Yağ yakma hakkında bilmeniz gereken 10 şey

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan MT
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

MT

Üye
Yağ yakma hakkında bilmeniz gereken 10 şey( 10 Things You Must Know About Fat Loss )

Etrafta birçok diyet programı varken insanların neden giderek daha şişman olduğunu hiç merak ettiniz mi? Moda ve tekrarlayıcı diyetlerin işe yaramadığını biliyoruz, peki o zaman ne işe yarıyor! 10 adet yağ yakma ipucunu bir araya getirip aşağıda sundum. Bu ipuçları takip edildiğinde yağ yakma yolunuzdaki işler çok daha kolaylaşacak

1.Yağ yakmak: Ağırlık kaldırmak

Kaslar metabolizmanızın hızını belirler. Erkeklerin kadınlardan daha hızlı yağ yakmasının sebebi de budur… Erkeklerin kas kütlesi daha fazladır. Eğer kadınlar da daha fazla kas kütlesine sahip olsaydı, onlarda daha hızlı yağ yakabilirlerdi.

Kadınlar büyük kaslara sahip olacaklarını sandıklarından ağırlık kaldırmaktan korkarlar. Kadınların büyük kaslar inşa edecek kadar yüksek hormon seviyeleri yoktur, bununla birlikte kadınlar çılgın diyetlerle, düzensiz beslenme alışkanlıklarıyla ve yaşlanmayla birlikte kas kütlelerinin azalmasına neden olabilirler.

Evet, herkes yaşlandıkça kas kaybediyor, fakat sadece yaşlandıkça kaslarının yok olmasına izin verenler yavaş bir metabolizmaya sahip oluyorlar. Kaslarınız ve yağ yakma makinenizi koruyun! Bunu yapmanın yolu ise güçlenmek ve güçlü kalmak.

2.Tartılardan kurtulun
Tartılar size vücudunuz hakkında bilmek isteyeceğiniz şeylerden hiç birini göstermez. Tartılar size derinizin altında ne kadar yağ olduğunu, vücudunuzda ne kadar sıvı olduğunu söylemez.

Kemiklerinizin ağırlığı ne kadar ve daha da önemlisi ne kadar kasa sahipsiniz? Bununla birlikte kendinizi tartmak mükemmel bir günü berbat bir güne çevirebilir. Sıkıcı bir ev eşyasının nasıl bir gün geçireceğinizi belirlemesine izin vermeyin. Madem tartılar doğru değil o zaman onlardan kurtulun.

3.Kas vs. Yağ
Kaslar yağların kapladığı alanın yarısı kadar bir alanda yağların 2 katı kadar ağırlığa sahiptirler. Kaslar yağları yakmakla sorumludurlar, yağlara oranla küçüktürler ve asla yağlar gibi çirkin topaklar halinde vücudunuzda asılı durmazlar.

Kaslar sıkı, güçlü ve ince görünürler. Sert ve ağırdırlar. Yağlar ise top top, gevşek ve yumuşaktırlar. Yağlar çok yer kaplarlar, sarkarlar ve hafiftirler.

4.Her zaman kahvaltı yapın
Yapılan araştırmalar kahvaltının metabolizmanın güne başlamasının kontağı olduğunu göstermiştir. Uyurken metabolizma yavaşlar. Sabahları vücudu günün geri kalanı için uyarmanın ilk yolu beslenmedir. Ayrıca bu süre içinde lifli besinler tüketin. Lifli besinler sindirim sisteminin daha etkin çalışmasını ve kan şekeri seviyesinin gün boyunca sürekli olmasını sağlar.

5.Kaloriler üzerinde azaltma yapmayın
Besinlerin vücut üzerinde ısıtma etkisi vardır, metabolik hızı yükseltirler. Günlük en az 1200 kalorilik besin tüketin. Bu değerin altına düşmek vücudunuzu açlık moduna sokacaktır ve metabolizmanız aldığınız kalorileri korumak için yavaşlayacaktır. Moda diyetlerden elinizden geldiğince uzak durmaya çalışın. Bu diyetler vücuda giren besleyici gıdaları sınırlar ve bu da sonunda metabolik hızı düşürür.

