fatihay
Üye
Yoğurt, bileşimi yönünden süte fazla benzeyen bir süt ürünüdür.Genel olarak şöyle bir bileşim tablosu verilebilir;
BileşimMiktarSu% 80-86Kuru Madde% 14-20Yağ% 2-8Protein% 4-8Süt Şekeri% 2-5Mineral Madde% 0,8-1,2Asitlik0,9
İnsan sağlığı açısından yoğurdun yararları şunlardır;
Yoğurt bakterilerinin faaliyeti sonucu B grubu bazı vitaminler, özellikle b(B2) sentezi oluşmaktadır. Yoğurdun önemli bir fonksiyonu da gıda azaltmakta görüyoruz. Bu gün bilindiği gibi batı dünyasında herkesin üzerinde hassasiyetle durduğu bir noktada da : kilo almamak, gençlik formunu muhafaza etmektir
BileşimMiktarSu% 80-86Kuru Madde% 14-20Yağ% 2-8Protein% 4-8Süt Şekeri% 2-5Mineral Madde% 0,8-1,2Asitlik0,9
İnsan sağlığı açısından yoğurdun yararları şunlardır;
- Besin değeri süte göre daha yüksektir.
- Önemli bir protein, yağ, vitamin, ve mineral madde kaynağıdır.
- Fermantasyon sırasında laktozun bir kısmı hidrolize olduğu için sütü sindirmekte güçlük çekenler tarafından (laktoz intoleransı) daha rahat tüketilmektedir.
- Sindirimi daha kolay olduğu gibi sindirim sistemini düzenleyici etkiye de sahiptir.
- Yoğurt bakterileri antigonestik etkilerinden dolayı intestinel patojen ve saprofit organizmaların gelişimini inhibe etmektedir. Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
Yoğurt bakterilerinin faaliyeti sonucu B grubu bazı vitaminler, özellikle b(B2) sentezi oluşmaktadır. Yoğurdun önemli bir fonksiyonu da gıda azaltmakta görüyoruz. Bu gün bilindiği gibi batı dünyasında herkesin üzerinde hassasiyetle durduğu bir noktada da : kilo almamak, gençlik formunu muhafaza etmektir