Kilo almaliyim. Ama kahvalti yapamiyorum midem almiyor. Allah askina yardim

Arkadaslar abilerim kardeslerim deneyimli bilgili olanlar bana yardim etsin lutfen artik morelim bozuluyor. Kendimi kotu hissediyorum.
Sabah kalkiyorum mutfaga dogru yoneliyorum birak yemegi bi bardak su icmek icin. Mutfaga giderken burnuma bir koku geliyor o bos mideyi bile kusmak icin zorlaniyorum. Oguruyorum hicbirsey cikmiyor. Gozumden yas geliyor artik. Bazen en son seffaf bi sivi geliyor bogazimdan gecerlen aci bir tadi var zehir gibi sanki. Mide ozsuyu galiba. Napicam ben biraz kilo almistim yine zayiflamaya basliyorum. Sabah 7 gibi kalkiyorum. 12 1 e kadar birsey yiyiyorum. Lanet olsun ne bu ya morelim cok kotu gercektdn. Lutfen yardim edin :( yas 17 boy 187 kilo 66/67 ( basladigimda 55 felandim)

Arkadaslar abilerim kardeslerim deneyimli bilgili olanlar bana yardim etsin lutfen artik morelim bozuluyor. Kendimi kotu hissediyorum.
Sabah kalkiyorum mutfaga dogru yoneliyorum birak yemegi bi bardak su icmek icin. Mutfaga giderken burnuma bir koku geliyor o bos mideyi bile kusmak icin zorlaniyorum. Oguruyorum hicbirsey cikmiyor. Gozumden yas geliyor artik. Bazen en son seffaf bi sivi geliyor bogazimdan gecerlen aci bir tadi var zehir gibi sanki. Mide ozsuyu galiba. Napicam ben biraz kilo almistim yine zayiflamaya basliyorum. Sabah 7 gibi kalkiyorum. 12 1 e kadar birsey yiyiyorum. Lanet olsun ne bu ya morelim cok kotu gercektdn. Lutfen yardim edin :( yas 17 boy 187 kilo 66/67 ( basladigimda 55 felandim)

Oyle anlatmissin ki sana kendini zorla, istah arttirici al vs demeyecegim.Midenle ilgili bir sikinti olabilir ( reflu, ulser vs) Doktora gozuk.Fiziki degilse psikolojik o zaman iste ya senin kafanda biter yada psikolojik destek alirsin

Oyle anlatmissin ki sana kendini zorla, istah arttirici al vs demeyecegim.Midenle ilgili bir sikinti olabilir ( reflu, ulser vs) Doktora gozuk.Fiziki degilse psikolojik o zaman iste ya senin kafanda biter yada psikolojik destek alirsin

Hocam hastanede hangi bolume gitmeliyim ben midemde bir sikinti oldugunu dusunuyorum

Bir kişi de çıkıp şunu demiyor. Kahvaltı yapmak ZORUNDA DEĞİLSİN kardeşim. Eğer kahvaltı yapamıyorsan, yapma o zaman. Kahvaltı yapmak, enerji seviyelerin açısından iyi olur yoksa kilo kazanma veya kaybetmek açısından bir getirisi-götürüsü yoktur.

Kendini ne zaman hazır hissediyorsan o zaman yemeye başla. Ama yeterli şekilde ye. Genel olarak yiyemiyorum diyorsan, yemek yeme bozukluğu olabilir. Tıbbi destek alırsın.

Bir kişi de çıkıp şunu demiyor. Kahvaltı yapmak ZORUNDA DEĞİLSİN kardeşim.

o tarz dengesiz yönlendirmeler 40 yılda bir yapılıyor.bu sefer ki de senden.

büyük bir ihtimal reflü var.bende de zamanında reflü başlangıcı vardı.mide öz suyu gibi birşeyin boğaza doğru çıkması iğrenç gerçekkten.burda yorum bekliyecek durumda değilsin gidip tedavi olman lazım.ben reflüyü ilaç ile attım gibi.son olarak endoskopiden bahsedince kaçtım gitmedim.tabi ülsere kadar aynı etkiler geçerli.ihmal etmeden doktora git.

büyük bir ihtimal reflü var.bende de zamanında reflü başlangıcı vardı.mide öz suyu gibi birşeyin boğaza doğru çıkması iğrenç gerçekkten.burda yorum bekliyecek durumda değilsin gidip tedavi olman lazım.ben reflüyü ilaç ile attım gibi.son olarak endoskopiden bahsedince kaçtım gitmedim.tabi ülsere kadar aynı etkiler geçerli.ihmal etmeden doktora git.

Yorumun icin tesekkur ederim. Peki. İlac kullandiktan sonra sorununuz gecti mi? Ben 1e2ye kadar birsey yiyiyorum. Hatta karnim bos olmasina ragmen kusma hissi geliyor arada ogurup duruyorum lanet birsey gercekten. Ayrica yumurtanin o kokusu beyazinin tadi cok agir geliyor. Tedaviden sonra bu da gecermi acaba. Gercekten artik sabah kalktigimda afedersiniz ama hayvan gibi kahvalti yapmak istiyorum

Dengesiz derken ?

Sen benim mesajımı iyi okumadın ya da anlamaya gayret etmedin belli ki. Çünkü eğer etseydin öncelikle kahvaltı yapamıyorum midem bulanıyor diyen birisine kahvaltı yapmanın zorundalık gerektiren ve yapılmadığında stres verecek birşey olmadığını anlatmaya çalışmanın,

Adı ne olursa olsun günün tek öğününün kilo kaybetmesine yol açmayacağını üstüne basa basa belirtmenin,

Yeterli düzeyde makro ve kalori alımında her ne koşulda olursa olsun kilo alacağını ve bu hedefe diğer öğünlerini düzenleyerek ulaşabileceğini anlatmanın,

Kahvaltının tıpkı diğer öğünler gibi kişisel tercihlere ve tahammüllere bağlı olduğunu, kimi insanın 1 çay ile öğleyi ettiği kimi insanında gözünü açar açmaz buzdolabına gittiğini ve bunların gayet kişiye bağlı ve normal bir durum olduğunu söylemenin,

Ancak genel olarak diğer öğünlerde de aynı sorun var ise tıbbi destek alması gerektiğini söylemenin,

dengesiz değil gayet doğru bir yaklaşım olduğunu bilmen ve anlaman gerekirdi.

