Cidade de Deus
Üye

Bizlere genellikle iyi olmayan izlenimler veren böcekler aslında besin olarak çok faydalıdır. Bilim adamları beslenme alışkanlıklarımıza böcek ve haşerleri katmamızı şiddetler önermektedir. İnsanlarda özellikle yaşayış biçimlerine bağlı olarak değişen gıda seçimi vardır. Bazı bölgelerde tercih edilen gıdaların arasında böceklerde yerini almıştır.
Eski zamanlarda böcekler en çok tüketilen besinlerin başında gelmekteydi. Günümüzde ise bir kaç tür omurgalı ve yumuşak böcekler yenmektedir. Ancak bir çok böcek sağlığımız için çok yararlıdır.
Böceklerde bol miktarda protein bulunmaktadır. Etlerindeki yağ oranı ise bir hayli düşüktür. Böcekler insan vücudu için gerekli olan kalsiyum, demir, fosfat gibi birçok elementi bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca böceklerde bol
miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır.

Protein Miktarı Bakımından Bazı Böcek Türleri
Çekirge: % 50 – 75
Örümcek: %64
Karınca: %24
Tavuk: %23
Balık : % 21
Sığır eti : %20
Kuzu eti : %17
Protein miktarları göz önüne alındığında tüketmediğimiz çekirgedeki protein oranının sıklıkla tükettiğimiz tavuk etine oranla yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu görmekteyiz.
Böcekler kurutulmuş durumda saklanmaktadır. Bu şekilde tüketilmektedir. Yukarıda böceklerdeki protein oranların vermiştik. Farklı bir örnekle açıklayacak olursak kurutulmuş böcekler çiğ et ve balığa oranla doymamış yağ bakımındanda oldukça zengindir.
Böcek yeme aynı zamanda bir kültür ve alışkanlık meselesidir. Avrupa kıtasında böcek tüketilmezken Afrika da bazı böcek türleri tüketilmektedir. Aslında bu insanların yaşayış tarzları ve modernleşme algısıyla alakalı bir durumdur. Böcek yemeyi geri kalmış ülke davranışı olarak algılamak yanlıştır. Çünkü dünyanın süper güçlerinde biri olan Japonya da bir çok böcek türü tüketilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 500 adet böcek türü yenildiği açıklanmıştır. Böcek tüketen ülkelerin aşında Meksika yer almaktadır.
Böcek tüketimi olan bazı ülkeler
Tayvan’da cırcır böcekleri bolca tüketilmektedir. Papau Yeni Gine de muz toplandıktan sonra muz yapraklarında ki kurtlarda toplanmaktadır.Bu böcekler kurutularak saklanmakta ve sonrasında tüketilmektedir.
Böcek yemek isteyen kişiler bu böcekleri sağlıklı bir biçimde yakalamalıdır. Yakaladıktan sonra ise hızlı bir şekilde tüketmeli ya da olması gerek saklama koşullarını sağlamalıdır. Karasinek ve hamamböcekleri bünyelerinde çok fazla bakteri taşımaktadır.Bu tür böceklerin yenilmesinden uzak durmamız gerekir. Tüylü böcekler ise boğazı tahriş ettiklerinden dolayı fazla tercih edilmemelidir.Renkli böceklerin bir çoğu vücudumuz için zararlıdır. Çünkü, bu tür böcekler bünyelerinde zehir taşımaktadırlar.Sonuçta hangi tür böcek olursa olsun üzerlerinde parazit taşıdıklarından dolayı çok iyi bir şekilde pişirilmelidir.
Böcekler yakında raflarda yerini alacağa benziyor. Araştırmalarda göre günümüzde tüketilen aşırı yağlı yiyeceklerin yerine kurutulmuş böceklerin piyasaya çıkacağı anlatılmaktadır. Sağlıklı yaşam ve uzun ömür için kısa bir zaman sonra marketlerde satılacağını söylenmektedir. Bu konuda Uluslararası Tarım Organizasyonu çalışmalar yapmaktadır.
Uzmanlar böcek türleri üzerinde yaptığı araştırmalarda özellikle Avrupa olmak üzere batı dünyasında 1700 böcek türünün tüketilebileceğini açıklamıştır. Böcek yeme alışkanlığı farklı bir şekilde kazandırılabilmektedir. Belli besinlerin içine konan böcekler insanlarda böcek yeme hissini yaratmadığı taktirde bu alışkanlığın kazanılabilme ihtimali vardır.
Yenilebilir Böcekler
Böcekler Afrika, Avustralya, Asya ve Amerika'da insanların beslenme tarihinde önemli bir rol oynadılar. Yüzlerce türü insan yemeği olarak kullanıldı. Bazı önemli gruplar çekirgeleri, tırtılları, kınkanatlı böcek kurtçuklarını ve (bazen) yetişkinlerini, kanatlı beyaz karıncaları (tropik bölgelerde bazıları çok iridir), arıları, yabanarılarını ve karınca kuluçkalarının (larva ve pupa) yanı sıra kanatlı karıncaları, ağustosböceklerini ve suda yaşayan böcek çeşitlerini kapsar. Genellikle, böcekler açlığın etkisini azaltmak için acil durumlarda gıda olarak kullanılmazlar, ancak yıl boyunca veya mevcut olduğu mevsimlerde, günlük beslenmenin doğal bir parçası olarak görülürler.
Avrupa'da böceklerin gıda olarak kullanılmaları her zaman çok sınırlandırılmıştır. Eski Yunan ve Roma Edebiyatı'nda sıkça bahsedilmesine rağmen, eski yüzyıllarda böceklerin gıda olarak kullanımıyla ilgili çok az rapor vardır. Sadece şiddetli açlık zamanlarında böcekler yenilmiştir. Avrupa ve diğer kıtalar arasındaki farklılığın temel sebebi, böceklerin bol bulunmaması ve genellikle tropikal bölgeye göre böceklerin daha küçük olmalarıdır.

2004'te bir Pekin (Çin) pazarında böcekler
Son zamanlarda böceklerin gıda olarak kullanımları kısmen daha iyi gıdaların ulaşılabilirliğindeki artışla çoğu tropik bölgelerde azaldı. Bu çoğu kez et ve daha çok Batı tarzı yemekleri içerir. Böceklerin çok iyi bir besin kaynağı olmasına karşın, böceklerin gerçekte daha iyi bir gıda olup olmadığı sorusu olduğu gibi kalır. Afrika'da böceklerin geniş ölçüde ticareti yapılır ve çeşitli işletmeler konserve böcekler ve böcek yemekleri üretir.
Diğer taraftan, Amerika'da ve daha az bir yayılımla Avrupa'da böcek tüketimi artmaktadır. Ancak sıradan bir gıda olarak değil, daha çok merak edildiğindendir. Örneğin, böcekler çikolatayla kaplanmış veya şekerlemeler halinde sunulurlar.

Tekila lezzetli solucan şekeri

Çikolata kaplı karınca şekerlemeleri
Pek çok din böcekleri normal gıda olarak kabul eder ve böceklerin tüketimiyle ilgili hiçbir dinde kısıtlama veya tabuya yer verilmemiştir. Yahudi gelenekleri sadece birkaç çeşit böceğin yemek için uygun olduğunu düşünür. Bununla birlikte, pratikte, Yahudiler bile bile böcek yemekten kaçınırlar, yalnızca eğitimli entomolojistler yemek için uygun olan ve olmayan böcekleri ayırt edebilirler. Müslüman bölgelerde böceklerin kullanımı çok kısıtlanmıştır. Sadece çekirgeler doğal olarak öldüklerinde veya yasalara uygun bir şekilde öldürüldüklerinde helal (yemek için uygun) olduğu düşünülür. Gerçekte diğer bütün böceklerin haram olduğu düşünülür. Bununla birlikte, Hindistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde, pek çok farklı böcekler, sözde İslam olan bölgelerde bile geleneksel olarak yenilirler. Arap ülkelerinde yalnızca çekirgeler pazarlarda bulunabilirler.
1500'ün üzerinde farklı böcek türünün tüketilebilir veya yenilebilir olduğu rapor edilmektedir, bu ayrıntılı bir şekilde tanımlanmaları için çok uzun bir listedir.
Yenilebilir böceklerin sınıfları
Dünya çapında bilinen milyonlarca böcek türü vardır. Yalnızca 1500 civarında tür yenilebilir olarak rapor edilir. Böcekler pek çok farklı takımlara, sınıflara, cinslere ve türlere bölünürler. Aşağıda bazı böcek sınıfları ve gıda olarak kullanımları anlatılmıştır.
Kelebekler ve güveler (Lepidoptera takımı)
Güvelerin (ve kelebeklerin birkaç türü) pek çok türünün larvaları (tırtıl) gıda olarak kullanılır. Afrika'da özellikle besin kaynağı (protein, yağ, vitamin ve mineraller) olarak önemlidirler. Yalnızca bir ülkede, Kongo (eskiden Zaire), 30'dan fazla tür yetiştirilir. Bazı tırtıllar sadece bölgesel köy pazarlarında satılmalarının yanı sıra bir ülkeden diğerine de geniş ölçüde nakledilirler. Tırtıllar Botsvana ve Güney Afrika'da konservelenirler. Kırsal tarım bölgelerinde, pazarda satılmadan önce genellikle güneşte kurutulurlar.
Yetişkin güveler ve kelebekler yenilmezler – kanatları ve vücutları onları çok renkli yapan yassı pullar ve kıllarla kaplıdır.

Funtamia ağacının (Kongo) tabanında bir Imbrasia ertli kolonisi. Tırtıllar her tüylerini döktüklerinde ağacın yapraklarından inerler. Bu evrede yenilmek için toplanılırlar. Normalde bütün koloni alınır ve kızartma veya kaynatma işleminden sonra yenir veya daha sonra kullanılmak üzere güneşte kurutulur.
Gerçek böcekler (Hemiptera takımı)
Bu takımda gıda olarak kullanılan böceklerin pek çoğu suda yaşar. Ünlü “Meksika havyarı” veya ahuahutle, suda yaşayan çeşitli Hemiptera türlerinin yumurtalarından meydana gelir; bunlar yüzyıllardır Meksika'da su “tarımının” temelini oluşturmuşlardır. Asya'da bir tür olan “dev su böceği,” şimdilerde Tayland ‘dan dünyanın her yerindeki Asyalı gıda dükkanlarına ihraç ediliyor.

Taylandlı Dev Su Böceği (Lethocerus indicus), buharda pişirilerek yenilir, hatta kırmızıbiberle ezme olarak öğütülür ve pilav ile
yenilir Ağustosböcekleri (Homoptera takımı)
Bu takım yaprak biti ve yaprak zararlısı gibi önemli tarım zararlılarından pek çok böceği içerir, fakat sadece ağustosböcekleri insan yiyeceği olarak büyük ölçüde kullanılır. Bazı türlerin kurtçuk safhasından çıkmış fakat henüz gelişememiş olanları, “periyodik ağustosböcekleri” olarak bilinirler, yeraltında köklerin üzerinde beslenerek 17 yıl geçirirler. 17 yıl sonra topraktan gün ışığına çıkarlar, bir ağaç gövdesine veya çit çubuklarına tırmanırlar ve yetişkinlik evresi için deri değiştirirler. Periyodik ağustosböcekleri yalnızca her birkaç yılda bir yer üstünde ortaya çıkarak herhangi bir yerde “kuluçka” meydana getirirler. Fakat ortaya çıktıkları zaman çoğu kez çok fazla sayıdadırlar. Bu zamanda gıda olarak toplanılırlar, hatta bazen Amerika'da okula giden çocuklar tarafından bile toplanılırlar. Kızartılabilirler. Pek çok ağustosböceği daha kısa yaşam evresine sahiptir ve şimdi batı Amerika'da olduğu gibi, bazıları Hint kabileleri tarafından gıda olarak toplandılar. Bunlar diğer pek çok ülkelerde düzenli olarak yenilirler, özellikle Asya'da ve bazıları çok iridir. Hatta Malezya'dan bir ağustosböceği yaklaşık 18 cm kanat genişliğine sahiptir.

Kuluçka X, Kuzey Amerikalı periyodik ağustosböceklerinden bir tanesi (Magicicada sp.).
Beyaz karıncalar (Isoptera takımı)
Beyaz karıncalar en çok Afrika'da geniş ölçüde gıda olarak kullanılırlar. Bunlar işçi, asker, kanatlı yetişkinler ve kraliçeden oluşan “kastlara” bölünmüş sosyal böcek kolonileridir. Kraliçe çok iri olur ve binlerce yumurta yumurtlar. Bazı türlerin kolonileri termitaria denilen ve 20 fit yüksekliğe kadar çıkabilen topraktan yapılmış geniş tepecikler inşa ederler. Periyodik olarak, kanatlı yetişkinler fazla miktarda yığın halinde meydana çıkarlar, uçarken çiftleşirler ve sonra yeni koloniler oluşmaya başlar. Işıktan yüksek derecede cezbolurlar, hatta mum ışığından bile ve bu da onları gıda olarak kullanmak için yakalamanın bir yoludur. Kanatları koparılıp kızartılan beyaz karıncalar lezzetlidirler. Kraliçe karıncalar özel bir ikram olarak sayılırlar ve çoğu kez çocuklar ve büyükbaba ve büyükanne için ayrılırlar.

