nitrococuk
Üye
Araştırma Los Angeles Times | Sağlık bölümünden. Türkçeye çeviriyorum ...
http://www.latimes.com/health/boostershots/la-heb-is-organic-food-better-20120831,0,4185111.story
Bir çok insan, sağlıkları için çok daha iyi olduğuna inanarak tezgahtaki organik yiyecekleri satın almak için ekstra parayı gözden çıkarıyor. Peki doğru ne ?
Dr. Crystal Smith-Spangler ve ekibi, bilimsel literatürü ve 17 araştırmayı dikkatle inceledi. Meyveleri, sebzeleri, yumurtaları, tahılları, süt ürünlerini, kümes ve et ürünleri içeren araştırma "Annals of Internal Medicine" de yayınlandı.
Smith-Spangler, verinin çok fazla farklılık göstermediğini söyledi. Fakat bazı farklılıklar şunlardı :
Besin değerleri üzerine araştırmanın çoğu meyve ve sebzelerde yapıldı. Smith-Spangler, "organik yiyeceklerin geleneksel yiyeceklerden daha besleyici olduğuyla alakalı güçlü kanıtlar bulamadık. Fosfor seviyelerini hariç tutarsak. Fosfor, organik olarak yetiştirilen yiyeceklerde daha fazlaydı. Bu farklılıklar herhangi bir sağlık önlemine yol açmamalı çünkü zaten eğer yeterli şekilde yiyorsanız fosfor alıyorsunuzdur."
Organik olarak yetiştirilen yiyecekler ayrıca toplam fenol seviyesi olarak da yüksekti. Fakat bu bitkinin yetişme ortamına bağlı olarak değişiyor.
Ayrıca organik yumurta ve tavuğun daha yüksek oranlarda omega-3 içermesi konusundaki kanıtlar oldukça zayıftı. Ancak Spangler, bunun da değişken olabileceğini aktardı.
Sonuca gelirsek : "Eğer bir yetişkin ve sağlıklı yemeye çalışan biriyseniz, geleneksel ve organik besinler arasında çok bir fark yok. "
http://www.latimes.com/health/boostershots/la-heb-is-organic-food-better-20120831,0,4185111.story
Bir çok insan, sağlıkları için çok daha iyi olduğuna inanarak tezgahtaki organik yiyecekleri satın almak için ekstra parayı gözden çıkarıyor. Peki doğru ne ?
Dr. Crystal Smith-Spangler ve ekibi, bilimsel literatürü ve 17 araştırmayı dikkatle inceledi. Meyveleri, sebzeleri, yumurtaları, tahılları, süt ürünlerini, kümes ve et ürünleri içeren araştırma "Annals of Internal Medicine" de yayınlandı.
Smith-Spangler, verinin çok fazla farklılık göstermediğini söyledi. Fakat bazı farklılıklar şunlardı :
Besin değerleri üzerine araştırmanın çoğu meyve ve sebzelerde yapıldı. Smith-Spangler, "organik yiyeceklerin geleneksel yiyeceklerden daha besleyici olduğuyla alakalı güçlü kanıtlar bulamadık. Fosfor seviyelerini hariç tutarsak. Fosfor, organik olarak yetiştirilen yiyeceklerde daha fazlaydı. Bu farklılıklar herhangi bir sağlık önlemine yol açmamalı çünkü zaten eğer yeterli şekilde yiyorsanız fosfor alıyorsunuzdur."
Organik olarak yetiştirilen yiyecekler ayrıca toplam fenol seviyesi olarak da yüksekti. Fakat bu bitkinin yetişme ortamına bağlı olarak değişiyor.
Ayrıca organik yumurta ve tavuğun daha yüksek oranlarda omega-3 içermesi konusundaki kanıtlar oldukça zayıftı. Ancak Spangler, bunun da değişken olabileceğini aktardı.
Sonuca gelirsek : "Eğer bir yetişkin ve sağlıklı yemeye çalışan biriyseniz, geleneksel ve organik besinler arasında çok bir fark yok. "