ilk önce bu vatandaşın esprilerini tavsiye üzerine daha evvel izleyeyim dedm ama fazla katlanamadım ve kapattım. çok banel ve sıradan espriler yapmış bence.
ikincisi bukatto arkadaş sistemden ve kadınların türban yüzünden mezalime uğradığından dert yanmakta. yani öyle şeyler söylemişki bilmeyen de burası müslüman bir ülke değil de ne bileyim müslümanlara eziyet edilen, onların hiç ama hiç yaşam haklarının olmadığı bir yer zanneder.
ben 1977 doğumluyum. babam öğretmen olduğu için 1983 yılında k.maraş'ın elbistan ilçesinin bir mezra köyüne tayini çıkmıştı. mezra yaklaşık olarak 20 hene idi. mezrada ne doğru düzgün bir okul nede elektrik vardı. biz oarada tam 5 yıl kaldık. ben ilkokulu orada bitirdim. mezra halkı bilinen anadolu köylüleri gerçi yarısı türk yarısı da kürt idi. orta yaşlı olanlar ve yaşlılar genelde beş vakit namazlarını kılar, her ramazan tüm köy halkı orucunu tutar....köydeki genç kızların çoğu ya tamamen başı açık yada normal eşarp ile başlarını örterlerdi. din adına kimse kimseyi zorlamazdı. kimse kimseye niye başını açtın yada kapattın demezdi.
biz o köyden 1988 yılında taşınarak ilçeye yerleştik. 2004 yılında babamın rahatsızlığı nedeniyle sağolsunlar o köydeki yaşlı genç, kadın erkek çoğu geçmiş olsuna gelmişlerdi. daha önceleri normal anadolu kadınaları şeklinde kapanan kadın ve kızlar türban dediğimiz örtünme şekline geçmişlerdi. bu insanlar daha önce yanlış mı hareket ediyorlardı? şimdi doğru yolu mu buldular?
yukarıda bahsettiğim örneği toplumun nasıl bir cendereye sokulduğunu anlatmak maksatlı yazdım. bu ülkede 1980 yılındaki darbe sonrası ülke kominist olmasın dine imana gelsindiye darbeci generallerin desteği ile imam hatip okulları açıldı. ve bu imam hatip okulları amaçları dışına çıkarılarak normal eğitime altarnatif okullar şekline sokuldu. ve buralara birçok kız öğrenci alındı. bu okullardaki kız öğrenciler okudular. o baş örtüleri ile üniversite kapılarına geldiler. ama onların tahmin ettiklerinden fazla çoğaldını görenler bu seferde üniversiteye girmelerine izin vermez oldular. bunda bu kişlerin başlarına örttüğü örtüyü kendi siyasi emelleri için kullananların etkisi de yadsınamaz.
islamiyeti baş örtüsüne indirgieyen zihniyeti de anlamıyorum zaten. bu ülkede namaz kılana kılmamı deniyor, hacca gidene gitme mi deniyor, zekat verene hayır veremezsin mi deniyor, oruç tutana niye oruç tutuyorsun mu deniyor bilakis oruç tutmadığı için dövülen hatta malatya inönü üniversitesinde dövülerek öldürülen bir öğrenci var.
eğer katı şerri hukuk ile ülkede suç işlenmez herkes adam olur deniyorsa ozman bakın iran da suudi arabistanda her cuma birileri sallandırılıyor. ama yine de suç işlenmeye devam ediliyor.
bir ülkede suçun nasıl cezalandırıldığından çok o suçların ortaya çıkmadan engellenmesi önemlidir. bu da insanlara evrensel ahlak değerlerini öğretmekle,bunlar dürüstlük, sevgi, saygı. hoşgörü... , eşit ve adil gelir dağılımını sağlamakla mümkündür.
ben kadınların başını açmaya çalışan zihniyet kadar onların başını kapatmaya çalışan zihniyeti de hastalıklı buluyorum. bir kadın kendi bedeni üzerindeki tasarrufunu kendisi belirlemeli.
sorun kadınlarda değil. sorun biz erkeklerde........