Öncelikle arkadaşlar iyi niyetleriniz için çok sağolun ...
Çatlakları önlemenin bir numaralı yolu şu oluyor sanırsam uzanarak yani vücudu gerdirerek yapılan sporlar , bunların başında ne geliyor derseniz , tabiki yüzme sporu ... İlk yazıdada belirttiğim gibi 5 yaşında başlayıp 15 yaşına kadar aktif bir şekilde milli takım seviyesine kadar profesyonel olarak yüzme sporuyla ilgilendim , bu yüzden form tutmam ve devam ettirmem çok sürmedi ... Şuan dönüp baktığımda nasıl dayandığıma nasıl yaptığıma bende inanamadım ... Bazı püf noktalardan bahsetmek gerekirse ... Beslenme alışkanlıklarınızı tamamen değiştirmek gerekir ...
Beslenmemden Çıkardıklarım
1- Kızartmalar ( Her türlü yemeğin kızartmasını hayatımdan çıkarttım )
2- Tereyağı , içyağ, mısırözü yağı vb. gereksiz yağlar
3- Gazlı içecekler ( Cola ve türevleri )
4- Akşam 7'den sonra karbonhidrat ve yağ alımı
5- Kebap , lahmacun , pide ve lezzetli olan ama kilo aldıran her türlü kebap et ve hamur işleri
6- Beyaz Ekmek
7- Yağlı beyaz peynir
8- Yağlı süt ve süt ürünleri
9- Beyaz pirinç pilavı
10- Unlu mamuller
11- Her türlü sütlü tatlı
12- Her türlü şuruplu tatlı
13- Sakatat , kavurma , kokoreç ve türevleri
14- Gece 9'dan sonra meyve tüketimi
15- Yapay meyve suları
16- Tuz ve tuzlu yiyecekler
17- Çikolata , şeker , tatlandırıcı , kahve , nescafe , 3'ü 1 aradalar ve türevleri
18-Aklınıza gelebilcek her türlü hazır gıda ve Fastfood
19- Alkol ve türevleri
20- Krema ve türevleri
21- Ketçap
22- Mayonez
Beslenmeme Eklediklerim
1- Haşlama ve ızgara tavuk eti
2- Haşlama makarna , bulgur , kuru fasulye
3- Kepekli ve tam tahıllı gıdalar
4- Süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanları
5- Beyaz peynir yerine lor peyniri
6- Bol sebze , yeşillik
7- Turfanda sebze meyveler ve konserveler yerine mevsimlilk sebze ve meyveler
8- Domates yerine kış ayları için salça
9- Lifli gıdalar
10 - Yumurta Beyazı
Beslenme bu işin temelinde yatan temel sorunları çözen işlerin başında geliyor , beslenmeyle beraber antreman performansı ve şevkide artıyor . Zamanla çevredeki sağlıksız beslenen insanları gördükçe ve ilerleme sürdülçe moral olarakta azminiz hiç eksilmiyor , spor salonunda sadece cardio yapmak beslenme ile sarkmaları ve çatlakları engelleyecek tek spor dalı değil , her sabah uyandığında büyüklerin kültür fizik diye tabir ettiği 10-15 dakikalık hafif tempolu kol bel boyun egzersizleri , her ne kadar overtraining riski yüksek oslada şınav ve mekik egzersizleri sarkmaları engellemede en önemli yollardan biri ... Ayrıca cardioyu antreman sonunda yapmak verimi çok daha arttıran etmenlerden biri , önce gereki ağırlık çalışması çok tekrarlı bir şekilde yağ yakım moduna vücudunuzu sokar daha sonra elde edilen ritimle koşu bandında yada spinningde yada bisiklette yada havuzda yada kürek çekerek kalorileri çatir çatır yakmaya devam edebilirsiniz ... Cardio çalışmalarında HITT uygulamasıda muazzam işe yarayan bir antreman vücudu şaşırtmak için haftada 1-2 gün yapmanız ama belli bir aerobik kapasiteye ulaştıktan sonra tabiki , gelişiminizin devam etmesine yarar sağlar ... Aklıma geldikçe tecrübelerimi paylaşmaya devam edicem , sorularınız olursa almaya ve içtenlikle yanıtlamaya hazırım , yapılan iş çok kolay değil fazlasıyla özveri ve fedakarlık istiyor , insanın piskolojisi allak bullak oluyor , ama getirileride var tabi ,ben genede pozitif yönden bakmaya çalışıyorum , hiç olmadıysa bütün kötü beslenme alışkanlıklarım artık benimle değiller , ve ben onlarsız gerçekten mutluyum ...