Protein Hesabına Bitkisel Proteinlerin de Dahil Edilmesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan diez
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Bence bitkisel proteinleri tamamen ihmal ediyoruz.Benim bir arkadaşım piyade olarak askere gitti hiç kası yoktu geldiğinde bir baktım benim diyen bodyciden iyi omuz,kol,göğüs yapmış.Askerde protein,amino asit almadığına kırmızı et şansıda pek olmadığına göre nasıl beslendi ?
Mercimek :D paso kara şimşek nohut vb şeyler inanması güç gerçekten.Sadece şişkinlikde değil gayet şekilli çalışılmış nasıl çalıştıklarınıda sordum 30 km intikal şınav mekik :) .Diğer arkadaşlarıda genelde böyleymiş ki bunlar komando değil piyadeydiler.Genetiğide iyiydi herhalde
Bildiğim kadarıyla bitkisel proteini işlemesi vücut içinde daha kolay kesinlikle göz ardı edilmemeli.
Bitkisel proteinler önemsiz değil.
Ancak askerlik ve bitkisel proteinin gelişime katkısı arasında kurduğunuz ilişki ne ölçüde geçerli, sorgulanır.
İşin içerisinde o kadar çok başka faktör var ki....

Bitkisel proteini vücudun işlemesi daha kolay diye bir şey yok.
Hayvansal ve bitkisel proteinlerin yapı taşları olan aminoasitlerın nitelikleri birbirinden farklı değildir, sadece bitkisel proteinlerde bulunan aminoasit çeşitliliği ile hayvansallarda bulunan aminoasit çeşitliliği birbirinden farklıdır.

Bitkisel proteinlerde kas gelişimi için çok önem arzeden bazı esansiyel aminoasitler bulunmayabilir.
O nedenle bitkisel kaynakları birbirleriyle ve hayvansal proteinlerle kombine etmek, bu eksikliği gidermek için iyi bir seçenek olabilir.
 
forumda genel kaide bitkisel proteinlerin hesaba katılmaması yönünde..

fakat yabancı dergilerde ve internet kökenli kaynaklarda dahil ettiklerini görüyoruz..
Flex dergisinde bunu yaptıklarını biliyorum..geçenlerde arkadaşım animalpak ekibiyle yazışırken onlarında bitkiselleri dahil ettiklerini söyledi..hatta mail bana da forwardlamasını istedim..gerçi basit bir yazışma ama..



ben yinede hesaplamada kilo başına 2 gr. a kadar hayvansal alınması gerektiği ancak bunun üzerine bitkisel alınması ve öyle hesaba katılması taraftarıyım..

sizce..
Gerçekten kg başına 2 gram hayvansal protein almak doğru bir yöntem.
 
Bitkisel proteinlere karşı genel önyargı var evet aslında haklı bir düşünce biçimi. Animal Crew çok güzel demiş; daha fazla et yemen gerek asıl kas yapan onlardır.
Bunun sebebi proteinlerin biyolojik değerleri, yani vücut tarafından yararlanılma oranı. Bu yüzden et, yumurta, balık her zaman daha iyi kas yapıcı olarak ilan edilmiştir.
Alınan Nitrojen/ Emilen Nitrojen formulüyle bulunur.
Buna göre;
Tavuk/Hindi 79%
Kırmızı et 69%
Bunların yanında;
fındık/fıstık 55%
soya fasulyesi 47%
kuru fasulye 34% dür.
 
arkadaslar soyanin kullanilma sebebi icindeki estrogendir. kandaki zararli estrogenle reseptore
giderken adeta yaris eder.soya estrogeni dusuk olmasina ragmen genellikle yarisi o kazanir kansere karsi korunmus olursunuz stroid kullananlar soya kullanir bu yuzden soyadaki fitoestrogen. keten tohumuda olur diger formu var baklagillerdede dusuk oranda var/saygilar
 
Arkadaşlar tam cevap bulunamamış ama bende mens health'de vb dergilerde katıldığını gordum, toplam proteinin %25 ini geçmedikten sonra katılabilir bence de
 
