Protein, Süt ve Igf-1

Süt ve IGF-1
Igf-1 vücutçuların kullandığı anabolik hormonlardan en etkililerinden birisi.Çoğu vücutçu bu hormonu testosteron ile birlikte kullanarak iki hormonun sinerjisinden yararlanıyor.
Bilimsel bir araştırma sütün Igf-1(insülin benzeri büyüme faktörü)'in vücudumuz tarafından salgılanmasını arttırdığını gösteriyor. Deneklere günde yarım litre süt içiriliyor,12 hafta sonra alınan kan örnekleri araştırma öncesinde alınanlarla karşılaştırılıyor. Sonuçlar sütün neden sporcular için vazgeçilemez bir besin olduğunu birkez daha kanıtlıyor;Hem erkek hem de dişi deneklerde Igf-1 salgılanmasının %14 arttığı sonucuna varılıyor!
Kaynak:heaney rp, mccarron da, dawson-hughes b, oparil s, berga sl, stern js, bar si, rosen cj (1999). Dietary changes favorably affect bone remodeling in older adults journal of the american dietetic association 99, 1228-1233.
Protein ve IGF-1
Vücutçular uzun süredir yüksek protein alınmasının faydalarından haberdardı. Fakat,artık bilimadamları yeni bir ekstra yarar daha keşfetti:yükselmiş igf-1 düzeyleri.
82 yaşlı hastaya günde normalden 20 gram fazla protein 6 ay süreyle veriliyor,bunun igf-1 serum düzeylerini %80'ne kadar arttırabildiği bulunuyor. Eğer günde sadece 20 gram fazla protein antrenmansız ve yaşlı kişilerde bu sonuca yol açıyorsa,günde en az vücut ağırlığı başına 2 gr. protein alan,düzenli antrenman yapan biz vücutçularda neler yapabilir?
Kaynak:Source: schurch ma, rizzoli r, slosman d, vadas l, vergnaud p and bonjour jp (1998). Protein supplements increased serum insulin like growth factor 1 levels and attenuate proximal femur bone loss in patients with recent hip fracture. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Annals of internal medicine 128,801-809.

http://www.vucutgelistirme.org/research.htm
 
İngiltere’de yapılan son araştırma, fazla et ve günlük süt ürünü tüketiminin prostat kanseri riskini artırabildiğini ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi ekibinin 9 bin erkek üzerinde yaptığı 12 araştırmaya göre, et ve günlük süt ürünleri tüketimi, hücrelerin büyümesini sağlayan ensülin benzeri Growth Factor-1 (IGF-1) hormonunun seviyesini yükseltebiliyor.

Kanlarında yüksek oranda IGF-1 bulunan erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığının, diğerlerine göre yüzde 40 oranında fazla olduğunu belirleyen araştırmacılar, çok miktarda et ve günlük süt ürünü tüketenlerde IGF-1 seviyesinin yüzde 15 oranında yüksek olduğuna tanıklık etti.

Araştırmanın başında bulunan Dr. Andrew Roddam, IGF-1 seviyesinin yüksek olmasının sadece prostat kanseri riskini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda tümörlerin yayılması riskini de çoğalttığını belirtti.

Çocukların ve gençlerin gelişiminde kilit rol oynayan IGF-1, yetişkinlerde hücrelerin büyümesi ve gelişimini düzenlemekle kalmıyor, ayrıca doğal yaşam döngülerinin sonuna gelen hücrelerin ölümüne engel oluyor.


Kaynak: http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/461723.asp
 
İngiltere’de yapılan son araştırma, fazla et ve günlük süt ürünü tüketiminin prostat kanseri riskini artırabildiğini ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi ekibinin 9 bin erkek üzerinde yaptığı 12 araştırmaya göre, et ve günlük süt ürünleri tüketimi, hücrelerin büyümesini sağlayan ensülin benzeri Growth Factor-1 (IGF-1) hormonunun seviyesini yükseltebiliyor.

Kanlarında yüksek oranda IGF-1 bulunan erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığının, diğerlerine göre yüzde 40 oranında fazla olduğunu belirleyen araştırmacılar, çok miktarda et ve günlük süt ürünü tüketenlerde IGF-1 seviyesinin yüzde 15 oranında yüksek olduğuna tanıklık etti.

Araştırmanın başında bulunan Dr. Andrew Roddam, IGF-1 seviyesinin yüksek olmasının sadece prostat kanseri riskini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda tümörlerin yayılması riskini de çoğalttığını belirtti.

Çocukların ve gençlerin gelişiminde kilit rol oynayan IGF-1, yetişkinlerde hücrelerin büyümesi ve gelişimini düzenlemekle kalmıyor, ayrıca doğal yaşam döngülerinin sonuna gelen hücrelerin ölümüne engel oluyor.


Kaynak: http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/461723.asp

Zaten 80 yasindan sonra prostat kanseri riski %100'e yaklasiyor. Bu yuzden prostat kanserinden korkmak anlamsiz. 50 yasinin ustunde periyodik olarak muayanelere baslamak gerekiyor.
Ben haftada 3-4 litre sut iciyorum. Protein tozu kadar pratik ve daha dogal. Yalniz hazim sorununa yol actigi da bir gercek. Protein kaynaklarinin cesitlendirilmesinin sadece vucut gelisimi icin degil genel anlamda saglik ve damak tadi icin faydali oldugunu dusunuyorum. Tabii yumurta beyazi her zaman basimizin taci. :)
 
igf-1(insülin like growth factor) çalışma sistemi insülin hormonuyla bağlantılıdır vücutta yükseldiği veya sentetik olarak alındığı zaman karacierle kas ve kemik hücrelerinde olağanüstü bir bağlantı oluşuyor yani normalde aldığımız proteinler karbonhidratlar ve şekerler karacierde depolanmışken igf-1 seviyesini yükselmesiyle hücreler karacierdeki tüm protein ve karbonhidratı çekiyor böylece metobolizma hızı artıyor yağ yakımı ve vücuttaki maddelerin döngüsü gerçekleşiyor böylece hücreler devamlı yeni bozulmamış bir şekilde kalıyor ve vücuda anti aging sağlıyor
 
Back
Yukarı