Kan Şekeri Yükseltme zamanları(insülin salınımı)

Arkadaşlar forumdaki okuduğum makalelerde kan şekerinin hızlıca yükseltilmesinin zamanı antreman sonrası ve sabah kalktığımızda deniyor.Antreman sonrasının sebebini hepimiz biliyoruz,ancak bu sabahları yükseltmenin amacı nedir?bilen arkadaşlar açıklarsa sevinirim.
 
Sabah yapılmasının sebebi vücut gece 10-12 saat aç kaldıktan sonra (kendini yedikten sonra) bu katabol etkiyi en hızlı şekilde durdurmak adına böyle bir strateji uygulanıyor ama bunun şiddeti antreman sonrası gibi 25-50 gram basit karb değilde yulafına katıcağın 1 kaşık bal pekmez kuru üzüm muz gibi besinler.
 
kan şekerini hızlıca yükseltilmesi sağlıklı bir yaklaşım değildir...

önemli oan sabit ve mümkün olduğunca dengede tutulmasıdır...

ani, olarak "yüksek yoğunlukta,miktarda basit karbonhidratlar "ile yükseltmeniz durumunda kan şeker seviyesi tersi düşer ve sorun yaratır...

önemli olan "doğru zamanda , optimum miktarı doğru performansta "vermektir...

ve bunun yoğun antrenmanlarda "basit dekstrozlar "ile yapılması genelde "glukojen depolarının" uyumuzluğunun başladığı yoğun antrenmanın 40 dakika sonrasına tekabül eder ...tabi ki bu sporcunun kapsitesine bağlı bir durumdur...

buna karşın yoğun antrenmanlarda uzun vadeli enerji stabilizasyonu "kompleks karbonhidratların içinden sindirim sistemine de hafif gelecek olanlardan "seçmeniz en doğru yoldur...yemek sonrası 5-6 saat sonrası yapılacak antrenman öncesi 100 gr kadar sindirimi kolay glikemik indeksi düşük kompleks karbonhidrat seçimi doğru olur...ancak, antrenman fazla yoğun olmayıp,kısa ve yemekler ile olan ara 2 -3 saat ise herhangi bir şeye gerek kalmaz ...)
 
Antreman sonrası kortizol salgısını ve kas yıkımını durdurmak icin alınıyor

Sabah alınması ise tamamen sacmalık vucud 8 saat uykuda kendini yemez glikojen depoları yaglar var dinleniksin

Sabah kan sekerini zıplatmaya calısmak tum gun acıkmanıza yemeklere saldırmanıza ve yaglanmaya sebeb olur
 
meyva suyunun glikemik indeski cinsine göre bayağı yüksektir...ayrıca, lif de içermediğinden meyvadan daha yüksek "glikemik indeks "durumu çıkar...

miktar ve cins ile orantılı olarak kan şeker seviyesini radikal yükselir, radikal de düşürür ...(

bu nedenle sabah kahvaltısında alınan karbonhidratların "düşük glikemik gıda "içeren kompleks karbs olmasına dikkat edin...."barbunya, tam buğday ekmek, yulaf, tahıl vb" ...)
 
meyve sekeri fruktozun enerjiye cevrilmesi direk karaciger de oluyor ve karacigeri yoruyor alkol tipi karaciger yaglanmasina sebeb

Oldukca az tuketilmesi lazim sabah kuruyemis badem ceviz kabak cekirdegi findik ozellikle cig sebzeler tereyagi sucuk yumurta tam yagli peynir bunlar sabah kahvaltisi icin yeterli meyve suyu icmeye bir gerek yok ki
 
Back
Yukarı