Kahve önerisi

Filtre kahve 1 fincan: 135-200 mg
Espresso 1 fincan: 100 mg
Cappuccino 1 fincan: 100 mg
Hazır kahve 150 cc: 57 mg
Türk kahvesi 1 fincan: 57 mg
Dekafeine kahve 150 cc: 5 mg
Demleme çay 175 cc: 20 - 110 mg
Ice Tea 330 cc (1 kutu): 70 mg
Hazır çay 200 cc: 30 mg
Kola 1 Kutu: 30 - 56 mg
Diyet Kola 1 Kutu: 38 - 45 mg
Kola dışı meşrubat 1 Kutu: 50 mg civarı
Meyveli gazoz 1 Kutu: 0 mg
Çikolata 60 gram: 10 - 50 mg
 
Filtre kahve derim ;)

giphy.gif

 
Maalesef vucud şekeri süt şekeri rafine şeker meyve şekeri diye ayırt edemiyor
Bu saçmalık da nerden çıktı.Malesef vücut bütün şekerleri gayet güzel ayırt eder.Laktoz glisemik indeksi düşük bir şekerdir,eğer sizde şişkinlik yapmıyorsa yarım yağlı veya yağsız olarak güvenle süt tüketebilirsiniz.Meyve şekeri fruktozun da çok çok az bi kısmı kana karışır çoğu karaciğerin glikoz deposuna girer.Eğer çok aşırı fruktoz tüketirseniz karaciğeri yağlandırır o kadar.Fruktoz tozları çoğu kişinin hatta doktorların tatlandırıcı yerine de tercih ettiği bişeydir bu yüzden ve migrosta tatlandırıcıların yanında bulunur.Şu sıralar satılan normal rafine şekerin ne kadarı fruktoz ne kadarı glikoz sabit bir bilgi bulamadım fakat ben satılan şeyin şeker olduğundan şüpheliyim.10 yıl önce 2 kesme şekerle aldığım tatlılığı şu an 8 tane atsam da alamıyorum çünkü.Sahteleşti herşey.[DOUBLEPOST=1406582343][/DOUBLEPOST]Ben sabah kalktığımda ilk yaptığım şey bimden aldığım jacobs cronat gold kutusunu açıp koklayıp içime çekmektir.Kokusu şokluyor dinçlik veriyor ventolin inhaler gibi mübarek.Ben cronatı monarcha tercih eden biriyim bunu uzun senelerdir migrostan alırdım.Bime ilk geldiğinde fiyatı beni şoke etti artı bişey daha şöke etti;Bimdeki cronat gold daha kaliteli geldi çünkü daha taze ! Gelir gelmez bitiyor hop kalkıyor yeni koliyi açıyorlar hemen.Bimin en büyük avantajı bu tip şeylerde hiçbir markette/alışveriş merkezinde bulamayacağınız kadar taze ürünleri barındırıyor olmasıdır.
 
Son düzenleme:
Şekersiz Türk Kahvesi gerisi traş çok sert çok güzelde konstanstrasyon etkisi yapıyor antrenmanlarımı çok daha iyi çıkarıyorum antrenman öncesi alıyorum büyük fincanda.. :)
 
Bu saçmalık da nerden çıktı.Malesef vücut bütün şekerleri gayet güzel ayırt eder.Laktoz glisemik indeksi düşük bir şekerdir,eğer sizde şişkinlik yapmıyorsa yarım yağlı veya yağsız olarak güvenle süt tüketebilirsiniz.Meyve şekeri fruktozun da çok çok az bi kısmı kana karışır çoğu karaciğerin glikoz deposuna girer.Eğer çok aşırı fruktoz tüketirseniz karaciğeri yağlandırır o kadar.Fruktoz tozları çoğu kişinin hatta doktorların tatlandırıcı yerine de tercih ettiği bişeydir bu yüzden ve migrosta tatlandırıcıların yanında bulunur.Şu sıralar satılan normal rafine şekerin ne kadarı fruktoz ne kadarı glikoz sabit bir bilgi bulamadım fakat ben satılan şeyin şeker olduğundan şüpheliyim.10 yıl önce 2 kesme şekerle aldığım tatlılığı şu an 8 tane atsam da alamıyorum çünkü.Sahteleşti herşey.[DOUBLEPOST=1406582343][/DOUBLEPOST]Ben sabah kalktığımda ilk yaptığım şey bimden aldığım jacobs cronat gold kutusunu açıp koklayıp içime çekmektir.Kokusu şokluyor dinçlik veriyor ventolin inhaler gibi mübarek.Ben cronatı monarcha tercih eden biriyim bunu uzun senelerdir migrostan alırdım.Bime ilk geldiğinde fiyatı beni şoke etti artı bişey daha şöke etti;Bimdeki cronat gold daha kaliteli geldi çünkü daha taze ! Gelir gelmez bitiyor hop kalkıyor yeni koliyi açıyorlar hemen.Bimin en büyük avantajı bu tip şeylerde hiçbir markette/alışveriş merkezinde bulamayacağınız kadar taze ürünleri barındırıyor olmasıdır.
Süt şekeri , çay şekeriyle aynı şeker türünden gelir basit şeker olarak geçer.
Karbonhidrat nedir?
Karbonhidrat; Karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan organik bileşiklere denilmektedir.Karbonhidrat insan ve hayvan vücudunda glikojen olarak, bitkilerin yapısında nişasta ve selüloz olarak bulunmaktadır

Karbonhidratlar yapılarına göre 3 gruba ayrılırlar
1- Monosakkaritler (Basit Şekerler): Glikoz (üzüm şekeri), Fruktoz (meyve şekeri), Galaktoz (6 karbonlu monosakkarit)

2- Disakkaritler: Sakkaroz (çay şekeri), Laktoz (süt şekeri), Maltoz (malt şekeri)

3- Polisakkaritler: Nişasta (bitkilerdeki depo karbonhidrat), Glikojen (kas ve karaciğerdeki depo karbonhidrat), Selüloz (posa)



Kaynak: Karbonhidrat Nedir? Karbonhidrat Anlamı ve Hakkında Bilgi

Üsluplarımıza dikkat edelim üniversite mezunu diyetisyen uzmanı gıda teknisyesi vs misin bu bilmişlik nerden geliyor hemen sen bilmiyorsun yanlş saçmalıyorsun diyerek atlıyorsun ?
 
Bu tip yanlış yönlendiren bilgiler neticesinde insanlar içinde şeker var diye süt içmiyor sonra gidiyor bol bol beyaz pirinç pilavı yiyip yağ tulumuna dönüyor.Türkiyedeki salonlar bol bol tabaklarca beyaz pirinçle yağlanmış ama şekere hiç dokunmayan zavallı insanlarla dolu.Halbuki onu bırakıp bulgur yese sabahları ve antrenmandan sonra süt içse yağ da yakacak haberi yok.
Drinking Milk After Exercise Encourages Muscle Gain And Fat Loss, Study Finds - Medical News Today

@Blonde verdiğiniz bilgiler ise sporla alakası olmayan sporcuya pek faydası olmayan bilgiler.Verdiğiniz yazıdaki sınıflandırma ''MOLEKÜLER YAPI''ya göredir.Kan şekerini yükseltmeye göre değil malesef.Bu spordan ziyade bilim dünyasına gerekli bişeydir.Daha basit yapıda olup kan şekerini yükseltmeyen karbonhidratlar olduğu gibi daha komplex yapıda olup hemen kana karışanlar da vardır.Bu yüzden karbonhidratlara sporcular glisemik indeksine göre yaklaşırlar.Bunu belirleyen de içindeki lif ve diğer maddelerin miktarıdır.Eğer biyokimyagersen,gıda mühendisiysen moleküler yapısıyla ilgilenirsin onu da gider kimya forumunda paylaşırsın...Fakat sporcuyu ilgilendiren ne kadar sürede nereye gittiğidir. Polisakkaritle monosakkarit ikisi de farksızdır.Git nişasta tozunu ye şekerle aynı oranda yağlanırsın bi farkı yoktur.Polisakkaritler doğada bi kısım bitkide yüksek miktarda lifle ve diğer emilimi yavaşlatan maddelerle beraber daha fazla bulunduğu için doğal halinde bazılarında düşük glisemik indeksli ve sağlıklıdır.Yani glisemik indeks karbonhidratın kompleks veya basit olmasıyla çok alakalı değildir aslında.Gıdanın içindeki lif,protein,vitamin,mineral diğer posa maddeler bunlar glisemik indeksi belirler.Gıdadaki bitkideki nişasta doğal formunda bol miktarda lifle proteinle bulunuyorsa daha sağlıklı bir tüketim olur.

