ercan gürgöze
Üye
türk insanı için ,beslenme alışkanlıkları göz önüne alındığında yapılması gereken deneyimleri paylaşmak gerekir diye düşünüyorum...diet demeden ,zira diet akla stres getirmekte..
bu konuda "görüşlerimi ve deneyimlerimi " paylaşmak isterim arkadaşlarla ...):
-------------------------------------------
-sabahları kalkınca ve akşam yatarken bir bardak su...kalp krizleri, kramp vb den tutun felce kadar faydalı bir proses ...elektrolitik dengeyi,basınç dengelerini de sağlıyor basitce...
-yemeklerden 15 dakika öncesi 1-2 bardak su ...açlık hissi ,susuzluktan da kaynaklanabiliyor...ancak ,yemeklerde sıvı kullanımı az olmalıdır...150 cc yeterlidir...yemek üzeri alınabilinir...
-günde en az 1 litre su tüketimi ...yani 4 -5 bardak gibi...azar azar , güne yayarak...
-posalı yiyecek tüketimi ...kolon kanserinden , sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar her türlü rahatsızlık...sebze ve tam tahıllar (rafine olmayanlar) bunu sağlarlar...dışıklama da da faydalı oluyor...özellikle "çiğ kestane ve yer fıstığı " ...
-özellikle sabahları 1-2 fincan kahve (nescafe,instant kahve türevleri olmayan )...mental ,dimağ yönünde olumlu etkileri mevcut..
-basit şeker "mono ve oligosakaritlerin" sınırlı miktarda kullanılmaları... (ancak, bunların az miktarda da alınmaları önemli ,alınmaları gerekir, ancak ksııtlı ) ...bunların yerine "polisakkaritlerin" tercih edilmeleri...glikemik indekse bakmak yeterli bu konuda,düşük olanlar tercih edilmeli...
-sığır,dana türü etlerin tercih edilmemesi...yerine "koyun, hindi,balık " kullanımı...et ürünleri tüketiminin olması ,ancak son derece sınırlı olması , özellikle yoğun alımlarda sindirim sisteminde oluşan " çürüme " ve yanma sonucu vücutta "radikal asit küllerini "oluşturması...asitlerin oranlarının artışı istenmeyen bir durumdur...
-tuz !....uzak durulması özellikle önemli...zira, insan özellikle kış aylarında zaten terleme olmadığından ihtiyacın misli misli tuz almakta...
-beslenmede " fasulye, nohut ve özellikle bezelye "türü besinlerin tahıllar "yulaf, tam buğday,bulgur " ve "ceviz ,badem, fındık " ile desteklenmesi...
-zeytinyağı ..bu hem sindirim sistemi için faydalı , hem de almanız gereken yağ olayını en iyi şekilde oluşturmanızı sağlıyor...dönem dönem bazı kaynaklarca "gereksiz diye taş atılsa da" mükemmel bir besin...) ayrıca, tokluk hissi de verir...
-limon kullanımı...özellikle "sitratların" böbrek taşı oluşumunu önemli oranlarda indirgemesi ve tansiyon, damar sertliğ konularında faydalı...bir limonu sıkıp aç karna sulandırıp içebilirsiniz...özellikle "idrar çıkışı "sorunu olanlara tavsiye...mandalina da kullanılabilinir...tansiyon problemimi bizzat "limon suyu "ile bayağı hallettim...)
-ızgara ,mangal,kızartma gibi direkt ateş ile temas eden pişirme yöntemleri yerine "buğulama, haşlama " yöntemlerin seçimi...
-yumurta tüketimi...özellikle , bütçesi iyi olmayan kişilerin,bunu yumurta ile karşılamalarıı kolaydır...günde 1 yumurta yeterli...
-peynir, lor, yoğurt,ayran tüketimi...belli oranlarda alınması gereken grup...ancak, özellikle ,mümkünse " koyun ve keçi sütünden "üretilenlerin seçimi önemli...
-sebzeler...özellikle " lahana, ıspanak, brokoli, kabak,semizotu ,pırasa vb " muhakkak kullanılaması gereken , hem önemli posa kaynakları hem de "anti-kansorejen " maddeler içeren
-domates ( mevsiminde )..
-yeşil çay ,tansiyonu düşürüyor....
-bitter çikolata kullanımı....mutluluk hormonları salgısı ...)
-yemeklerde "şekerlerin , tatlıların" beraber tüketilmemesi...bu son derece önemli...özellikle ,yemek üzerine "meyva, tatlı" yenmemesi...hele "kilo problemi olanlar" bunu asla yapmamaları gerekiyor...