6.Düzenli küçük öğünler yapın
Günde 5 ya da 6 küçük öğün yapın. Böylece vücudunuz yemek bolluğu olduğunu sanacaktır. Metabolizmanızın yavaşlamasını engelleyecek ve kan şekeri seviyesini normal seviyede tutacaktır. Buda fazla yemek yemenizi engelleyecektir. Öğünlerinizi çoğunu günün erken saatlerinde yapmaya çalışın. Böylece aldığınız çoğu kalori vücudunuz uyanık ve hareketliyken yakılacaktır

7.Kalorileri sayın
Kilo vermeyi devam ettirmenin yolu bir kalori sayacı alıp 1 hafta boyunca günlük kalori alımlarını kaydetmektir. Bir gün için ortalama kalori değerini hesaplayıp aldığınız kalori miktarını 300–500(daha fazla değil) kalori azaltın ve ne olduğunu görün. Günlük kalori alımınızı bu miktarda düşürmek kilo vermeye başlamanızı sağlayacaktır. Daha aşağıya inmeyin, ilerleyişinizi görmek için aynalardan faydalanın.

8.Diyet tekrarı yapmayın
Araştırmalar tekrarlayıcı diyetlerin kilo vermeyi zorlaştırırken kilo alımını kolaylaştırdığını göstermekte. Diyeti bırakıp normal beslenme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde aldığınız besinlerin miktarı diyet sırasında düşmüş olan metabolik hızınızın yakabileceğinden daha fazla olacaktır.

Sadece erittiğiniz kiloları geri almakla kalmayıp ekstradan daha fazla kilo alabilirsiniz. Eğer kilo verme hızınızın belirli bir süre sonra yavaşladığını ya da durduğunu fark ederseniz, adımlarınızı biraz hızlandırın ya da rotanıza birkaç tepe ekleyin.

9.Yağların izini kaybetmeyin

Bunu yapmak zor gözükebilir, fakat değil. Neredeyse tüm ambalajlı gıda ürünlerinde her 100gr için yağ indeksini gösteren etiketler var. Size uygun olan miktar ise 10gr ile 5gr arasında bir değer olmalı. Bu yağ oranındaki besinleri satın alıp tüketmek kilo verme hedefinizi korumanızı sağlayacaktır.

10.Yağ hücrelerinin miktarı
Yağlar yağ hücrelerinde depolanır. Ortalama bir insan için tahmini yağ hücresi sayısı 50 milyardır. Obez kişilerde bu sayı 100 milyarı bulabilir. Yağ hücreleri daha sonra harcanmak için kullanılan enerji depolama tanklarına benzer. Araştırmalar obez kişilerin yemek alemi yapmasının bebek yağ hücrelerinin filizlenmesine sebep olabileceğini göstermekte. Böylece toplam yağ hücresi sayısı artmakta.

İnanın bana, yukarıdaki 10 adet ipucunu günlük rejimlerinize uyguladığınızda değişimi kısa sürede fark edeceksiniz.

Yazar: Gary Matthews
Kaynak: ironmagazine.com
Çeviren: MT
 
benim merak ettiğim şu; örneğin insan vücudu her bir öğünde 25-30 grama kadar bir proteini alabiliyor diye okumuştum, yağlar için böyle bir durum geçerli mi? geçerliyse türüne göre mi değişiyor? mesela ben ucuz olduğu için bim'den piliç köftesi alıyorum, 100 gramında 11 gram protein, 9.5 gram yağ var ve yağlanmaktan kaçınıyorum aslında, bu konuda bir cevap alabilirsem çok iyi olucak, şimdiden teşekkürler.
 
benim merak ettiğim şu; örneğin insan vücudu her bir öğünde 25-30 grama kadar bir proteini alabiliyor diye okumuştum, yağlar için böyle bir durum geçerli mi? geçerliyse türüne göre mi değişiyor? mesela ben ucuz olduğu için bim'den piliç köftesi alıyorum, 100 gramında 11 gram protein, 9.5 gram yağ var ve yağlanmaktan kaçınıyorum aslında, bu konuda bir cevap alabilirsem çok iyi olucak, şimdiden teşekkürler.

