Kurutulmuş yumurta akı 100 gr = 81 gr protein !

Kurutulunca içindeki su gidiyor ve protein kalıyor, başka giden şeyler var mıdır bilmiyorum o kadar...

Ama 100 gram yumurta akı kurusu elde etmek için kaç yüz gram sıvı yumurta akının kurutulduğunu tahmin etmen gerekir ki verdiğin rakamlara göre 600 gram sıvı yumurta akından 100 gr. kuru çıkıyor demektir.

Kurutulunca kimyasal reaksiyona girmeyen hiç bir maddenin protein miktarında değişim olmaz. Yumurtanın da proteini artmıyor.

Ayrıca bahsesttiğin şey piyasada yumurta beyazı proteini (Egg White Protein) İsmiyle çok çeşitli markalar tarafından satılıyor.

Bu başlık uçucu gibime geldi eğer muadili varsa.
 
gaddar kemal çok güzel yorumlar ve yazılar yazıyosun gerçekten sen bu foruma çok faydalı olacaksın başarılarının devamını dilerim. saygıdeğer üye..
 
Nasıl kurutmayı düşünüyorsun, güneş ışığıylaysa işin kolay olacaktır; yalnız fırın ya da ocakta yapacaksan, proteinin yapısını bozmamak için bayağı bir enerji sarfetmen gerekir. En çok korktuğum ve çekindiğim noktalardan biri de yemekleri fazla ya da yanlış pişirerek besin değeri kaybetmek, umduğum proteinden mahrum kalmaktır...
 
güneş ısınlarıyla kurutulmuş olan hiç bir besini tavsiye etmiyorum en iyisi gölgede yada serin yerde yapılanı. sakın haa güneşe birşey koymayınız.
 
bu yumurta kurutma işi oyle ocakla güneşle olacak iş gibi gelmedi bana daha farklı fabrikasyon yöntemler lazım evde olacak gibi gözükmüyor.
 
Kurutulunca içindeki su gidiyor ve protein kalıyor, başka giden şeyler var mıdır bilmiyorum o kadar...

Ama 100 gram yumurta akı kurusu elde etmek için kaç yüz gram sıvı yumurta akının kurutulduğunu tahmin etmen gerekir ki verdiğin rakamlara göre 600 gram sıvı yumurta akından 100 gr. kuru çıkıyor demektir.

Kurutulunca kimyasal reaksiyona girmeyen hiç bir maddenin protein miktarında değişim olmaz. Yumurtanın da proteini artmıyor.

Ayrıca bahsesttiğin şey piyasada yumurta beyazı proteini (Egg White Protein) İsmiyle çok çeşitli markalar tarafından satılıyor.

Bu başlık uçucu gibime geldi eğer muadili varsa.
Size sonuna kadar katılıyorum yalnız belirtmek isterim kimyasal reaksiyona da girse protein miktarında değişiklik olmaz. Kimyasal reaksiyonlarda giren ürün ile çıkan ürün miktarında değişiklik olmaz.

yalnız fırın ya da ocakta yapacaksan, proteinin yapısını bozmamak için bayağı bir enerji sarfetmen gerekir. En çok korktuğum ve çekindiğim noktalardan biri de yemekleri fazla ya da yanlış pişirerek besin değeri kaybetmek, umduğum proteinden mahrum kalmaktır...
Aynen bende :D Çareyi balığa,sosise vs yönelmekte buldum. Biraz tembelimdir de bu konularda :P
 
Son düzenleme:
ben bunu kullanıyorum, tadı bir felaket anlatmam mümkün değil. hatta şöyle söyleyim bir kez koklayınca ikinci kez koklamaya cesaret edemiyorsunuz :D süte katmayı hiç düşünmeyin bile hem tadını alıyorsunuz hemde topaklanıyor, şuan yoğurtla tüketiyorum üzerinede biraz keçiboynuzu tozu döküyorum, yerken nefesimi tutunca sorun olmuyor :D
 
Bir yumurta ile denedim ve inanılmaz bir koku oluştu etrafında.Overlord arkadaşımın dediği gibi yoğurt gibi içinde bu maddeyi kaybedecek yiyeceklerle tüketmek bu kokunun ve mide kalkmasının önüne bir nebze geçebilir.

