PANZEHIR dedi:eyeseeyou:
Burada yanlis bilgi edinmissin kardes. Vücut endomorfiden ektoya yada ektodan endomorfine 30 yasina kadar hic gecmdez ve bu yapi degismezde. 35 yasindan sonra vücut hormon sistemi degisir ve bu hormon seviyesi ayni zmanda vücut dis etkenini de degistirir. Böyleec ektomorfili yapi endomorfiye yada baska yapiya dönüsebilir. benim babam 40 yasina kadar 80 kiloya ulasmamisti. Simdi ise 110 kiloda. 1 haftada rahatca 10 kilo alabiliyor. Vücut yapisi tamamen endomorfiye dönüsmüs.
Ama biz gencler icin bu sözkonusu degildir. Burada düzeltmek istedim. Steroid maddelerini bile kullansan yine vücud yapisini degisme. ektomorfi ektomorfide kalir endomorfide yine kendi yapisinda kalir.
ayrica karisik yapi genel olarak izah edilir. Yani alt yapi mesorfi ve üst yapi endomorfi seklinde bir tanimlama olamaz. Vücut tipini aciklayan Dr.Marc Dundee olay hakkinda sunu belirtiyor: " karisik yapili olan sahislar genelde 2-3 degisik türde vücut sisteminde etki görülür. Bu egzersiz ve beslenme düzeni ile karisik yapinin vücut sistemi genelde düzgün yürür. Aksi halde bazen ektomorfi yönü agir basabilir. eger vücut ektomorfi yada mesomorfi yapida agirlik kazandiysa o zaman bu tüm vücudu etkiler. Yine ayni sekilde kakrisik yapi aktif halde ise o zaman bunu hepsinden etkiyi alir ve vücüdü o sekilde gelisler. Bu vücudun tamamini sarar"
bu sözlerden de anlasildigi üzere vücut icerisinde alt üst diye yapi bölünmemektedir.
PANZEHIR dedi:EyeSeeYou:
Sen yanlis mantik yürütüyorsun kardes. Olayi daha genis bir sekilde aciklayayim.
Bahsettigimiz 3 ve 5 degisik yapi insanlarin DNA sindan taki vücut olusumunda ortada sekillenen duurmlarina kadar baglilik gösterir.
Eger sen mesomorfi yapida yaratilmis isen o zaman bu belli bir yasa kadar hep ayni yapida kalacaktir. Fakat sen yemek yersin vücudunu zorlarsin ve endomorfi görüntüsü alabilirsin ama bu görüntüyü alarak endomorfi yapiya gecmis sayilmazsin. icindeki yapin hala mesomorfidir ve vücut mesomorfi yapiya göre calisip hareket etmektedir. Bunun isbati basittir. Sen endormofi seklini aldiktan sonra cabuk geri mesorfi sekline dönüsebilirsin. Cünkü mesormofi yapi yag eritme ve kas sekillendirme yönünden zorlanan bir tip degildir.
verdigin endomorfi örneginde de ayni sey gecerlidir. Yaglanan sahis yag eritmee zorlanir ve bunu diet antremanla mesomorfi yada karisik tipe gecmesini basaririr yani vüccut görüntüsünü o sekle sokabilir. Ama vücudu hala endomorfi üzere isler. Bunun isbati ortadadir. endomorfi kalin kemikli ve cabuk kilo alabilen ve bu kilolarinda cogunu vücutta yag olarak depolayan tiptir. mesomorfi görüntüsünü alan endomorfi kendini mesomorfi zanneder ama dietini biraz bozdugunda ayni endomorfi gibi kilo ve yaglanmaya kavusur. Bu durumda acaba hala mesomorfiyim diyebilir mi?
Bak ingiliz bilim adamlari Newcastle de 1960 li yillarda koydugu bu tez 1995 yilinda bir cok yazar tarafindan kaleme alinmis ve dogrulugu kabul edilmis. Simdi arastirmalar sonucu resmi kayitlarda yer aliyor. Bununla ilgili kitaplari takip etmeni tavsiye ederim.
PANZEHIR dedi:evvela benim sadece 3 vücut tipini savundugum hangi sözlerle sabittir?
Burada türkce yaziyoruz ama anlamada zorluk cekiliyor. Senin yazilarindaki kelime vurgularida sadece tek manaya yöneliktir. Acikca bu böyledir konusundan baska bir konu cikartamiyorum. eger edebi yönümde zayiflik varsa bir sey diyemem bunuda ayrica tartisabiliriz.
