Stretching (Esnetme)

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Despo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Benim anlamadıgım bir şey var ben buraya bir fikir sunuyorum, ve soru soruyorum , ama yazdığım bilgiler başka bir siteye ait olduğu için siliniyor, ben tekrar şunu sorucam bu formun amacı fikir alış verişi yapmak deil mi?, sorduğum soruya cevabın verilmemesi gibi, silinmesi bana göre sabit fikirlilikden başka ne? En doğru veya en yannış bilgi sizinki olabilir. Ama bir önce tartın attığım bilgi bilimsel bir şey bir kaynakdan alınmış, ben o kadar araştırmışım burda paylaşmak istemişim siz onu bu kadar basit silebiliyorsnuz, ve o bilgiyi ben spor fizyoloğunada tastiik etirdim. Bilgi sizin için bu kadar değersizse siz bilirsiniz....



madde 13.1. Çevirilerde kaynak gösterirken telif hakları kapsamında orjinal kaynağın adı ve url'si kadar çeviriyi yapan kişinin adı ve çevirinin yer aldığı orjinal sitesinin de url'si eklenmek zorundadır.
Bununla birlikte , Türkçe Vücut Geliştirme forum/sitelerinden kaynak gösterilse dahi makale paylaşımı yasaktır.
 
madde 13.1. Çevirilerde kaynak gösterirken telif hakları kapsamında orjinal kaynağın adı ve url'si kadar çeviriyi yapan kişinin adı ve çevirinin yer aldığı orjinal sitesinin de url'si eklenmek zorundadır.
Bununla birlikte , Türkçe Vücut Geliştirme forum/sitelerinden kaynak gösterilse dahi makale paylaşımı yasaktır.

Keşke gerçekten okusaydınızda yazdığıö kaynağı görseydiniz. (Kaynak: Kurt Moosburger, Innsbruck-Avusturya, 2002 ), ikinci aldığım siteyide yazdım ama siteniz tarafından yayınlanmadı. Ama şu doğru başka bir vucüt geliştirmeden kaynak gösterdim. Benim için o site veya bu site hiç umurumda deil belirtmek isterim. Tek amacım doğru bilgiyi öğrenmek, burada bunu tartışmazsak o zaman bu tarz forumların amacı ne? Bu çok ilkel bir kural bence.
 
Ekleyen arkadaşa teşekkür ederim , vct çalışmıyorum ama dans ediyorum , en nankör sporlardan birisidir dans , esnek olmadan hiçbirşey yapamazsanız estetik durmazsınız kısa bir süre dans etmezseniz körelirsiniz yarışma sınıflarında çalışmalara başlamadan önce her zaman streching çalışmaları yapılır , sırt için yapılanlara çok ihtiyacm var çokkk..thums:
 
kesinlikle bu işin olmazsa olmazıdır. aslında butun sporlar için gecerli. 5 dk. gecmemek kaydıyla ant. sonrası yapılırsa. kastaki laktik asit birikiminin dağılması .kaslarda yogunlasan kanın tekrar dolasımına yardımcı olması acısından cok onemlidir. kesinlikle atlanmamalıdır. ısınma anlamındaysa goruslere katılmıyorum. şahsen ısınmak için bu sure 10 dk olabilir. genelde ilk girilecek bolgeye hafif kilolu bir tekrar yaptırarakta aynı etki saglanabilir.
 
benim bir sorum olcaktı antreman oncesı ve antreman sonra sterching yapılması soylenıor fakat mesela ben o gun gogus ve bıceps çalıştım sadece o bolgelerı mı strechıng yapmalıyım veya sadece ust vucutmu yoksa bacaklarda dahıl tum vucut mu ?
 
fiziksel uygunluk dersinde yrd doc bir hocamız body sonrası stretching yapılmaması gerektıgını anlattı kaslar aşırı kasıldıgından stretching yaparken daha fazla zarar gorebılırmış .dınlenmeye almak dırek daha etkılıymış.. şaşırdım bende.. basketbol antrenmanında yenı buluş olmuş hocamızın ıfadesıyle antrenman oncesı artık stretching yapmıyoruz sadece antrenmanı sonunda yapıyormuşuz ...
 