Ayrıca garip olan bir şey var yumurtanın içinde normalde olmayan o kadar protein suyu kaybedince nasıl ortaya çıkıyor?Var olan protein zaten çözünmüş olarak bulunmazmı yumurtanın her yerinde?Buradan düşünecek olursak bugüne kadar yapılan taze yumurta besin değerleri ölçümleri ya eksik ya da hatalı yapılıyor olmazmı?
 
Bir yumurta ile denedim ve inanılmaz bir koku oluştu etrafında.Overlord arkadaşımın dediği gibi yoğurt gibi içinde bu maddeyi kaybedecek yiyeceklerle tüketmek bu kokunun ve mide kalkmasının önüne bir nebze geçebilir.

Ayrıca garip olan bir şey var yumurtanın içinde normalde olmayan o kadar protein suyu kaybedince nasıl ortaya çıkıyor?Var olan protein zaten çözünmüş olarak bulunmazmı yumurtanın her yerinde?Buradan düşünecek olursak bugüne kadar yapılan taze yumurta besin değerleri ölçümleri ya eksik ya da hatalı yapılıyor olmazmı?
yumurta akı kurutulunca ne ıcındekı proteın artar nede azlır sole bır ornek verım bır parca tavuk gosunu pısırdıgımızde agırlıgı azlaır fakat proteın oranı degısmez ıste yumurtada olan da bu 100gr yumurta akı kurutulursa yaklasık 17 gr kuru madde cıkar burda agırlıgının azalmasının sebebı ıcındekı suyun ucmasıdır bende gecenlerde tandem gıdadan proteın tozu alırken numune olarak 100gr verdıler bence 5-10 gr seklınde kullanılırsa hem tat olarak hem de katılık bakımından bır sorun cıkarmayacaktır:)
 
Merhaba ,

ben yaklaşık iki ay önce internet üzerinden 5 kilo aldım. YUMURTOZ diye girerseniz bu ürünü bulmanız mümkün. 5 kilosu yaklaşık 175 ytl tutu.
Ama diğer arkadaşlarında dediği gibi tadı ve kokusu iğrenç ve bende çok hafif mide ağrısı yapıyor.
selamlar
 
Merhaba ,

ben yaklaşık iki ay önce internet üzerinden 5 kilo aldım. YUMURTOZ diye girerseniz bu ürünü bulmanız mümkün. 5 kilosu yaklaşık 175 ytl tutu.
Ama diğer arkadaşlarında dediği gibi tadı ve kokusu iğrenç ve bende çok hafif mide ağrısı yapıyor.
selamlar

Bu yumurtozu ne ile kullanıyorsun? meyve suyunamı katıyorsun?
 
protein bildigim akdarıyla güneş ışıgıyla falan bozulmaz. bir belgeselde izlemiştim m.ö den kalan dinazorların hiç bozulmamış proteinlerini buluyorlardı.
 
@erencaner

Yumurta aki tozu , yumurta akinin sicak kuru hava olan bir firinin icine atomizerle yumurta akinin puskurtulmesiyle yapilir.Yumurta aki havada piserek firinin dibine toz olarak birikir.
 
Bütün yumurtanın % 66-70'ini oluşturan yumurta akı ortalama % 88 su ve % 12 (% 9-15) oranında kuru maddeden oluşur.

Tablo: Yumurta akının kimyasal bileşimi
Öğe Miktar(%)
Su 88.0
Protein 11.0
Yağ 0.2
Kül 0.8

Yumurta akı, fazla oranda su içermekte ve kuru maddesinin tamamına yakın bir kısmı proteinden oluşmaktadır.

