Az Tekrar Çok Ağırlık mı ? yoksa Çok Tekrar Az Ağırlık mı ?

Az Tekrar Çok Ağırlık mı ? yoksa Çok Tekrar Az Ağırlık mı ?

• Total voters
    2.426
Bu konu aslında çok derin bir konu.. Şöyleki halen daha profesörlerin onların bunların kas gelişimi için söyledikleri artık klişeleşmiş sistemlerinden yanayız ve bunları uyguluyoruz. YANLIŞ...
Şöyle bir baktığımızda prolardan örnek verecek olursak Mike Mentzer HİT sistemi savundu uyguladı, uygulattı başarılı oldumu EVET.

Arnold Schwarzenegger yine kendine has split sistemle günümüzdeki bilim adamlarının halen daha saçma bulduğu bir sistemle gelmiş geçmiş en estetik vücudu inşaa etti ve MR OLYMPİA yı kazandı mı EVET.

Serge Nubret in idman stratejisinden bahsetsek birazda, hangimiz onun çıkardığı idmanı çıkarabiliriz denesek 2 güne eski sistemimize geçeriz herhalde. günlük idmanı 50 60 set arasında ve haftada bir adeleyi bu şekilde 2 defa çalışması olağanüstü birşey. yani hesap edersek kendininde söylediği gibi haftalık toplamda göğüs idmanında 62 set uyguluyordu. Kendisine bu çalışma fazla değilmi biz ölümlüler için dendiğinde zaten sizin için içi değil bu program benim için diye bir yanıt vermişti ve ne kadar mütevazide olsa gerçek olanını söylemekten kaçınmadı hiçbir zaman çok iyi genetiğe sahip biri değilseniz overtraining kaçınılmaz olur..Serge Nubrette herkese saçma gelecek bu idman sistemiyle nasıl bir vücut inşaa etti bunu biliyoruz.Arnoldu geçebilecek ender adamlardandı hele o bel inceliği takdire şayan.Başarılı bir vücut ortaya koydumu tabiiki EVET.

Şimdi günümüz vücutcularına bakıyoruz set ve tekrar sayıları daha az 5*5 yapanda var piramit çalışanda yüksek tekrarlarla harika işler başaranlarda.Amaca göre farklı sistemler uygulayanlarda FST7-HİT-MAX OT vs . bunun gibi birçok sistem. Genel bir kanı yok. Olsada ben inanmıyorum.
Şöyle bir örnek vereyim benden 1 sene sonra spora başlayıp sporun s sinden anlamayan, okumayan, araştırmayan, beslenme bilgisi 0 olan bir arkadaşım vardı benim en kötü bölgem bicepslerimken bu arkadaşın o beslenmeye ve o saçma sayılacak idmanına rağmen kolları aldı başını gitti genetik harikası bir kol adelesi vardı gerçekten ama diğer bölgeler yine 0.

Yani gel gelelim araştırmalara göre bu sporda hepimizin kabul ettiği bazı gerçekler olsa dahi genetik yapı çok önemli.. Ve şu kesinki insanın kendi vücudunu çözmesi gerekir 4*12 ilede yol alabilirsin 4*5 ilede bu tamamiyle senin önce genetiğin sonra beslenmen ve dinlenmene kalmış.Tabiiki prolardan bahsediyorsak aldıkları ilaçlar, hormonlar yaptıkları idmanlardan verim almak adına en önemli unsurlardan..

Herkes vücuduna uygun olan sistemi keşfedebilirse bu tarz ikilemler ortadan kalkar..Hepimiz burada hoca misali (bunlara hocalarda dahil)az tekrar çok ağırlık hacim, çok tekrar az ağırlık definasyon şeklinde bazı arkadaşların programlarınıda saçma bulup, bu programı uygulama gel bunu yap bende sonuç verdi şeklinde düz bir mantıkla gidiyoruz buda YANLIŞ.. Bırakın herkes her sistemi denesin, önemli olan beslenme kişi güzel beslenmeyle beraber bu sistemleride deneyebilirse hangisinin kendine uygun olacağını iyide bir gözlem gücü varsa kesinlikle bulacaktır..

