enseye pressi tam ense köküne indirmeden yapmanızda bir sakınca yok arkadaşlar. zaten ondan aşğısında eklemler normal yörüngesinden çıkıyor ve sakaltlanmalar başlıyor. omuzda kütle için yüksek ağırlıktan çok, statik gerilimin etkisini kullanmak önemli. yani, misal enseye pressde ağırlığı yukarı kaldırıken kolları kilitlememek velhasılı omuz üzerinde gerilimi sonlandırmamak ciddi değişim sağlıyor. Tekrar saymak yerine positive failure'a ulaşmaya çalışmak da bu noktada etkili olacaktır.
Bir de işin dambıl ile çalışılan bölümü var. Ki bence burası daha da önemli. Ben eskiden lateral raisede çok yüksek ağırlıklara çıkmaya çalışırdım ve bu hiç özel trapez hareketi yapmadan, trapezlerimin büyümesine sbep oldu. 20-25 kiloyla lateral raise yapıp hala omuzları yeterince büyütemeyince, ağırlığı düşürüp tekrarların uzunluğunu arttırdım. Yanlış anlaşılmasın daha fazla tekrar yapmadım. Bir tekrarı daha yavaş ve trapez ya da belden alınan momentumu tamamen sıfırlayarak yaptım.
Velhasılı omuzun ilacı uzun ve kesintisizi gerilim arkadaşlar. Bu açıdan kalfa oldukça benziyor.