Bu tip yanlış yönlendiren bilgiler neticesinde insanlar içinde şeker var diye süt içmiyor sonra gidiyor bol bol beyaz pirinç pilavı yiyip yağ tulumuna dönüyor.Türkiyedeki salonlar bol bol tabaklarca beyaz pirinçle yağlanmış ama şekere hiç dokunmayan zavallı insanlarla dolu.Halbuki onu bırakıp bulgur yese sabahları ve antrenmandan sonra süt içse yağ da yakacak haberi yok.
Drinking Milk After Exercise Encourages Muscle Gain And Fat Loss, Study Finds - Medical News Today
@
Blonde verdiğiniz bilgiler ise sporla alakası olmayan sporcuya pek faydası olmayan bilgiler.Verdiğiniz yazıdaki sınıflandırma ''MOLEKÜLER YAPI''ya göredir.Kan şekerini yükseltmeye göre değil malesef.Bu spordan ziyade bilim dünyasına gerekli bişeydir.Daha basit yapıda olup kan şekerini yükseltmeyen karbonhidratlar olduğu gibi daha komplex yapıda olup hemen kana karışanlar da vardır.Bu yüzden karbonhidratlara sporcular glisemik indeksine göre yaklaşırlar.Bunu belirleyen de içindeki lif ve diğer maddelerin miktarıdır.Eğer biyokimyagersen,gıda mühendisiysen moleküler yapısıyla ilgilenirsin onu da gider kimya forumunda paylaşırsın...Fakat sporcuyu ilgilendiren ne kadar sürede nereye gittiğidir. Polisakkaritle monosakkarit ikisi de farksızdır.Git nişasta tozunu ye şekerle aynı oranda yağlanırsın bi farkı yoktur.Polisakkaritler doğada bi kısım bitkide yüksek miktarda lifle ve diğer emilimi yavaşlatan maddelerle beraber daha fazla bulunduğu için doğal halinde bazılarında düşük glisemik indeksli ve sağlıklıdır.Yani glisemik indeks karbonhidratın kompleks veya basit olmasıyla çok alakalı değildir aslında.Gıdanın içindeki lif,protein,vitamin,mineral diğer posa maddeler bunlar glisemik indeksi belirler.Gıdadaki bitkideki nişasta doğal formunda bol miktarda lifle proteinle bulunuyorsa daha sağlıklı bir tüketim olur.
Şurda da bu ''şekerden uzak duralım'' efsanesini anlatıyor ve şekerli bazı gıdaların glisemik indekslerine yer veriyor mutlaka okuyun:
Glycemic Index - The Sugar Association