beatboxer ;
bicepsin yardımcı olarak girmediği bir kanat hareketi olduğunu sanmıyordum..çokta kanatlara vuruyor gibi gelmedi..daha çok göğüs,triceps ve omuz çalışıyor..sonuçta elleri vucuda doğru çekme durumunda kanatlar ve üst sırt çalışır diye biliniyor..?? nedir yorumlarınız??
arnold'dan bir hareket biliyorum ev için..
evde 2 sandalye sırtları birbirine bakacak şekilde çevirilir..süpürge sapı gibi dayanıklı bir sopa sandalye sırtlarınının üzerine konur..yere, sopaya bakacak şekilde yatar vaziyette sopa tutularak uzanılır ve aynı barfikste olduğu gibi vücudumuzu yukarı doğru çekeriz..
resim bulursam eklerim..
Genel bir yargıyı belirtmem gerekirse; şınavda kasılma hareketin yukarıya çıkış kısmında meydana geliyor. Yani bench press'i ele alırsak; göğüsten yukarı doğru barı itme kısmındaki kasılma. Yere indikten sonra (bench press'te barı indirirken) vücudumuzu yere değdirmeden 3-4 saniye beklersek; bu bizim negatif tekrarlar olarak adlandırdığımız negatif güç uygulamasına giriyor ve göğüs-omuz-sırtta oldukça etkili bir kasılma oluyor.
Gelelim sırtı izole eden asıl etkiye:
Eller açık(omuz hizasından geniş) düz şınavda zaten ister istemez ellerimiz biraz dışarıya dönük pozisyona geliyor; bu da bileğe yük bindirip; pazu ve omuzları devreye sokuyor. Ancak hareketin yukarı çıkış kısmında sırtın kasıldığını hissetmemeniz anormal olur.
Dive bomber şınavında ise; hareketin Dive(aşağı iniş) kısmında belirgin etki görülmezken; hareketin geri dönüş(yerden tekrar aynı pozisyona gelme) kısmında sırt kasları belirgin şekilde kasılıyor.
Dive bomber'da hareketin 2. kısmı olan geri dönüş kısmı doğru yapıldığında gerçekten çok zorlayıcı. Doğru yapılışı ise göğsünüzü yere çok az miktar kala değdirmeden tekrar aynı pozisyona yavaş yavaş gelmeye çalışmak.
Tek el şınavda ise; sırta olan etki daha belirgin. Şöyle ki; hareketi tamamlayabilmek için ister istemez yükü bindirdiğiniz taraftaki sırt kaslarından bel dahil olmak üzere faydalanmak zorunda kalıyorsunuz ve sırtınızın bu kısmı belirgin şekilde kasılıyor.
Ben 82 kiloyum; tek elde sadece 3 tekrar çıkarabiliyorum; ancak harcadığım efor sporculuk geçmişimin toplam birkaç ay olduğunu düşünürsek emin olun ki 8 tekrar barfiks eder.
Arnold'ın hareketinde ise sanırım sırtımız yere bakacak şekilde sopaya tutunuyoruz ve sopayı bırakmadan vücudumuzu salıyoruz; daha sonra aynen barfiks çeker gibi vücudumuzu yukarı çekiyoruz. Bir nevi 45 derecelik açıda barfiks yapar gibi geldi bana. Eğer gerçekten hareket böyleyse bir denemekte fayda var.
Umarım faydasını görürsünüz.thums:
Saygılarımla...