Vucüdun spor yapilsada yapilmasada hem bitkisel hem hayvansal proteinlere etkisi vardir.bizim 1 günde aldigimiz protein miktari icerisine hem bitkisel hem hayvansal proteinler dahil edilir.biz hayvansali tercih ediyoruz nedeni aminoasit bakimindan zengin olmasi..ama biz kendimizi sartlandirirsak mesela 65 kg sin.130 gr hayvansal protein almaya odaklaniyorsun.-et-peynir-yumurta-süt-vs.- ama bunun yaninda o gün etin yaninda yedigin pilavin icerisindeki,oglen yedigin mercimegin icerisindeki vs. proteinleri buna eklemiyorsun.vücut proteinin fazlasini yag olarak depolar ken su sekilde bir tepki vermez: 'aa yine fazla protein aldik.ben simdi bu fazlaliktan hayvansal olanimi bitkisel olanimi yag olarak depolucam hmm hayvansal iyidir bitkiseli depolayayim' seklinde bir tepki vermez hayvansaldanda gidebilir yaga.bu yuzden zararli cikmamak icin bu konuya önem vermeliyiz.emin olunki sabah yediginiz 4 beyaz , 1 sari nin icinde gündelik aminoasit aliminizin %30 unu karsilar.bir %50 de etten karsilasaniz, %10 bitkisel proteinlerden karsilasaniz,geri kalanida POLEN ile karsilayabilirsiniz.POLEN aminoasit bakimindan cok zengin bir maddedir.tüketebilirsiniz.
bu arada bitkisel protein cok diye kesinlikle ve kesinlikle soyaya yönelmeyin.kuru fasulye,nohut,mercimek'e yönelin.soyayi ayda bir anca tuketin.cunku soyanin normal tuketimini azda olsa assaniz yada normal tüketseniz bile vücudun hormon dengesini alt üst eder.burdan kastim erkeklik/kadinlik hormonu dengesinin bozulmasi...
neyse diyetinizdeki protein miktarina hayvansal ve bitkiselleri katin..
 
peynir lor'un önemi

bence de vücut için her ikisi de gerekli. bitkisel proteinin de gelişime etkisi muhakkak ki vardır. tabi tek başına yetersizdir....


peynir lorun kasların gelişmesi açısından çok öneriliyo arkadaşlar nediyosunuz lor:) için gerçekten mükkemmel mi lor kaslar için??
 
peynir lorun kasların gelişmesi açısından çok öneriliyo arkadaşlar nediyosunuz lor:) için gerçekten mükkemmel mi lor kaslar için??

lorun önerilme nedeni ucuz olması. eğer günde bir kaç öğün kırmızı ve beyaz etten karşılayabiliyorsan protein ihtiyacını o da olur fakat anlayabileceğin gibi maliyet artacak.
 
lorun önerilme nedeni ucuz olması. eğer günde bir kaç öğün kırmızı ve beyaz etten karşılayabiliyorsan protein ihtiyacını o da olur fakat anlayabileceğin gibi maliyet artacak.

evet çok doğru.. ama et yiyemeyen biri loru çok tüketirse et ten alacağı faydaları lordan aynı şekilde karşılayabilir mi????
 
Son düzenleyen: Moderatör:
evet çok doğru.. ama et yiyemeyen biri loru çok tüketirse et ten alacağı faydaları lordan aynı şekilde karşılayabilir mi????

faydanın açılımı nedir?

kırmızı etin amino asit profili çok kas yapımı için çok daha zengindir..lor ile beyaz et ile kıyaslamamak lazım..ama bulunamayınca mecbursanız hiç protein kaynağı almamaktan iyidir..

ayrıca kırmızı et demirce de zengindir..
 
yanlış hatırlamıyorsam karaciğer 3-4 saatlik sürede en fazla 30 gr protein sentezleyebiliyor.bir öğünde 25 gr hayvansal protein .20 gr bitkisel protein alırsak vücut hangisini ne kadar sentezleyebilir?
 
