Protein Hesabına Bitkisel Proteinlerin de Dahil Edilmesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan diez
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Biyo kullanılabilirlik önemli bence. Hayvansal Proteinlerin biyo kullanılabilirlik oranları daha yüksek. Biyo kullanılabilirlik endeskleri:

Whey Protein 104
Tam Yumurta 100
İnek Sütü 91
Beyaz Yumurta 88
Balık 83
Et 80
Tavuk 79
Casein 77
Pirinç 74
Soya 59
Buğday 54
Fasulye 49
Yer Fıstığı 43

Fakat buğday proteini+lösin protein sentezini wheye göre daha yükseltiyormuş.
Yani hesaba katılmamalı ve bir öğünde bitkisel protein çok alınırsa bir ölçek bcaa alınmalı..
kaynak: kasvekuvvet.net
 
Yav o kadar detaylara takılıp, boğulmayın. Abartmadan normal kcal miktarı tutturularak beslenildiği takdirde ekstradan biraz hayvansal proteini arttırmak yeterlidir. O bioyararlanım işi biraz glisemik indeks işine benzer. Buğday 54 yazıyor. Fakat aranızda sadece buğday ekmeği öğün olarak yiyen kim var? Kimse. Muhakkak hiç hayvansal bişeyler olmasa bile yanında kurufasülye, pilav, yoğurt olacaktır. Böyle bir kombinasyon ile amino asit eksiği falan kalmaz dert etmeye bile gerek yok bunları. Tek sıkıntılı yönleri karbonhidrat yükü başka da bişey değil.
 
Biryerlerde okumustum tam olarak hatırlamıyorum yabancı bir ingilizce bir makaleydi galiba Bitkisel proteinler de eklenmeli diyordu ama şöyle birşey var kaliteli protein olmadıgından değerin yarısını alın diyordu yani 100 gram yulaf yiyorsan 12 gram protein yerine 6 gram olarak alın gibisinden di yazı içlerindeki 1 2 amino asit eksikliğinden olsa gerek :)
 
hernan77 tabiki her ikisi de lazım..aynı kanaatteyiz..

fakat min. miktarı hesaplarken forumda da üyelere söylediğimiz genelde sadece hayvansalın sayılması..bitkiselleri hiç saymayın diyoruz..
ama body dünyası bunu böyle yapmıyor..

aradan geçen 7 yılda değişen bir şey var mı? bitkisel proteine ağırlık vermek ,gelişimi yavaşlatır diyebilir miyiz?[DOUBLEPOST=1436453219][/DOUBLEPOST]
hernan77 tabiki her ikisi de lazım..aynı kanaatteyiz..

fakat min. miktarı hesaplarken forumda da üyelere söylediğimiz genelde sadece hayvansalın sayılması..bitkiselleri hiç saymayın diyoruz..
ama body dünyası bunu böyle yapmıyor..

aradan geçen 7 yılda değişen bir şey var mı? bitkisel proteine ağırlık vermek ,gelişimi yavaşlatır diyebilir miyiz?
 
Son düzenleme:
Bu aralar bir spor bilimcisini takip ediyorum, gayet güzel bilimsel açıklıyor herşeyi. Protein hesabında bitkisel protein işini sordum. Sporcunun alması gerek proteinin %70 i hayvansal, %30 u bitkisel proteinlerden gelmeli dedi. Aklıma takılan protein hesabıyla ilgili bir soru vardı kendisine sordum, o sorumu da cevaplarsa burdan yazıcam, şimdilik bu kadar :)
 
Bu aralar bir spor bilimcisini takip ediyorum, gayet güzel bilimsel açıklıyor herşeyi. Protein hesabında bitkisel protein işini sordum. Sporcunun alması gerek proteinin %70 i hayvansal, %30 u bitkisel proteinlerden gelmeli dedi. Aklıma takılan protein hesabıyla ilgili bir soru vardı kendisine sordum, o sorumu da cevaplarsa burdan yazıcam, şimdilik bu kadar :)
Pekala umarım cevaplar tesekkurler
 
Bu aralar bir spor bilimcisini takip ediyorum, gayet güzel bilimsel açıklıyor herşeyi. Protein hesabında bitkisel protein işini sordum. Sporcunun alması gerek proteinin %70 i hayvansal, %30 u bitkisel proteinlerden gelmeli dedi. Aklıma takılan protein hesabıyla ilgili bir soru vardı kendisine sordum, o sorumu da cevaplarsa burdan yazıcam, şimdilik bu kadar :)
Aslına bakarsan bu bir çok sporcu beslenmesi uzmanı yazarın kitabında geçer :) Sorduğunuz kişi yüksek ihtimalle sporcu diyetisyeni. Spor yapmayan bireylerde en az %60 hayvansal olmalı diyoruz. Spor yapan bireylerde %70-80 e çıkabiliyor. Çok fazla sebze tüketimi söz konusu değilse zaten protein kalitesini yüzdece hesaplamaya gerek yok ama içim rahat etsin derseniz hesaplayabilirsiniz. Eğer profesyonel olarak yapmıyorsanız bu işi, bitkisel kaynakları dahil edip toplam proteine bakmak yeterli olacaktır. Ancak profesyonel sporcu iseniz ya da müsabaka sporcusu iseniz detaylı aminoasit skorlaması ile protein miktarı bulunur ve buna göre değerlendirme yapılır :)
 
