Genel Beslenme Mantığı (Nasıl Kilo Alırım?)

abi ben bunları yiyebilsem zaten otomatik kilo alrım ve bu kiloda olmam eyvallah ama bizde alternatif lazım ne gibi diceksiz mesela hem bende bu kadar mide yok hemde bunları yemeye fırsat yok yanı ana öğünler için konusmuyorum aralar için malum herkesin işi bir olmuyo. ama keşke mkanım olsada yapabilsem bu programı cok yararlıdır umarım. neyse özetle hocam ara oğun olmadan olmaz mı ılla olacak mı o ara öğünler ?
 
kilo almak istiyordum bu şekilde beslenerek 70ten 78 kiloya çıktım boyum 180 işin ilginç yani ağırlıgım arttı ama görunumum aynı bu güzel bişe ama bunu korumalımıyım yoksa daha almalımıyım istersem bu sekılde haftada bir kilo almaya devam edebilirim ama etmelimiyim nasıl anlıcam ?
 
kilo almak istiyordum bu şekilde beslenerek 70ten 78 kiloya çıktım boyum 180 işin ilginç yani ağırlıgım arttı ama görunumum aynı bu güzel bişe ama bunu korumalımıyım yoksa daha almalımıyım istersem bu sekılde haftada bir kilo almaya devam edebilirim ama etmelimiyim nasıl anlıcam ?
Yağ oranın çok azsa ve hacminden memnun değilsen kilo almaktan başka çaren yok buna sen karar ver
 
Yağ oranın çok azsa ve hacminden memnun değilsen kilo almaktan başka çaren yok buna sen karar ver
yağ oranımı bilmiyorum :) hacmimden memnunum ama zayıf uzun bir görüntüm var biraz daha toplu olsam daha iyi olur sanki gibi geliyor bana bunu benmi belirlemeliyim yoksa sağlıksal olarak uygun bir konumdamı kalmalıyım
 
SORU
Kısa bilgi: Yaş 19, kilo 47, boy 1.75 / İŞTAH PROBLEMİ, KİLO ALAMAMAK, DÜZENSİZLİK

Merhabalar. Okudugum kadarıyla buraya kadar belli başlı yardımlarda bulunulmuş, maksat profesyonel yardım olsun diye de 15-20 dakika önce bu foruma kayıt oldum. Sorunlardan önce bahsetmeliyim ki, biz insanların görsel açıdan kendimize ve etrafımıza zenginlik katma istegimizin hepimiz için büyük bir haz oldugunu fark ettim.
Genleri; zayıf ve kilosuz, cılız ve çelimsiz, kısa boylu bir aileden gelen bir bireyim. Koşucuydum ilkokul yaşlarımda. Yürümeye ve bununla birlikte koşmaya da güncel hayatımda profesyoneller gibi yapmaya bayılırım. Mümkün oldugunda bir yerlere yürüyerek gitmeyi tercih ederim. Bunun bir yanı da araba tutması olsa gerek, midemle aram pek iyi degil. 14 yaşımdan sonra beslenmem kendi bireysel sorumlulugum oldu ve o yaşlarda 48 kiloydum. Aradan lise dönemim oldu ve başlı başına stresli, üzüntülü, karamsar bir ergenlik dönemi geçirdim. Bu psikolojik durumlardan dolayı da kendime ayırabilecegim, kendime gelebilecegim bir zamanım yoktu. 2014'de de 2015'de de üniversite sınavına girdim. Bu dönemde beslenmemi iyi ayarlamam gerekirken ben sadece günlük 1 veya 2 ögün yiyecek ile geçiriyordum. Yedigimiz çogu şey fast food olmakla beraber sigara da yogun bir şekilde kullanıyordum. Olacaklar o ki geçmişim insan saglıgım açısından hiç de hoş degil.
Geçenlerde kan tahlili yaptırdım ve diyetisyene başvurdum. Kan tahlilime bakan doktor "Vücudunda ve tiroitinde hiçbir problem yok, 90 yaşına kadar yaşarsın." gibi espritüel bir yaklaşımla bilgi verdi. Diyetisyene gittim, bana 1 haftalık düzenimi yazmam için boş program kagıdı verdi. Onu doldurdum. Hatta paylaşmalıyım.
Bana ait olan düzen.

Pazartesi
Kahvaltı:
(12:45) 5 dilim ekmek, 4 bardak çay, 1 yumurta, parmak büyüklügünde peynir, yarım domates, 1 salatalık
Ara ögün: YOK
Ögle yemegi: YOK
Ara ögün: YOK
Akşam Yemegi: 1 tabak etli patates, 2 bardak ayran, 2 dilim ekmek
Ara ögün: Sade Kahve
Su Tüketimi: Ortalama 1 Litre
Fiziksel Aktivite: Ortalama 3 km yol yüründü.
İşte haftanın çogu günü bundan daha berbat bir yaşamım var. Bunun yanında sigara ve belki birkaç gün alkol de kullanıyor oluşum beni ne kadar kötüye itiyordu bilemiyorum.
1 hafta sonunda tekrar diyetisyene gittigimde vücudumdaki oranları ölçmek için bir alete bindim. Vücut Kompozisyon Analizi adı altında bir belge çıkarttı bu alet bana.

