Son yıllarda süt ve süt ürünleri bir çok doktor,diyetisyen tarafından tartışılıyor.Üretim zincirinde hayvanların yetiştirilme problemleri,hormon,gdo vs'nin süte geçmesi,UHT gibi işlemler sonucu sütün özelliklerini yitirmesi bu konuda süt ve süt ürünlerinin tüketimini şaibeli kılıyor.
Okuyabildiğim kadar makaleyi okuyup,artık diyetimde süt ve süt ürünlerine yer vermemeye karar verdim.Endüstriyel olarak üretilmiş ve markette satılan peynir,kefir,süt,tereyağ vb ürünleri artık almıyorum.
Sizin düşünceleriniz neler?
Son okuduğum kaynaklarda da;
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640478
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24247817
3. http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/1885687 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20949604
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22525982
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269
7. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6205
8. https://www.washingtonpost.com/news...for-bones-or-the-body/?utm_term=.115895583162
Okuyabildiğim kadar makaleyi okuyup,artık diyetimde süt ve süt ürünlerine yer vermemeye karar verdim.Endüstriyel olarak üretilmiş ve markette satılan peynir,kefir,süt,tereyağ vb ürünleri artık almıyorum.
Sizin düşünceleriniz neler?
Son okuduğum kaynaklarda da;
- D-galactose inflamasyon oluşturur. İnflamasyon hücre hasarına ve kanser oluşumuna neden olabilir.
- Sütün içerisinde bulunan büyüme faktörü igf-1 kanserli hücrelerin uyarılmasına sebep olabilir.
- Otoimmün hastalıklara sebep olabilir
- Sütün kemik gelişiminde/onarımında bir etkinliğinin olmadığı ve bir çok insanda alerji,bağırsak problemler,otoimmün hastalıklara neden olabilir
- Çocuklarda inek sütü alerjiye neden olabilir;
- Tekrarlayan otitis-media ve inek sütü alerjisi arasındaki ilişkiye dair kaynak;
- Galaktoz sadece kemiklere zarar vermez. Bilim insanları laboratuvar hayvanlarını erken yaşlandırmak istedikleri zaman galaktoz vererek oksidatif stres, inflamasyon, beyin dejenerasyonu gibi yaşlılık ortamı hazırlarlar. Bizler elbette laboratuvar hayvanı değiliz. Ancak sütte yüksek miktarlarda bulunan galaktoz göz önüne alındığında süt alımını arttırmayı teşvik eden öneriler bir çelişki olabilir5. Bu nedenle araştırmacılar teorilerini test etmek amacıyla süt alımı, ölüm ve kalça kırığı oranlarına bakarak testi yapmaya karar verdiler. Kadın ve erkek 100 bin kişiyi 20 yıl boyunca takip ettiler. Ne bulduklarını tahmin edin. Süt içen kadınlarda her bir bardak fazladan süt içmek ile artan ölüm oranları, daha fazla kalp hastalığı ve önemli ölçüde daha fazla kanser vardı. Günde 3 bardak sütle ölüm riski neredeyse 2 kat artmıştı. Ayrıca çok daha fazla kemik ve kalça kırığı vardı.
- Ayrı bir araştırmada ise erkekler kırıklardan muaf olsalar bile daha yüksek süt tüketimi ile daha yüksek bir ölüm oranına sahiptiler
- Sonuçta fazla süt tüketimi, kadınlarda hem ölüm oranını hem de kırıklarda yüksek orana neden olurken ve fazla süt içen erkeklerde daha yüksek bir ölüm oranına sebep oluyor.
- Ancak galaktoz teorisine dayanarak kefir ve yoğurtta bakteriler laktozun bir kısmını fermente ederek riski azaltıyor mu ispatlamak için mortalite ve kırık riski etkisini incelemek için randomize kontrollü bir araştırmaya ihtiyacımız var. Süt ve süt ürünleri tüketiminin dünya çapında yükselişe girdiğini gördüğümüz bu dönemde sütün neden olabileceği diğer sorunları da bilmemizde yarar var
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640478
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24247817
3. http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/1885687 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20949604
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22525982
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269
7. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6205
8. https://www.washingtonpost.com/news...for-bones-or-the-body/?utm_term=.115895583162