Evet, kahvaltı kimi insana diğer öğünleri ve amaçları plana koymakta biraz yardımcı olabilir ancak kahvaltı yapmak bir zorunluluk değildir.

Yeterli düzeyde makro ve kalori alımında her ne koşulda olursa olsun kilo alacağını ve bu hedefe diğer öğünlerini düzenleyerek ulaşabileceğini anlatmanın,

Kahvaltının tıpkı diğer öğünler gibi kişisel tercihlere ve tahammüllere bağlı olduğunu, kimi insanın 1 çay ile öğleyi ettiği kimi insanında gözünü açar açmaz buzdolabına gittiğini ve bunların gayet kişiye bağlı ve normal bir durum olduğunu söylemenin,

Evet, kahvaltı kimi insana diğer öğünleri ve amaçları plana koymakta biraz yardımcı olabilir ancak kahvaltı yapmak bir zorunluluk değildir.

Ne yaptın Nitrococuk dağıttın ortalığı :)

Olur mu hiç öyle şey, dünyanın en önemli öğünü KAHVALTI'dır. Hele hele bu konuyu açan genç arkadaşım gibi yaşı 17 olan biri için KAHVALTI olmazsa olmaz bir öğündür.

Vücut güne kahvaltı etmeden başlarsa diğer öğünlerde yenilen yemeklerin bir kısmını harcamak yerine depo edecektir. Bu vücudun doğal bir refleksidir.

Bu konuda 2-3 sayfa makale yazabilirim, neden ve niçin KAHVALTI edilmesi gerektiğine dair...

Ha illa gereksiz bir öğün mü arıyoruz; ÖĞLE YEMEĞİ. (VG yapmayanlar ve kuvvetli kahvaltı edenler için...)

Genç arkadaşıma bir doktora gözükmesini öneririm. Geçmiş olsun...

Not : Bu mesajı polemik yapmak için yazmadım sadece KAHVALTI'nın önemini belirtmek istedim...

Vücut güne kahvaltı etmeden başlarsa diğer öğünlerde yenilen yemeklerin bir kısmını harcamak yerine depo edecektir. Bu vücudun doğal bir refleksidir.

çok tartışmak istiyorum ama boşver :lol: mutlaka senin dediklerine ve diğer yandan benim dediklerime katılan bireyler vardır. bench_O

çok tartışmak istiyorum ama boşver :lol: mutlaka senin dediklerine ve diğer yandan benim dediklerime katılan bireyler vardır...

Sevgili nitrococuk,
Yazdığımız yazılardan dolayı sana veya bana birilerinin katılması, teşekkür butonuna tıklaması gerekmiyor, kısacası yandaş toplama amaçlı yazı yazmamalıyız. O açıdan "senin dediklerine ve diğer yandan benim dediklerime katılan bireyler vardır" demek yerine, biz doğru olanı yazalım varsın bize katılanlar çıkmasın, hiç teşekkür butonuna tıklanmasın, olmaz öyle şey diyen çıksın, saçmalık bu diyen çıksın! Hiç problem değil...

Neden problem değil?
Çünkü yazılarımızı yazarken görüşlerimizi "bilimsel tespitlere" oturttuğumuzda ve referans verebildiğimizde artık yazıyı okuyanların o yazıya katılıp katılmaması çok fazla önem arz etmez. (Bilimsel gerçekler bir çok kişiye saçma gelebilir ama bu gerçek olanı "tespit edilmiş olanı" değiştirmez.)

O açıdan tüm dünyada ki sağlık uzmanları kahvaltı konusu gibi "müthiş önemli" bir konuda hemfikir iken biz uzman olmayan kişilerin (sizi bilemiyorum/belki sağlık uzmanısınız) bunun tam tersini iddia etmesi pek akla yatkın görünmüyor.

Kahvaltı neden önemli bakın Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ne demiş;
Yeni bir güne güçlü bir kahvaltı yapmadan başlamak kadar önemli bir hata olamaz. Kahvaltının günlük öğünlerin en önemlisi olduğunu gösteren çok önemli deliller var. Özellikle beynin enerji ihtiyacını karşılamak söz konusu olduğunda gece boyu süren açlığı güçlü bir kahvaltıyla gidermek fizyolojik bir zorunluluk gibi görünüyor. Beyin vücudumuzun en çok enerji kullanan organlarından biri. Ağırlığıyla orantısız bir enerji tüketimi var. Vücut ağırlığının en fazla %2’sini oluşturmasına rağmen toplam enerjimizin yüzde 20’sini beyin kullanıyor.

Beynin temel yakıtı şeker, yani glikoz. Glikoz diğer hücreler için de temel yakıt maddesi ama beyin onlardan farklı olarak sadece glikozu kullanabiliyor, başka yakıt kullanamıyor. Bu nedenle kahvaltıyı ihmal edip güne aç başlayanlar beyinlerine ciddi ölçüde fenalık yapıyor. Kahvaltı öğününü ihmal edenlerde ya da bu öğünde yeterli enerji kazanmayanlarda kanda şeker seviyesi düşüyor ve bu durum beyni şekersiz, yani enerjisiz bırakıyor. Şekere aç beyinlerin doğal olarak iş ve okul başarılar da daha düşük oluyor.

Yine Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bir yazısında bakın ne demiş;
Sosyal yaşamın, günün sorunları ve keyiflerinin paylaşıldığı, dostluk ve arkadaşlıkların sohbetlerle güçlendirildiği uzun akşam yemeklerini hepimiz severiz. Bu tutku özellikle hafta sonları için bir vazgeçilmez gibidir. Ne var ki beslenme açısından da, kilo kontrolü söz konusu olduğunda da günün ana öğünü akşam yemeği değil, kahvaltı olmalıdır.

Ve kendi sitesinde ki bir yazısında da ayrıca şunu eklemiş;
"Her ne kadar akşam yemeği günlük yaşamda en çok önem verilen, ailenin ve dostların bir araya geldiği ve uzun sürede yenen öğün olsa da, aslında en hafif olarak yenilmesi gereken öğündür. Sebze çorbası veya hafif bir zeytinyağlı sebze yemeği bu öğün için uygun olabilir. Aynı kaloriyi alan insanlar arasında kalorinin çoğunu sabah yerine akşam almalarının kilo almaya neden olduğu görülmüştür. Bu nedenle günün ana öğünü akşam yemeği değil, kahvaltı olmalıdır."

Ve asıl gelelim bir önce ki mesajımda seni çok güldüren "çok tartışmak istiyorum ama boşver " dediğin kısıma. Demek "kahvaltı edilmezse kilo alınır" sana bu kadar ters geldi.

Ben doktor/diyetisyen/beslenme uzmanı veya profesör değilim, kendi halinde bir bilgisayar programcısıyım. Ayrıca avatarımda kullanmış olduğum resimden de anlayacağın gibi soft (fit) anlamda VG yapan ve sağlık konuları ile amatörce ilgilenen biriyim.

O açıdan seni çok güldüren "kahvaltı edilmezse kilo alınır" gerçeğini bir de günümüzün popüler beslenme uzmanlarından birisi olan Taylan Kümeli'den dinle. Beslenme uzmanı olmadığım için ben söylediğimde kulağa "komik" geliyor olabilir, sağlıkcılar söylerse belki iş değişir. :)

Kal sağlıcakla...

Kaynaklar :

1- Başarının Sırrı Kahvaltı etmek - (Prof. Dr. Osman Müftüoğlu)
2- Kahvaltı mı Akşam Yemeği mi? - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
3- Kahvaltı İçin Vakti Olmayanlara Öneriler (Video) - Taylan Kümeli (Diyetisyen ve Sağlıklı Yaşam uzmanı)
4- Beslenme ve Kahvaltı En Önemli Öğün - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Son düzenleme:
Sevgili nitrococuk,
Yazdığımız yazılardan dolayı sana veya bana birilerinin katılması, teşekkür butonuna tıklaması gerekmiyor, kısacası yandaş toplama amaçlı yazı yazmamalıyız. O açıdan "senin dediklerine ve diğer yandan benim dediklerime katılan bireyler vardır" demek yerine, biz doğru olanı yazalım varsın bize katılanlar çıkmasın, hiç teşekkür butonuna tıklanmasın, olmaz öyle şey diyen çıksın, saçmalık bu diyen çıksın! Hiç problem değil...

Neden problem değil?
Çünkü yazılarımızı yazarken görüşlerimizi "bilimsel tespitlere" oturttuğumuzda ve referans verebildiğimizde artık yazıyı okuyanların o yazıya katılıp katılmaması çok fazla önem arz etmez. (Bilimsel gerçekler bir çok kişiye saçma gelebilir ama bu gerçek olanı "tespit edilmiş olanı" değiştirmez.)

O açıdan tüm dünyada ki sağlık uzmanları kahvaltı konusu gibi "müthiş önemli" bir konuda hemfikir iken biz uzman olmayan kişilerin (sizi bilemiyorum/belki sağlık uzmanısınız) bunun tam tersini iddia etmesi pek akla yatkın görünmüyor.

Kahvaltı neden önemli bakın Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ne demiş;
Yeni bir güne güçlü bir kahvaltı yapmadan başlamak kadar önemli bir hata olamaz. Kahvaltının günlük öğünlerin en önemlisi olduğunu gösteren çok önemli deliller var. Özellikle beynin enerji ihtiyacını karşılamak söz konusu olduğunda gece boyu süren açlığı güçlü bir kahvaltıyla gidermek fizyolojik bir zorunluluk gibi görünüyor. Beyin vücudumuzun en çok enerji kullanan organlarından biri. Ağırlığıyla orantısız bir enerji tüketimi var. Vücut ağırlığının en fazla %2’sini oluşturmasına rağmen toplam enerjimizin yüzde 20’sini beyin kullanıyor.

Beynin temel yakıtı şeker, yani glikoz. Glikoz diğer hücreler için de temel yakıt maddesi ama beyin onlardan farklı olarak sadece glikozu kullanabiliyor, başka yakıt kullanamıyor. Bu nedenle kahvaltıyı ihmal edip güne aç başlayanlar beyinlerine ciddi ölçüde fenalık yapıyor. Kahvaltı öğününü ihmal edenlerde ya da bu öğünde yeterli enerji kazanmayanlarda kanda şeker seviyesi düşüyor ve bu durum beyni şekersiz, yani enerjisiz bırakıyor. Şekere aç beyinlerin doğal olarak iş ve okul başarılar da daha düşük oluyor.

Yine Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bir yazısında bakın ne demiş;
Sosyal yaşamın, günün sorunları ve keyiflerinin paylaşıldığı, dostluk ve arkadaşlıkların sohbetlerle güçlendirildiği uzun akşam yemeklerini hepimiz severiz. Bu tutku özellikle hafta sonları için bir vazgeçilmez gibidir. Ne var ki beslenme açısından da, kilo kontrolü söz konusu olduğunda da günün ana öğünü akşam yemeği değil, kahvaltı olmalıdır.