Agırlık: 47.0 kg
Yagsız Agırlık: 45.1 kg
Yumuşak Doku Agırlıgı: 42.6 kg
Toplam Vücut Suyu: 33.0 kg [Normal Deger: 38 - 46] (Litre cinsinden hesaplanan bir maddeyi kilogram olarak göstermesinin nedenini bilmiyorum)
Vücut Yag Agırlıgı: 1.9 kg [ Normal Deger: 8.1 - 16.2]
Mineral: 3.04 [Normal Deger: 3.5 - 4.28]
Protein: 9.1 [Normal Deger: 10.2 - 12.4]
İskelet Kas Agırlıgı: 25.3 [Normal Deger: 28.8 - 35.2]
Şuan durum bu iken bana bir diyet programı yazdık beraber.
"Saat 9-10 arası kahvaltıda 8-10 zeytin, 2 kibrit kutusu büyüklügünde peynir, 1 yemek kaşıgı reçel, 1 yemek kaşıgı tereyagı. 3 ve daha fazla ekmek, 1 yumurta."
"Saat 13-14 arası ögle yemeginde 4-5 yemek kaşıgı sebze yemegi (PATATESSİZ), 1 su bardagı yogurt, 3 ince dilim beyaz ekmek, 4 yemek kaşıgı pilav veya makarna."
"Saat 16-15 arası ara ögünde 1 tost 1 ayran veya 2 dilim beyaz ekmek 2 dilim peynir
"Saat 20-21 arası akşam yemeginde 6 adet köfte veya 6 adet köfte büyüklügünde tavuk veya balık veya et (180 gram), 1 su bardagı yogurt, 3 ince dilim tam tahıllı ekmek (75 gram), 4 yemek kaşıgı pilav veya makarna."
"Saat 22-23 arası ara ögünde 2 porsiyon taze meyve ve 8-10 adet fındık veya 10-15 adet badem yada 1 adet orta boy muz ve 3 adet taze kayısı veya 1 dilim kavun."
İştahlı birisi degilim açıkçası. Kendime karşı bir hırsım olsun diye bunları ilk birkaç gün yedim ama ne evimde bu şekilde yemek pişen bir program olabiliyor ne de ben saatlerine veya tam anlamıyla yemeklere adapte olabiliyorum.
İdeal agırlıgımın 61 kilo oldugunu söyledi bir de diyetisyen.
Dışarı gezerken gölgeme baktıgımda incecik kollar, ince bir boyun, çelimsiz ve sıska bir gölge görüyorum. Biraz takıntılı birisiyim, paranoyaklık da var ve sinirli, stresli bir bünyeye sahibim. Adapte olma sıkıntım ve kendime gelememe sıkıntım var. Yemek yerken haz almak yerine zoruna bogazımdan geçiriyorum. Sigara içiyorum, 2 yıl oldu başlayalı. Çayı seviyorum, gece geç saatte dışarı çıkıyorum. Geç uyuyorum, bazen erken bazen geç kalkıyorum. Genellikle vücudumun yapısından, yiyemedigim anlardan nefret ediyorum ve bunlarla başlayan nefretim kendi bünyeme dogru sürükleniyor. Mutsuzum bu durumdan. Gerçekten bir insanın yedigi içtigi ve kendi görünüşü hayatının tamamını etkiliyor. Bir şey giyerken bile çekinen birisiyim. Kısa kollu kıyafetlerimden gün geçtikçe çekinmeye başladım. Yaz ayları tamamen korkulu rüyam. Kemiklerimi saymaktan ve bir yere oturunca, yatınca, dayanınca onları hissetmekten ciddi anlamda rahatsız oluyorum. Gülüşümle beraber cılız bir yüzün gerilmesinden nefret ediyorum. Halsiz ve bitkin hissedip, miskin pislik bir insan gibi görmeye başlıyorum bazen kendimi.
Buna çözüm üretmek amacıyla bir sıralar gaza gelip yeme içmeme dikkat etme durumunda saçma bir şey yaptım, progainer aldım 1 haftalık programı olanlardan. Tam 3 ay sonra bitti. Aradan 1 ay geçti geçmedi. İşte bu diyetisyene gitmemle beraber ve artık hayatımı düzene sokmaya çalışmamla beraber bir adet supplementler daha aldım, Optimum Nutrition Serious Mass. Şimdi onu kullanıyorum. Ögünlerde çogunlukla sabahı atlıyorum ama diger ögünlerde bir problemim yok gibi duruyor. 1 haftadır aynı kilodayım halen daha kemiklerimi sayıyorum. üstüne üstlük her ana ögünden sonra ve yatmadan önce 180 ml tozu 250 ml suya karıştırıp içiyorum. Günde ortalama 3-4 seri alıyorum yani.
Geçen haftalarda yaşadıgım şehirde bir spor salonuna gittim. "Kilo almak istiyorum ve bununla birlikte spor da yapmak istiyorum. Spor salonunuza yazılmak istiyorum" dedim. Profesyonel birisine benziyordu, yaşını başını almış gibiydi, baya da sporcu kolları vardı beyefendide. "Bu yaz ayında burada kilo alamazsın, sporla bu sıcakta kilo alınmaz. İlk olarak beslenme dikkat edeceksin, belki ek gıda kullanacaksın. Kalori yani, vücudunda kalori tutacaksın." dedi.
Bütün bu hayatımın notlarından sonra kendimi anlatabilecegim bir platform buldugumu düşünüyorum, umarım yararını da görürüm.
Şimdi esas mesele, çok karmaşık bir durumdayım. Vücudumu geliştirmek istiyorum, yagsız bir vücudum var. Omuzlarımı genişletip, boynumu kalınlaştırmak istiyorum. İnce kollarımı irileştirmek istiyorum. Bunun yanında belki boyumu da uzatabilirim ama ben cidden normal bir insan gibi gözükmek istiyorum. Cılız ve güçsüz, çelimsiz birisi olmaktan gerçekten bıktım. Çok önemli olmasa da kızlar dahi bakmıyor bana. Ne yapacagım? Burasını baştan sonra okudum. Herkes belli dertlerinden ve bunlara çözümlerden bahsetmiş. Benim gibi olan birçok kişi görmek isterdim ama kilosunu benim gibi buldugum hiç arkadaş bulamadım.

