Herkes bişey söylüyor ama hala 5 vitesle 1 vitesin aynı olduğunu aynı yakıtı yaktığını sananlar var
doktordan önce sanayiye gidilmesi daha ucuz öğrenme şekli olacaktır
entez pubmed e bakabilirsin sonra bompa nin yayinlari var. google da yazsan cikarmi bilmem ama. bu konular hakinda calismalara bakabilirsin. turkiyeye gidince onlarca kaynak gosterebilirim. senin kitap yayini ne zaman ceviriler genelde cok eski kitaplar oluyor. birde kalp atim hizina gore hic bi kaynak vermez maksimal oksijen tuketimine gore soylerinir vo2max yani. kalp atimi cok saglikli bi olcek olarak kulanilmaz. dedigim benim en cok yagi kulanilacak atimler bunlardir dedim ustu cho kayar. imkansiz %70de 80de yag agirlikli yakmak. mutlaka yakar ama digerine gore daha az yakar. evde olsam tablo da koyardim ama degilim yurt disindayim suanda. pek turkce kitaplara guvenilmemesi gerek cok eski yayimlar oluyolar.hoterme yukardaki sarıya boyadığım ingilizce kaynakta ve özer baysaling hocanın kitabında da 220-yaş sonucunun %50-85 arası diyor..30-40ı neye dayanarak yazıyorsun merak ediyorum?
zamana göre ölçersek 1. vites daha çok yakar.
yol uzunluğuna göre ölçersek 5. vites daha çok yakar.
arabanın hızıda önemli tabi.
selam arkadasim dediklerinin coguna katilmiyorum yanlis bilgiler yada sen tam anlami ile anlatamamisin. anaerobik egzersizde yag nasil yakilir azda olsa hangi literuturde yaziyo oksijen olmadan yag yakimi soz konusu olamaz. kişi amacı ne olursa olsun (kas büyütme veya yağ eritme)hızlı yürüyüş ile koşudan fazla kalori yakılması
yürüyüş, koşudan büyük hızda yapılmadığı sürece imkansızdır
kalori ve yağ yakımını birbirinden ayırmamız lazım
yağ yakımını da oransal ve sayısal olarak ayırmalıyız
kişi anaerobik solunuma geçtiğinde (yüksek eforda) sayısal olarak daha fazla yağ ve kalori yakar. ama yaktığı yağın oransal değeri düşer
kişi amacı ne olursa olsun (kas büyütme veya yağ eritme)
kassal kütlesini büyütmeye çalışmalı,
eğer yapamıyorsa azalmasını engellemelidir.
bunun için kassal çalışmalar yapılmalı
ve kardiyo çalışması, oransal olarak yağın daha çok yandığı,
karbonhidrat (ve uzun sürede kas) kaybının düşük olduğu,
görece düşük tempolu yapılmalıdır
yüksek tempolu (yağ yakım eşiğini uzun süreli aşan) çalışmalar ile daha çok kalori harcarsınız ve daha çok kilo kaybedersiniz
ancak bu kilonun büyük kısmı kas kilosu olacağınca tıpkı yanlış diyetlerde olduğu gibi metabolizmanız yavaşlayacak ve tekrar yağlanacaksınız
yürüyüş ile birçok kişi pekala yağ yakabilir...
kişinin kondisyonu yani oksijeni kullanabilme yeteneği çok ileri düzeyde değilse
kendi için uygun eforda
düzde yürümek sağlamıyorsa (ki çoğunlukla yeterli olur) banda eğim vererek yağ yakımı sağlanır
dışarıda da yürünerek yağ yakılır
fakat bu egzersiz sürekli olmalıdır
10 dakka yürüyim 5 dakka oturiim şeklinde bi yürüyüş işe yaramaz
çünkü
(sayılar ortalamadır ve zannedilenden çok daha fazla serbest değişken vardır) bir kardiyo çalışmasında ilk 12 dakika karbonhidrat yani kan şekeri yakılır
bu dakikadan 18-20. dakikaya kadar kandaki yağ seviyesi yaklaşık 10 kat artar
bu da demektirki
verimli yağ yakımı ortalama bi kardiyo çalışmasında 15. dakika da başlıyor
bunun içindir ki klasik yağ yakımı mantığında en az 30-35 dakika çalışma vardır
intervalli yani hızın bir artıp bir azaldığı çalışmaları destekleyen deneylerde olmuştur ancak iki yöntem de kesin doğru olarak gösterilememiştir
nabız sayısı hakkında...
yine aynı şekilde hiçbiri için budur diyemeyiz
ancak artık en çok kabul gören sistem
algılanan zorluk derecesi sistemidir
burada da klasik tabir devreye girer
yanındaki ile konuşabilecek,reflekslerini kaybetmeyecek eforda kendini tatlı sert zorlamak
bu hali yürüyerek veya koşarak oluşturmak kişiye bağlıdır
obez biri 5 km/h hız ile yağ yakımı sınırını aşarken
atletik biri 11 km/h hızla koşarken sınırın içinde kalabilir
neden yag kulanilsin nasil kulanilir aneorobik calistiginda demek ki ben yanliss ogrenmisim. eaorobik egzersizin yakitlari belli depodaki atp.cp, glikoz yaglar devrede olsa diyelim 800 metrede nasil kulanilir fazla neden hizli atp uretimi dururken yagi kulansin. yagi fazla kulaniyo diye yazan kaynak bul tamamdir bana. earobik esik duzeyini gecince laktik asti cikiyo sidet artikca cho gilokz kulaniliyo depolar. kas diyosun yani protein protein yuksek sidetli egzersizde kulanilmaz senin dedigin depodaki gilikz onu kulanir kasi kulanmaz. ayrica kas kaybi diyosun kas kaybolmaz sabitir her insanda.aktin miyozin troponin miyofibrildeki azalma kuculme oluyo kas sayisi ayni olur. ben anlamiyorum heralde tam ne demek istedigini. nasil vucut gelistirmeciler kas ekliyemiyolarsa bunlar kaybolmazda.
bakınız nefes nefese kalmadan koşulduğunda da yağ yakımı açısından faydalı bir şey yapılmış olur..
asıl olay koşmaktan ziyade nefes nefese kalınarak yapılan aktivitelerde yağ yakımının azalması. sebebini bir önceki mesajımda açıkladım. olaya biraz yanlış yaklaşmışım, koşmak ve yürümek şeklinde.
dediğim gibi aslolan zorlanmayı hissedip terlemek ama nefes nefese kalmamak. çünkü nefes nefese kalmak demek yağ yıkımının yerini kaslarda oksijensiz solunumla glikojen yıkımının alması demek.
umarım derdimi tam olarak anlatabilmişimdir bu sefer. nefes nefese kalmayın da n'aparsanız yapın![]()