Ve kendi sitesinde ki bir yazısında da ayrıca şunu eklemiş;
"Her ne kadar akşam yemeği günlük yaşamda en çok önem verilen, ailenin ve dostların bir araya geldiği ve uzun sürede yenen öğün olsa da, aslında en hafif olarak yenilmesi gereken öğündür. Sebze çorbası veya hafif bir zeytinyağlı sebze yemeği bu öğün için uygun olabilir. Aynı kaloriyi alan insanlar arasında kalorinin çoğunu sabah yerine akşam almalarının kilo almaya neden olduğu görülmüştür. Bu nedenle günün ana öğünü akşam yemeği değil, kahvaltı olmalıdır."

Ve asıl gelelim bir önce ki mesajımda seni çok güldüren "çok tartışmak istiyorum ama boşver " dediğin kısıma. Demek "kahvaltı edilmezse kilo alınır" sana bu kadar ters geldi.

Ben doktor/diyetisyen/beslenme uzmanı veya profesör değilim, kendi halinde bir bilgisayar programcısıyım. Ayrıca avatarımda kullanmış olduğum resimden de anlayacağın gibi soft (fit) anlamda VG yapan ve sağlık konuları ile amatörce ilgilenen biriyim.

O açıdan seni çok güldüren "kahvaltı edilmezse kilo alınır" gerçeğini bir de günümüzün popüler beslenme uzmanlarından birisi olan Taylan Kümeli'den dinle. Beslenme uzmanı olmadığım için ben söylediğimde kulağa "komik" geliyor olabilir, sağlıkcılar söylerse belki iş değişir. :)

Kal sağlıcakla...

Kaynaklar :

1- Başarının Sırrı Kahvaltı etmek - (Prof. Dr. Osman Müftüoğlu)
2- Kahvaltı mı Akşam Yemeği mi? - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
3- Kahvaltı İçin Vakti Olmayanlara Öneriler (Video) - Taylan Kümeli (Diyetisyen ve Sağlıklı Yaşam uzmanı)
4- Beslenme ve Kahvaltı En Önemli Öğün - Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Bu konuda iki düşünceyi de destekleyecek bilimsel araştırmalar mevcut. Yani asıl önemli olan kişi için hangisinin daha uygun olduğu.

Nedense kahvaltı konusundaki araştırmalar sürekli öğrenciler üzerinde yapılıyor. Hiç bugüne kadar kilo almak isteyen veya kilo vermek isteyen ve dengeli beslenen, amacı güçlenmek ve kas kütlesini arttırmak olan sporcularla ilgili yapılan bir "kahvaltı" araştırmasına rastgelmediğimi söylemek isterim.

En azından benim bu konudaki ele aldığım noktada beynin bir işi yok. pekala öğrenci ve iş adamıysanız o başka :)

Toplumsal mesaj vermek gibi geliyor bana sorulan sorulara genel cevaplar vermek.

İkinci veya üçüncü kez tekrarlıyorum adam kilo almak istiyor, tek derdi bu, kahvaltı edemiyorum diyor anca öğle vakti başlıyorum diyor birşeyler yemeye. Bende diyorum ki kahvaltı etmek için kendini sıkma, öğle ve sonraki yiyeceğin öğünlerde doğru makro ve doğru kalori alımını düzenli olarak yaptığın sürece kilo almaman MÜMKÜN DEĞİL ! Kahvaltıyı yapman bu amaca ulaşman için ZORUNLU BİR ADIM DEĞİL. Ve herhangi bir öğünün zamanının kilo alma ve kilo kaybetme konularıyla hiçbir alakası olmadığı artık kabul edildi. (maksimum şekilde kas kütlesi kazanma amacı farklı birşey bunla karıştırmayın)

Yine de birey nasıl yapmak isterse öyle yapmalı. günlük 3000 kcal(misal), x gr protein y gr karbonhidrat z gram yağ makro alımını kahvaltı ve diğer 4-5 öğünle birlikte alan bir kişi ile aynı kcal ve makroları kahvaltıyı es geçerek 2 büyük öğünde alacak biri aynı şekilde kilo alacaktır. Buradaki fark oluşturacak nokta bireyin bu iki beslenme şekline psikolojik (bazıları için bir öğünde bu kadar büyük yemek işkence gibi gelebilir, kişi aç kalmaktan hoşlanmıyor olabilir) ve fizyolojik olarak (bir öğündeki yoğun kalori alımlarını bazı vücutlar absorbe etmede zorluk çekebilir, yaptıkları işe bağlı olarak enerji seviyelerinde düşüşler yaşayabilirler) ne tepki vereceğidir.

tamamen bireysel yani. ben de yukardaki arkadaşa sadece bir öneride bulundum. ister uygular, ister uygulamaz ona kalmış birşey. zaten tartışmaya müdahil olmamasından genel bir yeme bozukluğu yaşadığı ortada.

ben kahvaltı yapmadan duramam. ama çok kişi tanıdım durabiliyor ve gayet de sağlıklılar (bunun bir anlam ifade etmediğini biliyorum sadece bu tip durumlar da var babında söylüyorum).

Son düzenleme:
- Bu konuda iki düşünceyi de destekleyecek bilimsel araştırmalar mevcut.

- herhangi bir öğünün zamanının kilo alma ve kilo kaybetme konularıyla hiçbir alakası olmadığı artık kabul edildi.

Yukarıda yazınızdan alıntı yaptığım görüşleriniz için "bilimsel referans" verebilmeniz mümkün mü? Bir araştırma veya doktor, profesör görüşü, farketmez hepsine açığım yeter ki uzman görüşü sunun bana...