Beyaz karıncalar. Arılar, karıncalar ve yabanarıları (Hymenoptera takımı)
Arılar ve yabanarılarıyla birlikte, genellikle arı veya yabanarısı “kuluçkası” da (larva/pupa) yenilir. Pek çok yetişkin arı ve yabanarılarının tadı iyi değildir fakat istisnalar vardır. Konserve yabanarısı, kanatları ve bütünüyle Japonya'da satılır ve yabanarısıyla pişirilmiş pilav eski İmparator Hirohito'nun en sevdiği yemekti. Karıncalarla birlikte, larva ve/veya pupa da genellikle yenilir fakat her zaman değil. Güney Amerika'da bazı yerlerde sinema ve tiyatrolarda patlamış mısır yerine kızarmış yaprakkesici karınca karnı satılır. Bazı kültürlerde, arı yuvaları baldan çok arı kurtçukları için toplanılırlar. Meksika'da escamole olarak bilinen bazı karınca pupası çeşitleri en güzel restoranların menülerinde bulunurlar. Bunlar tereyağıyla kızartılıp veya soğan ve sarımsak ile birlikte kızartılıp servis edilirler.
Kınkanatlı böcekler (Coleptera takımı)
Kınkanatlı böcekler başkalaşımlarını tamamlamışlardır. Larva, pupa ve/veya pek çok türün yetişkinleri gıda olarak kullanılırlar. Açıkça, insanlar yetişkin kınkanatlı böcekleri bütün olarak yemezler; pişirmek için hazırlama esnasında sert kısımları (kanatlar, bacaklar ve kafa) ayıklanır. Larvalar (bazen kurtçuk da denilir) yumuşak vücutludurlar.

Avustralya'ya özgü tyape arlkerlatye kurtçukları Çekirgeler, cırcırböcekleri, vs. (Orthoptera takımı)
Çekirgeler ve cırcırböcekleri ve bunların akrabaları insanların beslenme tarihinde önemli bir rol oynadılar. İlk önce kanatlarını ve bacaklarını ayıkladıktan sonra kızartmak ve sote etmek sıkça kullanılan pişirme yöntemidir. Soğan, sarımsak, arnavutbiberi, kırmızıbiber veya soya sosu gibi çeşniler eklenilebilir. İnago olarak bilinen şekerle kaplanmış çekirgeler Japonya'da sevilen bir kokteyl çerezidir.

İnago çekirgesi (Oxya japonica) Örümcekler ve akrepler (Arachnida sınıfı)
Örümcekler ve akrepler Arachnida (örümcek benzeri organizmalar) sınıfı içinde iki farklı takımdırlar, Aranae (örümcekler) ve Scorpiones (akrepler). Bu sınıfta 40.000'den fazla türün sadece birkaç tanesi yenilebilir.
Akrepler Çin'in güneyinde ve komşu ülkelerinde yenilirler. Bunlar, çoğunlukla insanların evlerindeki “hayvan çiftliklerinde” yetiştirilirler, sonra pazarlarda satılır. Akrepler odunsu bir tada sahiptir ve kuyruğunun ucu hariç bütün halinde yenilmelidirler.
Örümcekler de çoğunlukla Güneydoğu Asya'da yenilirler. Kamboçya'da iri, tarantula benzeri örümcekler ülkenin kuzeyinde genellikle hala yenilirler.

Akrep çorbası. Bastonlar ve yaprak böcekleri (Phasmatodea takımı)
Bu tuhaf şekilli böcekler Asya'da birkaç yerde ve Papua yeni Gine'de gıda olarak kullanılırlar.

Papua Yeni Gine'den yenilebilir Extatosoma tiaratum
www.food-insects.com‘dan alınmıştır.
Forumda böyle bir konu bulmadığım için açmak istedim belki yemek listesine eklemek isteyen olur diye.
Afiyet olsun

Son düzenleme: