Kefir-Whey Proteini tartışması
Kefirin protein tozlarından daha iyi olduğunu çeşitli vesilelerle söylüyorum. Tabii buna itirazlar da oluyor, bu forumda olduğu gibi. Son zamanlarda tartışma alevlendi. Bir süre müdahale etmeden gözledim. Konu olgunlaştığı için bu yazıyı yazdım.
Süt proteini iki tiptir; kazein ve whey
Kazein sütün pıhtı, kısmıdır. Whey ise sıvı kısmıdır. Peynir tenekelerini açılırken görmüşünüzdür. Katı kısmı (kazein) peynirdir. Tenekenin içinde kalan su ise wheydir (yani peyniraltı suyu).
Klasik yoğurtların su koyverdiğini biliyorsunuz. Bu su da wheydir. Kefir ise wheydir. Kefir yapıldıktan sonra pıhtı kısmı ayrılır ve tekrar maya olarak kullanılır, ama yenilebilir de.
Her iki protein fraksiyonu (kazein ve whey) da insan sağlığı için faydalıdır. Ama whey proteini bütün amino asitleri içermesi bakımından bir gömlek daha iyidir.
Piyasada satılan protein tozlarının birçoğu faydadan çok zarar verir. İşte nedenleri.
Protein tozlarının çok büyük bir çoğunluğu yüksek basınç ve sıcaklık altında elde edilmiştir. Bu işlemler proteinlerin doğal yapısını bozmaktadır. kefir proteinleri ise doğaldır.
Protein tozlarının çok büyük bir çoğunluğu asit kimyasallarla muamele edilmiştir; kefir ise böyle bir muameleden geçmemiştir.
Protein tozlarının bir bölümü ciddi miktarda ağır metaller ve kimyasallar içerir.
Kefir mayalandığında trilyonlarca probiyotik (dost bakteriler) ürer. Probiyotiklerin çok muaazzam faydalı etkilerini herhalde biçoğunuz biliyorsunuzdur. Protein tozlarının böyle bir özelliği yoktur. Özetle probiyotik canlı, protein tozları ise ölüdür. tercih kullanana aittir.
Kefirdeki trilyonlarca probiyotik (dost bakteriler) sindirim enzimleri ve çeşitli vitaminler üretirler. Protein tozlarının böyle bir özelliği yoktur. Bu nedenle kefirin sindirilmessi çok daha kolaydır. Protein tozları ise ölü bir yiyecek olduğu için enzim içermez. Sindirimi zordur ve sindirilmemiş proteinler alerjik ve immünolojik çok sayıda hastalığa sebep olurlar.
Protein tozlarının tek bir avantajı vardır; kullanılmasının biraz daha kolay olmasıdır o kadar.
Ben illa ki protein tozu kullanacağım diyenler için tavsiyem şu; asit ve ısıl işlemden geçmemiş, kimyasal toksin ve ağır metal taramasından geçmiş preparatları kullansınlar.
Bu tartışma faydalı olmuştur, ama zaman zaman benim için ‘tarikat lideri’ gibi maksadını aştığını sandığım sözler söylenmiştir. Tarikat ‘doğru yol’ gibi gerçek anlamında kullanılmışsa sorun yok. Ama taassup anlamında kullanılmışsa teessüf ederim.
Milyonlarca insan para verip protein tozlarını boşuna mı kullanıyorlar diye bir karşı eleştiri de var. Milyonlarca insan para verip uyuşturucu da kullanıyor. Bu onların doğru yaptığının göstergesi değildir herhelde.
Protein tozları için dünyanın bir numaralı sağlı sitesinde çok sayıda yazı var.
Dr. Ahmet Aydın
Kefirin protein tozlarından daha iyi olduğunu çeşitli vesilelerle söylüyorum. Tabii buna itirazlar da oluyor, bu forumda olduğu gibi. Son zamanlarda tartışma alevlendi. Bir süre müdahale etmeden gözledim. Konu olgunlaştığı için bu yazıyı yazdım.
Süt proteini iki tiptir; kazein ve whey
Kazein sütün pıhtı, kısmıdır. Whey ise sıvı kısmıdır. Peynir tenekelerini açılırken görmüşünüzdür. Katı kısmı (kazein) peynirdir. Tenekenin içinde kalan su ise wheydir (yani peyniraltı suyu).
Klasik yoğurtların su koyverdiğini biliyorsunuz. Bu su da wheydir. Kefir ise wheydir. Kefir yapıldıktan sonra pıhtı kısmı ayrılır ve tekrar maya olarak kullanılır, ama yenilebilir de.
Her iki protein fraksiyonu (kazein ve whey) da insan sağlığı için faydalıdır. Ama whey proteini bütün amino asitleri içermesi bakımından bir gömlek daha iyidir.
Piyasada satılan protein tozlarının birçoğu faydadan çok zarar verir. İşte nedenleri.
Protein tozlarının çok büyük bir çoğunluğu yüksek basınç ve sıcaklık altında elde edilmiştir. Bu işlemler proteinlerin doğal yapısını bozmaktadır. kefir proteinleri ise doğaldır.
Protein tozlarının çok büyük bir çoğunluğu asit kimyasallarla muamele edilmiştir; kefir ise böyle bir muameleden geçmemiştir.
Protein tozlarının bir bölümü ciddi miktarda ağır metaller ve kimyasallar içerir.
Kefir mayalandığında trilyonlarca probiyotik (dost bakteriler) ürer. Probiyotiklerin çok muaazzam faydalı etkilerini herhalde biçoğunuz biliyorsunuzdur. Protein tozlarının böyle bir özelliği yoktur. Özetle probiyotik canlı, protein tozları ise ölüdür. tercih kullanana aittir.
Kefirdeki trilyonlarca probiyotik (dost bakteriler) sindirim enzimleri ve çeşitli vitaminler üretirler. Protein tozlarının böyle bir özelliği yoktur. Bu nedenle kefirin sindirilmessi çok daha kolaydır. Protein tozları ise ölü bir yiyecek olduğu için enzim içermez. Sindirimi zordur ve sindirilmemiş proteinler alerjik ve immünolojik çok sayıda hastalığa sebep olurlar.
Protein tozlarının tek bir avantajı vardır; kullanılmasının biraz daha kolay olmasıdır o kadar.
Ben illa ki protein tozu kullanacağım diyenler için tavsiyem şu; asit ve ısıl işlemden geçmemiş, kimyasal toksin ve ağır metal taramasından geçmiş preparatları kullansınlar.
Bu tartışma faydalı olmuştur, ama zaman zaman benim için ‘tarikat lideri’ gibi maksadını aştığını sandığım sözler söylenmiştir. Tarikat ‘doğru yol’ gibi gerçek anlamında kullanılmışsa sorun yok. Ama taassup anlamında kullanılmışsa teessüf ederim.
Milyonlarca insan para verip protein tozlarını boşuna mı kullanıyorlar diye bir karşı eleştiri de var. Milyonlarca insan para verip uyuşturucu da kullanıyor. Bu onların doğru yaptığının göstergesi değildir herhelde.
Protein tozları için dünyanın bir numaralı sağlı sitesinde çok sayıda yazı var.
Dr. Ahmet Aydın