esmer ,yani kahverengi pirinç tek başına hayvansal proteinlere kafa tutamaz...

nedeni basittir ,zira bitkilerde nedense "essential "diye tabir edilen yaklaşık 8 amino asitin çoğunluğu bulunmaz...

ama, k.pirinci ,örneğin fasulye türevlerinden birisi ve hatta bi de buğday ile beraber yerseniz , kombinasyonu tamamlayarak , eksiklikleri kapatabilirsiniz...

tabi ki , kahverengi pirinç, veya fasulye vb yi tek başına yiyerek uzun bir süre protein ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz, ancak essential amino asit eksikliğinden dolayı çeşitli yetersizlik sorunları beraberinde gelecektir...

burda , herşeyden önce göz önünde tutulması gerekn bir konu var : "genetik kan grupları" ...bu önemli, zira " 0 fruplu "olanlar "avcı toplayıcı gruptan " "et-kök, sebze", ab gibi modern gruplar ise "tarımsal kökenli" besinlere "tahıllara,sebzelere" yatkın enzim, sindirim sistemleri geliştirmişler...bu aslında göz ardı edilse dahi çok önemli...buna uygun çalışılması ,verimi daha da arttırabiliyor..)

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 13:15 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 13:13 ----------

tabi ki bitkisellerde kombnasyon durumu söz konusu olunca , çeşit ve miktarları biraz fazla tutmakta fayda olacaktır...
 
ben bıtkısellerıde dahıl eden gruptanım ama bnm mantıgım bıraz farklı ben gunluk kılomun 3 katı proteın alıyorum bunun 2 katı hayvansal 1 katı ıse bıtkısel oluyor
 
bitkisel proteinler tamamlatıcı nielikteler. soyle bir ornek vereyim. mercimek-nohut-fasulye-bezelye-soya(bunun profili gercekten yuksektir) vs karıstırıp yerseniz. eksiksiz protein almış olursunuz. ama işin birde karbonhidrat yonu var. !!! yani bu kadar bakliyatı bir anda yersen bir dunya karbo alırsınki buda seni şişmanlatabilir. amino asit tabletlerin aslında bir bakıma kullanılma amacı budur ama herkes atlar bunu!! uzerlerinde su ibare hep vardır yemeklerden hemen once ve antrenmandan hemen sonra tuketin diye. buradaki amaç aslında zinciri tamamlamak ve proteini kullanıma hazır hale getirmek. bir ornek daha :

100 gr mercimekte 25 gr protein - 60 gr karbo

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 12:24 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 12:10 ----------

(bi yanlışlık oldu kusura bakmayın :D) bulunur. ancak profiline bakarsanız protein zinciri ve eaa lar yonunden zayıftır. bu ogununuzden hemen once yaklasık 10 gr sıvı amino. yada tablet herneyse. aldığınızı duunursek. 25 gr mercimek proteini ve 10 gr asitle birlikte toplamda 35 gr kadar kullanışlı bir protein elde edilmiş oluyor. sadece veganlar değil bunu yapan. unlu yuzucu michael phelps de buna benzer beslenme kombinasyonları uyguluyor.
tabii amino kullanmayıpta mercimeğin yanında et yemek yada yumurta tuketmekte benzeri işlemi gorecektir. ama aminoda profil tam olduğu için daha etkili olacaktır o ayrı. yani 200 gr tavuk gogsu yemektense 100 gr mercimek ve 100 gr tavuk gogsu yemek yada yanında yumurta tuketmek daha kaliteli amino asit profili sunar.

unlu bodyci bill pearl beslenmesine et sokmayan bir şahıstı. ama yumurta - sut urunleri ve bitkisel kaynaklı proteinler tuketiyordu. ozellikle bb.comdaki roportajında yulaftan ve kara buğdaydan bahseder. bunların yanında yumurta ve sutte tuketince olay bitiyor zaten.

