Pink Zeppelin Antrenman Günlüğü ( Powerlifting )

Bir sey sormak istiyorum müsaadeniz ile sizinde yüzünüz eskiye göre daha yuvarlak ve yanaklar dolgun gözüküyor bende 75 kilodan 96 kiloya cikinca inanilmaz bir şişme oldu yanaklarimda daha sonra 86 kiloya indim ama yanaklar hala yerinde duruyor sizce bunun yag oraniyla ilgisi var mi tuz hic tuketmiyorum nerdeyse ama 1 aydir kreatin kullaniyorum yüzüm su toplamis olabilir mi siz de bu sorunu yasiyor musunuz yuz seklim oval iken artik aynaya bakinca kendimi taniyamiyorum cok yuvarlak bir şekil aldi pskolojik olarak cok etkiledi.. yag orani kreatin ve aniden kilo alma nedeni var mi sizce bunu nasil halledebilirim

Bir sey sormak istiyorum müsaadeniz ile sizinde yüzünüz eskiye göre daha yuvarlak ve yanaklar dolgun gözüküyor bende 75 kilodan 96 kiloya cikinca inanilmaz bir şişme oldu yanaklarimda daha sonra 86 kiloya indim ama yanaklar hala yerinde duruyor sizce bunun yag oraniyla ilgisi var mi tuz hic tuketmiyorum nerdeyse ama 1 aydir kreatin kullaniyorum yüzüm su toplamis olabilir mi siz de bu sorunu yasiyor musunuz yuz seklim oval iken artik aynaya bakinca kendimi taniyamiyorum cok yuvarlak bir şekil aldi pskolojik olarak cok etkiledi.. yag orani kreatin ve aniden kilo alma nedeni var mi sizce bunu nasil halledebilirim
kilo artışıyla ilgisi var evet . ben de 20 kilo aldım totalde ve yüzüm iyice yuvarlak hale geldi. bu olay büyük oranda genetikle ilgili , ben zaten zayıfken de yüzüm şişkindi anne tarafından gelen genetik bir durum , bazı insanlar ise yağlı olmasına rağmen kemikli çökük bir yüze sahip olabiliyorlar. eve hiç tuz almam , yazın 7-8 litre su içerim yine de yüzde bir değişme olmuyor.

Hocam bu kadar oldu

Sent from my iPhone using Tapatalk

bacak boyun gövdenden uzun bariz şekilde. bu durumda öne eğilmen şart başka türlü denge kuramazsın. layne norton'ın squat'ı da seninki gibi görünüyor , güçlü bir sırta sahip olmadığın sürece squat'ta zayıf kalman olası.

kaldırdıktan hemen sonrasında bekliyorum , beli bükmeden falan beklemek çok zor oluyor bu yüzden formu sabit tutma açısından faydası var. pek de gerekli bir egzersiz değil açıkçası ama ben seviyorum.

ben de sadece antrenmandan önce içiyorum , zaten kahveyle aram pek iyi değil ama antrenmandaki faydası ortada.
Hocam pause konusunda çok haklısınız.Ben deadlifti pause olarak yaptığımda latisimus,sırtın orta kısmını hatta bicepsleri bile hissediyorum.Deadliftin pasif olarak bicepsede etkisi var diye düşünüyorum.

Hocam bu kadar oldu

Sent from my iPhone using Tapatalk
Aslında vücut yapımız seninle benzerlik gösteriyor bacak gövde bakımından front squat ve high bar squatı denemeni tavsiye ederim layne nortonun videosunda paralel yapıyor low bar squatta sen ise low bar da dibe inmeye calışıyorsun ki işleri inanılmaz derecede değiştirir(çok çok daha zordur) atg squat,Sırt konusunda kesinlikle katılıyorum bi dönem squata fazla yüklendim sırtı boşladım 2-3 aydır kendini gün içinde hatırlatan omurga ağrılarım var(Ama devam tabikide).

bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim , squat'ta biyomekanik faktörlerin formunuzu nasıl etkilediğinden bahsediyor. özetlersek eğer kısa bacaklı-uzun gövdeliyseniz ( bebekler ve 8-9 yaş altı çocuklar gibi ) dimdik pozisyonda squat yapabileceksiniz ve squat size çok doğal gelecek , uzun bacaklı ve kısa gövdeliyseniz öne doğru eğilmek zorunda kalacaksınız ve eğer sırt-bel zayıfsa kaldırdığınız ağırlık az olacak. öne eğilmeyi azaltmak için ayak bileği mobilitesi kazanabilirsiniz yani dizleri daha öne atabilirsiniz ama bu pozisyonda vücut pek kuvvetli değildir. dizleri dik şekilde squat yapanlar ağırlık açısından daha avantajlıdırlar.

baby-squat.jpg

bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim , squat'ta biyomekanik faktörlerin formunuzu nasıl etkilediğinden bahsediyor. özetlersek eğer kısa bacaklı-uzun gövdeliyseniz ( bebekler ve 8-9 yaş altı çocuklar gibi ) dimdik pozisyonda squat yapabileceksiniz ve squat size çok doğal gelecek , uzun bacaklı ve kısa gövdeliyseniz öne doğru eğilmek zorunda kalacaksınız ve eğer sırt-bel zayıfsa kaldırdığınız ağırlık az olacak. öne eğilmeyi azaltmak için ayak bileği mobilitesi kazanabilirsiniz yani dizleri daha öne atabilirsiniz ama bu pozisyonda vücut pek kuvvetli değildir. dizleri dik şekilde squat yapanlar ağırlık açısından daha avantajlıdırlar.

baby-squat.jpg
Hocam peki formum doğrumu eğer öyleyse haftaya baya zorlıcam da hocam birde spinal erectormu daha etkili latissimus dorsimi squatta

Hocam peki formum doğrumu eğer öyleyse haftaya baya zorlıcam da

problem yok bence , hip drive denen kalçayla kaldırma olayını yapabilirsen eğer avantaja dönüştürebilirsin durumunu. layne norton'ın formu o kadar eleştiriliyor ama adam kilosunda squat dünya rekorunun sahibi. sırtını güçlendir ağırlıklar artar için rahat olsun.

bugün varyasyon bench günümdü. dumbell press'leri kaldırıp tekrar overhead press'e başladım ,bugünkü programım 105 kg 2 set paused dar tutuş 5 tekrar bench + aynı ağırlıkla 2 set geniş tutuş paused bench + 1 set 100 kg ile 3 tekrar spoto press'ti. ikinci compound olarak overhead press yaptım , 60 kg ile 5 set 10 tekrar çıkarabildim. overhead press'i kasım-aralık'tan beri yapmıyordum bu yüzden 10 kiloya yakın ağırlık azalması olmuş. haftaya max front squat'tan sonra overhead press için de 8 haftalık bir program hazırlayabilirim , şimdilik dumbell press'te olduğu gibi 5 set 10 tekrar ile hipertrofi şeklinde takıldım.

- bench'ler geçen cuma'ya göre daha güçsüz hissettirdi , nedendir bilinmez çok zorlandım özellikle de dar tutuşun ikinci setinde ağırlığı kilitlemem 5-6 saniye sürdü. varyasyon günümde bu kadar zorlanmamam gerekirdi.

- neyse ki geniş tutuş ve en sondaki 100 kiloluk spoto press'te sıkıntı yaşamadım. bench'imin artması için daha ne yapmam lazım bilmiyorum hala geçen sonbahardaki seviyemde takılıyorum. :( şu anda vücut ağırlığımı artırmadan bench'imi yükseltmek en büyük isteğim.

