Protein tozları bende hiperürisemi yaptı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan ALPOGAN
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ALPOGAN

Yeni Üye
Sayın arkadaşlar;

4 aydır body-building ile uğraşıyorum..Yeni başladığım için amatörüm.Yaklaşık 2 ay önce bir alışveriş merkezinden GNC'nin protein tozunu aldım. Ürün gerçekten iyi ve idman sonrası yorgunluğu azaltıyor. Ancak 3 hafta önce böbreklerimden bir sorun yaşadım. Akut idrar yolu enfeksiyonu teşhisi kondu. Kan tahlilinde ise ürik asit 7,8 çıktı..Bunun üzerine dahiliye doktoru tarafından nefroloji birimine yönlendirildim.Çekilen ilaçlı böbrek filminde 4 tane milimetrik boyutta ürik asit taşı görüldü böbreklerde..3'ü sağ böbrekte, 1'i ise sol böbrekte..

Doktor hemen ''unlu-şekerli gıdaları kes ve alkol kullanıyorsan bırak; hayvani gıdaları iyice azalt'' dedi.Ben protein tozu kullandığımı söyleyince..''Baştan söylesene protein tozu kullandığını. Öyleyse hemen protein tozunu kes. Kesin ondan oluyordur.Daha önce de bu tarz hastalar ile karşılaştım'' dedi. Doktorun söylediğine göre ürik asidin sürekli 6 mg/dl'nin üzerinde olması; başta diyabet,böbrek ve kalp hastalıkları olmak üzere göbek ve karaciğer yağlanmasına,hipertansiyona ve daha birçok sayamayacağım hastalıklara yol açıyormuş.

Bu sporla uğraşan ve protein tozu kullanan arkadaşlara sormak istiyorum: Düzenli kan tahlili yaptırıyormusunuz ? Kanda alt,ast,ggt,üre,kreatinin,bun,ürik asit,total kolesterol,hdl-kolesterol,Ldl-kolesterol gibi değerlere hiç baktırdınız mı ?


(( Not: Hiperürisemi= kanda ürik asit seviyesinin yükselmesi demek oluyor..Beni muayene eden nefroloji uzmanı olan doçent doktora göre ürik asit düzeyinin 6 mg/dl'yi geçmesi hiperürisemi olarak ele alınmalıymış..Ürik asit düzeyi 7 mg/dl'yi geçerse de gut hastalığı başlayabilirmiş..))
 
Öncelikle geçmiş olsun.

Olayı sadece direkt protein tozuna yıkmak bir doktorun ve bir bilim adamının şüphecilik ilkesine gerçekten yakışmıyor.

Öncelikle protein tozuna başlamadan önce nasıl besleniyordunuz? Başladıktan sonra nasıl bir diyet programı uygulamaya başladınız? Şu an kaç kilosunuz? Kullandığınız protein tozu saf whey protein mi yoksa Soya proteini tarzı bir ürün mü?

Protein tozunun etkisinin olup olmadığı konusunda bir yorum yapamam, olmuş da olabilir.

Ancak ürik asidi yükselten şey pürin yoğunluklu beslenme şeklidir.

Nedir bu besinler;

Yüksek düzeyde pürin içeren grup (150-300mg/dl)
· Sakatatlar
· Av etleri
· Küçük balıklar
· Havyar
· Ançuez
· Maya (mayalı hamurlar)

Orta düzeyde pürin içeren grup (50-150mg/dl )
· Et, tavuk, balık (60gr, küçük balıklar hariç )
· Kurubaklagiller (60gr)
· Bezelye (60gr)
· Mantar (50gr)
· Karnabahar (200gr)
· Kuşkonmaz (200gr)
· Ispanak (200gr)

Bir günde sadece bir tanesi yenilebilir.

Pürin içermeyen (çok az miktarda içeren), Serbest olan grup ( 0-15 mg/100g)
· Süt ve türevleri
· Peynir
· Yumurta
· Ekmek
· Tahıllar
· Şeker
· Meyve ve sebzeler ( 2.grup dışındakiler )

Kaynak: http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3384.htm
Dyt. Şule Doğan
Son gruptaki pürin düşük besin grubundaki ilk iki gruba dikkatinizi çekerim.

Ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilecek şeyler, yoğun miktarda et tüketimi, alkol tüketimi ve yeterli su tüketilmemesidir.

Bu rahatsızlığın diyet tedavisinde bol miktarda sıvı tüketilir, alkol kesilir, süt, sebze ve meyve tüketimi arttırılır. Verdiğim makalede diğer yöntemlere ve konulara da değinilmiş.

