junior bir doktor ve 1 aylık bir vacuum bell kullanıcısı olarak konu hakkında bir kaç bilgi aktarmak istiyorum. pectus excatumun cerrahi tedavisi 2 farklı yöntem ile yapılabilmektedir nuss ve ravitch yöntemi. günümüzde istisnalar dışında genel cerrahi yöntem nuss ameliyatıdır demek doğru olabilir. bu gün ise yeni bir tedavi yöntemi olarak noninvaziv bir yöntem olan vacuum bellden de bahsedilmektedir. nuss metodu ile ilgili internette onlarca bilgiye, ameliyat olmuş olmak isteyen kişilere ulaşmak mümkün ancak vacuum bell kullan kişi sayısı henüz çok fazla olmadığı için kullanıcılara ulaşmak ve deneyimlerini dinlemek şansına sahip olamayabiliyoruz. o nedenle ben burada genel olarak bu yöntemden, kendi 1 aylık tecrübemden bahsederek bu konuda bir nebzede olsa deneyim aktarmak istiyorum. ilerleyen zamanlarda da burada ve yine başka forum sitelerinde de bu konu hakkında yazarak sonuçları aktarmaya devam edeceğim.
VACUUM BELL NEDİR?
1- vacuum bell pectus excavatum tedavisinde kullanılan noninvaziv bir yöntemdir. almanyada üretilmekte, türkiyede ise (bildiğim kadarıyla) sadece ankarada bulunan medikal bir şirket tarafından satışı gerçekleştirilmektedir (kargo ile istediğiniz yere gönderiyorlar) . fiyatı en son 2750 tl idi. (euro artışı ile birlikte belki bir miktar yükselme yaşanmış olabilir)
2- silikondan yapılmış yumuşak bir leğensi kısımla bir pompadan oluşur.
3-çalışma prensibi çok basittir. göğsünüze temas ettirip pompa vasıtası ile içindeki havayı boşalttığınızda oluşan negatif basınç etkisi ile göğüs duvarınızın öne doğru çekilmesi ve bu pozisyonda tutulması ile zamanla bu pozisyonun korunması amaçlanır.
4- uygulaması basittir. günde 2 defa en az yarımşar saat kullanmak gerekiyor. herhangi bir sıkıntı oluşturmadığı için ev içinde günlük aktivitelerinize devam etmenizde herhangi bir sorun teşkil etmiyor. ( göğsünüzde silikon bir leğensi materyal ile gezmeye razı iseniz dışarıda da kullanabilirsiniz )
NEDEN VACUUM BELL'İ TERCİH ETTİM?
göğüs duvarımın sağ tarafında sola göre bir miktar çöküklük var (asimetrik pectus) ancak bu çok derin değil hatta çok farkedilebilir değil bile denilebilir. bu nedenle zaman zaman ameliyat fikrini kafamdan geçirmiş olsam da bir şekilde kafamdan ameliyat fikirlerini atarak ve bu durumla barışarak yaşamaya karar vermiştim ki bu yöntemden haberdar oldum ve kafamdaki soru işaretlerine rağmen denemekten bir şey çıkmaz diyerek bir tane temin ettim ve kullanmaya başladım. kısacası tercih nedenim cerrahinin sıkıntılarına katlanılır düzeyde olmayan, yani gayet hafif düzeyde olan pektusumla böylesine basit bir yöntemle çare aramak daha mantıklı idi.
1 AYLIK VACUUM BELL TECRÜBESİ
vacuum bell ile alakalı yaşadığım bariz bir sıkıntı olmadı ancak ilk bir kaç günlük kullanımlarda yoğun şekilde kızarıklık yapıyordu şuan artık o kadar kızarıklık morarma oluşturmuyor. yine ilk günlerde derimde bir miktar soyulmalar oldu. ( güneşte yanma sonrası gibi ) yine meme ucumda başlangıçta morarma kabuklanma oldu ancak onlar da soyularak iyileşti kısa sürede. şuanda muhtemelen o bölgedeki deri bu basınç değişikliğine adapte olduğu kalınlaştığı için artık herhangi bir sıkıntı oluşturmuyor.
vacuum belli fırsat buldukça kullanmaya çalışıyorum. günde 1 saat ile 5 saat arasında değişen sürelerde kullanıyorum. kullanıp çıkardıktan hemen sonra genel olarak normalde çökük olan sağ tarafım, sol tarafımın bile seviyesini geçecek kadar yükselmiş oluyor. sonra zamanla inmeye başlayarak bir kaç saat içerisinde eski haline geri dönüyor (bu süre değişkenlik gösteriyor). ancak şuan için henüz gözle görülür bir iyileşme farkedebilmiş değilim.
CERRAHİ Mİ VACCUM BELL Mİ?
tabi ki bu sorunun kesin bir cevabı yok. ancak en azından daha sağlıklı karar verebilmek açısından maalesef sayıları çok da fazla olmayan vacuum bell ile ilgili yazılmış makalelerden, yapılmış çalışmalardan ortaya çıkan bazı çok basit bilgileri aktarmak istiyorum.
vacuum bell genç hastalarda yaşı daha ileri olanlara göre daha iyi sonuç verir. vacuum bell simetrik olgularda asimetrik olgulara göre daha iyi sonuç verir. (şu durumda ben şanssız olanlardanım) vacuum bellin yaratacağı etki elbetteki cerrahi yöntemler kadar radikal ve başarılı olamayacaktır. (zaten öyle olsaydı şu anda cerrahi yapmanın da bir manası olmazdı) çok derin pectuslularda başarılı olması güçtür. yani tüm bunları toplayacak olursak genç, simetrik, çok derin olmayan hafif olgularda cerrahiye gitmektense bu yöntem daha mantıklı görünüyor. genel olarak da şimdilik göğüs cerrahlarının bir çoğu bu yönteme mesafeliler gibi görünüyor(bu yöntemden haberdar olmayanlar bile olduğuna eminim ya neyse) bunun 2 sebebi olabilir 1-bu yeni bir yöntem sonuçta ve uyguladıkları çok radikal cerrahi yöntemlerin yanında böylesi basit bir yöntemin işe yarar olamayacağı düşüncesi, yöntemi uygulayıp sonuçlarından da haberdar olmama durumu, kısacası önyargı 2- ya da hakikatten işe yaramıyor para tuzağı
son bir not: uzun süre ağırlık sporları ile uğraşmış kişilerde de başarı şansının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. kaburgalarınızın sternumla birleşen yumuşak kıkırdak bölümlerinde bu sporlar sonucu meydana gelecek sertleşme kemikleşme olayı esnekliği azaltacak dolayısıyla başarı şansı azalacaktır bilginize...
sorusu olan arkadaşlar buraya yazabilirler zaman zaman bakıp cevap vermeye çalışacağım. hoşçakalın...