nefes açma egzersizleri

Uzun mesafe kosularda ve cogus spor dallarında nefes açmak büyük önem taşıyan bir olaydır…sizi nefes açma hakkında bazı bilgiler vereceğim…
1. eller iki yana açılır, her nefes alışta göğüs önünde açık halde uçları birleştirilir. 25 kere yapılmalı.
2. dik durumda eller ileri doğru açılır. diz kapakları bükülere nefes verilir ve eğilmeye başlanır. yavaş yavaş eğildikten sonra nefes alınarak yükselinir. 25 kere tekrarlanır.
3. ayaklar çapraz halde yere oturulur. nefes alınarak öne eğilir ve nefes verilerek tekrar kaldılır. 25 tekrar.
4. dik durulur ve burundan nefes alınır. popodan/belden kıvrılarak aşağı eğilinir ve nefes ağızdan verilerek dikilinir ve tekrarlanır. 25 kere.
5. ramacharaka yoga denilen bir konsantrasyon seansının bir parçası. bu seans, süper öğrenme denilen yöntemde de uygulanır. bir takım fizik egzersizlerin ardından, önce deriiin bir nefes alınır, verilmez. biraz tutulan nefes yavaşça bırakılır. bir kaç defa tekrarlandıktan sonra 4 saniye boyunca nefes alınır. 4 sn boyunca nefes tutulur. ardından 4 sn boyunca verilir ve 4 sn de nefessiz kalınır. bu işlem 4 defa tekrarlandıktan sonra 6'şar saniye üzerinden aynı işlem yapılır 4 defa. ve daha da sonra 8'er sn üzerinden 4 defa daha tekrarlanır...

bu asyada sıkca kullanılan bir yöntemmiş arkadaşlar son zamanlarda bunu serbest zıpkınla dalıs yapan kişilerde uyguluyormus!!!
bunu deneyen tüpsüz zıpkınla dalış yapan bir arkadaşım var ve gercekten nefes konusunda cok büyük yarar sağladıgını söylüyor...bunu sizinle paylaşmak istedim
 
modern insan genelde nefes almayı unutan bir yapıya sahiptir...

doğal olarak nefes mekanizması "diyaframın aşağı yukarı hareketi neticesinde olur...

ancak , modern insan günlük aktivitelerinde bunu kullanma ihtiyacı fazla olmadığından çoğumuz doğru nefesi bilmeyiz...

bir de , müsabaka sırasında "nefes almayı iyice unutanlar "vardır ki , bu giderilmesi bayağı bir zor konudur...

özellikle , "sürekli saldırma modunda olaniagressif kişiler "de görülen bir durumdur ve mubarekler sanki ilelebet saldırabilecekler gibi " oksijen borçlanmasına " hemencecik girerler ve tabi ki bundan çıkmak çok zordur müsabaka anında bu borçlanmadan, maç öncesi kondsiyonları istediği kadar yüksek olsun..:)
 
merhaba ben okulum gereği 2400 metreyi 10 dk da tamamlıycak seviyede sınava giriyorum fakat yaklaşık 1 km sonra yavaşlıyorum ve ritmi kaçırıyorum dolayısıyla 12 dk yı buluyo bunun için ne yapmalıyım
 
Back
Yukarı