Arkadaşlar yaklaşık 3 yıldır saç dökülmesi ile ilgili bir çok ürün kullandım. Tıp fakültesinde okuyorum , derslerde duyduğum kadarı ile de birkaç şey öğrendim.
Her şeyden önce saç dökülme sebebinizi ayrıntılı öğrenmeniz gerekli. Beslenmeye , hormonlara ( Tiroid vs. ) , genetiğe bağlı dökülme yaşanabiliyor. Genetik dediğimiz , erkek tipi dökülmedir. Başın üst kısmında yoğunlaşan , tepe dediğimiz bölgede de kendini belli eden tip. Bu tamamen hormonal ve hormonların bağlandığı reseptörler ile alakalı yani yapısal.
Soruya gelecek olursak Minoxil dediğimiz ürün , tansiyon ilacı olarak piyasaya ilk sürülmüş bir ilaç. Daha sonra sprey şeklinde topikal uygulamanın saç dökülmesine etkisini görünce , dermatolojide saç dökülmesi için üretilmeye başlanmış bir kozmetik ürün. Gittiğiniz bir çok dermatolojist bu ürünü önerecektir , keza derslerine girdiğim kesinlikle ürünle alakalı kar payı olmayan profesör hocalarımın bile tavsiye ettiği iki şey oldu. Ya Minoxil tarzı ürünler ya da finasterid (Piyasada çeşitli isimleri var) tarzı ürünler.
İşe yararlığına gelecek olursak kesinlikle yarıyor. Bilimsel olarak her türlü kanıtlanmış bir ürün. Kendim yaklaşık 1 yıl kullandım , hatta ilk kullanmaya başladığımdaki bırakıp tekrar kullanmaları hesaba katarsak daha da uzun bir süre. Arkadaşlar kullandığınız sürede saç dökülmesini AZALTIYOR , büyük harfle yazdım çünkü durdurmak gibi bir durum ne kendimde ne de kullanan herhangi bir kişide gördüm. Saç doğal olarak dökülür , bu ürün dökülmenin normal standartlarda kalmasına yarıyor. Ürünün bir diğer güzel özelliği de saçları kalınlaştırması. Normalde güçsüz ve cılız çıkan saçlar daha güçlü ve kalın bir şekilde çıkıyorlar. Bu da dökülmenin daha az görünür olmasına sebep oluyor.
Uzun süre kullandım , etkisi oldu. Dökülmemi azalttı. Ancak şöyle bir durum var ki etkisini görmek için çok düzenli kullanmalısınız. Sabah akşam , 5 fıs diye önerilir ürün üzerinde. Buna harfiyen uymaya çalışırsanız etkisini daha iyi görüyorsunuz. Ve dökülme bu ürünü kullandığınız müddetçe azalıyor , bıraktığınızda saçlarınız yine eski dökülmesine dönüyor. Hatta daha şiddetli bir dökülme gördüğünüzü bile söyleyebilirim. Hiç kullanmasaydım 1 sene sonunda 10 tel saçım kalacaktı , 10 ay kullandım 2 ay kullanmadım sonuçta 1 sene sonunda 5 tel saçım kaldı gibi yorumlar yapanları dahi gördüm , duydum.
Fiyatı şuanda eczanelerde 50 TL. İnternette birkaç ay önce güvenilir sitelerin bazılarında satılıyordu ancak şuanda hiçbirisinde satılmıyor. (botanikecza.com vs. gibi) Sebebini bilmiyorum. Ama 30-35 lira vereceğim derseniz eğer , 5'ten 10'dan kaçmayın , eczaneden alın derim. Sonuçta medikal bir ilaç. Senin gittiğin doktor kim bilmiyorum ama 6 aylık bir kullanım diye bir şey yok , saçının dökülmesini istemediğin zamana kadar kullanacaksın , bir yerden sonra hormonel etkinlik azalır , bırakırsın dökülme olmaz orasını bilemeyeceğim. Ama kesinlikle 6 ay kullan duracak rahat oh durumu yok , külli bir yalan. Bunu ben söylemiyorum , firma kendisi söylüyor istediğiniz yerde de araştırabilirsiniz.
Saç ekim işlemleri ile ilgili de bir şeyler söylemek isterim bildiğim kadarıyla. Saç ekim işlemi şuanda ciddi anlamda ilerlemiş durumda. Çok büyük paralar dönüyor arkadaşlar , her gün yeni bir yöntem ortaya atılıyor. Fue yöntemi çıktı , enseden alarak ekim yöntemi. Daha basit bir işlem eskisine göre. Öncelikle kesinlikle doğal saçınız gibi olmasını beklemeyin. Ekim işleminde her ne kadar doktorlar uygun açı ile uygun yerlere yerleştirip doğal bir görünüm kazandırmak isteselerde bu asla kendi saçınızın hali gibi olmuyor. Ama dediğim gibi , son senelerde özellikle daha profesyonel yerlerde yaptırırsanız , kesinlikle memnun kalacağınız bir yöntem. Tabi fiyatları ilk başta da söylediğim gibi yüksek , ciddi anlamda iyi paralar alınıyor. Yakın bir komşum yaklaşık 5000 TL harcadı , ancak 1 yıla kadar sürdü düzelmesi. Sürekli 0'a vurması gerekti saçlarını , sanırım prosedür böyle. Şuanda memnun , ama bakıldığında anlayan biri ise ekim işlemi yapıldığını anlar.
Ben şuanda Rephair diye bir ürün kullanıyorum , yaklaşık 10 gün oldu elime geçeli ürün. İtalyan menşeili bir ürün , Tümer Metin falan reklamlarında oynamış. Şampuanı ile birlikte aldım. Yabancı , türk forumlarda biraz araştırdım , tüketici yorumları olumlu yönde. Ama şimdisi için bir şey diyemeyeceğim. Hatta yanlış bir gönderim sonucu elime 2 tane geçti , iade işleriyle hala uğraşıyorum firma biraz çirkef çıktı. Eğer alıcısı olursa daha uyguna verebilirim , kargo poşetinden çıkarılmamış
Neyse , uzun uzun yazdım. Bilmişlik ettiysem affola , bildiğim kadarıyla yazmak istedim. Bu konuya çok kafa yordum , o bakımdan yardımcı olmak istedim. İyi forumlar herkese.