Ben yukarıda ki yazımın altına kaynaklar verdim ve ayrıca bir beslenme uzmanının "kahvaltı edilmezse, sonra ki yenilen ilk öğün vücut tarafından depo edilir" görüşünü kendi ağızından sundum. (Taylan Kümeli - Beslenme Uzmanı)

Ayrıca yine bir profesörden (Prof.Dr. Osman Müftüoğlu) kahvaltı'nın ne kadar önemli olduğuna dair görüşlere yer verdim.

Siz ise sadece yazdıklarımın tam tersini iddia ederek ve üstelik "bilimsel" diyerek ne bir link, ne bir uzman görüşü, ne de bir araştırma sunabiliyorsunuz!

Kesinlikle anlayabilmiş değilim.

Konuyu açan arkadaşın durumu farklı, kendisi bir uzman desteği almalı...

Biz ise genel olarak kahvaltıyı tartışıyoruz ve önemini konuşuyoruz. Kaldı ki konuyu açan genç arkadaşımız için de kahvaltı çok önemlidir çünkü kahvaltı edemiyor ve ne yapıp ne edip bunun üstesinden gelmenin yollarını/yöntemlerini araştırmalıdır.

Niyetinizin kişileri yanlış yönlendirme yapmak olmadığını biliyorum, ama bazen yanlış şeyler yazabiliriz (ben de yazabilirim, insanız) daha sonra biri çıkıp doğruyu yazdığında "evet yanlış yazmışım, düzeltme için teşekkürler" diyebiliyorsak, bu bizi küçültmez tam tersine yüceltir.

Hatayı kabul etmek kadar insanı onurlandıran bir durum yoktur.

Kal sağlıcakla...

Son düzenleme:
sevgili xelanik seni tanımadan bir şey söylemem aslında ne kadar doğru olur tartışılır mutlaka bir uzamana görünmelisin. ama bana biraz yoğun stersle alakalı fizki rahatsızlık gibi geliyor doktor mutlaka bir tedavi uygulayacaktır fakat mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalış. kolay gelsin.

Yukarıda yazınızdan alıntı yaptığım görüşleriniz için "bilimsel referans" verebilmeniz mümkün mü? Bir araştırma veya doktor, profesör görüşü, farketmez hepsine açığım yeter ki uzman görüşü sunun bana...

Ben yukarıda ki yazımın altına kaynaklar verdim ve ayrıca bir beslenme uzmanının "kahvaltı edilmezse, sonra ki yenilen ilk öğün vücut tarafından depo edilir" görüşünü kendi ağızından sundum. (Taylan Kümeli - Beslenme Uzmanı)

Ayrıca yine bir profesörden (Prof.Dr. Osman Müftüoğlu) kahvaltı'nın ne kadar önemli olduğuna dair görüşlere yer verdim.

Siz ise sadece yazdıklarımın tam tersini iddia ederek ve üstelik "bilimsel" diyerek ne bir link, ne bir uzman görüşü, ne de bir araştırma sunabiliyorsunuz!

Kesinlikle anlayabilmiş değilim.

Konuyu açan arkadaşın durumu farklı, kendisi bir uzman desteği almalı...

Biz ise genel olarak kahvaltıyı tartışıyoruz ve önemini konuşuyoruz. Kaldı ki konuyu açan genç arkadaşımız için de kahvaltı çok önemlidir çünkü kahvaltı edemiyor ve ne yapıp ne edip bunun üstesinden gelmenin yollarını/yöntemlerini araştırmalıdır.

Niyetinizin kişileri yanlış yönlendirme yapmak olmadığını biliyorum, ama bazen yanlış şeyler yazabiliriz (ben de yazabilirim, insanız) daha sonra biri çıkıp doğruyu yazdığında "evet yanlış yazmışım, düzeltme için teşekkürler" diyebiliyorsak, bu bizi küçültmez tam tersine yüceltir.

Hatayı kabul etmek kadar insanı onurlandıran bir durum yoktur.

Kal sağlıcakla...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1905998
Eur J Clin Nutr. 1991 Mar;45(3):161-9.Links
Influence of the feeding frequency on nutrient utilization in man: consequences for energy metabolism.

Verboeket-van de Venne WP, Westerterp KR.
Department of Human Biology, University of Limburg, Maastricht, The Netherlands.
A study was conducted to investigate whether there is a diurnal pattern of nutrient utilization in man and how this is affected by meal frequency to explain possible consequences of meal frequency for body weight regulation. When the daily energy intake is consumed in a small number of large meals, there is an increased chance to become overweight, possibly by an elevated lipogenesis (fat synthesis and accumulation) or storage of energy after the meal. Thirteen subjects, two males and eleven females, were fed to energy balance in two meals per day (gorging pattern) and seven meals per day (nibbling pattern) over 2-day intervals. On the second day on each feeding regimen, the diurnal pattern of nutrient utilization was calculated from simultaneous measurements of oxygen consumption, carbon dioxide production and urinary nitrogen excretion over 3 h intervals in a respiration chamber. A gorging pattern of energy intake resulted in a stronger diurnal periodicity of nutrient utilization, compared to a nibbling pattern. However, there were no consequences for the total 24 h energy expenditure (24 h EE) of the two feeding patterns (5.57 +/- 0.16 kJ/min for the gorging pattern; 5.44 +/- 0.18 kJ/min for the nibbling pattern). Concerning the periodicity of nutrient utilization, protein oxidation during the day did not change between the two feeding patterns. In the gorging pattern, carbohydrate oxidation was significantly elevated during the interval following the first meal (ie from 1200 h to 1500 h, P less than 0.01) and the second meal (ie from 1800 h to 2100 h, P less than 0.05). The decreased rate of carbohydrate oxidation observed during the fasting period (from rising in the morning until the first meal at 1200 h), was compensated by an increased fat oxidation from 0900 to 1200 h to cover energy needs. In the nibbling pattern, carbohydrate and fat oxidation remained relatively constant during the active hours of the day.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11319656
Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 Apr;25(4):519-28.Links
Compared with nibbling, neither gorging nor a morning fast affect short-term energy balance in obese patients in a chamber calorimeter.

Taylor MA, Garrow JS.
Department of Nutrition and Dietetics, King's College London, London, UK.
OBJECTIVE: To test if a diet of 4.2 MJ/24 h as six isocaloric meals would result in a lower subsequent energy intake, or greater energy output than (a) 4.2 MJ/24 h as two isocaloric meals or (b) a morning fast followed by free access to food. DESIGN: Subjects were confined to the Metabolic Unit from 19:00 h on day 1 to 09:30 h on day 6. Each day they had a fixed diet providing 4.2 MJ with three pairs of meal patterns which were offered in random sequence. They were: six meals vs two meals without access to additional foods (6vs2), or six meals vs 2 meals with access to additional food (6+vs2+), or six meals vs four meals (6+vsAMFAST). In the AMFAST condition the first two meals of the day were omitted to reduce daily intake to 2.8 MJ and to create a morning fast, but additional food was accessible thereafter. Patients were confined in the chamber calorimeter from 19:00 h on day 2 until 09:00 h on day 4, and then from 19:00 h on day 4 to 09:00 h on day 6. The order in which each meal pattern was offered was balanced over time. MEASUREMENTS: Energy expenditure (chamber calorimetry), spontaneous activity (video) and energy intake (where additional foods were available) during the final 24 h of each dietary component. SUBJECTS: Ten (6vs2), eight (6+vs2+) and eight (6+vsAMFAST) women were recruited who had a BMI of greater than 25 kg/m2. RESULTS: From experiment 6vs2 the difference between energy expenditure with six meals (10.00 MJ) and two meals (9.96 MJ) was not significant (P=0.88). Energy expenditure between 23:00 h and 08:00 h ('night') was, however, significantly higher (P=0.02) with two meals (9.12 MJ/24 h) compared with six meals (8.34 MJ/24 h). The pattern of spontaneous physical activity did not differ significantly between these two meal patterns (P>0.05). Total energy intake was affected by neither meal frequency in experiment 6+vs2+ (10.75 MJ with six, 11.08 MJ with two; P=0.58) nor a morning fast in experiment 6+vsAMFAST (8.55 MJ/24 h with six, 7.60 MJ with AMFAST; P=0.40). The total diet of subjects who had a morning fast tended to have a lower percentage of total energy from carbohydrate (40%) than when they had six meals per 24 h (49%) (P=0.05). Subsequent energy balance was affected by neither meal frequency (6vs2; P=0.88, 6+vs2+; P=0.50) nor a morning fast (P=0.18). CONCLUSIONS: In the short term, meal frequency and a period of fasting have no major impact on energy intake or expenditure but energy expenditure is delayed with a lower meal frequency compared with a higher meal frequency. This might be attributed to the thermogenic effect of food continuing into the night when a later, larger meal is given. A morning fast resulted in a diet which tended to have a lower percentage of energy from carbohydrate than with no fast.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18053311
Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1316-21. Epub 2007 Dec 6. Links
Acute effects on metabolism and appetite profile of one meal difference in the lower range of meal frequency.

Smeets AJ, Westerterp-Plantenga MS.
Department of Human Biology, Maastricht University, P.O. Box 616, 6200 MD, Maastricht, The Netherlands. [email protected]
A gorging pattern of food intake has been shown to enhance lipogenesis and increase body weight, which may be due to large fluctuations in storage and mobilisation of nutrients. In a state of energy balance, increasing meal frequency, and thereby decreasing inter-meal interval, may prevent large metabolic fluctuations. Our aim was to study the effect of the inter-meal interval by dividing energy intake over two or three meals on energy expenditure, substrate oxidation and 24 h satiety, in healthy, normal-weight women in a state of energy balance. The study was a randomised crossover design with two experimental conditions. During the two experimental conditions subjects (fourteen normal-weight women, aged 24.4 (SD 7.1) years, underwent 36 h sessions in energy balance in a respiration chamber for measurements of energy expenditure and substrate oxidation. The subjects were given two (breakfast, dinner) or three (breakfast, lunch, dinner) meals per d. We chose to omit lunch in the two meals condition, because this resulted in a marked difference in inter-meal-interval after breakfast (8.5 h v. 4 h). Eating three meals compared with two meals had no effects on 24 h energy expenditure, diet-induced thermogenesis, activity-induced energy expenditure and sleeping metabolic rate. Eating three meals compared with two meals increased 24 h fat oxidation, but decreased the amount of fat oxidised from the breakfast. The same amount of energy divided over three meals compared with over two meals increased satiety feelings over 24 h. In healthy, normal-weight women, decreasing the inter-meal interval sustains satiety, particularly during the day, and sustains fat oxidation, particularly during the night.
PMID: 18053311 [PubMed - indexed for MEDLINE]

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9155494
Br J Nutr. 1997 Apr;77 Suppl 1:S57-70. Links
Meal frequency and energy balance.

Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM.
INSERM U341, Hotel Dieu de Paris, France.
Several epidemiological studies have observed an inverse relationship between people's habitual frequency of eating and body weight, leading to the suggestion that a 'nibbling' meal pattern may help in the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows that, although many fail to find any significant relationship, the relationship is consistently inverse in those that do observe a relationship. However, this finding is highly vulnerable to the probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which undoubtedly invalidates some of the studies. We conclude that the epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns failed to reveal significant benefits in respect of energy expenditure. Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.
PMID: 9155494 [PubMed - indexed for MEDLINE]

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15806828
Forum Nutr. 2003;56:126-8.Links
Highlighting the positive impact of increasing feeding frequency on metabolism and weight management.

Louis-Sylvestre J, Lluch A, Neant F, Blundell JE.
Laboratoire de Physiologie du Comportement Alimentaire, UFR L?onard de Vinci, Bobigny, France. [email protected]
Research on feeding frequency started more than 20 years ago and some studies have shown evidence of nutritional benefits, especially on metabolism and body weight management. Advice on feeding frequency could play an important role in public health policies by reducing levels of overweight and obesity, the prevalence of which has dangerously increased in most countries over the last few decades. The 17th International Congress of Nutrition brought to the forefront the benefits of increasing feeding frequency (i.e. keeping the same total daily energy intake but dividing it into more frequent meals than usual). Recent epidemiological studies, mostly carried out in France, have provided evidence on the beneficial effects of a fourth meal for those individuals who habitually choose this pattern. Supported by metabolic data, these findings have now been supported by experimental studies. The "go?ter", commonly eaten in the afternoon in France by most children and many adults, has the biological characteristics of a meal because it is eaten in response to hunger. Suppressing the "go?ter" in "habitual fourth meal eaters" soon leads to an increase in Body Mass Index (BMI). Further, people who are regular "go?ter" eaters have a higher carbohydrate intake and better metabolic profile than other adults, even though their total energy intake is not greater. Increased feeding frequency leads to a reduction in the total secretion of insulin, an improvement in insulin resistance and a better blood glucose control, as well as an improvement in the blood lipid profile. The experts agreed that, as long as we do not consume more energy than we use up and we only eat when we are hungry, it may be useful to split our total energy intake into as many meals as our social pattern allows. However, the pattern of eating cannot be completely dissociated from the composition of foods consumed. Therefore within this energy intake, we must take care to consume not only a good balance of macronutrients with high carbohydrate and low fat levels, but also ensure that we get an adequate intake of essential micronutrients. "What you eat" and "When you eat it" are public health messages to communicate: frequent consumption of low energy dense high carbohydrate foods, rich in micronutrients, must be encouraged ensuring that energy intakes are not greater than energy expenditures and that eating episodes occur in a hunger state.
PMID: 15806828 [PubMed - indexed for MEDLINE]

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9504318
Int J Obes Relat Metab Disord. 1998 Feb;22(2):105-12.Links
Evidence that eating frequency is inversely related to body weight status in male, but not female, non-obese adults reporting valid dietary intakes.

Drummond SE, Crombie NE, Cursiter MC, Kirk TR.
Centre for Food Research and Department of Dietetics and Nutrition, Queen Margaret College, Edinburgh, UK.
OBJECTIVE: To investigate the relationships between eating frequency (EF) and body weight status and to determine whether these relationships can be explained in terms of differences in physical activity levels, macronutrient intakes or energy compensation. DESIGN: Cross-sectional design; free-living subjects, 48 men and 47 women (aged 20-55 y, body mass index (BMI) 18-30), recruited in a workplace setting. MEASUREMENTS: Height and weight; skinfold thickness (four sites); EF, energy and macronutrient intakes (food diary, unweighed, recorded for seven consecutive days); physical activity (7 d activity diary and heart rate monitoring over 48 h period). RESULTS: In men there was a significant negative correlation between EF and body weight, and an inverse relationship with body mass index (BMI). EF was positively correlated with % energy from carbohydrate, although not with total energy intake. In women, there was no relationship between EF and body weight status; however, there were significant positive correlations between EF and total energy intake, and between EF and intakes of total carbohydrate and sugars. For both men and women, there were associations between EF and physical activity levels, approaching statistical significance. CONCLUSIONS: In men, the association between increased EF and lower body weight status may have been influenced by increased physical activity levels. As energy intake did not increase with EF, men appear to have compensated by reducing the mean energy consumed per eating episode. Energy compensation did not take place in women, with women who ate most frequently having the highest energy intakes, although this did not lead to higher BMIs. Physical activity, through participation in active leisure pursuits, may have been an important factor in weight control in women. The % contribution of carbohydrate to total energy was positively correlated with EF in both men and women, and further analysis showed that snack foods provided a higher proportion of carbohydrate than did foods eaten as meals. These results indicate that a high EF is likely to lead to a high carbohydrate diet, which may be favourable for weight control. Our findings suggest that in this population, a high EF was associated with leanness in men, and there was no link between EF and body weight status in women.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15085170
Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 May;28(5):653-60. Links
Decreased thermic effect of food after an irregular compared with a regular meal pattern in healthy lean women.

Farshchi HR, Taylor MA, Macdonald IA.
Centre for Integrated Systems Biology and Medicine, Institute of Clinical Research and School of Biomedical Sciences, Queen's Medical Centre, University of Nottingham, Nottingham, UK. [email protected]
OBJECTIVES: To investigate the impact of irregular meal frequency on body weight, energy intake, appetite and resting energy expenditure in healthy lean women. DESIGN: Nine healthy lean women aged 18-42 y participated in a randomised crossover trial consisting of three phases over a total of 43 days. Subjects attended the laboratory at the start and end of phases 1 and 3. In Phase 1 (14 days), subjects were asked to consume similar things as normal, but either on 6 occasions per day (regular meal pattern) or follow a variable predetermined meal frequency (between 3 and 9 meals/day) with the same total number of meals over the week. In Phase 2 (14 days), subjects continued their normal diet as a wash-out period. In Phase 3 (14 days), subjects followed the alternative meal pattern to that followed in Phase 1. Subjects recorded their food intake for three predetermined days during the irregular period when they were eating 9, 3 and 6 meals/day. They also recorded their food intake on the corresponding days during the regular meal pattern period. Subjects fasted overnight prior to each laboratory visit, at which fasting resting metabolic rate (RMR) was measured by open-circuit indirect calorimetry. Postprandial metabolic rate was then measured for 3 h after the consumption of a milkshake test meal (50% CHO, 15% protein and 35% fat of energy content). Subjects rated appetite before and after the test meal. RESULTS: There were no significant differences in body weight and 3-day mean energy intake between the regular and irregular meal pattern. In the irregular period, the mean energy intake on the day when 9 meals were eaten was significantly greater than when 6 or 3 meals were consumed (P=0.0001). There was no significant difference between the 3 days of the regular meal pattern. Subjective appetite measurement showed no significant differences before and after the test meal in all visits. Fasting RMR showed no significant differences over the experiment. The overall thermic effect of food (TEF) over the 3 h after the test meal was significantly lower after the irregular meal pattern (P=0.003). CONCLUSION: Irregular meal frequency led to a lower postprandial energy expenditure compared with the regular meal frequency, while the mean energy intake was not significantly different between the two. The reduced TEF with the irregular meal frequency may lead to weight gain in the long term.
PMID: 15085170 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Zamanım oldukça başka araştırmaları da ekleyebilirim. Ben okuduğum araştırmaları hiç kaydetmiyordum lazım olmaz diye. Bundan sonra kaydederim.:)