Mantik yürütüyorsun diyorum hayir diyorsun ben bildigimi söylüyorum diyorsun. Ama ben böyle düsünüyorum diyorsun. Kisacasi eger endo kisi mesomorfi yapidaki vücut insa ettiyse ve buna da mezomorfi yapili insan sekline dönüstü dersen ki görüntülerden bahsetmiyoruz. bu sahsiyetin hakikaten artik meso ya dönüstügünü iddia edemeyiz. Ki bu ugurda kitaplar yazilmistir . Lütfen bakabilirsin. eger aksini iddia ediyorsan ve bu da kitaplarda yer aliyorsa lütfen yazariyla beraber kitabi sunarsan sevinirim.
Karisim vücut titipinden bahsetmissin. Bunun aksini iddia eden yoktu zaten. Olaya örnekle aciklik getirmek icin sadece 3 tipden bahsettik ve daha önce zaten 5 tipin olacagini yazmistim. Iste yine sorun yazilarin okunmamasi yada anlasilmamasi. Eger yazdiklarim dikkatlice okunursa sanirim bu sohbet bu noktaya gelmezdi.
Beatboxer dedi:http://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm
Arkadaşlar yukarıdaki link , bodybuilding.com un vücut tipinizi belirlemeyle ilgili yaptığı son derece geçerli bi formdan oluşmaktadır..
Forumumuzdaki tüm arkadaşlarımızın faydalanması açısından Anket sorularını ve cevaplarını direk Türkçe'ye çevirerek sunuyorum..
1) Kemik yapısı :
-İri
-İriden orta kalınlığa doğru
-Küçük , ufak
2) Vücudun eğilim gösterdiği durum :
-Çok miktarda yağ taşıması
-Yağsız ve kaslı
-Zayıf ve aşırı zayıf
3) Vücut hatları :
Erkekler için :
-Yuvarlak ve yumuşak
-Köşeli ve kaba
-İnce ve uzun
Bayanlar için :
-Armut şekilli
-Kumsaati şeklinde
-Düz hatlara sahip
4) Çocukluğunuzda :
-Tombul
-Normal
-Çok zayıf
5) Faaliyet seviyeniz :
-Hareketsiz
-Epey aktif
-Hiperaktif , yerinde duramayan
6) Hayata yaklaşımınız :
-Arkasına yaslanıp yatan
-Dinamik
-Endişeli
7) Metabolizmanız :
-Yavaş
-Normal
-Hızlı
8) İnsanların sizin hakkınızdaki düşünceleri :
-Biraz kilo vermeniz gerekli
-İyi görünüyorsun , formunu koru
-Biraz kilo almalısın
9) Bileğinizi diğer elinizle sardığınızda "BAŞ VE ORTA" parmağınızın durumu :
-Orta parmak ve başparmak birbirine değmiyor
-Orta parmak ve başparmak tam olarak değiyor
-Orta parmak başparmığı geçiyor
10) Kilo alma ve verme durumunuz :
-Kolay kilo alır ama zor veririm
-Kolay kilo alıp veririm ve genellikle aynı kalırım
-Kilo almakta zorlanırım
11) Açlık durumunuz :
-Neredeyse her dakika
-Sadece yemek zamanında
-Nadiren
12) İnsanların sizi tanımlayış şekli :
-Duygusal
-Güçlü (Dayanıklı)
-Entellektüel
Arkadaşlar yukarıdaki sorular ve cvplar tamamiyle bodybuilding.com daki vücut tipleriyle ilgili olan formdur. Cvpları sırasıyla aynen çevirdim.
Formu doldurduktan sonra çıkacak olan sonuçlar vücut tipinizi belirleyecektir.
Bunlar : ECTOMORPH
ENDOMORPH
MEZOMORPH
http://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm
izzet dedi:Your score is 2.17.
Your body is closest to a Mesomorph. You have a naturally fit body but to maintain it or improve it you should exercise and diet correctly for your type. Strength training can be done more often and for longer sessions then would be good for an Ectomorph, but you must still be carefull not to overdo it. You should train with moderate to heavy weighs and at a moderate pace, not resting too long between sets. You will find you gain muscle quite easy (some women and even men might not want to get too bulky, but this won't happen suddenly. When you are happy with your muscle size simply train to maintain it). Stick to a good healthy diet to keep you lean and muscular, and watch for any slow creeping fat gains. Engage in and enjoy aerobic activities, sports, etc. but do not overdo.
bi zahmet bi arkadas cevirebilirmi bu yaziyi
kufurmu ediyor yoksa iltifat mi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()