Yumurta akında proteinler az miktarda tuz ve karbonhidratla birlikte çözelti olarak bulunur.
Yumurta akı, ovalbumin, konalbumin, ovoglobulin ve glukoproteidlerden (ovomukoid ve ovomusin) oluşur.
Ayrıca yumurta akının, mikroorganizmaların üremelerini güçleştiren antimikrobiyel özellikleri vardır ve yumurta akının pH=8.3 değerinin oldukça yüksek olması mikroorganizmaların gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Yumurta beyazı tozu, yumurta akının kurutulmasıyla elde edilir. Sadece albüminlerden oluşur. Suyla karıştırılmasıyla, tekrar yumurta beyazı elde edilir.
Toz üretim aşamalarından biri de pastörizasyondur ve bu işlem yapıldığından, suyla karıştırıldıktan sonra pişirmeye ya da ısıl işlem uygulamaya gerek yoktur.

Avantajları:
Sadece yumurta akı kullanılan ve sarısının gereksiz olduğu yemeklerde bir tasarruftur.
Oda sıcaklığında saklandığından, oda sıcaklığına gelmesini beklenmez; zaman kaybı olmaz.
Raf ömrü oldukça uzundur.
Kolestrolü ve yağı az yemekler yapmada kullanılır.
Taşınması kolaydır.
Tüm çeşitleri değil ama bazıları salmonella enfeksiyonuna tedbir olarak pastörize edilir.

Genelde, yumurta beyazı tozu unlu mamuller sektöründe kullanılır. Özellikle, pandispanya keklerinde yaygındır. Taze yumurta beyazından farklı olarak, daha çabuk köpürür ve daha açık renkli daha kabarık bir kek oluşumuna neden olur, çalışılması yumurtaya göre çok daha kolaydır.

Kremada yumurta beyazı tozu, taze yumurta beyazına göre daha kolay çırpılır. Bunun yanında, çırpma işleminin yapıldığı kap daha kolay temizlenir. Yumurta kabuğu kırıkları ve sarısını ayırma sorunu olmadığından temizlik açısından daha kullanışlıdır.

Üretimde işlemlerin azalmasını sağladığından ve yumurta sarısı israfını önlediğinden dolayı, yumurta beyazı tozu gün geçtikçe popüleritesini arttırmaktadır.


Ayrıca 1kg yumurta akı tozu 50TL'dir.
 
Yumurta Akı Tozu !
Merhaba arkadaşlar, 20 yıl kadar bir süre ara verdikten sonra tekrar spora başladım. Yaklaşık 9 aydır düzenli ve istikrarlı bir şekilde devam ediyorum. Biceps ölçüm 39cm den 45cm e kadar geldi, aslında bir süre önce 47 cm lik biceps'lere sahiptim ama 2 ay (maddi sıkıntı yüzünden) protein alımını kesmek zorunda kaldım, kaslarım resmen eridi. Neyse, eski body ci bir arkadaşım sağ olsun yurt dışından bana 3 kg. yumurta akı tozu getirmiş.
Evet, Türkiye'de de satılıyor ama 50 TL... yurt dışından bana geliş fiyatı 30 TL.
Neyse, yumurta akı tozu berbat kokusu ve tadı olan bir ürün ancak eşimin pratik zekasıyla bu iğrenç tozu tatlandırmayı başardım, hemde piyasadaki meşhur whey proteinler kadar lezzetli hala getirdim. Tam olarak 1,5 aydır kullanıyorum ve bu sürede kaslarımı tekrar toparladım, bicepslerim dediğim gibi 45 cm'i yakaladı, omuzlarım toparlandı. Eğer bu yumurta akı tozundan bu şekilde verim almaya devam edersem sonucu sizlerle paylaşacağım.
Dediğim gibi basit ve özel formülle o iğrenç tat ve kokudan eser kalmıyor, çilekli süt içer gibi... diğer aromalar yeterli olmuyor, en iyisi çilek :)

Görüşmek üzere.
 
Son düzenleme:
byzed ortaya böyle bir şey atmışsınız fakat ayrıntı yok?sizden ayrıntılı tarif bekliyoruz.
 
Back
Yukarı