Sizce 2 set yeter mi ?

İyi Günler,

Oldukça büyük bir adamım. Vücudum geniş. Ön omuz ve göğüs hareketini, tek hareket(shoulder press ve bench press) olmak üzere herbirini 2 şer set çalışıyorum. Genelde 4-5 tekrar yapabileceğim ağırlık ta kaldırıyorum. Ön omzu da göğsü de daha büyütmeye ihtiyacım yok. Sizce bu tek hareket 2 şer set, olanı muhafaza etmek için yeterli mi? Yoksa illa ki 3 set hatta 4 set üstü mü yapmak gerekir ?

Saygılar

Kimi araştırmalar var ki aslında 3-4 setlik bir hareketin ilk setinde alacağımız verimin %90’ını zaten aldığımızı ve geri kalan tekrarların çok etkili olmadığını ya da “gereksiz” olduğunu söylüyor (verim / efor ilişkisi) Örneğin sen Bench Press’te sadece tek set yapıp 1rep max’in %80’i ile yapabildiğin kadar tekrar yaptıktan sonra bunu 3-4 defa daha yapmanın eğer anabolik madde kullanmıyorsan çok da etkili olmadığını iddia ediyor. Bunun yerine ertesi gün ya da iki gün sonra tekrar çalışarak daha iyi verim alabilirsin deniliyor ki bu da klasik Full Body mantığı işte. Veya Bulgar Metodu.

Ancak hacim kazanma işi yine işin özünde beslenmeyle ilgili. Siz eğer kasa hasar çıkartıyor ve iyi besleniyorsanız gelişim illa ki olacaktır. Gelişim istemediğiniz kas grubunu çalışmamak bunun tek çaresi. Ama bu kaslar arası dengesizliğe sebep olursa gelecek yıllardaki bir sakatlıktan kaçamazsınız.

Çoğu araştırmada 3 setin 2 sete göre çok faydalı olduğu fakat 3 ve üzerinin gelişimde neredeyse bir fark yaratmadığı kanıtlanmıştı yanlış hatırlamıyorsam fakat arada ben de gelişmiş bölgelerim için bazı hareketlerimi 2 set yapıyorum .

Back
Yukarı