Bu konuyla ilgili bir başka yazı şurada mevcut. Bu makale her ne kadar reklamlarla dolu olsa ve biraz taraflı gibi görünse de önemli birkaç paragrafı çevirmek istiyorum;

Bol miktarda deniz ürünü, kırmızı et, sakatat, sosis tarzı şarküteri ürünleri tüketimi, alkol tüketimi gibi konular sıklıkla gutla ilişkilendirilmiştir. 47,000 yetişkin erkekte yapılan 12 yıllık bir araştırmada daha çok kırmızı et ve deniz ürünü ile beslenenlerin gut risklerini %50 arttırdıkları görülmüştür.
New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir çalışmaya göre fermente edilmemiş süt ürünlerinin daha fazla tüketiminin gut riskinin azalmasına bağlandığı rapor edilmiştir. Ayrıca düşük-orta seviyede sebze ve hayvansal protein (purin içeren besinler) tüketiminin gut riskinin artmasıyla bağıntılı olmadığı görülmüştür.
İlginçtir ki, yoğurt ya da bekletilmiş peynir (Vinternatt: küflü peynir, eski kaşar vb diye tahmin ediyorum.) gibi fermente edilmiş süt ürünleri fermentasyon sürecinde oluşan bakteriler nedeniyle pürin içermektedirler.
Gutun önlenmesinin amaçlandığı bir diyette, protein kaynağı olarak, yumurta beyazı (tam yumurta yerine) ve süt ürünleri seçilmeli ve et ve deniz ürünleri tüketimi kesilmeli veya azaltılmalıdır.
Pürin içermeyen bazı gıda örnekleri;
- süt,
- cottage cheese (Bizdeki lor, çökelek tarzı düşük yağ, yüksek protein içeren bir peynir türüdür.)
- mozzarella
- whey protein
- yumurta beyazı
- posasız meyve suları.
Gut tedavisi için aşırı egzersiz, aşırı diyet ve et ve balık proteini ağırlıklı diyetlerden kaçınılmalıdır. Atkins diyeti, gut geçmişi olan birisi için kesinlikle yasaktır. (Vinternatt: Ketojen diyetin de yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.) Bu tip aktiviteler ve diyet stratejileri vücut dokularının çöküşünü kolaylaştırmakta ve bu da ürik asidin artmasına neden olmaktadır.
Başlangıçta, son derece obez hastalar tipik olarak çok daha yüksek ürik asid seviyelerine sahiptirler bu yüzden kilo kaybetmeye çalışanlarda idrardaki keton varlığı (ketosis) takip edilmelidir. (İdrardaki keton varlığı artan ürik asidin belirtisidir.)
Ancak araştırmalar düşük kalorili Zone benzeri bir diyetin (%40 Karb, %30 Protein, %30 yağ) ürik asit seviyesini düşürdüğünü göstermiştir.
Ayrıca bolca su tüketimi vücuttaki ketonların ve ürik asitin atılması için çok önemlidir.
Wikipedia'dan bir çevirim;
- Yüksek miktarda pürin, ciğer ve sardalye gibi hayvansal besin kaynaklarında bulunmaktadır. Orta seviye pürin ise biftek, domuz eti, kümes hayvanı etleri, balık ve diğer deniz ürünleri, kuşkonmaz, karnabahar, ıspanak, mantar, bezelye ve fasülye türleri, yulaf, buğday kepeği ve buğday tanesinde bulunmaktadır.
- Bazı yüksek pürin ve Fe kaynakları, sakatat (uykuluk), ançüez, sardalye, ciğer, böbrek, beyin, et özleri, ringa balığı, uskumru, midye, av eti ve et suyu.
- Orta düzeyli pürin içeren gıdaların tüketimi gut riskinin artışıyla ilişkilendirilmemektedir.
Ben şahsen sizdeki rahatsızlığın yukarıda saydığım beslenme şekli, yetersiz su tüketimi, varsa alkol tüketimi gibi konulardan kaynaklandığını düşünüyorum. Protein tozunun etkisi var mıdır, yok mudur kesin bir yorum yapmak bana düşmez ancak ürik asiti arttıracak bu kadar neden varken sadece protein tozunun böyle birşeye yol açabileceği bana mantıklı gelmiyor.

Tekrar geçmiş olsun.

Çeviriler bana aittir.
 
Cevap için ve alakanız için çok teşekkür ederim..

Şu anda çok çarpıcı bir bilimsel makaleye ulaştım..Makaleyi yazan kişi, tarafsız tutumu ve ezber bozan uslubü ile dikkat çeken Prof.Dr.Ahmet Aydın...

Ahmet Hocaya'göre ürik asit artışının asıl nedeni et ve proteinli gıdaların fazla tüketimi değil..Asıl neden unlu-şekerli gıda tüketimi !

İşte o ezber bozan makale:

http://beslenmebulteni.com/besin/in...rticle&id=294:gut&catid=97:obezite&Itemid=471
 
Ahmet Hocaya'göre ürik asit artışının asıl nedeni et ve proteinli gıdaların fazla tüketimi değil..Asıl neden unlu-şekerli gıda tüketimi !

Makalede unlu-şekerliden ziyade, früktozun yani meyvelerin bu rahatsızlığı arttırdığı yazıyor. Daha önceki beslenme tarzınız ve meyve tüketiminiz ne şekildeydi? Basit karbonhidrat, özellikle früktoz alımınız ne kadardı?
 
Makalede unlu-şekerliden ziyade, früktozun yani meyvelerin bu rahatsızlığı arttırdığı yazıyor. Daha önceki beslenme tarzınız ve meyve tüketiminiz ne şekildeydi? Basit karbonhidrat, özellikle früktoz alımınız ne kadardı?

Açıkçası çok fazlaydı..Unlu ve şekerli gıdaları epey tüketirdim..Nutella,künefe,goretler,şekerlemeler felan..Meyveden de muz,incir gibi meyveleri çok yerdim..

Çünkü o zamanlar ''ne kadar şekerli yersem, o kadar enerji ve performansım artar'' diye düşünüyordum..
 
bende tahlillerimi yaptırdım yakın zamanda ama doktora gösterme fırsaytım olmadı şuan için. bahsettiğimiz değer kan üre azotu(BUN) yazan değermidir? ürik asit diye bişey bulamadım normal değer 8,9- 20,6 olarak belirtilmiş. fazla protein alımından kaynaklanabileceği yazıyor başlıca sebepler. 7mg normal değerin altında kalıyor
 
protein tozlarının böbrek ve karaciğeri yorduğu su götürmez gerçek. bunun da sebebi yediğiniz ete göre çok daha kompleks bir yapıya sahip olması.

supplement kullanımı ile ilgili en fazla dikkat edilmesi gereken ilk konu tüm ürünlerin etiketlerini harfi harfine okumaktır. diğeri ise, etiketlerde de yazdığı gibi 1-2 galon su tüketmektir. 1 galon ise 3.7 litreye denk gelmektedir.

yaşadığın sorunu elbette sadece protein tozlarına yıkmak doğru olmayabilir ancak bu su tüketime konusuna ne kadar dikkat ettiğini öğrenmek istedim.

spor yaparken supplement kullanıyorsanız ve alkol de tüketiyorsanız bu karaciğer ve böbrekleri daha da fazla zorlayacaktır.

tekrar geçmiş olsun.
 
ben uzun süreler protein tozu olsun amino olsun nox olsun kreatin olsun daha bir suru supplement kullandım kan ve karaciger temiz cıktı. bence supplementi kesmeyin, bol su icin, tahlilleri tekrarlayın cok guvenilmez cunki tahlil sonucları. doktorlar hemen sunu kes bunu kes demeyi sever ama bir cuval da ilac dayarlar cunki onların yan etkisi yok!!

bence su tuketimini arttırıp 2-3 hafta sonra tahlilleri baska bir yerde tekrarlayın.
 
bence sen yinede Doktor'u dinle ve herşeyi Doktor'una ayrıntılı anlat... Adam koskoca Doç.Doktor ... Sana tavsiyem az buçuk bilgilerle yazılan yazılarla kafanı karıştırma, bilirsin bizim millet 2-3 kelime bişey öğrenir 2-3 te teknik kelime filan öğrenir boşuna kafan karışır...hem herkesin vücudu farklıdır başkasını etkilemeyen şey senin sağlığını bozabilir, bunu tayin edecek kişide SADECE DOKTOR ;) Geçmiş olsun...
 
Bırak doç ti prof bile dese proteini bilinçli ve ölçülü bir şekilde kullanın diye, ona bile tirip atar bazıları. :D

Aklıma geldi, biryerde daha duymuştum yanlış hatırlamıyorsam fazla su tüketimide vücuttaki yararlı vitamin-mineralleri yeterince kullanılmadan dışarı atılmasını tetikliyormuş. Yina mantık aynı yola çıkıyor her zaman besinleri bilinçli ve ölçülü bir şekilde tüketmeliyiz. :)
 
Bırak doç ti prof bile dese proteini bilinçli ve ölçülü bir şekilde kullanın diye, ona bile tirip atar bazıları. :D
Siz devlet hastanelerinin nasıl işlediğini sanırım bilmiyorsunuz bu ülkede?

Bir doktor günde yüzlerce hastaya bakar. Hepsi ya randevu alır ya sıra alır, gider muayenesini olur. Doktor "şunu, şunu yapma" der, gönderir.

Halbuki herkesin sağlık durumu, yaşam biçimi farklıdır.

Bu örnekte, doktor, arkadaşa nasıl beslendiğini dahi sormamış, en azından elimizdeki bilgilerle bunu biliyoruz.

Halbuki şeker tüketimin ne oranda, nasıl besleniyorsun sorularını sorsa asıl suçlunun protein tozu değil beslenme tarzı olduğu da ortaya çıkar.

Doktorların bilgilerine ve deneyimlerine saygımız sonsuz. Ancak doktorların sizde bulunan rahatsızlıkları tek tek incelemeye, sizdeki sorunların kaynaklarının ne olduğunu didik didik edip bulmaya zamanları yok.

Doktor, tüketmeyin demiş, elbette şu an için tüketmeyin ve doktorunuzun tavsiyesine göre beslenin.

Ancak bu, bu başlıkta yazdığı gibi "Protein tozu hiperürisemi yapar." gibi bir kanıya ulaşmanız için yeteri değil.

Protein tozunun iktidarsızlık, kısırlık yaptığı dahi iddia ediliyor bu memlekette. Bizim ülkemizdeki yaklaşımı başkaları görse, kanseri, aidsi protein tozu başlatıyor sanacak.

Asıl yanlışları görmezden gelip, uyduruk bir protein tozunu günah keçisi yapıyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı