Maalesef yazdıklarınız diyete dair acı bir tecrübe. Bir sporcu diyetisyeni olarak, yüksek yağlı diyetler ile ilgili bu forumda onlarca kişi ile tartıştım, bir o kadar kaynak ekleyerek görüşümü bildirdim. Ancak bu konuda genel olarak düşünüleni pek değiştiremedim. Böyle kişilere üzülerek sizi örnek göstermek gerekiyor. Aslında bir çok yayın var ketojenik diyetin veya low carb diyetin uzun dönemde kalp ve bilişsel fonksiyonlar için zararlı olabileceğine dair, ancak bunlar es geçiliyor. Sanırım kolay uygulanabilir olması cazip geliyor( 100 g bulgur yemek yerine 40 g yer fıstığı yemek elbette daha kolay). Bir de sosyal medyada ve tvde o kadar çok reklamını yapan oldu ki insanlar etkilenmekte haklılar.
Bir kaç yıl önce sporcu beslenmesine Türkiye'de önderlik eden profesör hocama ketojenik diyetler ile ilgili ne düşündüğünü sorduğumda, diyetin dönem dönem popülerlik kazandığını insanların popüler olmak için bu diyeti gündeme getirdiğini ve diyetin hastalıklar için geliştirilip sağlıklı bireyler için uygun olmadığını söylemişti. Elbette buna yanıt vererek, diyetin güvenilir olabileceğini söyleyen yayınları paylaşabilecek olanlar vardır. Ancak ketojenik/low carb diyetin uzun dönem etkilerinin ne kadar ağır olduğunu gösteren onlarca çalışmayı karşılık olarak ekleyebilirim. Bunlardan biri de sizin yaşadığınız problem gibi, kalp rahatsızlıkları. Çalışmalarda karbonhidratsız/düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyetlerin miyokardiyal iskemi, kardiyak arest, aritmi gibi ciddi yan etkilerin olduğundan bahsediyor. Bir yayında, 3 yıl kendi başına ketojenik uygulayan bir adölesanın 3. Yılında aritmiden öldüğünü ve doktorların sebep olarak diyeti gösterdiğini belirtiyor..
Daha büyük problemler yaşamadan diyeti bırakmanız iyi olmuş. Yaşadıklarınız için üzülsem de, daha büyük problemler yaşamadığınız için sevindim. Beslenmeyle ilgili sorularınız olursa forumdan sorabilirsiniz, yardımcı olmaya çalışırım. Geçmiş olsun.