı yiyeceklerde bulunur. İki tip şeker vardır.

  • Monosakkaridlertek şeker molekülü içerir.
  • Disakkaritçift şeker molekülü içerir.
Monosakkaridler :


Fruktoz:

Meyve şekeri. Bunun çok iyi bir kaynak olduğunu düşünebilirsiniz fakat 25 gram porsiyonun glisemik indeksi sadece 11 dir. Bu da çok çabuk sindirmediği ve insülin seviyesini yüksek derecede yükseltmediği anlamına gelir. Bu da demek oluyor ki meyveler antreman sonrası için iyi bir karbonhidrat kaynağı değil.


30tgghh.jpg


Dekstroz:

Glikoz olarak bilinir. Bunun toz formunu değişik kaynaklardan satın alabilirsiniz. 50 gram porsiyonun glisemik indeksi 96 dir.

Genel oarak antreman sonrası için kullanılan bir basit şekerdir. Dekstroz ayrıca iyi bir seçimdir fakat bazı kullanıcılar doluluk efekti nedeniyle yağlandırdığı gerekçesiyle kullanmak istemezler. Her birey kendi test edip kararını kendi vermelidir.


Disakkarit

Sakaroz:

Sofra şekeridir. Tek molekül glikoz tek molekül fruktozdan oluşmuştur. 25 gramının glisemik indeksi 60 dır.

Laktoz:

Süt şekeridir. 25 gram porsiyonun glisemik indeksi 48 dir.

Sizinde gördüğünüz gibi dekstroz hariç diğer kaynaklar pekte antreman sonrası için uygun değil.

KOMPLEKS KARBONHİDRATLAR

Maltodekstrin:

Maltodekstrin mısır, pirinç ve ya patates nişastasından yapılan kompleks bir karbonhidrattır. Fakat molekül zinciri diğer kompleks karbonhidratlara göre daha kısadır. Gevşek bağlanmış glikoz moleküllerine sahiptir. Dekstroz gibi maltodekstrinde bağırsak tarafından emilir. Yani maltodekstrinde dekstroz kadar kan şekerini ve insülin seviyesini yükseltir.

Fakat maltodekstrinden yaralanmadan önce malto. prçalanmış glikoz molekülleri için karaciğerden geçmesi gerekir. Yani glikojen yenilenmesi için kullanılan oran dekstroza göre daha düşüktür. Fakat daha yavaş metabolize edildiği için kan şekeri ve insülin seviyesinde dekstrozun yaptığı kadar çabuk bir düşüş olmaz. Maltodekstrin kullanımında yağlanma görülmemiştir.


İKİ İYİ SEÇENEK


Elimizde 2 iyi seçeneğimiz var. Dekstroz ve maltodekstrin. İkisinide deneyeblirsiniz fakat popüler olan 50/50 yapıp yarısını dekstroz yarısını maltodekstrin yapmak. Bu anlamlı olabilir çünkü tek başına dekstroz kullanımının oluşturduğu durumlar vardır.

İlk olarak araştırmalar solusyonun içindeki çözülmeyen parçacıkların konsantrasyonu ( ozmolarite) yükseldiğinde gastrit boşaltımın biraz daha yavaşladığını göstermiştir.

Tekli şeker molekülüne sahip dekstroz solüsyonun ozmolaritesini yükseltir bu da gastrik boşaltımı yavaşlatır. Dekstrozu glikoz polimer (maltodekstrin) ile kombine ettiğimizde bu yavaşlama ortadan kalkar. Yani bu kombinasyon glikojen yenilenmesini, hidrasyonu ve performansı optimize eder.

Karbonhidrat Protein Oranları

Peki şimdi en iyi protein karbonhidrat oranlaması nasıl olmalı ? Ağırlık ve antreman yoğunluğu burada 2 önemli faktördür. Birçok kaynağın önerdiği diyetteyken 0.25 bulk döneminde ise 0.50 pound kas kemik kütlesine göre alınmasıdır.

Protein oranlaması 2 ye 1 şeklinde olmalıdır. Mesela 170 lb kas kemik kütlesine sahip biriyseniz diyetteyken 42 gram karbonhidrat 21 gram protein almalısınız eğer bulk dönemdeyseniz 85 gram karbonhidrat 43 gram protein almalısınız.Bu antremandan sonra 30 dakika içinde alınmalıdır. Protein shake ten 1 saat sonra ise güzel bir öğün yenmelidir.

