Kullanım sırasından kastın miktar ve gereklilik vs mi? Yoksa bu suplementlerin etkileri mi?
Ben genel olarak bu suplementler ile ilgili bilgi veriyim.
Protein tozu:
Çalışmalarda protein tozunun besinlerle alınan proteinden daha etkili olduğu gösterilmemiş. Ayrıca proteşn tozlarının hızlı sindiriminin kas protein sentezi(mps) üzerinde daha etkili olduğu ancak protein sentezindeki artışın vücut kompozisyonu(yağ, kas, su vb) üzerinde farklılık yaratmadığı yine çalışmalarda gösterilmiş.
Kişi eğer çok düşük kalorili diyet tüketiyorsa, vejetaryen sporcu ise, diyet proteini karşılamak için fazla miktarda et grubu tüketmeli(doymuş yağ alıyorsa) gibi durumlarda kullanılabilir. Miktar diyette eksik kalan miktara göre hesaplanır. Antrenman sonrası besine ulaşım zor ise doymuş yağ ve kolesterol içermeyen izole whey proteinler, eğer genel protein eksikliği var ise kazein kullanılabilir.
Kreatin:
Uluslarası Spor Beslenmesi Birliği'ne göre en etkili ve güvenilir takviye. En etkili denilmesine rağmen performans üzerindeki etkisi %2-3 olarak ifade ediliyor. Kas gelişimine etkisi ile ilgili veri yok.(kaa gelişimini desteklediği, yağsız kas kütlesini artırdığı biliniyor ancak genel olarak ne kadar etkili olduğu yüzdece belirtilmiyor.)
Bunların yanında bazı endişeler de var. Yan etkileri olarak gastrointestinal rahatsızlıklar, karın ağrısı, ishal belirtilirken suplementin 5 yılın üzerinde kullanımının etkilerinin bilinmediği kitaplarda belirtiliyor.
Bazı çalışmalarda vücuttaki dihidrotestosteron miktarını %40 oranında artırarak dhtye duyarlı kişilerde saç dökülmesini artırabileceği, 2015 yılında yapılan ancak yöntemi bazı kesimlerce eleştirilen bir çalışmada kreatinin testis kanseri riskini artırdığından bahsediliyor.
Yükleme yapılmalı mı sorusu var bir de. Uzun dönem kullanılacaksa yükleme şart değil. Ancak kısa sürede kreatin depolarının doldurulması isteniyorsa örneğin yakın bir zamanda müsabaka var ise yükleme öneriliyor.
Bcaa:
Performansı artırmadığı kanıtlanmış bir suplement. Kas gelişimi ve katabolizma üzerindeki etkileri ile ilgili çalışmalarda görüş birliği yok. Yeterli ve dengeli bir diyet tüketen sporcunun dallı zincirli aminoasitleri dışarıdan alacağı, ek olarak alınan proteinin faydası olmadığı gibi bcaanın da faydasının olmayacağı ifade ediliyor.
Kaynak isteyen veya okumak isteyen olursa, söylediklerime kaynak ekleyebilirim.[DOUBLEPOST=1507589677][/DOUBLEPOST]
ISSN nin 2007 de yayınladığı görüş birliğinde kreatin depolarını en hızlı doldurmanın yolunun yükleme protokolü olduğu belirtilmişti ve bu yüzden yükleme yapılmalı denilmişti.
2017 de tekrar kreatin ile ilgili bir derleme yayınladılar ve şöyle dediler:
"The most effective way to increase muscle creatine stores is to ingest 5 g of creatine monohydrate (or approximately 0.3 g/kg body weight) four times daily for 5–7 days [7, 10]. "
Burada yine belirtiliyor. Kas kreatin depoları en etkili yükleme protokolü ile dolar diye.
Ve devamı şöyle:
"An alternative supplementation protocol is to ingest 3 g/day of creatine monohydrate for 28 days "
Görüldüğü üzere yükleme yapılmazsa 28 gün boyunca günlük 3 g tüketilebileceği bunun suplementin diğer protokolü olduğu söyleniyor.
Aptalca strateji ve safsata dediğin şeylere bilimin cevabı bu
Kaynak:
https://jissn.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12970-017-0173-z?site=jissn.biomedcentral.com