Şimdi forumu okuduğunda görürsün ki sporla amatör ya da profesyonel uğraşan herkes sık öğün aralıklarıyla besleniyor. Antreman öncesi, sonrası ve bunun haricinde günlük 4 öğün. Ancak amacı ilk etapta yağ yakmak olan biri için bunun doğru olduğunu düşünmüyorum.
Her ne kadar dietisyenler de zayıflamak isteyenler için ara öğünlü 5 ya da 6 öğünden oluşan listeler sunsalar da bir takım yeni eğilimer mevcut. Bunu bana doktorum tavsiye etti, ben uyguladım ve fayda gördüm, tıp eğitimim yok söylediklerim hekimden aktarmadır:
Her besin tüketimimizde insülin salgılanıyor ve bu da vücudu yağ depolama eğilimine sokuyor. Bunun için kalori alımını kısmakla birlikte insülin salgısını da kontrol altına almak gerekiyor. Bunun yolu ise ara öğünleri hayattan tamamen çıkarmak. kalori içermeyen besin dahi ara öğünde almamak (salatalık yeşillik vb.)
Benim doktorum insülin seviyesi, direnci vb. hormon tektkiklerini yaptırdıktan sonra bana sadece üç ana öğünden oluşan bir program verdi, uyguladım bir ay sonra tetkikleri yeniledim ve öğün sayımı 2 ye düşürdü. Ancak benim insülin direncim ve kan şekerim buna müsaitti. Bu olmasa da 3 ana öğün yeterli diye düşünüyorum. (kas inşaa amacı olmayan biri için) Tabi bu zaman zarfında kas kaybı yaşamamak için de uygun karb ve protein değerlerini içeren öğünleri ihmal etmemek gerekiyor. Buna sadık kalınca kas kaybı yaşamadan kilo vermek hiç de zor değil. Zaten vücut bir kaç gün içinde ara öğün olmaksızın beslenmeye, aynı saatlerde besin girdisi almaya alışıyor ve geri kalan saatlerde gerçekleştirdiğimiz su tüketimi de açlık duygusunun oluşmasını engelleiyor. Zaten şu bnir gerçek ki açlık duygusu kan şekerinin düşmesiyle ortaya çıkan bir şey. Besin aldıktan hemen sonra insülin seviyesi yükselir ve ne zaman ki bu seviye düşer işte o zaman açlık duymaya başlarız. Eğer hormon dengeniz sağlamsa bu durumlar da karşılaşmazsınız ve sağlıklı bir şekilde yağ yakarsınız.
Şu an benim spor antrenörüm daha farklı bir beslenme programı verdi. Onu paylaşayım:
Sabah : 2 dilim kepek ekmeği, 4 yumurtadan (1 sarılı) omlet, 6-7 adet zeytin, domates salatalık vb. yeşillik.
Ara öğün : 7-8 adet fındık
Öğle : 100gr makarna, pirinç vb. (karb) 200 gr tavuk göğsü ya da 150 gr kırmızı et veya balık, yeşillik
Akşam : 200 gr tavuk göğsü ya da 150 gr kırmızı et veya balık, yeşillik
Gün içinde en az iki litre su
İki haftadır bu listeyi takip ediyorum ancak düzenlik ağırlık idmanı da yapıyorum. Şu an için çok iyi sonuç aldım, henüz kg. ölçümü yapmadım ilk ayın dolmasını bekliyorum ancak çevremden aldığım tepkiler ve aynada gördüğüm vücudumun sıkılaştığı ve ölçülerimin küçüldüğü yolunda. Zaten kısmetse ilk ay sonunda fotoğraflı ve yağ ölçüm analizleriyle karşılaştırma yaparak durumu değerlendireceğim ve forum arkadaşlarıyla paylaşıp fikir ve önerilerini soracağım.
Size de naçizane tavsiyem 3 ana öğünden oluşan menüyü metabolizma hızınız ve yağ oranınıza göre belirleyip öğün atlamadan beslenin.
Bir de hatırlatma: Ben zamanında 115 kg idim 80 kg ya kadar düştüm ama düzensiz beslendim kas kaybettim ve de süreç hep zor geçti.
Şimdi ise hem listeye sadık kalıyorum hem de tüm öğünlerimi kendim hazırlıyorum dışarıdan yemiyorum böylece yağ tüketimimi sıfıra yakın tutabiliyorum. omlet, tavuk et makarna pirinç ne pişirirsem ne tuz ne de yağ ilave ediyorum, saman gibi yiyorum

) dışarıda listeye uyup pilav yiyeyim sebze yiyeyim dersem anladım ki bu iş olmuyor ne idüğü belirsiz margarinle yapılan yemekten az da yesek hemen etkisini gösteriyor ve yağ yakımı yavaşlıyor sancılı oluyor.
Damak tadından vazgeçmeden bu iş olmuyor, küçük bir kurabiye, şekerli bir starbucks kahvesi, bir lokma tatlı vb. hiçbir istisna tanımamak lazım. zor bir süreç ama sonuç almak motive edici.