ama ettede bambaşka gerekli şeyler vardır. bu yuzden eger vegan değilseniz kesinlikle gun içerisinde en az 2 ogun yemelisiniz. et yiyemiyorsanız yumurtaya yonelin. yumurta kullanıslılık bakımından etten daha hızlıdır. ve yu<zde 98 oranına vucut tarafından emilir. cok arkadasım var boyle. paso yumurta + lor ikiliyle vücut yapan. olmuyor değil. et yeme imkanı varsa yiyin affetmeyin oda başka tabii :D:D

bu yuzden bitkisel ve hayvansal proteinlerin kombine edilmesi taraftarıyım. bizim için cok gerekli bir amino asit olan glutamin daha cok bugday ,maydanoz , brokoli gibi bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır mesela. her ogunde bitkisel kaynaklı protein tuketebilirsiniz. ama yanında mutlaka bir parca et yada biri iki yumurta tuketin. yada amino. amaç zincirin halkalarını tamamlayıp profili zenginleştirmek.
 
bazı noktalar:

-peki, protein alacağız derken ,örneğin 10 yumurta , 200 gr lor , 500 gr tavuk eti yendiği zaman ''kalori alınmamış mı oluyor.oysa, proetinlerin bir işlevi de ''yine enerji kaynağı ''olmaları ve devreye gereken zamanlarda girmeleri.....burda vg arkadaşların genelde atladığı önemli bir konu şu:

'alınan proteinin hepsinin kasta,vücutta sentezlendiği ve kasta anıormal öiktarda protein kaybı olduğu ve bu proteinlerin ancak alınan yüklü proteinlerce sağlandığı !...oysa, durum böyle değil tabi ki, alınanlarda ,yağ ,karbonhidrat olayının çok az olduğunu ,diyet ürünler dahi farz etsek, ki öyle değilidr, proteinler aynı zamanda enerji kaynağı olarak da kullanılır...örneğin, vücutta yeteri miktarda ''yağ varken '' bile vücut proteini (alınan veya vücutta olan) yakma yoluna gider...

ufak bi hesaplama yukardaki miktarları hesaplarken:

10 yumurta ..................yaklaşık 700 kcal
200 gr lor ...................yaklaşık 420 kcal
500 gr tavuk................yaklaşık 700 kcal
100 gr whey..............yaklaşık 160 kcal

yaklaşık 2.000 kcal gibi bi durum söz konusu...hiç de fena bi değer değil...))bi de bunun yanına ,mecburen karbondidrat alımı yapıldığı göz önüne alınırsa...ortaya ciddi kcal toplamı çıkar...

-bitkisel ,kaynaklardan alındığı taktirde ise ,karbonhidrat alımını da otomatikman içinde özellikle ''glikemi indeksine ''uygunluk açısından sıhhi şekildesağlarsınız...b taşla 2 kuş...ama, bitkisel kaynaktan kombinasyonları sağlamak oldukca hassas bir konudur...ve hata affetmez...pure vegeteryanlık açısından...

-bil pearl, andreas cahlinger ,bunlar yanlış hatırlamıyorsam ''lactoovo vejetaryen ''dılar...yani, ''süt ve yumurta ''yı hayvansal kaynak olarak kullananlar...bu tip vejeteryanlık fazla risk almadan uygulanan bi yöntem...daha az zahmetsiz...
 
bazı noktalar:

-peki, protein alacağız derken ,örneğin 10 yumurta , 200 gr lor , 500 gr tavuk eti yendiği zaman ''kalori alınmamış mı oluyor.oysa, proetinlerin bir işlevi de ''yine enerji kaynağı ''olmaları ve devreye gereken zamanlarda girmeleri.....burda vg arkadaşların genelde atladığı önemli bir konu şu:

'alınan proteinin hepsinin kasta,vücutta sentezlendiği ve kasta anıormal öiktarda protein kaybı olduğu ve bu proteinlerin ancak alınan yüklü proteinlerce sağlandığı !...oysa, durum böyle değil tabi ki, alınanlarda ,yağ ,karbonhidrat olayının çok az olduğunu ,diyet ürünler dahi farz etsek, ki öyle değilidr, proteinler aynı zamanda enerji kaynağı olarak da kullanılır...örneğin, vücutta yeteri miktarda ''yağ varken '' bile vücut proteini (alınan veya vücutta olan) yakma yoluna gider...

