istediğimiz en iyisini bulmak ve ona başlamak
en iyisi diye bir şey yok. Vücuduna ve yeteneklerine göre sana en yakın olan spora başla.
Ama eğer şunu düşünüyorsan- ben muay thai yapayım, sonra MMA ye başlar, aldığım eğitimle geleni geçeni pataklarım diyorsan - öyle olmuyor işte;

Ben, MMA antremanlarına başlamadan önce 10 yıldan fazla süre kick boks, karate ve judo ile uğraştım.Ama MMA e başladığımda, ilk zamanları çok bocaladım.Onun ruhu farklı. Ve karşında, sırf 2-3 yıllık MMA ciler bile seni zorlayabiliyor. Her sporun ruhu farklıdır.
Futbolda koşu ve kondüsyon çok önemli olduğu halde, Dünyanın en iyi maratoncuları ve 100 metrecileri, büyük klüpler tarafından transfer edilmiyorlar. Futbolda koşu çok önemli olduğu halde,Dünyanın en iyi koşucuları futbol oynayamıyor. Çünkü, her sporun tekniği ve ruhu farklıdır. Ona uygun çalışmalısın. Daldan dala atlamak yerine sevdiğin sporu ya da sporları yap.
Anlaşılması için kendi ailemden bir örnek daha vereyim. Benim kardeşim zamanında FİZİK olimpiyatlarında önce TÜBİTAK şampiyonu olmnuştu, sonrada uluslararası Fizik olimpiyatlarında ALTIN madalya kazandı. Kendi yaşıtları arasında Dünyanın en zor FİZİK sorularını çözerek madalya aldı. Üniversite sınavlarına girdiğinde herkes ondan açık ara Türkiye 1.ciliği beklerken, o ancak 500. cü olabildi. Çünkü sınavda Tarih vardı, Coğrafya vardı, Türkçe vardı vs...
Yani bir alanda başarılı olman, diğer alanlara sıçradığında hemen başarılı olacağın anlamına gelmiyor. Hepsi için ayrı ayrı ter dökmen lazım. Güreşten ya da Jiu Jitsudan gelip MMA şampiyonu olanlar da hemen olamıyor. Ekstradan yoğun şekilde boks, kic boks vb.. eğitimleri alıyorlar.
Uzun lafın kısası, ister sporda; ister bilimde; isterse başka bir şeyde...Ne olmak istiyorsan, onunla başla ona yoğunlaş. Bu hem zaman açısından daha değerlidir hem de ekstradan efor sarfetmemiş olursun. Yoksa bir sporu yaparken, başka disiplinlerden faydalanmak zaten doğal.