Kaynak : http://www.bodybuilding.com/fun/post_workout_carbs.htm
Çeviren : Achilles1980



Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 14:49 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 14:34 ----------

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/antreman-sonras-karbonhidratlar-t25634.html

Achilles1980'ten alıntıdır.
 
Son düzenleme:
sporcular icin tas devri diyetinde ise öneriler bu sekilde. Akıl ve mantıgımızı kullanarak dogru yolu kendimiz bulacaz


Ağır egzersizden-karşılaşmadan 2-3 saat önceki yemek

Yazarların önerilerine uyan sporcular ağır egzersizden-karşılaşmadan 2-3 saat önceki yemekte kan şekerini yavaş yükselten karbonhidratları proteinle birlikte alıyorlar (400-900 kalori). İşte kitaplarında verdikleri liste şöyle;

Az lifli meyve, örneğin elma püresi, ya da sıkma meyve suyu
Yumurta, protein tozu
Yumuşak ve liften fakir besinler (örneğin et sote).

Ben protein tozu yerine milli içeceğimiz olan kefirin tüketilmesinden yanayım. Hem daha kaliteli, hem çok daha faydalı, hem de daha ucuz; ayrıca vitaminler, mineraller, dallı zincirli aminoasitler ve probiyotiklerden çok zengin. Uyarıcı olarak 1 fincan Türk kahvesi alınabilir. Ama kahve ve çay fazla içilmemeli, çünkü fazla idrara çıkartıyor.

Sabahleyin erken antrenman varsa veya herhangi bir zorunluluktan ötürü bu besin alınamamışsa başlangıçtan 10 dakika önce 100-200 kalorilik gıda alınabiliyor. Mesela kefir ve sıkma meyve suyu karıştırılarak içilebiliyor. Üstüne bir bardak su alınıyor. Bunlar bulunamıyorsa eneri içeceği de içilebiliyor. Bu istisnanın dışında enerji içeceğini önermiyoruz.

Ağır egzersizlerden sonra beslenme

Ağır egzersizlerden sonra derhal glikojen depolarının doldurulması ve kas tamirinin başlatılması önemlidir. Bu bakımdan ilk otuz dakikada hem karbonhidrat hem protein sıvı olarak alınıyor. Bizim tavsiyemiz 0.5-1 litre sıkma meyve suyu ve 0.5-1 litre kefir (whey proteini). İlk otuz dakikadan sonra katı yemekler yenilebiliyor.

Profosor Doktor
Ahmet Aydın ( Turkiyedeki tek beslenme ve metobolizma anabilim dalı baskanı )


http://beslenmebulteni.com/bes/inde...38:sporcu-beslenmesi&catid=37:spor&Itemid=397
 
bende okumuştum o meyvelerle ilgili diyeti karatay diyetini şaşırmıştım ama mantıklı. fruktozun bazı olumsuz etkileri olduğuda açık. örn şekerli içeceklerde hep tartışılır. meyveli sodalarda özellikle glikoz şurubu olanlar seçilmeli diye biliyorum. hatta glikoz şurubu fruktozdan pahalıdır. ve bi çok firma fruktozu kullanır.. alırken dikkat edin.

siz meyve vs tartışmısınız eminim başkalarınada yararı olmustur ama tam yanıtı alamamdım ben şimdi.

sorum şu;

meyve sularında yazan örn 100 ml de 48 kcal diyor bu 48 kalorimi olacak yoksa gerçekten kilokalorimi?

ve antrenmanda harcanan kalorileri anlatırken

örn 800 kalori harcadım yağdanda 300 kalori gitti gibi yorumlardaki kalori, kilokalorimidir yoksa bildiğimiz kalorimi ? Böyle olmaması lazım bana göre ama emin değilim.

yoksa bu gıdada yazan kalori ile bizim harcadığımız kalori büyük bi tezat olusturuyor. aynı zamanda fitness makinelerindede sadece kalori yazıyor dikkat ettim hiçbiri kilokalori olarak hesaplamıyor. umarım biri beni anlamıştır. net ve uzun bi açıklama yapar bu başlığı okuyanları tatmin edecek derecede.. teşekkürler
 
Back
Yukarı