intervalli kardiyonun mantığı şudur, eğer çok düşük tempoda uzun süre çalışırsanız, kondüsyonunuz daha yavaş gelişir, şiddetli kardiyo yapayım derseniz, hemen şişersiniz, laktik asit birikimi ve anaerobic metabolizma nedeniyle.
Intervalli kardiyo, size her ikisini birleştirme imkanı sunar, 5 dakika zorla, ama tükenmeden, tempo düşür, gene 5 dakika zorla, gene tempo düşür.
15 dakika arka arkaya saatte 14 km. hızla koşmak yerine, 5 dakika 14 km. hız, 5 dakika 9 km. jog, 5 dakika 14 km., bu sayede, 15 dakika 14 km. hızla koşmuş olursun, ki bunu normalde yapamayacak olsan bile (yapamadığını var sayalım) bu yöntemle, yarım saat sonunda yapmış olursun.
Eğer 15 dakika sürekli koşmaya çalıssan, 10 dakikanın sonunda şişebilirsin, sonraki 20 dakika tempon tamamen düşer ve hatta egzersize ara vermek zorunda kalırsın.
Bu yöntemi yüzmede çok kullanırdım, 50 metre patlamalı yüzdükten sonra, 1,5 dakika hafif tempo yüzer, sonra gene patlamalı yüzerdim.
Bu sayede hem kondüsyon hem güç gelişimi sağlamış olurdum.
Diete başladığımda bende senin gibi intervalli kardiyo yapacam, zira kafayı dağıtan, insanı, monotonluktan kurtaran, koşu ya da bisiklet olayına farklı bir boyut katan, gayet keyifli bir metod.