Misal ben omuzu yüksek ağırlık az tekrar çalışıyordum,Schwarzllın konusunu okuyunca sorularıma cevap buldum ve aslında omuzun çok tekrar az ağırlıkla iyi olacağını anladım ve bunu uyguladığımdan beri çok çok memnunum,ama göğüs az tekrar çok ağırlık iyi oluyor yani bölgeye göre değişiyor

Bence en iyi yöntem hangi kas grubunda en fazla ağırlıgı kaldırabiliyorsan o ve onu sonuna kadar doydurmak önceden set dumbelım yoktu evde sabit bir ağırlıkla çalışıyordum sırf belli oluyodu şekile yaradğı ama sonra set dambıl ile ağırlığı en fazla seviyeye çıkarıp kaslarına doyurana kadar çalışıyorum artık beni bırak dercesine en sonlara doğru kaldıramaz oluyorum kol çalışırken mesela terler akıta akıta kaldırıyorum ve yararlı olduğunu da gördüm.
4set 15 tekrar 4x15 büyük kas gruplarında küçüklerde ise 3x15 yapıyorum.

bu secenekler;

calisma sistemine göre degisebilecek seceneklerdir...

mesela....
bir sporcu kas kütlesini arttırmak,hacim yapmak istiyorsa,

1. secenegi yani az tekrar cok agırlık sistemini uygulamalıdır...

fakat; sporcu kas kütlesini arttırmayıpta,mevcut olan kası parcalamak,düzeltmek,üzerindeki yagları yakmak,daha fit bir görüntüye sahip olmak istiyorsada;

2. secenegi yani cok tekrar az agırlık secenegini uygulamalıdır...

kolay gelsin...
arkadaş çok güzel açıklamış aynen öyle..

bence ağır ile çalışmak hem kuvvetlendirir hemde hacim yapar
yapabiliyorsanız ağırla çok set yaparsanız tabiki çok daha iyi olur
az ağırlıkla çok sayıda tekrar yapmak SADECE mevcut yağların yakılmasına, kana karışmasına faydası olur, hatt çok çalışırısan gücün yettiği için yağ kalmayınca kaslardan yersinki buda kaslarını küçültür.
ancak ağır ağırlıkla çalışırken gücün yettiğikadar kaldırırsın kısa ve öz çalışırsın ki böylece mevcut kasları yakmamış olursun .
örneğin
az tekrar çok ağırlık=vucut geliştirmeciler
çok tekrar az ağırlık=maratoncular

çok tekrarda uzun süreli kas dayanımını arttırırsın ama asla gücün çok ağırlıkla çalışan gibi olamaz beline ip bağlayıp al şu arabayı çek desen bi maratoncu vg kadar arabayı çekemez
bi vg de bi maratoncukadar uzun süre kaslarını çalıştıramaz, her iki sistemdede amaç farklıdır
eskiden kendimdede bu değişimi izlemiştim
hafif kilolarla nekadar yaparsam yapayım ilerleme olmuyordu, kiloyu bi arttırdım baktımki kaslar şişiyor, umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.

dumbell fly hareketinde 10 kilo ile rahatlıkla seti cıkartıyorum 12-10-8 olarak fakat beni kesmedigi icin 1 aydır 15 kilo ile calışıyorum
8*4 uyguluyorum yetiyor bana..

Bende okuduğum ve uyguladığım kadarıyla çok tekrar hafif ağırlık derim. Çünkü fazla kilo az tekrar güç kazandırır sana ama bu bence ilk 4 veya 5 ay için geçerli. Bende 4 aya kadar çok tekrar az ağırlık yapardım. Belli bir yerden sonra hacim alamamaya başlıyorsun bu yüzden az tekrar çok ağırlık yapmaya başladım ve hacim almamda iyiye gitmeye başladı. Bence işin sırrı budur (:

Bende okuduğum ve uyguladığım kadarıyla çok tekrar hafif ağırlık derim. Çünkü fazla kilo az tekrar güç kazandırır sana ama bu bence ilk 4 veya 5 ay için geçerli. Bende 4 aya kadar çok tekrar az ağırlık yapardım. Belli bir yerden sonra hacim alamamaya başlıyorsun bu yüzden az tekrar çok ağırlık yapmaya başladım ve hacim almamda iyiye gitmeye başladı. Bence işin sırrı budur (:

ben kick box yaptığım için çok tekrar az ağırlık yapıyorum.ama amacım vucüt geliştirme olsaydı az tekrar çok ağırlık yapardım.:)

Aynı ikilemi ben de yaşıyorum.9 ay kadar oldu spora başlayalı,çok uzun bir süre olmayabilir ama antrenman sonrası o tatlı ağrılar nadiren olmaya başladı.Haftada 5 gün gittiğim için kaslar alışmış olduğundan mı ağrı olmuyor yoksa yeteri kadar zorlamadığım için mi ? (Tembel bir şekilde antrenman yaptığımı düşünmüyorum :) )

