Mit: Tek seferde ancak 30 gram protein alınabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan demir00
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
sanırım en doğrusu şu:

1) antreman biter bitmez; amino asit + su
2) antremandan birkaç dk sonra ; protein tozu + süt (ya da meyve suyu ya da su)
3) gece yatmadan 1 saat kadar evvel : süt

işin aslını soylemek gerekirse bende coyote gibi yavas proteinlerin taraftarıyım. whey ler yada aminolar sadece ant sonraları yada onceleri işe yarayacaktır. basşka bir artı katacagına inanmıyorum. gun içerisinde yapılacak en iyi şey sut ve sut urunlerini bolca tuketmektir. bunlar saatlerce kandaki ami,no asit akısını saglarlar. bunun dısında ant gunleri whey amino vb alınabilir. bence 30 gr bir mittir vucud ihtiyacı olanı alır. coleman ornegi verilmiş. o kas kutlesi muhtemelen 50-60 grmı tolore edebilir. belkide fazlasınıda. ancak normal inssanların dahi zamn zaman 50 gr proteini sentezledikleri gorulmustur.(bunu M&F de okumustum) o zaman tum bunlar dogruysa 30 gr bir mittir. ama baz alına bilecek ortalama bir rakamdırda aynı zamanda. vucut agırlıgı *1.5 yada * 2 seklinde protein ihtiyacımız ortalama hesaplarız. antrenmanı arttırıp sureleri de kısaltırsak. yani sık ama kısa calısmak. dolayısıyla protein sentezi etkilenen hormonlarında esliğinde artacaktır diye dusunuyorum. yemeklerimizin yanında sut kefir yogurt ayran vb. yiyecekleri devamlı tuketirsek. amino asit akısınıda dewamlı kılarız. buda dinlenme anlarında bize geri doner. iyi çalışmalar saygılarımla ...

1. makale için de şu söylenebilir sanırım..
30 gr kime göre.. burada 70 kg ağırlığındaki bir sporcu ile 100kg luk bir vucut geliştirmeci aynı şekilde değerlendirilemez..
ikincisinin bir seferde sentezleyebileceği protein miktarı daha fazla olacaktır..
yani kaslar geliştikçe protein ihtiyacı arttıkça 30gr 50 grma çıka bilirmi demeye çalıştınız????

evet oylede denebilir. kas kütlesi çoğaldıkça protein sentezi ve ihtiyacı artmaktadır. yani ne kadar buyuksen ogunlerinde o kadar buyuk olmalıdır.

Bugun okudugum bir makaleyi sizle paylasmak istedim:

Mit: Tek seferde ancak 30 gram protein alınabilir.

Gercek: Vücut 30 gramdan cok daha fazla proteini sindirip, alabilir.

Ne zaman yuksek miktarda protein alımlarından konusulsa, her seferinde ortaya bir söylenti atılır; her protein beslenmesinde yaklasık olarak 30 gram protein kullanılır ve bunun üstündeki miktar atıl kalır. Aslında bunun gercekle pek de alakası yoktur. Ornegin et ( Dana, tavuk, domuz ve balık) %97 etki ile sindirilir. 25 gram dana eti yendigi zaman etteki proteinin %97’si emilir. Daha sonra icınde yaklasık 60 gram protein barındıran 280 gramlık bir biftek yenildiginde, bunun %97’si yine sindirilir ve emilir. Peki arastırmacılar neden 40 gram daha protein kullanıyorlar, sadece 30 gram protein sindililebiliyorsa? (1)

Gercek olan, bazı arastırmacılar speküle etmesine ragmen, Protein yükseltgemesinin "anabolic drive" tetikledigidir. (2). Bu anabolik itis gücü Hyperaminoacid yoluyla tanımlanır. Hayvanlarda IGF-1 ve GH gibi anabolik hormonların arttıgı olmustur. Bunun iliksinin insanlarda ispatlanması zor olsa da, fazla protein alımlarında kuru vücut kütlesinde artis olmustur. (3,4).