Aslına bakarsan bu bir çok sporcu beslenmesi uzmanı yazarın kitabında geçer :) Sorduğunuz kişi yüksek ihtimalle sporcu diyetisyeni. Spor yapmayan bireylerde en az %60 hayvansal olmalı diyoruz. Spor yapan bireylerde %70-80 e çıkabiliyor. Çok fazla sebze tüketimi söz konusu değilse zaten protein kalitesini yüzdece hesaplamaya gerek yok ama içim rahat etsin derseniz hesaplayabilirsiniz. Eğer profesyonel olarak yapmıyorsanız bu işi, bitkisel kaynakları dahil edip toplam proteine bakmak yeterli olacaktır. Ancak profesyonel sporcu iseniz ya da müsabaka sporcusu iseniz detaylı aminoasit skorlaması ile protein miktarı bulunur ve buna göre değerlendirme yapılır :)
Şimdi tam anlayamadım eğer cevap banaysa, ben bu zamana kadar 1 kere bile ne protein hesabı, ne karbonhidrat hesabı, ne yağ vs. kalori hesabı hiç bir şey yapmadım, bu işi kendimi kasmadan yaşam stili haline döktüm.. Sadece merak edenler için, illa hesap yapmak isteyenler için hayvansal ve bitkisel oranını yazdım.. Ayrıca sorduğum kişi Spor Bilimcisi diye belirttim, diyetisyen falan değil, Kinesiyoloji uzmanı, anatomi uzmanı, spor bilimleri fakültesinde öğretim görevlisi, televizyona da çıkıyor, business channel mı neydi galiba, gençliğinde de müsabık olarak vücut geliştirme yaptığını belirten birisi, ismi Mert Eray Önen, kariyeyi burada herşeyi ne yaptığı ettiği yazıyor, http://akademikpersonel.kocaeli.edu.tr/mert.onen/index.php?a=Akademisyen .. Faceden takip ediyorum kendisini, gayet güzel bilimsel olarak açıklıyor herşeyi :) Herkese tavsiye ederim.
 
Şimdi tam anlayamadım eğer cevap banaysa, ben bu zamana kadar 1 kere bile ne protein hesabı, ne karbonhidrat hesabı, ne yağ vs. kalori hesabı hiç bir şey yapmadım, bu işi kendimi kasmadan yaşam stili haline döktüm.. Sadece merak edenler için, illa hesap yapmak isteyenler için hayvansal ve bitkisel oranını yazdım.. Ayrıca sorduğum kişi Spor Bilimcisi diye belirttim, diyetisyen falan değil, Kinesiyoloji uzmanı, anatomi uzmanı, spor bilimleri fakültesinde öğretim görevlisi, televizyona da çıkıyor, business channel mı neydi galiba, gençliğinde de müsabık olarak vücut geliştirme yaptığını belirten birisi, ismi Mert Eray Önen, kariyeyi burada herşeyi ne yaptığı ettiği yazıyor, http://akademikpersonel.kocaeli.edu.tr/mert.onen/index.php?a=Akademisyen .. Faceden takip ediyorum kendisini, gayet güzel bilimsel olarak açıklıyor herşeyi :) Herkese tavsiye ederim.
Yazını gördüğüm için cevabı mesajından alıntı yaparak verdim. Sporcularda protein gereksinmesi ve kalitesi ile ilgili bir soruyu spor bilimcisi adı altında bir kinesiyoloji uzmanına sormuşsun. Yüksek ihtimalle cevap vermemiş olmak için cevaplamış ancak bu işte konunun uzmanı spor bilimcisi değil sporcu beslenmesi uzmanı kişilerdir. "Diyetisyen falan değil" dediğin kısma biraz takıldım çünkü sporcu beslenmesi sporcu diyetisyenlerinin alanındadır ve etik kurallar gereği müdahale edilemez. Belki instagramın yeni nesil popüler zayıflatma diyetisyenlerini gördüğün için böyle bir ifade kullanmışsın. Ancak bu işe 30 yılını veren insanlar var. Nancy Clark, Anita Bean, Marie Dunford, Louise Burke, Hedrick Fink, Gülgün Ersoy gibi doğrudan sporcu beslenmesi konusunda eğitimli ve spor kuruluşları bilim kurulu üyeliği yapan kişilerin tamamı da diyetisyendir. Bunları takip etmen de daha fazla fayda var :)
 
Back
Yukarı