- bench'ten sonra overhead press'e geçtim hareketi aylardır yapmadığımdan denge konusunda sıkıntı yaşadım. eskiden overhead press formum kusursuza yakındı şimdi ise amatör duruyor. birkaç haftaya toparlarım diye düşünüyorum. 60 kilo ile 5 set 10 tekrar çalışabildim.

- tricep izolasyonumda rope pushdown ve barbell skull crusher'ı süper set şeklinde yaptım , ikişer setten güzel bir tricep pump'ı aldım.

- tricep'ten sonra da inverted row ve facepull'u süper set yaptım yine ikişer set olmak üzere. inverted row , posterior deltoidler-trapezler-rhomboidler kısacası üst sırt'ın tamamını çalıştıran en güzel hareketlerden birisi. lat pulldown , barfiks , seated row gibi hareketlerde genelde kanatları ve sırtın orta kısmını hedeflemiş oluyoruz. üst sırtı hedeflemek için ise bir ağırlığı göğsümüzün karşısından çekmemiz gerekiyor yani bench press'in zıttını yapmamız gerekiyor , bunu yapabileceğiniz en uygun hareket de inverted row. ara sıra yapmakta fayda var.

haftalık programım aşağıdaki şekilde. kilomu sabit tutarak saf kuvvet artışı hedefliyorum. kas geliştirme gibi bir amacım olsaydı bu program yetersiz olurdu.

Pazartesi : back squat ( ağır ) + front squat ( hafif ) + leg curl
Salı : bench press ( ağır ) + barbell row + facepull-inverted row
Çarşamba :
Perşembe :
deadlift + back squat ( hafif-varyasyon ) + leg curl
Cuma : bench press ( hafif-varyasyon ) + overhead press + tricep izolasyonu + facepull-inverted row
Cumartesi : front squat ( ağır ) + hipertrofi sırt ( barfiks - lat pulldown - seated row )
Pazar :

Kendim için konuşayım,
Cuma günki benchten sonra ohp asla çıkmaz benim baya etkileniyor, aynı şey squattan sonraki dl içinde geçerli. Sana etki yapıyor mu

@Pink Zeppelin reis hani saf kuvvet artışı yerine bi bulk yapıp (çok uzun sürmeyen) sonra aynı kilona dönsen ve yağ oranınını düşürsen daha mantıklı olmaz mı ? yani bende çok bilmiyorum size işi öğretmek haddim değilde :D yani kilonuzu koruyup kas kütleniz artsa haliyle ağırlıklarda artar rahatlıkla :D

Kendim için konuşayım,
Cuma günki benchten sonra ohp asla çıkmaz benim baya etkileniyor, aynı şey squattan sonraki dl içinde geçerli. Sana etki yapıyor mu
Etkilenir normaldir. Ohp'yi aksesuar olarak gordugumden kullandigim agirligin cok bi onemi yok.

@Pink Zeppelin reis hani saf kuvvet artışı yerine bi bulk yapıp (çok uzun sürmeyen) sonra aynı kilona dönsen ve yağ oranınını düşürsen daha mantıklı olmaz mı ? yani bende çok bilmiyorum size işi öğretmek haddim değilde :D yani kilonuzu koruyup kas kütleniz artsa haliyle ağırlıklarda artar rahatlıkla :D
Guzel olurdu ama hali hazirda yagli oldugumdan dolayi ekstra bulk yapma gibi bir sansim yok. Yapmam gereken yag yakip 73 kiloya falan dusup ardindan clean bulka baslamak ama o da pek istekli olmadigim bir sey agirlik dususunden dolayi.

dün salonun 10'da kapandığını unutmuşum bu yüzden antrenman yapamadım bugüne almak zorunda kaldım mecburiyetten. günün antrenmanı ağır front squat + hipertrofi sırttı , yanında da 2 set bicep ve kavrama yaptım.

- front squat'ın son ağır antrenmanını yaptım.bir süredir front squat için peaking yapıyordum ve artık sonuna geldim haftaya max denemesi yapıp 5 kg pr ( kişisel rekor ) eklemeyi planlıyorum. bugün yapmam gereken 135 kg ile 2 set 2 tekrar + 125 kg ile paused şekilde 2 set 1 tekrardı. ağırlıkların zorlaması gerekiyordu ama nedense çok kolay geldi , şikayet ettiğim sanılmasın durumdan memnunum :D keşke 1-1.5 kiloluk plakalar olsaydı da setleri zorlaştırmak için ekstradan 2-3 kg ekleyebilseydim zira bugün ağır girmem gerekiyordu.

- 2x2'den sonra 125 kiloya düşürüp paused kısma geçtim. bugüne kadar 125 kiloyu pause yaparak 1 tekrar bile yapmamıştım , önceki haftalarda kullandığım ağırlıklara göre bu ağırlıkla 2 set 1 tekrarın çok zor çıkmasını bekliyordum ama hiç de öyle olmadı. ilk tekrar inanılmaz kolaydı ve durmak istemedim bu yüzden 2x1 olan plan 2x3'e döndü. :D

- haftaya yapacağım max denemesini sabırsızlıkla bekliyorum. normalde bir powerlifter için front squat aksesuardan başka bir şey ifade etmez çünkü yarışmada back squat yapıyoruz. benim front squat'a önem verme sebebim kısa ve net bir şekilde back squat yapamamam. :D günlüğü açtığımdan beri back squat'ta form çalışıyorum ve hareket hala hiç doğal hissettirmiyor. daha ne kadar form çalışacağım bilmiyorum ama 2 kere squat yüzünden sakatlanmış ve 3 ay kaybetmiş biri olarak kontrollü ilerlemek gerektiğini biliyorum. bu yüzden back squat yerine front squat'ta programlama yapmaya karar verdim ve o yönde ilerliyorum. back squat'ta ise yine her hafta kademeli olarak 5'er kilo artırıp pre exhaust ile sistemime devam ediyorum.

- front squat'tan sonra hipertrofi sırt kısmına geçtim. powerlifter'ların sırt kısmında ekstradan hipertrofi çalışması yapması şart gibi bir şey. üst vücutta itiş kısmını bench press karşılıyor ama çekiş için bir hareketimiz yok. bu da uzun vadede orantısızlıklara neden olabiliyor kuvvet açısından da optimal olmuyor. deadlift sırt için tek başına yeterli olmadığından (tabi sırta etkisi de çok büyük) ekstradan sırt çalışması yapmak şart. bunu da haftada bir gün ağır barbell row bir gün de hipertrofi çalışarak karşılıyorum.

- 3 set barfiks 3 set lat pulldown ve 3 set seated row yaptım. set aralarında 1 dakikadan fazla dinlenmedim yaklaşık 15 dakika içinde iyi bir pump aldım. ardından 2 set ayakta bicep curl yaptım , 2 set de plate pinching yapıp önkol-kavrama kısmını bitirdim.

Son düzenleme:
bugün ağır back squat + hafif front squat + hamstring izolasyonu günüydü. front squat'ta cumartesi max denemem olduğundan dolayı bugün front squat yapmamaya karar verdim. high bar squat ile yer değiştirdim. iyi ki de öyle yapmışım güzel bir seçim oldu.

- back squat'ta form çalışması devam ediyor. her hafta 5'er kilo artırıyorum ve bu hafta 175 kiloya çıkarttım. form çalışırken kuvvette kayıp olmasın diye pre exhaust sistemini seçmiştim ve çok yüksek volume ( ısınmalar hariç 12 set ) ile çalışıyorum. yüksek volume sayesinde harekete daha aşina hale gelebileceğimi düşünüyorum ki işe de yarıyor , bugün hareket nispeten dengeliydi.

- plana göre 175 kg ile 5 set tek tekrar çalıştım. set aralarında 2 dakikadan fazla dinlenmedim ( normalde 4-5 dakika dinlenirim ) bu yüzden maksimalimin altında olsa bile ağırlık son setlerde zor hale geldi. dışardan bakan biri için form normal görünüyor ama ben bir türlü dengemi sağlayamıyorum. hep öne-arkaya düşecek gibi hissediyorum , hareketin en alt kısımlarında inanılmaz yavaş kalıyorum bazen de orayı hızlı kaldırıp kilitlemeye yakın zorlanıyorum. ayrıca birden fazla tekrar yaptığım zaman indiğim derinlikler birbirinin aynısı olmuyor , bazı tekrarlarda parelelin altına iniyorum bazılarında ise parelel yapıyorum. bu sorunları çözebilirsem düzgün bir squat programıyla çalışacağım.

- 5 set pre exhaust'tan sonra ağırlığı 150'ye düşürüp 3 set 3 tekrar paused back squat yaptım. pause olayını çok seviyorum , formu oturtmak için çok faydalı. stretch reflex denen ( bu olayı bi ara anlatmak lazım ) momentum alma olayını tamamen kaldırıyor bu yüzden ağırlıklar çok düşüyor. bir güzel avantajı da düşük ağırlıkla vücudu zorlayabilmek. normalde 150 kilo ile yüksek tekrar yapabilen birisi 1'er saniye pause ile 3-4 tekrardan fazlasını çıkaramıyor bu da sinir sistemine binen hasarın düşük olması demek. yani kendinizi yine düşük tekrarlara zorlayabiliyorsunuz ama vücudunuza büyük bir hasar vermiyor.

- pause squat'tan sonra yine 150 kiloyla amrap ( çıktığı kadar ) kısmına başladım. yaklaşık bir aydır sistemim böyle , önce yüksek kilo ile 5 set pre exhaust , ardından ağırlık düşürüp 3 set pause ardından da aynı ağırlıkla pause yapmadan çıktığı kadar tekrar yapıyorum. bir sürü set ile kendimi yorduğumdan amrap sırasındaki kullandığım ağırlıkla fazla tekrar çıkaramıyorum bu da sakatlanmamı engelliyor. biliyorum ki 180+ kilolarla normal antrenman yaparsam en geç 1 ay içinde tekrar sakatlanacağım. bu yüzden bu şekilde ilerliyorum.

- amrap kısmında ilk birkaç tekrarda olması gerekenden fazla aşağı çömeldim , geniş duruşla bu kadar inmek zor oluyor haliyle epey zorladı. hedefimde 9 tekrar yapmak vardı ama o ilk birkaç tekrarda fazla indiğimden dolayı 9 tekrar çıkaramadım.

- asıl kısım bittikten sonra 3 set high bar squat'a başladım , high bar squat'ın inanılmaz rahat olduğunu keşfettim. hareket yağ gibi akıyor :D en aşağı inerek ( stretch reflex ile ) 130 kilo ile 3 set 10 tekrar yaptım. low bar squat'ta bu kadar zorlanırken high bar ve front squat'ın rahat olması kaderin bir cilvesi olmalı. :(

- hamstring izolasyonunda romanian deadlift yapmayı tercih ettim , normalde hamstring'den çok belimi yorduğundan dolayı romanian / stiff legged deadlift sevmezdim ve leg curl yapardım ama bugün değişiklik yapmak istedim. 100 kg ile hamstringlere odaklanarak 4 set 12 tekrar yaptım.

o34779.jpg

tricep'in güncel durumu böyle , saçları kesme zamanı da gelmiş...

175'likleri videoya çekmemişim malesef.

bugün ağır bench günüydü , ek olarak barbell row vardı. overhead press cuma günü olmasına rağmen hangi gün daha rahat olacağını test etme amacıyla bugüne ekledim , iyi bir seçim olmadı bundan sonra overhead press'i cuma günleri tek gün olarak yapacağım.

- vücut ağırlığım 78 kiloya düşmüş. :( son 2 haftadır bench press'imin giderek zayıflamasının nedeni anlaşıldı. off günlerde 3200 - antrenman günleri 3500 kalori yiyordum. yeterli kaloriyi aldığımı sanıyordum demek ki vücudum artık daha fazla kaloriye ihtiyaç duyuyor. bir süre 4500 kalori yiyip biraz da ekstradan hipertrofi çalışması ekleyip ağırlığımı tekrar 82-83 kiloya çıkarmalıyım.

- bench press'te kilo kaybından dolayı ağırlıkları 5'er kilo düşürmem gerekiyor. tartıya antrenman sonrası çıktığım için bilmeden aynı sistemle devam ettim. programın 2. kademesine ( cycle ) giriş yapmıştım ve yapmam gereken 115 ile 5 set single ( çok çok kolay olması gerekiyordu ) , ek olarak 3 set 105 kg ile 5 tekrardı. 2. kademenin ilk haftası olduğundan setleri rahat çıkarabiliyor olmam gerekirdi , aksine epey zorlandım ve moralim bozuldu. bundan sonra beslenmeme dikkat edeceğim ve kilo kontrolünü çok iyi yapacağım bu da bana ders olsun.

- 115'liklerin son seti neredeyse max denemesi gibiydi bar baya yavaş kalktı , sonraki 3 sette de epey zorlandım. karşılaştırma için sadece 2 hafta öncesine ait 120 kiloyu koyacağım farkı göreceksiniz.

- bench'ten sonra overhead press'e geçtim , ağır bench gününden sonra mı yoksa hafif günden sonra mı yapsam diye karar veremediğimden denemek istedim ve bugün yaptım , 70 kiloyla 3x7 yapabildim ( eskiden 80 kiloyla 6-7 tekrar yapardım :( ) salı gününe eklemek pek de iyi olmadı bu yüzden cuma gününe koyacağım.

- overhead press sonrası barbell row'a geçtim , barbell row vücutçular için süper bir egzersiz olsa da bir powerlifter'ın pek sıcak bakmayacağı bir egzersiz , zira bel kısmını çok yoruyor ve powerlifter'lar her antrenmanda bel kısmını fazlasıyla zorladığı için recovery açısından büyük problem oluyor. bu dezavantajına rağmen üst vücut için en iyi çekiş egzersizi olduğundan eklemekte fayda var.

- barbell row'da 100 kg kullandım ve 3 set 11-12 tekrar yaptım , son 2-3 tekrarda hafif momentum aldım. row'dan sonra facepull ve inverted row'u süper set yapıp antrnemanı bitirdim.

5 nisandaki bench videosundan anlayacağınız üzere 2 haftada bench'im felaket azaldı. :(

Hocam kilo vermeniz sebebi bir yandanda kas kütlesi olabilir.Kas kütleniz gerçekten fazla dediğiniz gibi kütlede fazla olunca korumak için yada arttırmak içinde dahada fazla yemek gerekiyor.Ama en
kısa sürede aynı kilolara gelirsiniz zaten moral bozmaya gerek yok.BAŞARILAR :)

Hocam bugün deadlift yapıyordum ısınma setindeydim 60x6 yaptım sonra 90x5 yapıyordum maksım 120 falan bu arada yani 90 rahat çokıyordu tam yaparken birden kürek kemiğimin alt tarafı omurgamın hemen solu ordan çıtırt diye ses geldi ama kemik sesi değildi garip bi sesti.sonra kaldım öyle bıçak saplandı sanki.şuan eğilemiyorum deadlifttide bıraktım imkanı yoktu devam etmemin.şuan tarifi zor bi acı var öyle böyle değil.oturup kalkarken yatarken falan.ama kemik veya eklemde değil problem taminimce.sanki kas kasılı kaldı veya damar damara mı bindi ne bilmiyorum.ne yapmam lazım şimdi antrenmanlara devam ediyim mi zorlamadan

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Back
Yukarı