fiziksel uygunluk dersinde yrd doc bir hocamız body sonrası stretching yapılmaması gerektıgını anlattı kaslar aşırı kasıldıgından stretching yaparken daha fazla zarar gorebılırmış .dınlenmeye almak dırek daha etkılıymış.. şaşırdım bende.. basketbol antrenmanında yenı buluş olmuş hocamızın ıfadesıyle antrenman oncesı artık stretching yapmıyoruz sadece antrenmanı sonunda yapıyormuşuz ...

Body sonrası kas kasılmasından dolayı zarar verme ihtimaline karşı yapılmaması biraz mantıklı geliyor da basketbol antrenmanı öncesi neden yapılmadığını anlamadım? Yanlış yazdın sanırım.
 
Antrenmandan sonra da yapılmalı bence, kasların kısalmasını istemiyosanız esnetmelisiniz öyle gergin bi şekilde bırakmak doğru değil. İşin özü fiziksel aktiviteden önce ısınma-esnetme-gerdirme ve sonrasında esnetme-gerdirme-soğuma yapılmalıdır daha çok verim almamızı sağlar kaslar da daha güzel şekillenir. Tabi flexor hocanın dediğini unutmamak lazım 30dk yı geçmemeliyiz bu hareketleri yaparken.
 
Son düzenleme:
pardon ama ben hala kavarayamadım,stretching ve esneme aynı şey mi degil mi? cunku okudugum birsey var ki esneme hareketlerinin çalışma once yapılması verim kaybına,hareket aralarında yapılması ise sakatlanma riskine sebep oluyor.son bir durum degerlendirmesi yapabilir misiniz acab****elimelerin bir turkçe bi ingilizce halinin kullanılması hep kafamı karıştırmıştır,tabi bunu doğal buluyorum o ayrı.
 
muscle & fitness dergisinde neredeyse her sayıda antrenman öncesi gerdirme hareketlerinin yapılmasının yanlış olduğunu, bunun gücü azalttığını grafiklere dökerek önemle vurguluyor.

idman öncesi dinamik ısınma harektleri kol, omuz, bel çevirme vs. idmandan sonra ise statik gerdirme hareketlerinin yapılması gerektiği yazıyor.

başlıktaki ve m & f deki yazılarda güvenilir, bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçlar. Hangisini uygulamalıyız ?

başka bir konu ama m & f yi ayrıntılı ve dikkatli şekilde incelemeye çalışıyorum. birkaç kez bir sayıda yazdığının tersini öteki sayısında okudum, çelişkiler var.

yine konu dışı olacak fakat ö.m lere cevap vermediğinizi biliyorum. flexor hocam bizlerle paylaştığınız bu ders notları federasyonun düzenlediği antrenörlük kurslarından mı yoksa yurtiçi-dışı verilen özel seminerlerden mi ? Sorma sebebim 1. kademe ant.kurslarında çok temel bilgiler verildiğini duydum. 2-3. kademelerde bu kadar derinlemesine iniliyor mu merak ediyorum.
 
"stretching ,yani türkçesi "ile "germe ,gerdirme" ile "esnetme " çok farklı iki kavram...

ikisinin de yeri ayrı...sporda ,genel olarak "gerdirme " başlangıç ve bitim periyodlarında uygulanır ki , aslında ara fazlarda da "sporun tipine "göre kullanılması önemlidir...

"çalışan, yük altına giren kas topaklaşır,kısalır" , bu genel oluşum süreci göz önüne getirildiğinde ,gerdirme nin önemi kendiliğinden ortaya çıkar...

-ısınmadan önce gerdirme
-en azından antrenman sonrası yapılan gerdirme

önemli...
 
kafam karıştı iyice

arkadaşlar bu konuda bir sürü olumlu ve olumsuz görüş var. kimi antreman öncesi yapılmalı kimi kesinlikle yapılmamalı demiş.

en son http://www.msnbc.msn.com/id/36553174/ns/health-fitness/ adresindeki yazıyı okudum. statik germe yara değil zarar verir demişler. yazıda olumsuz görüş bildirenler de bilimadamı. bu başlıkta bazı arkadaşların yazdıkları da kafalarından uydurma değil bilimsel makalelerden vb alıntı. hangisine inanacağız?

kafam çok karıştı. ben normalde antreman öncesi 10 dakika önce yavaş yavaş tempo arttırarak sonra düşürerek koşuyorum. daha sonra çalıştıracağım kasları bir süre gerdiriyorum. acaba yanlış mı yapıyorum?
 
idman öncesi dinamik, idman sonrası statik gerdirme yapılmalı deniliyor... dinamikten kasıt
; eklemler için kol, omuz, bile, bel, boyun, diz gibi eklemlerin ısıtılması için çevirmeler vs. kan akımını hızlandıracak hafif kültürfizik... statikse gerdirip bir süre bekleme... ama bu gerdirme acısız olmalı, ağrımadan, acımadan ne kadar gerebiliyorsanız o kadar deniliyor yine..
 
gerdirmede minimal kuvvet uygulanır...konu muhtemelen "esentme "ile karıştırılıyor, gerçi aslında bunlar iç içe olan kavramlar ,bu nedenle hele ingilizce de birbirinin yerine kullanılıyor ,ancak almanca türkçe de konu biraz daha geniş açılı ... ancak esnetme daha ziyade bi dinamik format içeriyor, ...esnetme için gerekecek güç çok daha fazladır, neticede vücut belli bir salınımla esneyip duracak ,yani kaslara uygulanması gerekli kuvvet miktarı daha fazla......

gerdirmede,statik olan herhangi bir tehlike olmaz...) zira ,uygulananan kuvvet daha azdır...

şu konu çok iyi bilinmeli :

***çalışan, yük altına giren kaslar "kısalır, topaklaşır" ...
***dinlenen kaslar gerilir...sabahları kasların, insan vücudnun en uzun olduğu anlardır...bu nedenle zaten uzun olan kasların bir de uzatılmaya çalışılması azap verir...

bu tip egzersizler , başlangıç, aralarda, ve sonda uygulanması en çok verimi yaratır.... yani , bir anlamda uzat,kıslat,uzat,kısalt...böylece kasların esnekliği de sağlanmış olunur...)
 
Kasları ısıtmak, kasları ısıttıktan sonra streching yapmak maalesef çok ihmal edilen bir olay.
İnsan tüm iştahı ile ağırlıklara saldırmak istiyor, ancak bu bilimsel yazıda belirtildiği gibi, streching güç artışında önemli bir artı sağlar.
Bench Press setleri arasında yapılan streching'in hem kas şişkinliğini korumaya hemde yüzde 20'ye varan güç artışına neden olduğu anlaşılmış.
Esnek kasın daha az sakatlanacağı bir diğer gerçek.
Benim en büyük sorunum önkollarımın kaskatı kesilmesi, önkollarımın içinde ciddi bir esneklik problemim var.
Bir çok zaman, önkollarım taş gibi olur, erken yorulur, biliyorum ki, sırt ve biceps idmanlarını esnasında, setler arasında önkollarımı esnetsem hem önkollarım daha çok dayanacak hemde o sıkıntı verici gerilme olmayacak.
Bu spordaki disiplin sadece yeme, içme beslenme ve düzenli idman değil, idmanlarda yapılması ilk başta sıkıcı ve gereksiz görünen ama aslında çok faydalı olan yan çalışmalara zaman ayırmamız lazım.
Ki setler arasında yapılacak olan strechingin bize hiçbir ekstra zaman maliyeti olmayacaktır, tam tersine dikkatimizi çalışılan kasta muhafaza ederek meditasyon yapmış gibi olacağız.
Diyene bakın, keşke düzenli olarak yapmayı adet haline getirebilsem!!!


Hocam yapın zararın neresinden dönerseniz kardır , siz bizden daha iyi bilirsiniz , thums:
 
Back
Yukarı