Aynı ikilemi ben de yaşıyorum.9 ay kadar oldu spora başlayalı,çok uzun bir süre olmayabilir ama antrenman sonrası o tatlı ağrılar nadiren olmaya başladı.Haftada 5 gün gittiğim için kaslar alışmış olduğundan mı ağrı olmuyor yoksa yeteri kadar zorlamadığım için mi ? (Tembel bir şekilde antrenman yaptığımı düşünmüyorum :) )

Kaslar o şekilde zorlanmaya alışık olduğu için ağrı olmuyor, ya hareketleri değiştireceksin yada ağırlıkları değiştirceksin 6-8 yapıyorsan 12-15 yap, yada ağırlıklar sabit kalır hareketleri değiştir, şaşırtırsan ağrılar başlar gene

Bir zamandan sonra çok ağrılar olmamaya başlıyor. Tabi yine hafif ağrılar olur ama çok da takılmamak lazım ağrıya diye düşünüyorum.

Cok tekrar(12-15 hatta 20) sadece yag yakimi ve definisyon icin degildir. Kas kutlesi kazanmada da etkilidir. Bir kas dokusunu olusturan liflere baktiginizda 1. tur(slow twitch) ve 2. tur(fast twitch) olmak uzere iki tip liften olusur. Bagzi kas gruplari ornegin orta deltoid 1. tur lif acisindan daha yogundur. Ve bu tarz lifler uzun sureli gerilime daha iyi cevap verirler yani cok tekrar daha etkilidir. Fakat kas dokusunun tamami bu liflerden olusmadigindan diger (tip 2) liflere yonelikte antrenman gerekligidir. Bunun icinde patlayici atrenmanlar dusuk tekrar yuksek agirlik kullandiginiz setler gerekir.

Zaten burdan da periodizasyonun etkinligini anlayabilirsiniz. Surekli olarak belirli bir tekrar araliginda kalmak gelisiminizi limitleyecektir.

Biceps çalışırken tabiki düşük bir ağırlık belki istediğiniz sonucu vermez ancak vücut dengenizi bozacak bir ağırlık size çok zarar verebilir.. Dumbell ı kaldırabilmek için belinizi ayrıca oynatacaksınız vücudunuz yamulcak eğilcek ve ağrıları peşinde getirecek. Yanınızdaki adam 32 kilo ile çalışıyor diye onunla çalışmanıza gerek yok yani siz alttan alın son gülen iyi güler diyin alın size uygun neyse mesela 20 kilo onunla çalışın :)

Ben bileklerimi 6 ay boyunca 3 kilo x150 çalıştım, mantıklı gelmeyebilir çoğunuza ama çok hafif ağırlığı çok fazla tekrar ettikçe orda bir uyuşma oluyor kasın direnci artıyor direnç = güç, fazla şekil almıyacak olabilir ama bence bir erkeğin her şeyden önce de güçlü olması gerekir dana gibi olup kof olmaktansa kof görünüp dana gibi olmak daha iyidir. :)

uzun lafın kısası bence az ağırlık çok çok tekrar :)

kof görünüp dana gibi güçlü olmak.Kulağa ritmik gelse de kas kütlesi olmadan güç olmaz.vücut güç kazandıkça kas zaten gelir.

nerede okuduğumu tam hatırlamıyorum ama aklıma yatan bir şeydi orada da "kaslar tekrar saymaz" diyordu. örneğin smith machine'de üst press çalışılırken bazılarının ağır girdiklerinden barı kaldırmaları ile indirmeleri 2 saniyeyi bile bulmuyor bara koydukları kilo kendileri için o kadar çok ki yavaş yapmaya çalıştıklarında hedefledikleri tekrar sayısını çıkartamıyorlar. o yüzden bence ağır girerken kilo seçiminde buna da dikkat edilmesi gerekiyor. örneğin 8 tekrar yapılacaksa bunu kasılmanın set boyunca devam edeceği şekilde kaldırılabilecek bir ağırlık ile yapmak gerek. yani barı fırlatır gibi hızla yapabileceğimiz bir ağırlık yerine 10 kilo daha az koyup yavaş bir şekilde hissederek yapmak bence çok daha etkili olur.

Hacım donemınde yuksek agırlık 6-8 tekrar defınısyon donemınde dusuk agırlık 10-15 tekrar son 20 yıldır proların uyguladıgı ve en ıyı sonuc aldıkları sıstemdır.Bencede en mantıklısı bu...

Back
Yukarı