Fructose 12-25, average 19,
Glucose 85-111, average 100
Glucose consumed with 15-20 grams of fiber 57-85
Glucose consumed with protein and fat 56
Honey 32-87, average 55
Lactose 46
Dairy Products
Milk, regular (full fat) 11-40, average 27
Milk, skim - 32
Yogurt without added sugar - 14-23


Food List With Glycemic Index Values


Şurda da bu ''şekerden uzak duralım'' efsanesini anlatıyor ve şekerli bazı gıdaların glisemik indekslerine yer veriyor mutlaka okuyun:
Glycemic Index - The Sugar Association
 
Bu tip yanlış yönlendiren bilgiler neticesinde insanlar içinde şeker var diye süt içmiyor sonra gidiyor bol bol beyaz pirinç pilavı yiyip yağ tulumuna dönüyor.Türkiyedeki salonlar bol bol tabaklarca beyaz pirinçle yağlanmış ama şekere hiç dokunmayan zavallı insanlarla dolu.Halbuki onu bırakıp bulgur yese sabahları ve antrenmandan sonra süt içse yağ da yakacak haberi yok.
Drinking Milk After Exercise Encourages Muscle Gain And Fat Loss, Study Finds - Medical News Today

@Blonde verdiğiniz bilgiler ise sporla alakası olmayan sporcuya pek faydası olmayan bilgiler.Verdiğiniz yazıdaki sınıflandırma ''MOLEKÜLER YAPI''ya göredir.Kan şekerini yükseltmeye göre değil malesef.Bu spordan ziyade bilim dünyasına gerekli bişeydir.Daha basit yapıda olup kan şekerini yükseltmeyen karbonhidratlar olduğu gibi daha komplex yapıda olup hemen kana karışanlar da vardır.Bu yüzden karbonhidratlara sporcular glisemik indeksine göre yaklaşırlar.Bunu belirleyen de içindeki lif ve diğer maddelerin miktarıdır.Eğer biyokimyagersen,gıda mühendisiysen moleküler yapısıyla ilgilenirsin onu da gider kimya forumunda paylaşırsın...Fakat sporcuyu ilgilendiren ne kadar sürede nereye gittiğidir. Polisakkaritle monosakkarit ikisi de farksızdır.Git nişasta tozunu ye şekerle aynı oranda yağlanırsın bi farkı yoktur.Polisakkaritler doğada bi kısım bitkide yüksek miktarda lifle ve diğer emilimi yavaşlatan maddelerle beraber daha fazla bulunduğu için doğal halinde bazılarında düşük glisemik indeksli ve sağlıklıdır.Yani glisemik indeks karbonhidratın kompleks veya basit olmasıyla çok alakalı değildir aslında.Gıdanın içindeki lif,protein,vitamin,mineral diğer posa maddeler bunlar glisemik indeksi belirler.Gıdadaki bitkideki nişasta doğal formunda bol miktarda lifle proteinle bulunuyorsa daha sağlıklı bir tüketim olur.