Kısaca sorular
  1. 47 kilo, iştahsız, 19 yaşındaki bir erkek nasıl kilo alabilir?
  2. Spor yaparak kilo alabilir mi? Bunun için ne yapmalı?
  3. Hayatına ne eklemeli, ne çıkartmalı?
  4. Supplement konusunda dogru kullanımı nasıl yapmalı?
  5. İştah problemini nasıl çözebilir?
  6. Spor ile birlikte beslenme düzenini nasıl ayarlamalı?
Teşekkürler.
 
benim yaşım 16 boyum 1.78 ve kilom 68 ortalama bi 5-6 kilo almam gerek nasıl alabilirim arkadaşlar? hangi besinlerden daha çok yemeliyim? ve maddi durumum bu aralar biraz sıkıntı ucuz bir şekilde nasıl kilo alabilirim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
 
benim yaşım 16 boyum 1.78 ve kilom 68 ortalama bi 5-6 kilo almam gerek nasıl alabilirim arkadaşlar? hangi besinlerden daha çok yemeliyim? ve maddi durumum bu aralar biraz sıkıntı ucuz bir şekilde nasıl kilo alabilirim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
ucuz yoldan kilo almak için bol bol yulaf ezmesi,makarna, pilav ve kuru tahıllar tüketmelisin, süt de tüketebilirsin.
 
benim sorum sabah kalkar kalkmaz meyve suyu içmek yerine alternatif yazmanız meyve suları çok sağlıksız örnek süt olurmu yada yer fıstığı
 
Çok da elzem değil. Direk kahvaltiya oturabilirsin.
Hazır meyve suları dediğin gibi sağlıklı değil. Sıkma daha iyi. Ama onun da çoğu zarar. Kalorisi çok yüksek.
 
Çok yararlı bir konu ama maddi durumu zor olanlar olarak bunların her birini tüketmek sadece ilk haftalara mahsuz olacaktır geri kalan haftalar aç kalınabilir dereceye geliyor
 
attachment.php

Uzun, incecik kollar, üstünde kocaman bir kafanın bulunduğu dar omuzlar, pantolonun tutunacak bel ve kalça bulamadığı bir alt vücut.. Bunlar, kimsenin hayalini süsleyen şeyler değildir. Bunu forumda açılan ve konusu ‘nasıl kilo alınır’ olan onlarca başlıktan da anlayabilirsiniz.

Bu yazıda, kişinin sağlıklı kilo alabilmesi için gerekli püf noktalar belirtilecek. Sabahtan yatağa girene kadar hangi besinin, ne zaman yenilmesi gerektiğinden ve bunların nedenlerinden bahsedilecek.

Lafı fazla uzatmadan Çöp Şiş Recai’nin bir günlük örnek beslenme programını inceleyelim (‘Çöp Şiş Recai’ bu yazı için bizim konu mankenimiz olacak. Bu arada bu yazıyı okuyan ve ismi ‘Recai’ olan üyelerimizi tenzih ederiz. )

Recai’nin mesaiye yetişebilmek için ayarladığı çalar saati sabah 7.00 de çaldı. İlk işi mutfağa gidip taze sıkılmış portakal suyunu hazırlayıp, içmek oldu. Bunun nedeni, gece boyunca tükettiği enerji rezervlerini derhal doldurmak. Eğer bu şekilde yapmazsa, vücut gereken enerjiyi kaslardaki proteinlerden sağlayacak ve Recai’nin bin bir uğraşla yaptığı kasların ölçüsü azalacak.

Burada ‘Neden taze sıkılmış portakal suyu?’ sorusu gelen akıllara şunu belirteyim; Recai bilinçli bir insan. Ne kadar doğal beslenebiliyorsa o kadar sağlıklı olacağının farkında. Ama markette sıkmak için portakal (elma, armut vs.) bulamıyorsa, şeker ilavesiz, katkısız meyve sularını tüketiyor. Ve Recai neden meyvenin kendisini yemiyor da, suyunu içiyor? Bunun sebebi de şu; meyvenin posası sindirimi uzatacak, gerekli enerjinin vücuda aktarılma süresi artacak. Ama O’nun amacı, bir an önce enerji tedarik etmek. Bunun için meyveyi sıkarak posasını uzaklaştırıyor.

attachment.php

Daha sonra Recai, tıraşını oluyor, takım elbisesini giyiyor (tabi elbisenin yarısını giyebiliyor, diğer yarısı boşta ) . Mutfağa yönelen Recai’nin kahvaltı masasının en önemli müdavimleri; yumurta, peynir, esmer ekmek. Recai, kahvaltıda, gece boyunca besleyemediği ve aç olan vücuduna bir an önce protein göndermek için hızlı sindirilen protein içeren yumurta yiyor. Ana öğün olan öğle yemeğine kadar kanında sürekli aminoasit (proteini oluşturan yapı) dolaşması için de yavaş sindirilen kazein proteinlerini barındıran peynir (beyaz, köy, kaşar peyniri vs.) tüketiyor. Burada yumurta hakkında detaya inmek gerekiyor. Yapılan son bilimsel çalışmalar yumurtanın sarısının masum olduğunu ortaya koydu. Yumurtaya karşı alerjiniz ya da herhangi bir hassasiyetiniz yoksa 1-2 hatta sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorsanız 3 adet tam yumurta yiyebilir, geri kalanının sadece beyazını yiyebilirsiniz (arta kalan sarılar için kuşlar size severek yardımcı olacaklardır). Bu besin deposunun sarı kısmını, kayısı kıvamına gelene kadar haşlayın. Daha fazla haşlamak (un haline gelmiş kıvamı) içerdiği yağın tehlikeli forma dönüşmesine sebep olur.

attachment.php

Enerji kazanmak için kahvaltıda kullanılabilecek en uygun karbonhidrat (K.H.) kaynağı olan ekmeği (kepek, çavdar, tam buğday vs.) tercih ediyor. Dikkat ederseniz parantez içinde beyaz ekmek yok. Beyaz ekmek yemeyin! Ekmeğin rengi ne kadar koyu olursa, sindirimi o kadar yavaş olur. K.H. ne kadar yavaş sindiriliyorsa o kadar sağlıklı ve faydalıdır (kilo almak ya da vermek için). Ancak bir uyarıda bulunalım; ekmeğinizi güvendiğiniz yerlerden alın. Zira insan sağlığından ziyade cebini düşünen bazı kişilerin, ekmeğin rengi koyulaşsın diye boya kullanma ihtimalini unutmayın.

İş yerinde, saat 10.00 gibi, daha önce hazırlayıp, beslenme çantasına koyduğu (Evet. Beslenme çantası.. Başkalarının ne düşündüğü önemli değil. İri görünmek, üçgen olmak istiyorsanız, göbekli ya da kürdan gibi insanlardan farklı şeyler yapmalısınız. Bu arada beslenme çantası derken ilkokuldaki beslenme çantasından bahsetmiyoruz) esmer ekmek arasında fıstık ezmesi ve bal bulunan sandviçini yiyor. Bu, başka bir gün ton balıklı da olabilir. Recai’nin amacı hiçbir zaman aç kalmamak. Vücuduna sürekli kaliteli ve gerekli besinleri vererek, onun gelişimini sağlıyor.

Saat 12.00. Recai, öğle yemeğinde hamburger, patates kızartması yerine sebze yemeklerini tercih ediyor. Bunun yanında pirinç (mümkünse esmer pirinç) ya da bulgur pilavı, makarna (mümkünse esmer olanı) tüketiyor. Ve olmazsa olmazı protein içeren kırmızı ya da beyaz et veya balık..

attachment.php

Sebze yemekleri (taze ya da kuru fasulye, nohut, bamya vs.) içerdikleri lifler sayesinde sindirim sistemini rahatlatır. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar enerji açısından önemlidir. Çarşıda yediğiniz yemeklerde ne kadar mümkün olur emin değiliz ama en azından evde kendi yaptığınız yemeklerde sızma (riviera vs. değil!) zeytinyağını tercih edin. Ayçiçeği ya da mısırözü yağı kullanmayın. Yağdan konu açılmışken pilavlar için tereyağını tercih edin, margarin kesinlikle tüketmeyin!

Bulgur pilavı, besin değeri ve sindirilme süresinin uzunluğu bakımından pirinç pilavına kıyasla daha değerlidir. Yabancı dergilerdeki vücut geliştiricilerin diyet programlarında bulgur pilavına rastlayamazsınız. Bunun nedeni, kültürlerinde bu nimetin bulunmaması olabilir. Eğer bilselerdi, belki de bir daha pirinç yemezlerdi. Pirincin ve makarnanın esmeri de yine beyazlarına oranla daha yavaş sindirilirler.

İki de bir yavaş sindirimden bahsediyoruz. Hazır Recai öğle yemeğini yerken, biz de bunun nedeninden bahsedelim. K.H. (yani yediğiniz ekmek, pilav, makarna) ne kadar yavaş sindirilirse, sindirimi sırasında açığa çıkan enerji kanınıza o kadar yavaş aktarılır. Sizin ihtiyacınız olduğu kadar, gıdım gıdım.. Eğer beyaz ekmekte olduğu gibi hızlı sindirilseydi, enerji birden kanınıza gönderilecek, ihtiyacınız kadarı tüketilecek, artanı da yağ olmak üzere en başta bel ve göbek bölgenize yollanacaktı. Ardından kendinizi yine aç hissedecektiniz, tekrar yiyecektiniz. Bu durum, zayıf olanlar için çok da önemli görünmeyebilir. Ama siz, kaliteli kütle ve sağlıklı vücut istiyorsunuz. Bunun için uyarılarımıza kulak verin.

attachment.php

Saat 15.00 civarında, ceviz, yer fıstığı, fındık karışımından atıştırıyor. Kuruyemişler içerdikleri kaliteli yağlar ve verdikleri enerji açısından çok gereklidir. Ayrıca ulaşması, bulundurması ve tüketilmesi de oldukça kolaydır.
Antrenman öncesi öğünde (saat 17.00 gibi, yani antrenmandan 90-120 dk önce..) Recai, K.H. ağırlıklı besleniyor, tabi ki protein alımını da ihmal etmeden..

Antrenmandan önce yüksek miktarda K.H. almak, daha sıkı idman çıkarmayı ve daha ağır kilolar kullanmayı mümkün kılar.

Salonda cengâver edası içinde demirlerle çarpışan ve sonunda galip çıkan Recai, antrenman biter bitmez hazırladığı meyve suyu-protein tozu karışımını kafaya dikiyor. Fark ettiyseniz, gıda takviyesini sadece burada alıyor. Sebebine gelince; antrenmanda kaslar gelişmez, aksine yıkılır. Gelişim antrenmandan sonra başlar. Biran önce gelişim aşamasına geçebilmek için, kanınızda bol miktarda aminoasit dolaşmalıdır. Soyunma odasında tavukgöğsü yiyemezsiniz. Diyelim psikopatsınız ve yediniz. Bunun sindirilmesi için saatler gerekir. Bu nedenle sindirimi sadece 15 ila 45 dk. süren protein tozu kullanımı elzemdir. Meyve suyu kullanmasının amacı sabahkiyle aynıdır. Kısaca mantık şudur; proteini tuğlaya, basit şekerden sağlanan enerjiyi de iş gücüne (ustaya) benzetirsek, ustalar çabucak gelecek, tuğlaları dizecek ve kocaman bir duvar şekillenecek, yani kaslarımız büyüyecek.

attachment.php

Antrenman sonrası öğünde (antrenmandan 45-60 dk sonra..) protein ağırlıklı beslenen Recai, iki istisna (sabah kalkar kalkmaz ve antrenmandan çıkar çıkmaz aldığı basit şekerler) dışında sürekli yaptığı gibi bu öğünde de yavaş sindirilen K.H. kaynaklı besinler tüketiyor.

Yorucu bir günün sonunda Recai’nin gözü yatakta.. Ancak yatağa yatmadan önce buzdolabına gidip, oradan aldığı lor peynirini mideye indirmesi gerektiğinin farkında. Bunun illa lor peyniri olması gerekmez. Süzme peynir, süzme ya da normal yoğurt ve ya süt de olabilir. Tüm bu sayılanlar yavaş sindirilen kazein proteini içerirler. Yavaş sindirildikleri için de aminoasitler siz uyurken, kanınıza yavaş yavaş gönderilir. Böylece tüm gece boyunca gelişmeye devam edersiniz. Unutmadan, lor peynirine zeytinyağı eklerseniz sindirimi daha da yavaşlatır. Yağ, besinlerin sindirim süresini uzatır.

Recai, sonunda yatağa girmeyi başardı.

attachment.php

Gün boyunca geçiştirme öğünler yerine, onca iş-güç arasında zaman harcadı, emek verdi, sağlıklı ve üçgen vücut için olması gerektiği gibi beslendi. Tüm bunları yaparken belki çok uğraştı ama yolun sonundaki mükâfatın büyüklüğünü biliyor; zamanında bilinçsiz şekilde ve sağlıksız besinlerle beslenen insanlar hastanede muayene sırası beklerken, Recai yolda, okulda ya da herhangi bir yerde, onlarca göbekli ya da sıska adamın arasında, tüm gözlerin üzerinde toplandığı üçgen ve kocaman vücuduyla boy gösterecek.

attachment.php

Yukarıdaki tüm yazılan şeyler sadece Recai için değil, O’nun durumunda olan herkes için geçerlidir. Yazının başlığından anlaşılacağı gibi sadece nasıl beslenilmesi gerektiğinin mantığı üzerinde durulmuştur. Miktarlardan hiç bahsedilmemiştir. Miktarları kendiniz deneyerek bulacaksınız. Eğer yedikleriniz kilo almanıza yardımcı olmuyorsa miktarı daha da artırın. Ya da hacim kazanıyorsunuz, ölçüleriniz olumlu yönde artıyor, bunun yanında hafiften yağlanmaya başlıyorsanız K.H. ve yağ alımınızı dengeyi sağlayana kadar yavaş yavaş azaltın. Tüm bunları ayarlamaya çalışırken rakamlarla sizlere yardımcı olacak, linki aşağıda bulunan başka bir yazıyı incelemenizi öneriyoruz.

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/beslenmeye-giri-t58540.html

‘Kilo almak’ ucu açık bir deyimdir. Burada kastedilen ‘kilo’ ne tür alınacaktır? Tabi ki kimse yağ olarak kilo almak istemez. "Yağlanalım, n'olacak ki? Hem tartıda daha fazla çıkarım hem de daha iri gözükürüm." şeklinde düşünüyor olabilirsiniz ki yağlanmak zor değildir.. Fakat hızlı sindirilen basit karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerin yol açacağı yağlanma neticesinde karaciğer ve pankreasınız da yağlanacaktır. Çok genç yaşta tip2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hormonal bozukluklar, uyku bozuklukları, bağışıklığın düşmesi yani hastalıklara özellikle de kansere karşı savunmasız olma, eklem ağrıları, yüksek tansiyon, erken yaşlanma, astım gibi bir çok hastalığa yakalanma riskiniz artacaktır. Kas kazanarak ağırlığınızı artırmak hem sağlıklı yaşam sürmenize imkan verir hem de sizi istediğiniz vücuda kavuşturur. Bunun için abur-cuburlardan uzak durun, besin değeri yüksek gıdaları (yukarıda bizim yemenizi tavsiye ettiklerimizi) tüketin.

İlginçtir, sizden yazıyı okuduktan hemen sonra bunları uygulamanızı istemeyeceğiz. Daha önce bir doktora gitmenizi tavsiye ediyoruz. Kamyon gibi adamlardan bile fazla yiyor, yine de kilo alamıyorsanız, hormonlarınızda bir dengesizlik olabilir ya da sindirim sisteminizdeki parazitler sizin yediklerinizi kendileri için kullanıyor olabilirler. Tüm kontrolleri yaptırdıktan sonra (eğer bir problem varsa gerekli tedaviye başladıktan sonra) Recai’nin beslenme programından kopya çekmeye başlayabilirsiniz.

