Vücut tipi diye bişey tabiki vardır. Videoları izlemedim açıkçası ama vücut tipi diye bişey olmaması biyolojik olarak mümkün değil. İnsanlar tornadan çıkmış görünmediklerine göre metabolizmaları da aynı olmayacaktır. Her bireyde küçük farklılıklar vardır ve bu fenotipe yansır.
Gelgelelim yukarıdaki örneklere. Benim arkadaşım var bir tencere pilav yiyiyor kilo almıyor, benim başka bir arkadaşım var bir tabak bile yemiyor ama kilo alıyor. Bu illa genetikle veya vücut tipi ile açıklanacak bişey değil. Son araştırmalarda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı ki. Beslenme alışkanlıkları sonrasında özellikle bağırsaklardaki florada ciddi değişimler ve suşlarda azalış artışlar oluyor. Bu kcal miktarının kullanılabilir bölümünü %15-20 lere yakın olarak arttırıp azaltabiliyor. Yani bağırsak florası sağlıklı insanların alınan fazla kcal daha iyi değerlendirip daha az yağ tuttuğu artık biliniyor.
Keza benzer bir örnek de sedanter yaşam ile ilgili. Kendimden örnek vermek gerekirse 23-24 yaşlarına kadar ağır ecto denebilecek bir yapıdaydım. 1.80 boy ve 55-60 kg aralığında değişiyordum. Yemek yeme ile ilgili de bir sıkıntım yoktu. Şuan daha bile az yediğimi söyleyebilirim fakat 83 kg altına inemez hale geldim. Ben ne ectomorf yapıdayım ne de kiloyu veremediğime göre endomorf. Olay aslında şu. Bahsettiğim yaşlara kadar hareketli sürekli yürüyerek gezen, spor yapan, yerinde durmayan biri iken sonrasında iş hayatının getirdiği stress, yeme düzeni bozukluğu ve en önemlisi de oturarak masabaşı çalışma sonrasında artık kilolu biri oldum.
Fakat aynı boy ve aynı kilodaki iki kişi arasında fizyolojik olarak kemik yapısı, alt ve üst vücut oranları, omuz çatısı ve kalça oranları şeklinde bariz farklılıklar olabilir. İşte vücut tipi budur. Yoksa antremandan verim almak veya diyetten verim almakla ilgili bir vücut tipi sözkonusu bile değil.