Dışarıdan testosteron'unuzu arttıramazsınız, doğal veya ilaç formunda ki takviyelerle sadece "eksikliğini dengelenebilir siniz". Onun için testosteron testleri önemlidir ve eksikliğinden şüphe duyulduğu durumlarda mutlaka ölçüm testi yaptırarak testosteron'unuzu arttırma yoluna gitmelisiniz. Seviyeler düşük çıkarsa zaten ilgili doktora yönlendirileceksiniz demektir.
Peki testosteron'unuz makul seviyelerde ve yine de arttırmak istiyorsunuz tek kelimeyle "arttıramazsınız". Vücudun işleyiş sistematiği buna müsaade etmez kaldı ki çok da risklidir. Ciddi kanser tehlikesi söz konusudur. Tabii bu arada erkeklerde ki androjen hormonları sadece testosteron'dan ibaret de değildir ayrıca dihidrotestosteron, androstenedion, 17 alfahidroksiprogesteron ve dehidroepiandrosteronu (kısaltılmışı DHEA) erkek androjen hormonları arasındadır.
Bilinmesi gereken en önemli nokta; vücutta testosteron'un en önemli üretim yeri testis dediğimiz yumurtalıklardır. Bilindiği üzere erkeklerde 46XY kromozom tipi vardır. Erkekteki Y kromozomu testislerin gelişimini sağlar. Y kromozomunda genetik bir bozukluk varsa testis doğal olarak gelişemez ve erkeklik hormonu salgılanamaz. Tabii burada önemli bir konu var örneğin kişinin bebeklik dönemlerinde testislerine kaza sonucu bir darbe gelmesi veya ateşli hastalık (örneğin kabakulak) sonucu tahribat olması sonucunda ileride tetosteron eksikliği yaşayacak ve belki de "kısır" olacaktır. Yani söylemek istediğim "testisler" bu kadar önemlidir. Hatta o kadar önemlidir ki yaradılış da "vücut dışında" olması uygun görülmüştür. Çünkü testisler vücut içi sıcaklığında çalışamaz!
Peki biz yine de takviye yöntemi ile "testosteron" aldık; işte bu vücut için tam bir sapıtma olacaktır ve refleks olarak yağ dokusu devreye girecek ve aromataz hormonu ile fazla testosteron kadınlık hormonu östrojene dönüşecektir. Bu elbette ki önlenebilir ama konumuz bu değil; Östrojen demek daha fazla yağ dokusu demek, memelerde büyüme demek, kilo demek, iktidarsızlık demek... daha fazla saymama gerek yok herhalde... Az önce belirttiğim gibi testosteron'un östrojen'e dönüşmesi engellenebilir ama bu da iki ucu keskin bıcaktır!
Herkes saçım dökülür mü demiş! Ben kanser riskinden bahsediyorum, keşke her şey saç dökülmesinden ibaret olsa... Saç bu kadar önemli demek ki! Hadi onu da açıklığa kavuşturayım; her erkeğin fazla testosteron'dan saçı dökülmez, saçınızın dökülmesi için saç derinizde yeteri kadar "dihidrotestosteron" reseptörlerinin olması gerekmektedir. Bazı erkeklerin saç derisinde bu reseptörler ya hiç yoktur ya da bazı bölgelerde yer alır; örneğin kafanın tam üstü veya alın gibi... Tüm kafa derisinde de olduğu durumlar vardır ve bu durumlarda kişi komple saçsız kalacaktır. Erkeklerin doğal olarak kafa derilerinde "dihidrotestosteron" reseptörleri vardır ve onun için erkelerin yüzde 70'nin saçı dökülmektedir. Hatta bu çok genç yaşlarda bile başlayabilir. Saçım dökülmesin diye dihidrotestosteron'u baskılamaya kalkarsanız bu cinsel yaşantınızı etkileyebilir çünkü dihidrotestosteron, testosteron'un vücutta dolaşan aktif formudur. Benden söylemesi....
Yani özetle saç kökleri (foliküller) androjen hormonlarına duyarlıdır ve bu çimlere kezzap dökmekle eşdeğerdir!
Toparlayacak olursak testosteron'unuzu doğal yöntemlerle arttıramazsınız. Şu otu içtim, şu hapı yuttum libidom uzaya fırladı palavralarına inanmayın. Kişinin eğer testosteron'u düşükse bu yöntemlerle belki bunu stabil etmiştir ve bu şekilde libidosu fırlamıştır farkında değil ama bu durumda da "neden düşük" bunu araştırmalıydı... Neden azalabileceğini az çok anlattım hatta bir tane daha ekleyeyim belki hipofiz bezi çalışmıyordur... Basit testlerle bunlar anlaşılabilir...
Bir de bazı erkeklerde doğuştan testosteron fazlalığı vardır bunun sebebi Y kromozom fazlalığındandır. Ne demiştik yukarıda normal bir erkeğin kromozom yapısı 46 XY’dir. Doğuştan gelen ve nedeni tam çözülemeyen bir anormallik neticesinde bebeğin kromozomları 47 XYY olursa yani iki erkeklik kromozomu YY bulunursa ilerki yaşlarda testosteron fazlalığı ve antisosyal kişilik bozukluğu gelişebilir....
Kısaca;
Erkeklerde testosteron fazlalığı erkeği aşırı agresif, seks düşkünü, kavgacı, hırçın ve uyumsuz yapar bunu da ayrıca belirtiyim. Hatta antisosyal kişilik bozukluğu olan yani şiddetten zevk alan, kavga çıkarmaya meyilli, gerek potansiyel gerekse sabıkalı suçlularda testosteron düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür. Fazlalığının saçı nasıl etkilediğini yukarıda anlattım. Kanda kötü kolesterolü yükseltir, koruyucu kolesterol HDL’yi düşürür, kalp büyümesine neden olur! Hem kalp damarlarında tıkanma ve infarktüse hem de kalp yetmezliğine neden olur. Yaşı 40'ın üzerinde ki erkeklerde prostatın büyümesini sağlar ve bu da idrar yaparken mesanenin tam boşalamamasına, zor idrar yapmaya, idrar yaparken yanmaya neden olur.
Testosteron yükselmesi devam ederse prostat kanseri de gelişebilir.
Aklınıza bir daha Testosteron geldiğinde bu yazımı referans alınız hatta kesip saklayınız!
Sevgiler...
Not : Testosteron'u lütfen doğru yazınız. "Testesteron" değil "Testosteron"dur.