bence mantar protein çeşitliliği için sporcunun vazgeçilmezi olmalıdır elbetteki protein oranı etkadar yüksek değildir ancak
sürekli aynı şeylerden beslenmek yerine çeşitli gıdalardan beslenmek gerekir
mantarı önermemin sebebi içinde yağ olmaması ve birçok aminoasit, b vitamini ve biraz protein bulunmasıdır
kültür mantarı hem ucuz hemde pişirince küçülmekte ve epey yenilebilmektedir
yağsız mantar yemeğinin tadı olmayacağından saf zeytinyağı ile veya mantarlı tavuk/et sote ile tercih edilebilir
not:Mantarlar kuru ağırlık üzerinden %20-35 (Yaş ağırlık üzerinden %1.5-8.0) oranında yüksek değerde protein içermektedir. Bu değer sebze ve meyvelerde bulunan proteinden daha yüksektir. Mantarın içerdiği proteinin önemi kolay sindirilebilir olmasının yanında, içerdiği amino asitlerin tümünün insan beslenmesi için son derece gerekli amino asitler olmasından kaynaklanmaktadır. Hayvansal gıdalar ortalama %16 protein içerirken, mantarların %1.5-8.5 oranında protein içermesine karşın, hayvansal proteine eşdeğer gösterilmesinin nedeni, bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Mantar proteinin sindirilebilme değeri %72-83 arasında değişmekte iken, hayvansal proteinin ancak %30-50’si tam olarak sindirilebilmektedir.