Öncelikle herkese Selamlar !
Benim de şu günlerde muzdarip olduğum bir konu olduğu için sadece kendimden örnek vereceğim protein, supplemet kullanımı ile ilgili olarak (yazacaklarım sadece kendi bünyem üzerindeki gözlemlerimdir bir yönlendirme , karalama veya birilerini yargılama değildir ! ) umarım size bir örnek teşkil eder .
Bende 2-3 senedir düzensiz bir şekilde spor yapmaya çalışıyorum ama bu süre zarfı içerisinde üniversite yurtlarında kaldığım için beslenmem düzensizdi ben de bu yüzden protein ve supplement alma ihtiyacı duydum ! ve en son supplement kullanımımdan sonra yani şu an ciddi bir kum döktüğüm ortaya çıktı benim şimdi bahsetmek istediğim ; daha önce şuan ki kullanımıma oranla ucuz bir kaç marka kullanmama rağmen böbreklerimden hiç bir şikayetim olmadı şimdi ise daha pahalı (yani o içimizdeki sese göre daha kaliteli

) bir marka kullanıyorum ve böyle bir şey başıma geldi (ki en başta belirteyim ben her zaman kullanım ölçeğini bile tam olarak kullanmamışımdır ihtiyaten) yani eğer ben kullanımımdaki hatayı farketmeseydim belki de suçu direk markaya atacaktım bu marka diğerlerine göre daha ucuz o yüzden kalitesiz ya da zaralı gibi yanılıtıcı fikirlere sahip olacaktım ...
yani farklı markaları kullanımımda şikayetim olmadığına göre o zamandan bu zamana kullanımımdaki hata faktörlerini farkettim Uzunca yazayım ki benim hatalarımdan ders alınabilsin Peki neydi bu gözlemlediğim ve savsakladığım olaylar ;
1-) Önceden spora giderken yanıma en az yarım litrelik su alır öyle giderdim ve spor esnasında belirli aralıklarla azar azar içerdim ama en son kullanımımda artık bunu pek önemsemiyor sadece odadan çıkmadan biraz su içip aceleyle çıkıyordum ve yanıma sadece 300 ml'lik supplement alıyordum onu da spordan sonra tamamen susamış bir bünyeye hemen indiriyordum buradaki benim mantığım şu; bir bulaşık süngeri düşünelim tamamen kurumuş bunun üzerinde direk bulaşık deterjanını dökersek kurumuş bir sünger bunu iyice emince süngerin üzerinden ne kadar su aksa de deterjan en diplere nüfuz ettiği için biraz daha süngerden çıkması zor olacaktır ama bir de tamamen ıslak süngere deterjan döküp kullandıktan sonra onun süngerden ayrılması daha kolay olacaktır gibi geliyor bana böbreklerde bir nevi süzgeç görevi görür çünkü !
2-) daha önce de suyu çok içmezdim ama çok çay, kola gibi içeceklerle takvite yapardım sıvı alımıma ama en son durumda çay ve kolayı da bırakmıstım kı çayın zaten idrar söktürücü ve böbrekleri çalıştırıcı özelliği vardır ki ben onu bırakıp suyu da azaltınca böbreklerde isyan bayrağını çekmiş olmalı

son kullanımımda da su alımım neredeyse 1-1.5 litreye düşmüştü ki supplement kullanımımda bu miktar ortalama 3 litre gibi bir şey olması lazımmış yani su niyetine supplement kullanıp hiç suyla takviye yapmıyordum anlayacağınız
3-) son olarak ben supplement'i sabah erken saatlerde alırdım önceki kullanımlarda, en son ki kullanımımda ise gece geç saatlerde alıp su içmeden direk yatıyordum ki sanırım bu da bütün gece böbreklerden su geçmediği için süzgecte kuruyan tortu misali kalmış da olabilir ama sabah kullanımlarda gun içerisinde su alımı olacağı için biraz daha temizlenecektir gibi geliyor bana ...
Sonuç olarak bünyemize minimum zarar verecek şekilde sağlıklı spor yapmak için GEREKİYORSA spor destek ürünlerini kullanmalıyız , yani araba bir vasıtadır ama dikkatli olunduğu sürece !!! ve bu ürünlere de kesin zararlıdır gözüyle bakmak varmak istediğimiz noktaya bir araçla daha rahat varabilecekken bunu reddedip yürüyerek gitmeye de benzeyebilir ya da kurallara uymayarak hızlı gidip kaza yapmaya da bence dikkat ve bilinç en önemlisi ....
Herkese Sağlıklı bir hayat Dilerim ....