Kas buyumesinin maksimize edilmesi isteniyor ve kas kaybının da minimal seviyeye cekilmek isteniyorsa, protein sentezlenmesi maksimuma cıkarılmalıdır. Bu acıkca gösterir ki, buna agır idman ve gerekli kalori ve yuksek miktarda protein ile ulasılır. Bunun anlamı, ögunlerde 30 gramdan fazla protein alımı norm olarak kabul edilebilir. Hic korkunuz olmasın, tüm protein vucut tarafından efektif olarak kullanılır.

1. Tipton K., Ferrando A., Phillips S., Doyle, JR D., Wolfe R. Post exercise net protein synthesis in human muscle from orally administered amino acids. Am. J. Physiol. 276: E628-E634, 1999

2. Millward, D.J. Metabolic demands for amino acids and the human dietary requirement: Millward and Rivers (1988) revisited. J. Nutr. 128: 2563S-2576S, 1998

3. Fern EB, Bielinski RN, Schutz Y. Effects of exaggerated amino acid and protein supply in man. Experientia 1991 Feb 15;47(2):168-72

4. Dragan, GI., Vasiliu A., Georgescu E. Effect of increased supply of protein on elite weight-lifters. In:Milk Protein T.E. Galesloot and B.J. Tinbergen (Eds.). Wageningen The Netherlands: Pudoc, 1985, pp. 99-103

http://www.bbszene.de/mythen-ueber-protein.html

Merhaba Arkadaşlar,

Benim şahsi kanaatim şu ki , özellikle protein konusunda malesef sadece ölçüler gramaşlar önemli gibi ele alınıyor.. Tavuk da bu konuda en çok speküle edilen besin heralde.. 30gr 50gr ya da 60 gr.. herneyse.. yani tavuk sırf içindeki protein için mi yeniyor.. yoksa doyma hissi, lezzet ve diğer besin değerleri için.. Bir de genelleme yapıcağım için biraz rahatsızım ama fikrim böyle : Çok yaygın olarak bu tür ölçü ve gramaj konularında bütün hayatını vücud geliştirme sporuna vermiş ya da meslek olarak edinmiş kişilerin besin günlükleri ve aldıkları besin değerleri baz alınmaya çalışılıyor.. Bir tane adı geçen adamın google'dan resmini arattım herif resmen goril :) soruyu sorun kişi ise 163boy 70kg... Sorusu da o kaç gr protein sentezliyor vs vs.... açıkçası bana da her konuda oldugu gibi çok fazla matematik hesap kitap yapıldığı ve sonuçta da sürekli bir paradoksla yaşama söz konusu.. Hızlı mı yavaş mı emilen, 30gr mı 60 mı , önce mi sonra mı... sadece fikirlerimi ifade etmek istedim.. Coleman mesela antremandan sonra değil biftek yemeğe öküz boğmaya gitse bile şaşırmam :)))))))))

Ben hep şuna inanırım;
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişir, eğer ki yeni başladıysanız vücutta kas kitlesi inşa edileceği için 30 gr'dan fazla proteine ihtiyaç yoktur, ancak ileriki zamanlarda vücutta belli bir kas kitlesi oturmuş ise kişinin ihtiyacı 30 gr'dan fazla olacaktır. Bu nedenle bu sporla uğraştığım süre zarfında belirli periyotlarla (6 ayda bir) protein alımını arttırdım.
2. makalede aslında çok güzel bir noktayı işaret ediyor. O da şu ki, bu sporla uğraşan çoğu kişi hemen kana karışacak proteinler almalıyım diye kendini şartlar, ancak vücudun belirli zamanlarda hızlı belirli zamanlarda da yavaş sindirilecek proteinlere ihtiyacı vardır. Antrenman sonrası whey alımı doğrudur, ancak özellikle uykuda vücut katabolik sürece girdiğinden yatmadan önce (örnek olarak whey alınacaksa) süt ile karıştırılıp alınmalıdır ki vücudu 7-8 saatlik katabolik süreçten kurtarsın.

ne kadar protein alırsan al sindirilir mi ? evet sindirilir, de nereye ? önce sindirim ile sentezlenmesi arasındaki ince, belki de çok kalın farkı ayırmak lazım. iş yemeye kaldıysa sabaha kadar ye illa ki sindirilecek de ne kadarı kas yapımında kullanılacak, ne kadarı atılacak, ne kadarı yağa dönüştürülecek ? önemli olan bu. açıkçası özellikle ilk makaleye kendin ekleme ve oynama yaptığın kanısındayım . "ne kadar yersen ye emilir" ! "emilir" ne demek ?
bir kere bu "makale" itibar edilecek bir yazı olsa vücudun mantıken protein depolaması gerekirdi. her öğünde 100-200 gr protein alalım o zaman tamamı da kas yapımında kullanılsın ! herhalde sıkı antrenmanlarla hepimiz arnold seviyesine ulaşırdık ! hücrenin yapı taşından bahsediyosun karbonhidrat veya yağlarda değil.
protein porsiyonlarının 40 gr da tutulmasının sebebi ortalama garanti değerin bu olmasındandır. kaldı ki daha düşük porsiyonda tutulan tozlar da mevcut. bende derimki o zaman neden ölçekli değil mesela 40-50-80-100 gibi de 40 gr ? kısaca bu birinci yazının asla kanıtı olamaz. hatta aslında ilk makaleyi verdiğin örnekle kendin çürütmüşsün.
uzun lafın kısası, kusura bakmayın birinci "makale" komik ! şahsen ben güldüm.günümüzde en son teknolojilerle yapılan araştırmalar gösteriyor ki ortalama bir sporcu için yıllardır zikredilen kg başına 2 gr protein bile fazla. ideal değer 1.2-1.5gr arası. yazıdaki mantığa göre kg başına 10 gr da alsak sıkıntı yok :D
kusura bakmayın ama bu yazıya itibar edip bir öğünde yüzlerce gram protein almaya kalkan arkadaşlar klozetinize veya yeterince kardiyo yapmıyorsanız yağlarınıza, cüzdanınıza ve extra mesai yaptırdığınız sindirim sisteminize el sallayın.

Benim sormak istediğim şu, örneğin ben 400 gram levrek tükettim. 100 gramında 24 grama yakın protein var levreğin, 24 x 4 = 96 gram yapar. Şimdi bu 96 gramın hepsini almış oluyor muyum ben ?

ben öğün başına protein saymıyorum hiç ama günde 120 gr altına da düşmüyorum , ben işi biraz vücuduma bıraktım mesela gün gelir 5 yumurta yerim sabah gün gelir 2 , ama mesela atlamadığım iki öğünüm var spordan 2 saat önce yulaf 150-200 gr kadar ve spordan 1 saat sonra 200 gr et + dolu bır tabak bulgur pılavı

O kadar çok makale araştırma var ki, doğruluklarını araştırmaya kalksak 1 tanesi "tamamen" doğru çıkmaz... İnsan vücüdü komplikedir. Kiminde 35 gr sentezlenir kiminde 45. Vücüt tipi, metabolizma hızı, kilo vs. bir sürü etken bunu değiştirir. Ama genellemek gerekirse bence 30 gr. olayı kabul edilebilir. Vücüda her iki saatte bir 30 gr whey proteini ve yanında 5-7,5 gram BCAA alan bir kişinin çok daha fazla proteini miktarını her 4 saatte alan bir bireye göre kas gelişimi daha hızlı oluyormuş bu da bir başka araştırmadan... Ve son olarak proteinler %99u vücüt için kullanılır glükoza dönüşür fazlası yağa, dışarı atılma binde bir oranda spermle veya idrarla olur.

Back
Yukarı