Bir öğün için belirtilen 25-30 gram protein miktarı vücut tarafından verimli olarak kullanılabilecek protein miktarıdır. Bu miktar sporcudan sporcuya değişir. Daha fazlası alınması durumunda alınan fazla protein tıpkı alınan fazla karbonhidrat gibi yağa dönüştürülür. Ekstradan yağ almanıza gerek olduğunu sanmıyorum. Zaten tükettiğiniz besinlerde yeterli yağ bulunmakta. Elinizden geldiğince yağ oranı protein oranına göre oldukça düşük besinler tercih edin. Bahsettiğiniz besindeki protein miktarı oldukça az bunun yanı sıra yağ miktarı da proteinle hemen hemen aynı. 100 gramında 20gr dan aşağı protein barındıran besinler tercih etmemeniz bir sporcu için daha iyi bir seçim olacaktır.
 
Eski bir konu başlığı ama sanırım bu soruyu sormak için uygun bir yer....

Yağ yakmak için mutlaka zayıflamak gereklimidir?

Yani; aynı kiloda kalarak vucdun yağ oranını değiştirmek mümkün olabilirmi?.
 
yag yakımı vücutta durmaz..çünkü vücudundaki gh çalıştıkça mutlaka yag yakarsınız ve gh den iyi bir yag yakıcı yoktur..kalori harcayabiliyorsanız, yag da yakabilirsiniz..metabolizma hızın ne olursa olsun, bu olay her zaman devam eder, ne kadar aktif ve ne kadar dogru beslendiginiz ile alakalı bir durumdur bunun yüzdesi ve grafigin yükselişi özellikle bu 2 faktörün dogru yapılmasıyla alakalıdır..metabolizma hızı yükseldikçe büyüme hormonunuz daha hızlı çalışır ve daha iyi yag yakarak, dogru bir şekilde zayıflamaya başlarsınız..kısacası, yag yakma olayı her zaman devam eder, yag yakmak için zayıflamak koşul değildir, sadece fiziksel aktiviteler ile yag yakma hızını artırırsınız ve tüm kas gruplarını çalışıtırıp+ dogru bir beslenme ile de bu max düzeye cıkar.

aynı kiloda kalarak yag oranını düşürebilirsiniz, bu da kas kütlesi miktarını artırarak olur..bunun için gerek kalori alımı, su tüketimi, dengeli pro-karbo alımı gibi husular önemlidir..vücuttan yagların bir kısmını atınca, vücutta agırlıklı olarak su ve kas kalır..bundan sonrası artık daha kontrollü yag yakımı gerçekleşir ve yag yakımı daha da zorlaşabilir..
 
Bir yandan kas kütlenizi arttırıp diğer yandan yağ yakarsanız kilonuz düşmeden yağ miktarınızı azaltabilirsiniz. Fakat bu kontrol edilmesi kolay bir durum değildir. Genelde yağ yakarken kilonuzda azalma olur ama ağırlık antrenmanları da yapıyorsanız bu düşüş kas kaybından çok yağ kaybıdır. Eğer herşeyi doğru yapıyorsanız kas kaybı yaşamazsınız. Bunun içinde beslenmenizde özellikle protein tarafında taviz vermemeniz, çok fazla kalori alımını azaltmamanız ve ağırlık antrenmanlarına önem vermeniz gerekir. Dolayısıyla hedefe yönelik iyi beslenme ve antrenman düzeni ile kas kaybetmeden hatta kas kütlenizi arttırarak yağ yakabilirsiniz.
 
Herkese merhaba...

Benim size bir sorum olacak... çok düşündüm fakat işin içinden çıkamadım..yardım ederseniz çok sevinirim..şimdiden teşekkürler...

Gainer ( içeriğinin çoğu karbonhidrat ) kullanırsam acaba vücut , kalori ve enerji için kendi içindeki yağları yakmak yerine gainerdan gelen karbonhidratı enerji için kullanır da yağlar olduğu gibi kalır mı...

Şimdi amacım vg ye devam edip aynı zamanda vücuttaki yağları yok edip ( özellikle bel bölgesindeki ) vücudumdaki kas kütlesini arttırmak...

Aklımdaki çelişkiden dolayı gainer ı nerdeyse hiç kullanmadım...şimdi bunu kullanıp bitirip daha çok protein ağırlıklı bir takviye düşünüyorum...fakat dediğim gibi işin içinden çıkamadım... :(

Bu arada beslenmemde yağı gerekli şekilde azalttım..ve protein ağırlıklı besleniyorum...
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı