12 sene boyunca içtim. Bırakalı 1 sene oluyor. Daha önce kaç defa bırakma kararı aldığımı hatırlayamıyorum. Bazılarının süresi o kadar kısa ki o dönemde bırakıp bırakmadığımdan bile emin değilim.
Fakat son denememin üstünden 1 sene geçti ve sanırım artık deneme olmaktan çıktı.
Bu son kararımdan önce ne danışmadığım insan, ne denemediğim ilaç nikotin sakızı ne de başka bir yöntem kalmıştı doktora gitmek haricinde. Önce kendime bir radikal kararlar listesi hazırladım. Bir de bırakmak istememin sebeplerinin listesini.
- Bir süreliğine evden çıkmayacaktım en azından ilk 1 hafta. Ama bunu yapabilmek için çok müsait bir zaman gerekiyordu.
- Sigarayı yiyip yuttuğum kafelere barlara vb. mekanlara gitmeyecektim.
- Sigara içen arkadaşlarımı (ki içmeyenleri saymak çok daha basit olur) bu süre içinde görmeyecektim.
- Portatif bir diş fırçası alacaktım. (Bırakmamdaki en büyük yardımcı sanırım budur.)
- Beni motive etmesi için sigaranın bende bıraktığı zararların gerek psikolojik gerek fizyolojik açıdan kısmen temizlendiğini görmem, hissetmem gerekiyordu. Düşündüm taşındım havuzda apnea çalışmaya karar verdim.
Birinci haftamı evde saksıdaki bir bitki gibi geçirdikten sonra dışarı çıkmaya başladığımda nereye gidersem gidiyim canım hala sigara içmek istiyordu. Burada portatif diş fırçama çok şey borçluyum. Sadece portatif olanına değil aslında evdeyken de her yoğun istek geldiğinde yaptığım ilk şey durup bir düşünmek ikinci şey ise dişlerimi fırçalamaktı. Biraz garip gelebilir aslında dışarda herhangi bir yerde yemek yedikten sonra lavaboya gidip tanımadığınız insanların yanında diş fırçalamak.. Ama bende işe yaradığı kesin.
Havuzdaki çalışmalar da gayet güzel gitti. Aslında bu apnea çalışmaları sadece havuz çalışmasından ibaret değil. Koşu çalışması, ağırlık çalışması ve havuz çalışmasından oluşuyordu. Deniz ve zihinsel olarak 2 çeşit çalışma daha var ama ben onları yapmadım. İşin zihinsel kısmını apneaya değil sigarasızlığa yönelttim.

Havuzda önce aletsiz sonra standart serbest dalış paleti ile daha sonraları ise mono palet ile çalıştım. Bu benim için bir araçtan çok zevke dönüştü zamanla. Fakat vücut geliştirmeye başlamak istediğim için bu hobiyi bırakmak zorunda kaldım. Apneadaki çok tekrarlı ağırlık setleri, aen ve vo2max arttırıcı antrenmanlar vücut geliştirmeye daha doğrusu benim istediğim türden bir gelişmeye pek uymuyor.
Lafı daha fazla uzatmadan izlediğim bu strateji sigarayı bırakmama çok yardımcı oldu. Yazdığım şeyler herkesin yapabileceği ve geliştirebileceği türden taktikler. Forumdan apnea ile ilgilenen birilerinin çıkacağını pek zannetmiyorum fakat yine de diğer saydıklarıma ek olarak apnea konusunda yardım isteyen olursa bildiklerimi paylaşabilirim.
Bırakmak isteyen herkese ilk olarak 1 adet yeni + 1 adet portatif olmak üzere diş fırçası tavsiye ediyorum.