-------------------------
bunlar ilk akla gelenler...arkadaşların eklemek istedikleri konular var mı?..))
bu konuda "görüşlerimi ve deneyimlerimi " paylaşmak isterim arkadaşlarla ...):
-------------------------------------------
-sabahları kalkınca ve akşam yatarken bir bardak su...kalp krizleri, kramp vb den tutun felce kadar faydalı bir proses ...elektrolitik dengeyi,basınç dengelerini de sağlıyor basitce...
-yemeklerden 15 dakika öncesi 1-2 bardak su ...açlık hissi ,susuzluktan da kaynaklanabiliyor...ancak ,yemeklerde sıvı kullanımı az olmalıdır...150 cc yeterlidir...yemek üzeri alınabilinir...
-günde en az 1 litre su tüketimi ...yani 4 -5 bardak gibi...azar azar , güne yayarak...
-posalı yiyecek tüketimi ...kolon kanserinden , sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar her türlü rahatsızlık...sebze ve tam tahıllar (rafine olmayanlar) bunu sağlarlar...dışıklama da da faydalı oluyor...özellikle "çiğ kestane ve yer fıstığı " ...
-özellikle sabahları 1-2 fincan kahve (nescafe,instant kahve türevleri olmayan )...mental ,dimağ yönünde olumlu etkileri mevcut..
-basit şeker "mono ve oligosakaritlerin" sınırlı miktarda kullanılmaları... (ancak, bunların az miktarda da alınmaları önemli ,alınmaları gerekir, ancak ksııtlı ) ...bunların yerine "polisakkaritlerin" tercih edilmeleri...glikemik indekse bakmak yeterli bu konuda,düşük olanlar tercih edilmeli...
-sığır,dana türü etlerin tercih edilmemesi...yerine "koyun, hindi,balık " kullanımı...et ürünleri tüketiminin olması ,ancak son derece sınırlı olması , özellikle yoğun alımlarda sindirim sisteminde oluşan " çürüme " ve yanma sonucu vücutta "radikal asit küllerini "oluşturması...asitlerin oranlarının artışı istenmeyen bir durumdur...
-tuz !....uzak durulması özellikle önemli...zira, insan özellikle kış aylarında zaten terleme olmadığından ihtiyacın misli misli tuz almakta...
-beslenmede " fasulye, nohut ve özellikle bezelye "türü besinlerin tahıllar "yulaf, tam buğday,bulgur " ve "ceviz ,badem, fındık " ile desteklenmesi...
-zeytinyağı ..bu hem sindirim sistemi için faydalı , hem de almanız gereken yağ olayını en iyi şekilde oluşturmanızı sağlıyor...dönem dönem bazı kaynaklarca "gereksiz diye taş atılsa da" mükemmel bir besin...) ayrıca, tokluk hissi de verir...
-limon kullanımı...özellikle "sitratların" böbrek taşı oluşumunu önemli oranlarda indirgemesi ve tansiyon, damar sertliğ konularında faydalı...bir limonu sıkıp aç karna sulandırıp içebilirsiniz...özellikle "idrar çıkışı "sorunu olanlara tavsiye...mandalina da kullanılabilinir...tansiyon problemimi bizzat "limon suyu "ile bayağı hallettim...)
-ızgara ,mangal,kızartma gibi direkt ateş ile temas eden pişirme yöntemleri yerine "buğulama, haşlama " yöntemlerin seçimi...
-yumurta tüketimi...özellikle , bütçesi iyi olmayan kişilerin,bunu yumurta ile karşılamalarıı kolaydır...günde 1 yumurta yeterli...
-peynir, lor, yoğurt,ayran tüketimi...belli oranlarda alınması gereken grup...ancak, özellikle ,mümkünse " koyun ve keçi sütünden "üretilenlerin seçimi önemli...
-sebzeler...özellikle " lahana, ıspanak, brokoli, kabak,semizotu ,pırasa vb " muhakkak kullanılaması gereken , hem önemli posa kaynakları hem de "anti-kansorejen " maddeler içeren
-domates ( mevsiminde )..
-yeşil çay ,tansiyonu düşürüyor....
-bitter çikolata kullanımı....mutluluk hormonları salgısı ...)
-yemeklerde "şekerlerin , tatlıların" beraber tüketilmemesi...bu son derece önemli...özellikle ,yemek üzerine "meyva, tatlı" yenmemesi...hele "kilo problemi olanlar" bunu asla yapmamaları gerekiyor...
-------------------------
bunlar ilk akla gelenler...arkadaşların eklemek istedikleri konular var mı?..))