Yazan: wrestler

attachment.php

Aşağıda verilenler, konuyla ilgili ve işinize yarayacak olan linklerdir. İncelemenizde fayda vardır.

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/yeni-ba-lay-p-kilo-t8696.html

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/besinlerin-erikleri-100-graminda-t42.html
Salonda hoca beni bu kadar motive edemedi yani anlatamadı hocam şuan daha iyi anladım ve daha kolay uygulucam
 
Butun yazinin tamamini alintilamana gerek yok. Foruma telefondan girenler icin yeni mesjalar okunamiyor bu sekilde.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Kilo almak istiyorum ve kuruyemiş hakkında kafam karışık. Öğün aralarında veya spordan önce ve sonra kuruyemiş tüketmeli miyim?
 
attachment.php

Uzun, incecik kollar, üstünde kocaman bir kafanın bulunduğu dar omuzlar, pantolonun tutunacak bel ve kalça bulamadığı bir alt vücut.. Bunlar, kimsenin hayalini süsleyen şeyler değildir. Bunu forumda açılan ve konusu ‘nasıl kilo alınır’ olan onlarca başlıktan da anlayabilirsiniz.

Bu yazıda, kişinin sağlıklı kilo alabilmesi için gerekli püf noktalar belirtilecek. Sabahtan yatağa girene kadar hangi besinin, ne zaman yenilmesi gerektiğinden ve bunların nedenlerinden bahsedilecek.

Lafı fazla uzatmadan Çöp Şiş Recai’nin bir günlük örnek beslenme programını inceleyelim (‘Çöp Şiş Recai’ bu yazı için bizim konu mankenimiz olacak. Bu arada bu yazıyı okuyan ve ismi ‘Recai’ olan üyelerimizi tenzih ederiz. )

Recai’nin mesaiye yetişebilmek için ayarladığı çalar saati sabah 7.00 de çaldı. İlk işi mutfağa gidip taze sıkılmış portakal suyunu hazırlayıp, içmek oldu. Bunun nedeni, gece boyunca tükettiği enerji rezervlerini derhal doldurmak. Eğer bu şekilde yapmazsa, vücut gereken enerjiyi kaslardaki proteinlerden sağlayacak ve Recai’nin bin bir uğraşla yaptığı kasların ölçüsü azalacak.

Burada ‘Neden taze sıkılmış portakal suyu?’ sorusu gelen akıllara şunu belirteyim; Recai bilinçli bir insan. Ne kadar doğal beslenebiliyorsa o kadar sağlıklı olacağının farkında. Ama markette sıkmak için portakal (elma, armut vs.) bulamıyorsa, şeker ilavesiz, katkısız meyve sularını tüketiyor. Ve Recai neden meyvenin kendisini yemiyor da, suyunu içiyor? Bunun sebebi de şu; meyvenin posası sindirimi uzatacak, gerekli enerjinin vücuda aktarılma süresi artacak. Ama O’nun amacı, bir an önce enerji tedarik etmek. Bunun için meyveyi sıkarak posasını uzaklaştırıyor.

attachment.php

Daha sonra Recai, tıraşını oluyor, takım elbisesini giyiyor (tabi elbisenin yarısını giyebiliyor, diğer yarısı boşta ) . Mutfağa yönelen Recai’nin kahvaltı masasının en önemli müdavimleri; yumurta, peynir, esmer ekmek. Recai, kahvaltıda, gece boyunca besleyemediği ve aç olan vücuduna bir an önce protein göndermek için hızlı sindirilen protein içeren yumurta yiyor. Ana öğün olan öğle yemeğine kadar kanında sürekli aminoasit (proteini oluşturan yapı) dolaşması için de yavaş sindirilen kazein proteinlerini barındıran peynir (beyaz, köy, kaşar peyniri vs.) tüketiyor. Burada yumurta hakkında detaya inmek gerekiyor. Yapılan son bilimsel çalışmalar yumurtanın sarısının masum olduğunu ortaya koydu. Yumurtaya karşı alerjiniz ya da herhangi bir hassasiyetiniz yoksa 1-2 hatta sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorsanız 3 adet tam yumurta yiyebilir, geri kalanının sadece beyazını yiyebilirsiniz (arta kalan sarılar için kuşlar size severek yardımcı olacaklardır). Bu besin deposunun sarı kısmını, kayısı kıvamına gelene kadar haşlayın. Daha fazla haşlamak (un haline gelmiş kıvamı) içerdiği yağın tehlikeli forma dönüşmesine sebep olur.

attachment.php

Enerji kazanmak için kahvaltıda kullanılabilecek en uygun karbonhidrat (K.H.) kaynağı olan ekmeği (kepek, çavdar, tam buğday vs.) tercih ediyor. Dikkat ederseniz parantez içinde beyaz ekmek yok. Beyaz ekmek yemeyin! Ekmeğin rengi ne kadar koyu olursa, sindirimi o kadar yavaş olur. K.H. ne kadar yavaş sindiriliyorsa o kadar sağlıklı ve faydalıdır (kilo almak ya da vermek için). Ancak bir uyarıda bulunalım; ekmeğinizi güvendiğiniz yerlerden alın. Zira insan sağlığından ziyade cebini düşünen bazı kişilerin, ekmeğin rengi koyulaşsın diye boya kullanma ihtimalini unutmayın.

İş yerinde, saat 10.00 gibi, daha önce hazırlayıp, beslenme çantasına koyduğu (Evet. Beslenme çantası.. Başkalarının ne düşündüğü önemli değil. İri görünmek, üçgen olmak istiyorsanız, göbekli ya da kürdan gibi insanlardan farklı şeyler yapmalısınız. Bu arada beslenme çantası derken ilkokuldaki beslenme çantasından bahsetmiyoruz) esmer ekmek arasında fıstık ezmesi ve bal bulunan sandviçini yiyor. Bu, başka bir gün ton balıklı da olabilir. Recai’nin amacı hiçbir zaman aç kalmamak. Vücuduna sürekli kaliteli ve gerekli besinleri vererek, onun gelişimini sağlıyor.

Saat 12.00. Recai, öğle yemeğinde hamburger, patates kızartması yerine sebze yemeklerini tercih ediyor. Bunun yanında pirinç (mümkünse esmer pirinç) ya da bulgur pilavı, makarna (mümkünse esmer olanı) tüketiyor. Ve olmazsa olmazı protein içeren kırmızı ya da beyaz et veya balık..

attachment.php

Sebze yemekleri (taze ya da kuru fasulye, nohut, bamya vs.) içerdikleri lifler sayesinde sindirim sistemini rahatlatır. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatlar enerji açısından önemlidir. Çarşıda yediğiniz yemeklerde ne kadar mümkün olur emin değiliz ama en azından evde kendi yaptığınız yemeklerde sızma (riviera vs. değil!) zeytinyağını tercih edin. Ayçiçeği ya da mısırözü yağı kullanmayın. Yağdan konu açılmışken pilavlar için tereyağını tercih edin, margarin kesinlikle tüketmeyin!

Bulgur pilavı, besin değeri ve sindirilme süresinin uzunluğu bakımından pirinç pilavına kıyasla daha değerlidir. Yabancı dergilerdeki vücut geliştiricilerin diyet programlarında bulgur pilavına rastlayamazsınız. Bunun nedeni, kültürlerinde bu nimetin bulunmaması olabilir. Eğer bilselerdi, belki de bir daha pirinç yemezlerdi. Pirincin ve makarnanın esmeri de yine beyazlarına oranla daha yavaş sindirilirler.

İki de bir yavaş sindirimden bahsediyoruz. Hazır Recai öğle yemeğini yerken, biz de bunun nedeninden bahsedelim. K.H. (yani yediğiniz ekmek, pilav, makarna) ne kadar yavaş sindirilirse, sindirimi sırasında açığa çıkan enerji kanınıza o kadar yavaş aktarılır. Sizin ihtiyacınız olduğu kadar, gıdım gıdım.. Eğer beyaz ekmekte olduğu gibi hızlı sindirilseydi, enerji birden kanınıza gönderilecek, ihtiyacınız kadarı tüketilecek, artanı da yağ olmak üzere en başta bel ve göbek bölgenize yollanacaktı. Ardından kendinizi yine aç hissedecektiniz, tekrar yiyecektiniz. Bu durum, zayıf olanlar için çok da önemli görünmeyebilir. Ama siz, kaliteli kütle ve sağlıklı vücut istiyorsunuz. Bunun için uyarılarımıza kulak verin.

attachment.php

Saat 15.00 civarında, ceviz, yer fıstığı, fındık karışımından atıştırıyor. Kuruyemişler içerdikleri kaliteli yağlar ve verdikleri enerji açısından çok gereklidir. Ayrıca ulaşması, bulundurması ve tüketilmesi de oldukça kolaydır.
Antrenman öncesi öğünde (saat 17.00 gibi, yani antrenmandan 90-120 dk önce..) Recai, K.H. ağırlıklı besleniyor, tabi ki protein alımını da ihmal etmeden..

Antrenmandan önce yüksek miktarda K.H. almak, daha sıkı idman çıkarmayı ve daha ağır kilolar kullanmayı mümkün kılar.

Salonda cengâver edası içinde demirlerle çarpışan ve sonunda galip çıkan Recai, antrenman biter bitmez hazırladığı meyve suyu-protein tozu karışımını kafaya dikiyor. Fark ettiyseniz, gıda takviyesini sadece burada alıyor. Sebebine gelince; antrenmanda kaslar gelişmez, aksine yıkılır. Gelişim antrenmandan sonra başlar. Biran önce gelişim aşamasına geçebilmek için, kanınızda bol miktarda aminoasit dolaşmalıdır. Soyunma odasında tavukgöğsü yiyemezsiniz. Diyelim psikopatsınız ve yediniz. Bunun sindirilmesi için saatler gerekir. Bu nedenle sindirimi sadece 15 ila 45 dk. süren protein tozu kullanımı elzemdir. Meyve suyu kullanmasının amacı sabahkiyle aynıdır. Kısaca mantık şudur; proteini tuğlaya, basit şekerden sağlanan enerjiyi de iş gücüne (ustaya) benzetirsek, ustalar çabucak gelecek, tuğlaları dizecek ve kocaman bir duvar şekillenecek, yani kaslarımız büyüyecek.

attachment.php

Antrenman sonrası öğünde (antrenmandan 45-60 dk sonra..) protein ağırlıklı beslenen Recai, iki istisna (sabah kalkar kalkmaz ve antrenmandan çıkar çıkmaz aldığı basit şekerler) dışında sürekli yaptığı gibi bu öğünde de yavaş sindirilen K.H. kaynaklı besinler tüketiyor.

Yorucu bir günün sonunda Recai’nin gözü yatakta.. Ancak yatağa yatmadan önce buzdolabına gidip, oradan aldığı lor peynirini mideye indirmesi gerektiğinin farkında. Bunun illa lor peyniri olması gerekmez. Süzme peynir, süzme ya da normal yoğurt ve ya süt de olabilir. Tüm bu sayılanlar yavaş sindirilen kazein proteini içerirler. Yavaş sindirildikleri için de aminoasitler siz uyurken, kanınıza yavaş yavaş gönderilir. Böylece tüm gece boyunca gelişmeye devam edersiniz. Unutmadan, lor peynirine zeytinyağı eklerseniz sindirimi daha da yavaşlatır. Yağ, besinlerin sindirim süresini uzatır.

Recai, sonunda yatağa girmeyi başardı.

attachment.php

Gün boyunca geçiştirme öğünler yerine, onca iş-güç arasında zaman harcadı, emek verdi, sağlıklı ve üçgen vücut için olması gerektiği gibi beslendi. Tüm bunları yaparken belki çok uğraştı ama yolun sonundaki mükâfatın büyüklüğünü biliyor; zamanında bilinçsiz şekilde ve sağlıksız besinlerle beslenen insanlar hastanede muayene sırası beklerken, Recai yolda, okulda ya da herhangi bir yerde, onlarca göbekli ya da sıska adamın arasında, tüm gözlerin üzerinde toplandığı üçgen ve kocaman vücuduyla boy gösterecek.

attachment.php

Yukarıdaki tüm yazılan şeyler sadece Recai için değil, O’nun durumunda olan herkes için geçerlidir. Yazının başlığından anlaşılacağı gibi sadece nasıl beslenilmesi gerektiğinin mantığı üzerinde durulmuştur. Miktarlardan hiç bahsedilmemiştir. Miktarları kendiniz deneyerek bulacaksınız. Eğer yedikleriniz kilo almanıza yardımcı olmuyorsa miktarı daha da artırın. Ya da hacim kazanıyorsunuz, ölçüleriniz olumlu yönde artıyor, bunun yanında hafiften yağlanmaya başlıyorsanız K.H. ve yağ alımınızı dengeyi sağlayana kadar yavaş yavaş azaltın. Tüm bunları ayarlamaya çalışırken rakamlarla sizlere yardımcı olacak, linki aşağıda bulunan başka bir yazıyı incelemenizi öneriyoruz.

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/beslenmeye-giri-t58540.html

‘Kilo almak’ ucu açık bir deyimdir. Burada kastedilen ‘kilo’ ne tür alınacaktır? Tabi ki kimse yağ olarak kilo almak istemez. "Yağlanalım, n'olacak ki? Hem tartıda daha fazla çıkarım hem de daha iri gözükürüm." şeklinde düşünüyor olabilirsiniz ki yağlanmak zor değildir.. Fakat hızlı sindirilen basit karbonhidratlı yiyecek ve içeceklerin yol açacağı yağlanma neticesinde karaciğer ve pankreasınız da yağlanacaktır. Çok genç yaşta tip2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hormonal bozukluklar, uyku bozuklukları, bağışıklığın düşmesi yani hastalıklara özellikle de kansere karşı savunmasız olma, eklem ağrıları, yüksek tansiyon, erken yaşlanma, astım gibi bir çok hastalığa yakalanma riskiniz artacaktır. Kas kazanarak ağırlığınızı artırmak hem sağlıklı yaşam sürmenize imkan verir hem de sizi istediğiniz vücuda kavuşturur. Bunun için abur-cuburlardan uzak durun, besin değeri yüksek gıdaları (yukarıda bizim yemenizi tavsiye ettiklerimizi) tüketin.

İlginçtir, sizden yazıyı okuduktan hemen sonra bunları uygulamanızı istemeyeceğiz. Daha önce bir doktora gitmenizi tavsiye ediyoruz. Kamyon gibi adamlardan bile fazla yiyor, yine de kilo alamıyorsanız, hormonlarınızda bir dengesizlik olabilir ya da sindirim sisteminizdeki parazitler sizin yediklerinizi kendileri için kullanıyor olabilirler. Tüm kontrolleri yaptırdıktan sonra (eğer bir problem varsa gerekli tedaviye başladıktan sonra) Recai’nin beslenme programından kopya çekmeye başlayabilirsiniz.

Yazan: wrestler

attachment.php

Aşağıda verilenler, konuyla ilgili ve işinize yarayacak olan linklerdir. İncelemenizde fayda vardır.

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/yeni-ba-lay-p-kilo-t8696.html

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/besinlerin-erikleri-100-graminda-t42.html
[DOUBLEPOST=1477378703][/DOUBLEPOST]aynı benim program güzel olmuş.

sabah;

2 yumurta
bi kase süt yulaf ezmesi
2 dilim cavdar ekmeği
1 dilim beyaz veya kaşar peynir
sınırsız zeytin :))
domates,salatalık,havuç salatası
portakal suyu içmiyorum yogun sekerden dolayı ama ( çay içmemeye çalısın)

10:00 evde hazırlanmış 2 dilim cavdar ekmegine fıstık ezmesi süzme yogurt arasına 9 dilim muz 9 adet badem muzların üzerine)

öğlen: büyük tabak yarısında yeşillik çeyreğinde et diğer çeyreğinde karbonhidrat ( türk kahvesi + 2 dilim bitter %70 üzeri olsun. tatlı niyetine)

14:00 yeşil elma

16:00 iki dilim ekmek fıstık ezmesi süzme yogurt arasına 9 dlim muz ( günde bir muz yeterli ikisi için) 2 adet ceviz muzların üzerine

akşam öğe ile aynı çorbada ekleyin siz ona

antreman günü kilo ganier den destek alıyorum ( pzt,çars,cuma agırlık ) 45 dk cumartesi kosu 45 dk ( kardiyo haftada bir günden fazla yapmamaya çalışın.)

yatmadan önde süt
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı