Kayısı harika bir karbonhidrat kaynağı

sayter

Üye
İNSAN VÜCUDUNA KAYISININ YARARLARI

Malatya Belediyesi'nce hazırlanan; TÜBİTAK, Hacettepe ve Atatürk Üniversitesi gibi kurumların da kaynak gösterildiği; kayısının yararları konulu tanıtım yazısında; sarı altının insan vücuduna faydaları sıralandı. Kayısının yararları şöyle aktarıldı:

Önemli mineraller ve vitaminler içeren kayısı özellikle insan vücuduna birçok yararları şöyledir.

* Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
* Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
* Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Dişlerin daha sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasına engel olur.
* Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü artırır.
* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Kayısının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi proteince zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.
100 gr.Taze ve kuru kayısının besin değerleri çizelgede verilmiştir. (Hacihaliloğlu cinsi baz alınmıştır.)

İÇERİK TAZE KURU

Su (%) 78,26 25
Enerji (cal) 80,22 294
Protein (g) 0,78 3,61
Yağ (g) 0,97 0,5
Karbonhidrat (g) 19,3 66,5
Vitamin B1 (mg) 0,025 0,1
Vitamin B2 (mg) 0,03 0,16
Vitamin C 10 12
Kalsiyum (mg) 9,2 22
Demir (mg) 0,52 3,88
Çinko (mg) 0,32 0,61
Sodyum (mg) 0,3 1,25
Potasyum (mg) 292 1269
Fosfor (mg) 23 108
Magnezyum (mg) 9,4 47,8
Karoten (mg) 1 2,5
Niasin (mg) 0,67 2,81

Alıntıdır:
www.ekoses.com

forumda rastlamadım paylaşmak istedim.bu sporu yapan herkesin tüketmesi gereken bir besin olduğunu düşünüyorum.gerek sindirim sistemi gerekse içindeki besin değerleri açısından günde 5-6 tane herkese tavsiye ederim thums:

100 gr kuru kayısı 60gr karbo içeriyor...lif oranıda yüksek...

gayet iyi yani ...muzun yerini alabilecek potasyum içeriği de cabası..ama şeker oranı ne kadar acaba onu bilmiyorum

ama 100 gr kayısı adamı ne hale dusurur onu hiç düşünmüyorsunuz heralde ;)

Kuru kayisi ve kuru meyveler son derece yararli, ama karbonhidrat kaynagi derken kompleks karbo olmadigini hatirlatmak isterim.

Kuru meyvelerde fruktoz sekeri vardir, bu ise kompleks degildir.
Yani idman oncesi ogunlerde kompleks karbo kaynagi olarak tuketilmemelidir.

Benim onerim ara ogunlerde 1 avuc veya idman sonrasi tuketilmesidir.
Fazla tuketimin de fazla seker alimina, yaglanmaya ve kan sekeri oynamalarina neden olabilecegi akildan cikarilmamali.

Kuru üzüm daha hoşuma gidiyor, günde 1-2 avuç kadar yerim muhakkak ama kayısıdan birez huylanıyorum yerken =)

cashew fıstıkları nasıl sizce sanki ben içini süt aromalı gibi buluyorum ağzımda hiç fena değil

cashew.jpg

cashew-nut.jpg

Son düzenleme:
Kuru kayisi ve kuru meyveler son derece yararli, ama karbonhidrat kaynagi derken kompleks karbo olmadigini hatirlatmak isterim.

Fazla tuketimin de fazla seker alimina, yaglanmaya ve kan sekeri oynamalarina neden olabilecegi akildan cikarilmamali.

benimde aklımı o kurcalıyordu zaten....sanırım muz en iyisi birleşik karbo olarak...

ve kayısının magnezyum içeriği cok yüksek oldugundan antreman sonrası için cok güzel oluyo ve size tavsiyem '' gün kurusu '' kayısıyı tercih edin. siyah olan yani. Ben tadını daha cok seviyorum ve gün kurusu direk günesde kurutuluyo hiç bir katkı maddesi içermiyo kayısının en dogal hali ;)

teşekkürler düzelttiğin için bonatschi thums: sanırım kat etmem gereken daha çok yol var weightlifter

Muz da kompleks karbo değildir.
Ciddi oranda basit şeker içerir.
http://www.besinler.net/nutrdetails.aspx?NDB_Num=50333

İdman öncesi kompleks karbo kaynakları bellidir:
Baklagiller, yulaf, makarna, esmer ekmek, tam tahıllar, esmer pirinç, patates vb...

hımmm...teşekkürler bonatschi....neyseki kahvaltıda yiyorum muzu yulafla .d

peki ara öğünlerde hızlıca ve zahmetsizce yenebilecek birleşik karbo ne olabilir...iş yaşamında falan makarna bulgur zor olur :(

patatesi saklama kabında taşıcaz anlaşılan...fırında ya da haşlama farketmez sanrm...patetesli lor nasıl ama.p

öğlen 12 ile 6 arası ne gibi bir ara öğün yenebilir iş yerinde olduğum için dışarıdan hemen alıp getirelebilinecek olarak ?

Back
Yukarı