Bu araştırmalarda kahvaltı gibi herhangi bir öğünün zamanı ve sıklığından çok gün sonundaki toplam enerji ve makro-mikro besin alımının kilo yönetimi üzerinde hemen hemen aynı etkileri olduğu görülüyor.

Tabi ki isteyen 5-6 öğüne yayabilir, kahvaltıda yapabilir, gece de yiyebilir, 1-2 büyük öğünle de günü bitirebilir. Hangi yeme alışkanlığının hangi bireye ne etki edeceğini kendi öğrenebilir.

Son fikilerimi şöyle özetliyorum ve iyi akşamlar diliyorum.
* Öğünleri es geçmeden ve sıklıkla (4-6 öğün) yemenin bazı avantajları olduğu kesin,

* Ancak kahvaltı gibi bazı öğünleri es geçerek daha az sıklıkla yemenin (2-3 öğün) gerekli düzeyde enerji ve makro alımları yapıldığı takdirde öyle çok anormal bir dezavantajı yok. Hala sahanın içindesin.

Sevgili nitrococuk,
Bir kez daha anladım ki yazmış olduğunuz yanlış bir bilgiyi sizi kırmadan anlatmaya çalışmakla oldukça büyük bir vakit harcamışım.

Zira son attığınız "konumuzla kesinlikle ilgisi olmayan" araştırmaları da görünce anladım ki sizin "ne pahasına olursa olsun haklı çıkmak" gibi bir ilkeniz var!

Ben 7 yıl özel bir hastane de çalışmış birisi olarak İngilizce bilgim oldukça yeterli düzeydedir. Dolayısıyla yukarı da bize söz de araştırma diye sunduklarınızı dehşetle ve biraz da sizin adınıza üzülerek anlamsızca inceledim ve sizi haklı çıkaracak bir şeyler aradım.

Haklı çıkmanızı çok isterdim lakin "haklı çıkmayı ne kadar çok istediğinizi farkettim" ve bu beni ayrıca dehşete düşürdü!

Konuyu kendi açımdan sonlandırıyorum.!

Saygideger forum uyeleri. Yazdiklarinizi okudum tesekkur ererim. Gereksiz ufak bir tartismayada girmissiniz. Ben ikinizin yorumlarinida dikkatle okudum ve benim icin hepsi cok degerli yorumlar ilginiz icin tessekkur ederim. Gelelim ben bu surede naptim

Devlet hastahanesi ic hastaliklari bolumune gittim
Doktora spor yaptigimi kassal kilo slmaya cabaladigimi fakat saglikli bir kili alimi icin onemli teri olan kahvaltiyi yapamadigimi soyledim. Bir kac gundur arastirip kronik gastrit belirtileri gordugumu ilettim kendisine. Kahvaltiyi kendimi bildim bileli tapamadigimi fakat su son 1-2 hFtadir uyandiktan 5 dakika sonra hicbirsey yemememe icmememe ragmen kustugumu(kusuyorum ama birsey gelmiyor tabi sadece mideozsuyu gibi) belirttim. Beni dinledi kafa salladi vd bana 3 adet ilac yazip gonderdi. Tahlil vb yapmamasi beni kuskulandirfi acikcasi

Verdigi ilaclar
Lansazol 30 mg (sabah ac karna 1 tane)
Rennie duo(gunde 3 kere yemeklerden bir saat sonra)
Motilium 10mg ( gunde 3 kere ymklerden 15 dk once)

İlaclari 2 gundur kullaniyorum fakat nasil birsey oldu bende kafayi yiyecegim sabah 2 tane ilacimi iciyorum. İlac+su bile mudemi bulandiriyor ve onuda kustum 2. Gun. Ne yapicagimininanin sasirmis durumdayim. Kotu bir vucudum yok suamda tum hatlarim belli genis omuz orantili kollar abdominal bolge vs ucgen bir vucut plaj vucudu dedigimiz. Fakat bi 15 kilo daha almam gerekiyor. Bana buu konuda konuscak birileri varsa telefonumu verip konusmayi bile istiyorum. Bu durum beni cok rshatsiz ediyor. Bu sene ygs lys var calisamiyorum derslerime. Lutfen yardimci olun kardedinize

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 13:40 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 13:35 ----------

Ve 2-3 gundur ilaclari kullaniyorum fakat bir gelisme yok hatta aksine artik oglenleride midem bulaniyor. Yaklasik 9 aydir vg yspiyorum. Boy 187 kilo 67,5 ideal kilom 82 civari Yazim hatalari icin kusura bakmayin mobilden yaziyorum.

Back
Yukarı