Esnemede en önemli unsur, esneklik çalışması önce kasları ısıtımak, evde bu iş için çalışacaksan futbolcuların yaptığı gibi durduğun yerde sabit 5 dakika kadar sabit koşu hareketi yapmanı öneririm.
Sonra bacaklarını yana doğru yavaşça açmaya başla, hiç acele etme, eline bir ajanda al, kendine 2 ay zaman tanı.
Eline bir de mezura al, şu anda maksimum açabildiğin iki ayağının arasındaki mesafefi ölç, not et.
Atıyorum şu anda iki ayağı arasındaki mesafe 140 santim, 2 ay sora bu atıyorum 195 santim olacak ve sen sıfır açmış olacaksın.
Esnemede ana ilke, asla o çok yapıılan hata olan yaylanma işine girme, yaylanma kas lifçiklerine zarar veriyor, yani amacına aykırı.
Haftada 4 kere yana açma idmanı yapman lazım, bu da sadece yana açma hareketini çalışmaktan ibaret.
10 saniye bacağını açabildiğin kadar aç, sonra ayağa kalk, bunu 4 kere uygula.
Yukarı tekme çalışmadım, ama öne doğru eğilerek yere avucunu değdirene kadar esnekliğini arttır, yukarıda belirttiğim yöntemle, daha sonra, alnını kaval kemiğine değdirecek aşamaya geleceksin.
Eminim bu noktadan sonra çok daha rahat yüksek tekme çıkarabilir konuma geleceksin.
Söylemesi ayıp, lisede ısınmadan ayağımı kafamın arkasına yerleştirebiliyordum.
O kadar rahat yapıyordum ki, bir numaralı düşmanım, judocu bir sınıf "arkadaşım" bunu gördüğünde bir dostumun söylemesi gözleri faltaşı gibi açılmış

Oysa yaparken bana ne de kolay geliyordu, sonradan öğrendim zor bir esneklik gösterisiymiş.
Sırrım şuydu, hiç acele etmedim, düzenli çalışmayla kendiliğinden oldu.
Tabii birde doğal balerinler var, 120 kiloluk bir arkadaşımız vardı, akıl almaz bir güce sahip anormal güçlü bir adam, aynı zamanda inanılmaz esnek bir adamdı, hiç unutmam, zorlanmadan bacaklarını sıfır açtığında açık kalan ağzımı zor kapatmıştım

onu düşündükçe aklıma ayılar gelir, malum ayılarda anormal güçlü ve hantal görünüşlüdürler ama aslında aşırı hızlı ve esnektirler.