Bildiğim kadarıyla kas - eklem - tendon 3'lüsü birbirlerine paralel gelişim yaşadıkları zaman çalışmalarda bir sorun olmuyor. Şimdiye dek ben de fazlasıyla eklem ve tendon ağrıları çektim.
Eklemlerimi güçlendirebilmek amacıyla birkaç kez animal flex kullandım ve işe yaradı.
Tendon gelişimi için herhangi bir katkı ürünü şimdiye kadar duymadım. Açıkçası olabileceğini de sanmıyorum. Şahsen bu konuda biraz vücudunuzun sesini dinlemenizi öneririm. Bazı dönemlerde kas eklem gelişimimin yeterli, tendon gelişimimin yetersiz kaldığı ağırlıklarla çalıştığım oluyor. Bu dönemde daha fazla ağırlıkla çalışabilecekken arttırmıyorum ancak çalıştığı ağırlıklar da oldukça zorlayıcı oluyor yine. Size tavsiyem son setlerde gireceğiniz ağırlıklar tendonlarınızı zorlasın ancak, sakatlanma riski doğuracak kadar olmasın. Bunu kendiniz tespit edebilirsiniz diye düşünüyorum. Zamanla tendon, o ağırlıkların hakkını tam manasıyla verebilecek gelişime kavuşacaktır ama bu gelişim hızlı olmayacak. Belki de 3 - 5 ay gibi bir süre alacak.
Mesela 8 ay önceki programımda lying triceps extension hareketi vardı ve son sete 65 kg ile set çıkartıyordum ve daha da fazlasını yapabilirdim ancak, tendonlarımı mahvediyordu. Bu yüzden o ağırlığa son setimi sabitledim. Şimdiki programımda aynı hareket tekrar var ve yine aynı kiloyla giriyorum. Şu anda daha önceki zorlanma olmuyor artık ama yine de arttırıp arttırmamakta emin değilim. Malum, daha fazla ağırlıkla çalışacağım derken sakatlanıp birkaç ay salondan uzak kalabilirim.
Bu yazdıklarımın bilimsel bir dayanağı yok, sadece tecrübelerime dayanarak yazdım. Doğru da olabilir yanlış da olabilir.