Yumurtaları sarısı ile beraber tüketin !!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan 007EMRE
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Arkadaşlar bildğiniz gibi v.g sporunu yapan çoğu kişi günde 6-7 yumurta tüketiyorsa bunların en fazla 2 tanesini sarısı ile beraber tüketiyor.Artık bütün profesörler yumurtanın sarısının da vücut için cok gerekli olduğunu kanıtladı.

Yumurtanın Sarısının Faydaları :

- İçinde neredeyse tüm B vitamini grupları bulunur ve içindeki yağ vücut için çok gerekli olan bi yağ türüdür.

- Yumurtaların sarısında, göz ve kalp-damar sağlığı açısından büyük önem taşıyan lutein ve zeaksantin gibi önemli antioksidanlar bulundu.

- Kaynama ve rafadan pişirme yöntemleri sonucunda bu maddelerin miktarında çok büyük kayıp olmuyor.

- Tüketilen yumurtanın sarısı ne kadar koyu ise lutein miktarının o kadar yüksek olacağını vurgulandı.

- Artık firmalar, gelecekte yumurta sarısındaki lutein ve zeaksantin maddelerinin oranını belirtmek zorunda kalacak.

- Vücuda iyi kullanılabilen demir ile çinkodan zengindirler, içinde bulunan yağdan dolayı aynı zamanda bir enerji kaynağıdırlar.


NOT : Arkadaşlar bende önceleri 4 yumurta nın 1 tanesini sarı ile beraber tüketiyordum ancak program yazdırmak için gittiğim beslenme uzmanı yumurtanın sarısı aklandı ve rahatça tüketebilirsin dedi.Bende internetten araştırıp sizlerle paylaşmak istedim :)
 
Bir tanıdığım Kenan Demirkol'dan yumurtanın sarısının zararlı olmadığını dinleyip bana anlattığından beri ben de yumurtaları sarılarıyla beraber yiyorum. Bildiğim kadarıyla kolesterol açısından zararlı bunuluyor. Açıkçası yumurta gibi bir mucizenin herhangi bir kısmının zararının olacağını düşünemiyorum ve bu sporda ileri seviyeye gelenlerin 8-10 hatta daha fazla yumurtanın sadece beyazı yiyip gerisini attıklarını düşününce içim acımıyor da değil. :)
 
Evet yumurtaların sarısını ayırmanın nedeni kolesterol olarak gösteriliyor ama eskiden bunu savunan çoğu uzman artık tam tersi sarısının kolesterol e bile fayda sağladığını açıklıyor.
 
aslında benimde kafamdaki soru işaretlerinden biriydi,fakat ben günde iki sefer toplam on tane yumurta yiyorum hepsini sarısıyla beraber yersem bırakın kolestrolü witamin zehirlenmesi geçirmezmiyim.Beyazında sadece protein we bir iki mineral war fakat sarısı besin değerleri olarak çok yüksek. Genede iyi araştırmak lazım,sarısıyla yesem daha iyi olur,beyazı kabak tadı weriyor artık. Çoğu zaman sütle beraber karbonhidrat-protein tozuyla çiğ olarak mikserde karıştırıyorum,öyle içiyorum.
İçinede fıstık ezmesi we cewiz parçacıları atıyorum alın size bomba! :)
 
evet eskiden 5 beyaz 1 sarı şeklindeydi yumurta raconu.

bu aralar da herkes sarısının da yenebileceğini , aklandığını vs söylüyor.

burda da dikkat edilmesi gereken konu yumartanın sarısı zararsızdır denilirken normal bir insanın yumurta yeme adeti dikkate alınarak mı söyleniyor yoksa günde 5/10 adet yumurta yiyen insanlarıda kapsıyor mu ?

yani demek istediğim günde 1/2 ''yumurtanın sarısının zararı yok'' ama hergün yenen 5/10 yumarta içinde geçerli midir ?
 
Son düzenleme:
evet eskiden 5 beyaz 1 sarı şeklindeydi yumurta raconu.

bu aralar da herkes sarısının da yenebileceğini , aklandığını vs söylüyor.

burda da dikkat edilmesi gereken konu yumartanın sarısı zararsızdır denilirken normal bir insanın yumurta yeme adeti dikkate alınarak mı söyleniyor yoksa günde 5/10 adet yumurta yiyen insanlarıda kapsıyor mu ?

yani demek istediğim günde 1/2 ''yumurtanın sarısının zararı yok'' ama hergün yenen 5/10 yumarta içinde geçerli midir ?

dilediğin kadar yiyebilirsin demeden önce kas gücüne göre yumurtayı arttırmanı öneririm. Ancak minimum herkezin günde en az 5-6 tane yemesini öneririm.

Et yiyemeyen insanların yumurta yemeleri gerekiyor çünkü.

Hatta yumurtanın besin değerleri etten bile zengin.

Ayrıca mumkunse köy yumurtası tüketiniz.

Bu arada yumurtayı 15-20 adetlere kadar çıkarabiliriz ancak önce kas kütlemizin oldukça artması lazım. Bu yüzden kademeli şekilde arttırmalıyız.

3-4 tam yumurta buyukluğune göre 100 gram etin verdiği beslenme değerlerini veriyor ve ikisininde vücutta kullanımı emilimi yüzde 97.
 
Son düzenleme:
bugun babama sordum sakın yeme filan dedi sinir etti beni karacıgeri elime alırmısım bunu sarısı için dedi sanırım...beyazını yemeliyiz galiba sarısı kolestrol vs cok zararlı vucuda onun yerine 2 katı beyaz yiyip dengelemek lazım...

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 19:37 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 19:35 ----------

bu arada babam doktor...ayrıca suppelement için solediklerini sölesem sitenin sponsoru beni bulup dover o yuzden o konuya girmiyorum hiç...
 
arkadaşım bir doktorun suplementer hakkında düşündükleri bilimsel değer taşır.. lütfen babanın bu konudaki fikirlerini bizimle paylaşır mısın?
Biz suplement kullananlar kafamızı devekuşu gibi toprak altına sokmaktansa,her bilimsel fikre ve yaklaşıma açık ve duyarlı olmalıyız diye düşünüyorum..
 
nedir bu kolestrol korkusu ya

Yediginiz beyaz un makarna v.S karbonhidrat bombalarinin alkolun suplementlerin karacigere o kadar zarari varken yumurtanin sarisi size napacak yada etteki yag napacak

Kolestrol konusunda bosa korkutulmussunuz senelerdir

kolestrol masallari diye google da aratip okuyun okutun
 
ben antrenmandan hemen sonra wheyimi içerim 1 saat sonra 5 yumurtayı sarısıyla birlikte yerim,benim için yeni bir bilgi değil arkadaşlar:)
 
Bu tür yanlış bilgiler yüzünden bir forum üyelerimizin geçirdiği sağlık sorunu aşağıdaki linkte mevcuttur:

https://www.bodyforumtr.com/vbforum/yumurta-ve-y-ksek-kolestrol-t42753.html?t=42753

O günde söylediğim gibi. Bu tür yazıları okurken araştırmanın ciddi kurumlarca yapılıp yapılmadığını da araştırmalısınız. Net üzerinde araştırma adı altında binlerce gayri ciddi yazı mevcuttur.
 
En son yumurta diyalogları Bingür Sönmez'e ait. Fakat ne yazık ki başlığı alıp gerisini okumama huyumuz var. Tek cümlelik haberler bize yetiyormuş gibi geliyor ama maalesef basınımızın bu "ilgi çeken başlık atalım" yöntemi yüzünden bilgi kirliliği had safhaya ulaştı.

Adam diyor ki, "bugüne kadar yumurta yemeyin dediğim hastalardan özür dilerim. Zİra o akar da zararlı değilmiş"...Şİmdi biz bunu okuyunca bol yumurta yiyin şeklinde mi anlamalıyız? Bakın adam aslında ne diyor:

Araştırmanın sonuçlarına göre, gün aşırı bir yumurta yemenin sağlık açısından hiçbir sakınca taşımadığını dile getiren Bingür Sönmez, “Sağlıklı kişiler tarafından gün aşırı veya her gün yenen bir yumurtanın, kalp ve damar hastalıkları yönünden hiçbir zararı olmadığını saptamış olduk. Herkes hatta kalp hastaları bile tereddütsüz gün aşırı bir yumurta yiyebilir” dedi

Yani özetle, tamam yumurta yiyin o kadar da zararlı değil, ama günde 1 tane yiyin diyor. Yani zarar sınırı günde 1 tanedir diyor...

Öte yandan daha da önemli olan mesele ürünün kendisi değil, ama nasıl pişirildiği olmalıdır. Mesela, ET de çok yararlı bir besindir ama yararlı diye sürekli ateşte döner yerseniz, közde kuzu et yerseniz, kolon kanseri-mide kanseri olmamanız içten bile değildir.

Bakın yumurta nasıl yenmeli:
Yumurta yeneceği zaman, ya kayısı kıvamında pişirilmeli; ya da tereyağında yakılmadan pişirilmelidir. Yumurta yerken, yumurtanın doğal özelliğinin kaybedilmemesi gerekir. Yumurta çok katı bir şekilde pişirilirse, yumurta sarısının etrafında oluşan yeşil ve gri renkler, yumurtanın içinde zararlı transyağların oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum ise, yumurtanın faydalarını değil zararlarını ortaya çıkartmaktadır.
 
günde 10 yumurta beyazı yerine 3-4 tam yumurta yemek daha iyi bir sonuç verecektir.
10 yumurta beyazı 35 gr protein demektir, 4 tam yumurta ise 21 gr protein demektir. 21 gr gayet yeterli bir miktardır, eğer uygun besinlerle kombine edilirse. mesela yumurtanın yanına beyaz peynir güzel gider. ufak bir ekleme ile 10 yumurta beyazını düz bir şekilde tüketip 35 gr protein almaktansa 4 tam yumurtayı beyaz peynirle tüketip 28 gr proteiin almak daha iyi olacaktır.
 
kolestrolu olcturmek zaten gereksiz


Kolesterolün yüksek olması ile düşük olması
arasında hiçbir anlamlı fark bulunmamakta bilimsel
olarak.. Bilakis düşükse kardiyovasküler hastalık riski
arttırmaktadır.. O yüzden kolesterol ölçtürmek yerine
HbA1C,OGTT,açlık insülin,c-peptid,Hassas CRP,Ürik
Asit,hemogram ve karaciğer-böbrek fonksiyon
testlerini yaptırmak çok daha mantıklıdır ve çok da
değerli bilgiler verir sağlığınız hakkında..
 
günde 10 yumurta beyazı yerine 3-4 tam yumurta yemek daha iyi bir sonuç verecektir.
10 yumurta beyazı 35 gr protein demektir, 4 tam yumurta ise 21 gr protein demektir. 21 gr gayet yeterli bir miktardır, eğer uygun besinlerle kombine edilirse. mesela yumurtanın yanına beyaz peynir güzel gider. ufak bir ekleme ile 10 yumurta beyazını düz bir şekilde tüketip 35 gr protein almaktansa 4 tam yumurtayı beyaz peynirle tüketip 28 gr proteiin almak daha iyi olacaktır.

sunuda eklemek ıstıyorum yumrtanın ıcındekı proteın oranı buyukluge gore degısıyor

ben keskınoglu markalı yumrta alıyorum ve tanesınde 8 gr proteın oldugu yazıyor bence mınık ymurta almak yerıne bu sekılde daha buyuk yumrtalar alınıp daha az yumrta alınarak aynı besın degerlerı saglanabılır

sadece yumurta beyazını yemenın pekde anlamı yok bence yumrta yencekse ya tam yensın yada yenmesın cunku eksık almanın pek de mantıgı yok

a bazı arkadaslar sampıyonlar beyaz yer dıcek ama defıne donemınde zaten cıddı bır sporcu yumrtanın her turlusunu yemez ıcındekı sodyumdan dolayı
 
heldic , ortalığı yine dağıttın...))

kolestrolden söz ediyorsun ama hangisi ?..

tabi ki "hdl" yani " yüksek yoğunlukta olanın" yüksek olması faydalı ...ama, "ldl" yani alçak yoğunlukta olan riskli...

avrupa standartlarına göre 200- 220 toplam kolestrol üst sınır...abd de (bunların herşeyi maksimum olduğundan) üst sınır 250 den sonra...

kolsetrol fazlalığı , lipid fazlalığı eğr "kroner (taç) damarlarında veya herhangi damarlar dahi olsun eğer bir defekt arıza ,çatlak,anomali vb varsa bunlar bu damarın çeperin altında plak gibi yığılma yaparak çeperi daraltır ve adamı da haşat eder...))

not: yumurta sarısı ve tavuk eti (genel ortalaması) kolestrol miktarları aşağı yukarı aynıdır...
 
Artık bu konuyu her başlıkta tekrarlamaktan bıktım. Kolesterol öcüsü çok eskilerde kalmış bir mittir. Güncel araştırmaları takip edelim.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209185

Even short-term consumption of a paleolithic type diet improves BP and glucose tolerance, decreases insulin secretion, increases insulin sensitivity and improves lipid profiles without weight loss in healthy sedentary humans.
 
ercan

Iyi kotu kolestrol dedikleri olayi bende biliyorum fakat hic de dediginiz gibi degil

Kotu kolestrolu yukselten disardan yenen kolestrol degil disardan yenmeyen kolestroldur kolestrolun yuksek olmasi kalp gibi hastaliklarla yakindan uzaktan alakasi yoktur sorun burda zaten yedigimiz gidalar en cok kolestrol seviyemizi yuzde 10 yukseltir ve kolestrolun damar da birikme orani en cok yuzde 3 4 dur gerisi ise kalsiyum hucre artiklari trigliserid dir

Neden yuzde 3 derdimiz diger yuzde 97 ile ugrasmiyorsunuz

Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 09:17 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 09:13 ----------

Her şeyden önce bir şeyin çok iyi bilinmesi
gerekiyor: Kandaki kolesterol yüksekliği
(bizce) hücresel üretim kaynaklı değil, kandaki
aşırı partikül (LDL) birikimine bağlı gerçek
olmayan (göreceli) bir yükseklik. Yani
karaciğer hücrelerinde aşırı kolesterol üretimi söylemi tümüyle yalan ve fantastik bir masal . Karaciğer fazla kolesterol üretmiyorsa, söz konusu yükseklik üretimden değil, partikül
birikiminden (LDL) kaynaklanıyorsa zaten bu
ilaçları kullananların zekalarını mutlaka
kontrol ettirmeleri gerekir...Örneğin genetik kolesterol yüksekliğine biraz dikkatli bakan,
genetik kolesterol yüksekliğinin hücresel aşırı
kolesterol üretimiyle ilgili olmadığını, bu durumun
karaciğerdeki hata nedeni ile aşırı partikül
birikimiyle (LDL) ortaya çıktığını hemen
kavrayacaktır, bu kişilerde karaciğerde partikülün hücre içine alımıyla ilgili (LDL reseptörleri, veya apo
B mutasyonları) bölgeleri bozuktur, üretilen
partiküller kanda birikir ve karaciğer tarafından
geriye alınamazlar. Partiküller üzerinde de
kolesterol olduğu için, kolesterol de yüksek çıkar
fakat buradaki sorunun kaynağı kolesterol değil, karaciğerdeki hücrelerde ortaya çıkan hatalardır... Yani kolesterolün yüksek olması, kanda yüksek
bulunması bize kolesterolün zararlı olduğunu
göstermez, hedef olarak kolesterol
görülmediğinde, kolesterol yüksekliği iki konuda
bilgi verir: 1) Karaciğer hücre alıcılarımızda sorun vardır, bu
nedenle kanda aşırı partikül (LDL) ve kolesterol
birikimi oluşmuştur
2) Partiküllerimiz (LDL) gereğinden fazla
küçülmüştür ve karaciğere geri dönemediği için
kanda birikmektedir, partiküllerin büyümesi için TDD'ne ihtiyaç vardır, bu durumda partiküller
normalleşecek ve karaciğere geri dönecek,
kolesterol de düşmüş olacaktır... Kısaca, kolesterolün ölçülmesinde bence bir
sakınca yok, kolesterol ölçümü karaciğer (LDL
reseptörleri vs) hakkında az da dolaylı olarak bilgi
verir. Yine kandaki aşırı kolesterol yüksekliği az da
olsa, kolesterol taşıyan partikülleriniz küçüldüğünü
gösterebilir... Yani kolesterolünüz yüksek çıkmışsa, TDD ihtiyaç
duyulduğunu söyleyebilirsiniz... Bu açıdan
bakıldığında ben kişisel olarak kolesterolün
ölçülmesinde bir sakınca görmüyorum, tabii ki bu
işi abartantalara sabah akşam kolesterol ölçümüyle
yatıp kalkanlara ben de kızmıyor değilim... Selamlarımla
Mevlüt Durmuş
Biyolog kolestrol masallari kitabinin yazari

Not TDD tas devri diyeti
 
Back
Yukarı