ufak bi hesaplama yukardaki miktarları hesaplarken:

10 yumurta ..................yaklaşık 700 kcal
200 gr lor ...................yaklaşık 420 kcal
500 gr tavuk................yaklaşık 700 kcal
100 gr whey..............yaklaşık 160 kcal

yaklaşık 2.000 kcal gibi bi durum söz konusu...hiç de fena bi değer değil...))bi de bunun yanına ,mecburen karbondidrat alımı yapıldığı göz önüne alınırsa...ortaya ciddi kcal toplamı çıkar...

-bitkisel ,kaynaklardan alındığı taktirde ise ,karbonhidrat alımını da otomatikman içinde özellikle ''glikemi indeksine ''uygunluk açısından sıhhi şekildesağlarsınız...b taşla 2 kuş...ama, bitkisel kaynaktan kombinasyonları sağlamak oldukca hassas bir konudur...ve hata affetmez...pure vegeteryanlık açısından...

-bil pearl, andreas cahlinger ,bunlar yanlış hatırlamıyorsam ''lactoovo vejetaryen ''dılar...yani, ''süt ve yumurta ''yı hayvansal kaynak olarak kullananlar...bu tip vejeteryanlık fazla risk almadan uygulanan bi yöntem...daha az zahmetsiz...


10 tam yumurta hiçbir vg ci yemez .

yumurta akını yer tanesi 15 kaloridir..düzeltelim.
 
bazıları 12 yumurtayı bile afiyetle yiyor...) 12 tam yumurta!..

bazıları , daha hafif olsun diye 12 yumurta beyazını 3-5 tane sarı ile karıştırıyor...

bi sürü böyle vatandaş mevcut...))
 
Benimde aklıma takılan en büyük soru bu protein tozları soya proteini de içeriyor ve bu da hesaba dahil ediliyor aslında kas yapımına katkısı vardır tabii ama önemli olan vücut tarafından emilimi yani vücut tarafından ne kadarı kullanılıyor mesela patates te bile yüksek oranda protein var ama bu proteinin ne kadarı kullanılıyor o da muamma ama bi yumurta ile patatesi karşılaştıramayız tabii ki çünkü vücut patatesteki proteinin çoğunu ememiyor emse bile aminoasit eksikliğinden kullanmakta zorluk çeker ya da kullanamaz
 
ben bıtkısellerıde dahıl eden gruptanım ama bnm mantıgım bıraz farklı ben gunluk kılomun 3 katı proteın alıyorum bunun 2 katı hayvansal 1 katı ıse bıtkısel oluyor

duzeltme yapmak ıstedım artık vejateryen oldugum ıcın kılomun 3 katı proteın alıyorum ve tamamını bıtkısel kaynaklardan alıyorum

yanı bıtkısellerı hesabıma dahıl edıyorum

zaten etmesem hergun 0 proteın alıyorumdur :)
 
bıtkısel proteinleri hiç hesaba katmıyordum önceden.şunu söylemek isterim 9 aydır bb yapıyorum. son 1,5 aydır ne sut, ne lor, ne beyaz peynır yıyorum. .son 1 aydır esper pırınc,yulaf ezmesi,haşlanmış patates,brokoli ve ton balığı,tavuk,yumurta yıyorum. arada bunların dışına çıkıyorumkı plato donemıne gırmıyım diye. hıc bu kadar iyi performans çıkardığımı, midemin bu kadar rahat olduğunu hatırlamıyorum. daha uzun antremanlar çıkartıyorum ve super set, 4 triple drop setleri yorulmadan yapıyorum. belkide bitkisel proteinler benim vücüduma yaradı. tabıı bunların dışında balık yağı,b,c ve d vitamini alıyorum. tşk.
 
Back
Yukarı