Şurda da bu ''şekerden uzak duralım'' efsanesini anlatıyor ve şekerli bazı gıdaların glisemik indekslerine yer veriyor mutlaka okuyun:
Glycemic Index - The Sugar Association


Dostum sporun kendisi bilim zaten . Bilimde işe yarar o bilgiler sporda yaramaz ne demek yani ? Süt içmeyin demiyorum içilebilir fakat bir zamanı var. Gece yatmadan önce süt içme efsanesi vardır mesela . Süt içilecekse sabah içilebilir . Ben yağ yakımı dönemindeyim idman sonrası içiyorum mesela.Bulgur olayı nerden çıktı onu anlamadım :D beyaz pirinçten uzak durulmasını bende öneriyorum karbonhidrat tüketilecekse bulgurdan alınmalıdır en yararlı sağlıklı karbonhidrattır. Bulgur sabah yemeyin diye bişeyde söylenmedi ? Bulgur sabah yiyebilirsen ye neden olmasın ? Uzun uzun yazıp konuyu polemiğe dökmeyelim. Konuya yeniden dönecek olursan başlığı açan arkadaş 2 si 1 arada yerine sade kahve içmeni öneririm içindeki karbonhidrat yüzünden. Bu karbonhidratın ne olduğunu bilmiyoruz çoğu üründe şekeri karbonhidrat diye yazılır meyve suları ice tea gibi. Rafine şeker mi tatlandırıcı mı ne olduğu belirsiz
 
Konuya dönersek sabah dev porselen bardağın dibinde azıcık sıcak suyun içinde tatlandırıcıyı ve kahveyi eritip üzerine buz gibi 500-700ml yarım yağlı sütü boca ediyorum üstüne migrosta cam tüplerde satılan dr oetker vanilya aromasını boşaltıp karıştırıyorum buz ekleyip yavaş yavaş içiyorum.Çoğu zaman bunu kahvaltı yerine kullanıyorum.

Bu arada bulgur sabah yiyin demedim :D (''sabahları ve antrenmandan sonra süt içse'' kısmından önce virgül koymalıydım) ama ben yiyorum bazen.:) Bu arada genel konuştum bunu da söyleyim.
 
Şekersiz Türk Kahvesi gerisi traş çok sert çok güzelde konstanstrasyon etkisi yapıyor antrenmanlarımı çok daha iyi çıkarıyorum antrenman öncesi alıyorum büyük fincanda.. :)
Aferin sende benim kafadansın ! Bende büyük kupayla türk kahvesi içerim bir, spor-kardiyo öncesi iki, akşam yemeğinden sonra.. Ve spor yapmadan öncede cor aspirin alırım kahve üzerine...Yarım saat sonra bomba gibiyim :) Kaç senedir bunun hiç sıkıntısını yaşamadım...Kahve deyince doğalı ve en az işlenmişi gerisi kimyasal çorba...
 
şeker konusu özellikle kardiyo antrenmanlarına ağırlık verenler için çok önemli. zaten yediğimiz herşeyden doğal olarak geliyor şeker ve zaten sağlıklı beslenmek adına hertür sebze meyveyi yemeye çalışıyoruz. üstüne karbonhidratlardan dönüştürülen şeker var. çaya kahveye şeker atmayın derim. kardiyo amacı zaten şeker yakıp vücut şekere yetişemediğinde yağ yaktırmak değilmi basitçe. enerjiyi çakma şeker yerine doğal yoldan alabiliyoruz. zevk meselesi diyebilirsiniz ama. bende kışın sabah koşusundan önce içtiğim büyük bir bardak bitki çayıma 1 kapak konyak atmak isterim. zevkler vücuda zarar verecekse ne anlamı kaldı. sabah kahvesi özellikle uyanmayı sağlamak dinçlik vermek için şart gibi oldu bana. monarch jacobs tadı hiç fena değilmiş bu arada teşekkürler tavsiye edenlere.
 
Evde büyük bir kavanoz tam çekirdekli kahve buldum, kahve öğütücüsü de varmış. Bazen direkt çiğneyerek bazen de çektiğim kahveyi pişirerek sıvı olarak alıyorum :)
 
Filtre kahvede en çok kafein oranı var diye biliyorum başka bir kahve türümüdür ?çekirdeğinden çekilmiş kahveden ne farkı var bilen varmı ?





'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
 
Back
Yukarı